Premierul Victor Ponta a comis o agresiune publica la adresa Hotnews.ro, vineri seara, intr-o conferinta de presa tinuta la Guvern. Reporterul Hotnews.ro, Claudia Parvoiu, l-a intrebat cum comenteaza o circulara trimisa de Bruxelles tarilor europene care negociaza cu China prin care le cere sa se pastreze in cadrul convenit la nivel comunitar. O intrebare legitima pe un subiect fierbinte, cat se poate de important, care starneste ingrijorari majore la Bruxelles. Circulara transmisa tuturor celor 28 de state membre este fara precedent. Care a fost reactia primului ministru?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In loc sa ofere minime explicatii pe subiect, Victor Ponta a ales sa atace ziaristul Hotnews.ro pentru a evita astfel un raspuns, intrebandu-l de unde a aflat de circulara, daca a citit-o si care sunt sursele lui. Claudia Parvoiu i-a raspuns corect ca nu are dreptul sa-i ceara sa-si dezvaluie sursele, insa premierul a insistat. Apoi a indicat el presupusa sursa ca fiind Palatul Cotroceni, cu argumentul ca doar acolo s-a trimis circulara, ca la cabinetul sau n-a ajuns, nici la MAE.

De ce a procedat incorect Victor Ponta? In primul rand, sursele unui jurnalist sunt sfinte. Sub nici o forma, in nici o imprejurare un ziarist nu poate fi obligat sa le dezvaluie. A soma un ziarist de la inaltimea functiei de premier sa-si dezvaluie sursele reprezinta o forma de presiune si atac la adresa presei.

Mai arata si o periculoasa neintelegere a modului in care functioneaza presa independenta. Asta e rolul presei, sa alfle. Obligatia puterii e sa dea socoteala publicului atunci cand presa afla.

In consecinta, nu are cum sa treaca netaxata tentativa unui premier de a inhiba public un ziarist care-si face datoria de maxima buna - credinta. La o intrebare legitima premierul raspunde sugerand ca ziaristul comite manevre ilegale sau jocuri dubioase prin publicarea sau simpla detinere a un document de maxim interes public dar incomod pentru guvern. E o manipulare ieftina si un atac incorect.

Las deoparte cliseul penibil utilizat de premier de fiecare data cand se vede pus in dificultate de un ziarist: il acuza pe loc de basism sau sugereaza ca ar fi "trompeta Cotrceniului" si cu asta, basta, inchide subiectul. Merci, pa.

Victor Ponta n-ar fi primul care isi doreste sa ancheteze putin sursele Hotnews.ro. Au mai facut-o in trecut, cu alte ocazii, Cornel Nistorescu (a cerut Parchetului sa ancheteze Hotnews.ro dupa publicarea unor stenograme), cativa parlamentari prieteni cu diversi borfasi anchetati de DNA sau chiar unele ministere.

Hotnews.ro nu-si va dezvalui niciodata, sub nici o forma vreo sursa din interiorul sau din afara tarii, indiferent la cate presiuni, somatii si amenintari va fi supus. Vom considera de datoria noastra sa publicam informatiile de interes public, sa solicitam explicatii autoritatilor atunci cand e nevoie si ne vom proteja sursele pana la capat.

Veti spune, poate, ca este o reactie exagerata, disproportionata in raport cu gestul cam infantil al premierului. Nu-i chiar asa. Victor Ponta si guvernul sau au deja precedente, au actionat la vedere pentru a-si subordona sau intimida presa. Au elaborat un Cod al Insolventei cu dedicatie pentru televiziuni in general si pentru cele "inamice" in special, oprit din fericire la Curtea Constitutionala.

Chiar si fara Cod, televiziunile de stiri au ajuns, cu putine exceptii, la mana USL, cu precadere PSD. Fie sunt controlate direct de politicieni, de oameni ai PSD, fie au fost imbalnzite ca pe vremea lui Nastase cu fiscul. Cam toata lumea se inchina azi la Victor Ponta.

Apoi, premierului Ponta calca voios pe urmele lui Adrian Nastase in materie de aroganta in raport cu ziaristii de teren. Raspunde la misto, in doi peri, ia peste picior gazetarii acreditati la Palatul Victoria si afiseaza o atitudine dispretuitoare la adresa lor. Se simte probabil atat de puternic incat i se pare ridicol ca niste amarati indraznesc sa-i ceara lui, atotputernicului Ponta, explicatii.

Iar cei cativa ziaristi care inca il mai pun in dificultate intra automat pe lista neagra. Sunt fie amenintati cu anchete, fie somati sa-si faca publice sursele. Intamplarea a facut sa vorbesc azi cu un excelent ziarist pus pe liber dupa ce televiziunea la care lucra a decis sa aiba un ton mai prietenos cu puterea.

Incepe sa se simta atmosfera sufocanta de pe vremea guvernarii Nastase, pe care o cunosc atat de bine, ca fost sef al sectiei politice de la Evenimentul Zilei in perioda 2002 - 2004. Victor Ponta dezvolta, dupa numai un an de guvernare, dispretul, aroganta si brutalitatea fata de presa la care a ajuns Adrian Nastase in cativa ani, spre finalul guvernarii sale. Are deja obsesia propagandei totale, este ahtiat dupa imagine si il scoate din minti orice voce critica. Vrea sa alinieze, sa controleze, sa manipuleze.

Vin vremuri grele pentru presa independenta, cat a mai ramas din ea, mai ales ca urmeaza un an infernal cu doua campanii electorale.