Belu Zilber n-a gresit catusi de putin: comunismul din Romania a purtat pecetea geniilor contopite ale lui Ion Luca Caragiale si Iosif Vissarionovici Stalin. Din nefericire, post-comunismul persista in a mentine adevarata trista butada a autorului “Monarhiei de drept dialectic”. In zelul sau distructiv, Victor Viorel i-a cerut lui Gigel Sorinel sa stirbeasca patrimoniul national. Mai precis spus, a pornit atacul impotriva unui loc sacru al culturii romanesti, Muzeul Taranului Roman. Impulsul herostratic pare sa fie in cazul sau de nedomolit.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

La inceputul anilor 80, Elena Ceausescu si-a convins sotul ca nu e nevoie de atatea muzee de arta in Bucuresti, le-a reunit in Muzeul Colectiilor. “Le ce bun Muzeul Simu?”, racnea savanta de renume mondial, iar membrul de onoare al Academiei RSR, doctor honoris causa al Universitatii din Bucuresti, se conforma imediat. Har Domnului, dupa revolutie, au renascut muzeele anihilate (ori macar unele dintre ele, intre care bijuteria care este Muzeul Zambaccian, devenit, in anii dictaturii, ambasada unei tari africane). MTR a fost gandit de marele pictor care a fost Horia Bernea drept spatiu de eternitate (“vesnicia s-a nascut la sat”, scria atat de frumos Lucian Blaga). Ei bine, aceasta eternitate cade victima transformismului stalinist al unui piroman. Toti cei pentru care conteaza spiritul, traditia, cultura in ansamblul ei, trebuie sa protesteze impotriva actiunilor lui Herostrat Ponta.

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-16230066-directorul-muzeului-taranului-roman-denunta-incercarea-guvernului-desfiinta-mtr-numai-regimul-comunist-facut-aceasta-greseala.htm

Intre timp, Gigel a declarat ca nu va indeplini porunca de comasare data de Viorel, din care se poate deduce ca Gigel are mai multa minte decat Viorel:

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-16231624-noul-ministru-culturii-gigel-stirbu-nu-semnez-niciun-act-legat-desfiintarea-muzeului-taranului-roman.htm

Concluzie: Cum sa nu-i dai dreptate lui Andrei Plesu cand spune: “Romania se caracterizeaza la ora asta prin invazia personajelor de mana a treia si a patra. Sunt oameni care in mod normal nu ar fi ajuns niciodata in posturile si in posturile in care se afla. Sunt oameni care vorbesc prost romaneste, care au o cultura submediocra, care au un tip de comportament grosolan, care au o insuficienta de toapa potentata, sigura pe virtutile proprii si asta se intampla si in Guvern, si in Parlament si peste tot”.