Daca Polonia e reprezentata la manifestatii cu Jaroslaw Kaczynskii, liderul opozitiei de la Varsovia, care s-a aflat in fruntea coloanei care a intrat duminica in Piata Independentei, Romania a exportat si ea in capitala de pe Nipru mitul dictatorului rapus de popor. Protestatarii de la Kiev l-au botezat pe presedintele lor Ianusesku, combinand numele Ianukovici cu Ceausescu. Presa ucraineana, apropiata opozitiei, evoca pe larg in ultimele zile, destinul tragic al dictatorului roman, condamnat la moarte si executat in decembrie 1989, scrie Armand Grosu, intr-un articol publicat in Revista 22.

2 decembrie. Luni dimineata, circa 6000 de manifestanti blocau cladirea guvernului Ucrainei. Pe strazile centrale se vedeau masini din care ieseau steagurile Ucrainei si Uniunii Europene. Manifestantii continuau sa controleze cateva cladiri importante de pe bulevardul Hresciatik, Casa sindicatelor, Primaria si Consiliul municipal. Ministerul de Interne a anuntat intr-un comunicat ca impotriva a 30 de studenti retinuti in urma violentelor de duminica s-au deschis dosare de urmarire penala. Opozitia a confirmat ca marti, 3 decembrie, va introduce in Rada Suprema o motiune de cenzura impotriva executivului condus de Nikolai Azarov.

Miscarea de protest se exinde in alte regiuni. Vestul, mai activ civic (Termopol, Lviv, Ivano-Frankovsk), a anuntat deja declansarea grevei generale in sprijinul manifestatiei de la Kiev. Iar Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat rechemarea de la post a consului general de la Istanbul, Bogdan Ieremenko, care intr-o postare pe retelele de socializare a comparat demonstratia de forta a trupelor speciale ale Ministerului de Interne, impotriva manifestantilor din Piata Independentei, cu actiunile fascistilor.

De altfel, tot ce se intampla acum in Ucraina a pornit de la interventia brutala a trupelor Berkut, impotriva demonstrantilor, din dimineata zilei de sambata, 30 noiembrie.

Actiunea trupelor speciale este interpretata diferit. Faptele sunt insa clare. In dimineata zilei de sambata, in corturile din Piata Independentei (mai cunoscuta sub numele de Maidan) se aflau cateva sute de persoane, majoritatea dormeau, cand trupe speciale au intervenit extrem de brutal. A circulat informatia, neconfirmata insa, ca o tanara a fost ucisa. Zeci de manifestanti au ajuns in spital, multi internati cu rani foarte grave. Imaginile difuzate confirma brutalitatea cu care a intevenit Berkut. UE si SUA au reactionat prin comunicate in care condamnau ferm utilizarea excesiva a fortei impotriva unor oameni pasnici.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Revista 22.