Fantasmele salvarii fac ravagii in intreaga Europa. Un val de populism s-a abatut peste multe tari, din Bulgaria si Cehia pana in Olanda si Anglia, cu teme si refrene similare: anti-europenism, anti-imigranti, xenofobie, demagogie fierbinte menita sa excite masele frustrate si debusolate. Obsesii ideologice mai vechi sunt impachetate in vestminte noi. In Romania, pe creasta valului populist s-a catarat Victor Ponta, mitomanul plagiator. Intanim la el fixatia bolsevica a partidului de avangarda si o viscerala oroare de opozitie. L-am comparat cu Herostrat, incendiatorul templului lui Artemis, una din minunile lumii. Am gresit prin hiperbolizare. Este un snapan de mahala, smecher, oportunist, badaran si poltron. Prospera doar in balta fetida a minciunii.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Izolationismul se ingemaneaza cu nationalismul economic intr-o combinatie cocardiera pe cat tantosa, pe atat de sterila. La fel, din populismul peronist (adica acela al carui campion a fost catastrofalul caudillo argentinian Juan Domingo Peron), Ponta — altminteri unu din marii profitori ai tranzitiei–a imprumutat retorica egalitarista, colectivismul bombastic. Unii spun ca Ponta n-ar fi un neo-bolsevic. Eu cred este, dar unul dintr-o categorie aparte. Adam Michnik spunea despre Lukasenko, dictatorul din Belarus, ca este un bonapartist cu chip colhoznic. Ponta nu face decat sa reia, intr-o forma vag actualizata, temele Noii Politici Economice (NEP) a lui Lenin. Debil ideologic, versatil moral, de fapt un personaj amoral, el este campionul coruptiei, al invartelilor sordide si al loviturilor sub centura. Este nepmanul perfect.

Deloc intamplator, Ponta admira modelul chinez: autoritarism politic plus o forma sui generis de piata libera. Este ceea ce politologul britanic Peter Reddaway a numit leninismul de piata (market Leninism). Nepmanul este tolerat cata vreme nu atinge interese oligarhice omnipotente. Cand o face, este pedepsit fara mila, precum Bo Xilai in China. Nepmanul este expert in combinatii oculte si in frazeologie de tip ventriloc. Se strecoara prin interstitiile sistemului, le exploateaza cu vicleana abilitate. Lipsit de scrupule, nepmanul nu este un capitalist real, ci un impiegat al unui sistem ultra-corupt. Nepmanul dispretuieste justitia independenta.

Cand a lansat NEP-ul, in martie 1921, regimul sovietic se afla intr-o criza disperata. A fost o concesie temporara. Exact atunci s-a decis reprimarea sangeroasa a insurectiei anticomuniste a marinarilor din Kronstadt. Tot atunci au fost interzise fractiunile din partid. Cu alte cuvinte, NEP-ul nu inseamna liberalism politic, ci opusul sau. Nepmanul Ponta detesta valorile pluraliste, este un egolatru arivist si meschin pentru care nu exista decat propriul interes. Instinctul sau este bolsevic. Ispita sa este peronista.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro