Daca ar fi sa rezumam criza din USL la o ilustratie ar arata cam asa: imaginati-va un razboinic fioros, gata de lupta, cu palosul ridicat, slobozind racnete intermitente catre inamic. Cand sa porneasca nimicitorul atac, nici un ostean nu-l urmeaza, vara toti sabiile in teaca. Razboinicul insusi se face de ras cazand in fund dupa doi pasi in fata tuturor, aliati si inamici. Nu mai are loc nici o batalie, zarva amuteste. Cu totii pleaca binedispusi acasa, lasandu-l pe marele razboinic sa se mai zbata putin asa cazut in fund.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ca umilinta sa fie maxima, premierul Victor Ponta i-a adus, miercuri seara, lui Crin Antonescu afrontul suprem: "e tot un fel de Traian Basescu". Cum ar veni, tocmai marele plagiator isi acuza partenerul de alianta ca plagiaza, copiaza comportamentul adversarului comun.

"E foarte conflictual, se cearta cu foarte multi oameni, se implica in razboaie care nu sunt treaba unui candidat la presedintie", a spus Ponta. Antonescu i-a dat replica la alt post TV: Ponta a indeplinit foarte cuminte sarcinile trasate de Basescu. Dar aceasta ultima muscatura de glezna nu mai poate acoperi ridicolul total cu care s-a acoperit marele razboinic liberal pornit sa rastoarne guvernul Ponta.

Tensiunile de miercuri din USL au expus o realitate cruda pentru ambii lideri: Antonescu nu se poate baza pe partid, la fel cum Ponta e intr-o situatie mai fragila decat crede. Nici un liberal nu doreste sa-l urmeze pe liderul PNL in opozitie, chiar daca rational asta ar fi o cale de relansare pentru un candidat prabusit in sondaje. Premierul Ponta a trebuit sa apeleze in extremis la UDMR pentru a se asigura ca, la o adica, nu va avea soarta lui MRU.

Nu, Crin Antonescu nu va fi vreodata un candidat credibil al dreptei. Nu-si conduce propriul partid, cum ar putea conduce o tara? Nu, Victor Ponta, cu toata aroganta sa, nu este un lider atat puternic cum pare. Simplul fapt ca tot munceste la alternativa racoland parlamentari PPDD sau tinand UDMR pe langa el indica nesiguranta sa.

Cine ar fi indraznit acum un an, cand majoritatea de 70% parea un monolit greu de spart, sa-si imagineze ca se va ajunge atat de repede la destramarea de azi?

Da, presedintele Traian Basescu are spatii de manevra si puncteaza. A reusit sa se aseze din nou la masa de joc daca PDL tot a decis sa degajeze putin terenul. In rest, n-ar fi prea multe de zis. Marele razboinic va mai cadea probabil de cateva ori in fund inainte sa inteleaga ca lupta finala se va da totusi intre Traian Basescu si Victor Ponta, fiecare cu oastea lui de stransura, fiecare cu alesii lui.