Carcotasii din propriul partid au facut demult comparatia intre Crin Antonescu si Chucky, papusa ucigasa. Judecand dupa infatisarea aparent ingenua a liderului liberal si cruzimea cu care in realitate isi sfarteca adversarii, au gasit ceva asemanari intre seful lor si personajul animat. Comparatia a ajuns, intre timp, loc comun in folclorul politic. In liderul PNL s-a trezit din nou Chucky. De cateva zile casapeste cu placere tot ce misca in jur. Bulversata ca pe lista neagra a papusii ucigase au intrat, mai nou, insusi Dan Voiculescu si chiar Victor Ponta, in timp ce Traian Basescu are parte de mangaieri pe crestet, opinia publica se intreaba, pe buna dreptate: ce se intampla cu candidatul USL la prezidentiale? Ce l-a apucat?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cum de lumea politica romaneasca s-a rasturnat cu susul in jos intr-o perioada atat de scurta, la numai un an de la alegerile castigate de USL si cu o supermajoritate de 70% in Parlament? De ce atmosfera din dintre PSD, PNL si PC s-a deteriorat atat de repede desi nimic nu parea sa le ameninte unitatea?

Sunt cel putin trei scenarii de lucru:

  • 1. Antonescu si Ponta joaca teatru de ochii lumii, pentru a maximiza sansele candidatului USL la prezidentiale in 2014. In acest scenariu, chiar daca PSD va avea propriul candidat, USL pe ansamblu ar avea de castigat deoarece alegerea ar fi intre liderul PNL si cel al PSD.
  • 2. Antonescu si Ponta se cearta in mod real, tensiunile dintre cele doua partide au la baza motive concrete care vor duce in mod inevitabil la ruperea USL. Problema ar fi cand se va produce despartirea PSD de PNL, din ce motiv si din vina cui. 
  • 3. Antonescu a cazut in capcana intinsa de Victor Ponta (cu mic ajutor de la Traian Basescu) de a-si redefini profilul de candidat, ceea ce-l va scoate practic din joc in 2014.

Greu de spus in care din cele trei scenarii de mai sus joaca azi liderul PNL, dar avem cateva fapte si situatii clare, dincolo de simple speculatii. Ruperea de Dan Voiculescu nu prea pare regizata. S-au trecut linii rosii, s-au spus cuvinte grele. Voiculescu l-a acuzat pe Antonescu de cochetarii cu Basescu. Asta echivaleaza cu suprema tradare in ochii publicului anti-basist. Antonescu, la randul sau, l-a facut pe Voiculescu nerusinat, ceva greu de inghitit de un mogul orgolios ca Voiculescu, fie si intr-o sceneta electorala.

Adevarul mai putin stiut este ca raceala dintre cei doi s-a instalat treptat inca din vara, cand problemele lui Dan Voiculescu in justitie s-au acutizat. Liderul PNL nu doar ca nu i-a sarit in ajutor, refuzand sa denunte "politia politica" si "razbunarea lui Basescu", dar nici macar n-a mai raspuns la telefoane. Asta l-a scos din minti pe Voiculescu, omul caruia ii datoreaza o buna parte din ascensiunea sa. Fara sprijinul Antenei 3, liderul PNL n-ar fi fost ce este azi.

Ruperea sau mai bine zis fuga de mogul si amenintarile voalate ale PSD cu trimiterea liberalilor in opozitie l-au determinat pe Crin Antonescu sa caute aliati in tabara inamicilor. Aici nu are prea multe optiuni. Cu Vasile Blaga stabilise deja un dialog cam de cand PSD s-a imprietenit cu UDMR. Avansurile facute de Traian Basescu de un timp incoace, care au culminat cu magulirea de a fi proclamat candidatul dreptei, in spatele caruia se vor alinia toti, l-au sedus.

Cum la Antena 3 portile se cam inchid, a trebuit sa deschide altele. Si la ce porti sa mai bata in afara de B1 TV? La Realitatea TV, unde liderul PNL a investit timp si energie, nu prea se vede. La Romania TV a lui Sebastian Ghita intra pe teritoriul rezervat lui Victor Ponta. Nici aici nu prea are de ales.

Marea problema a lui Crin Antonescu abia acum incepe. Victor Ponta, care se profileaza tot mai clar ca viitor candidat al PSD anul viitor, a preluat steagul anti-basismului. Crin Antonescu este acuzat de-a dreptul ca a tradat cauza, ca s-a aliat cu dusmanul pentru a-si salva pielea. Antonescu insusi se poarta suspect de tolerant cu seful statului, in timp ce adversarii sai din presa "basista" se arata, la randul lor, binevoitori si amabili cu fosta "paiata a lui Voiculescu". Nu sunt acestea dovezi de tradare in ochii electoratului anti-basist? Evident ca sunt.

Din nefericire pentru Antonescu, singurul proiect politic cu care a defilat in toti acesti ani s-a rezumat la un agresiv: Jos Basescu! Un Crin Antonescu imblanzit, prezentat la Antena 3 drept noul aliat al dictatorului, nu mai face doua parale in ochii publicului anti-Basescu. Daca nu mai tipa isteric Jos Basescu, Antonescu nu mai e nimic.

Speranta ca va deveni "candidatul dreptei" e o biata iluzie. Alegatorii PDL, sustinatorii lui Traian Basescu nu-l vor ierta prea usor pentru tentativa de lovitura de stat din vara lui 2012 si pentru toate compromisurile odioase facute pentru a ajunge cu orice pret la putere. Ar fi naiv sa creada ca va misca cineva vreun deget pentru el in 2014. Este si motivul pentru care cativa comentatori s-au indignat deja ca Traian Basescu l-a "reevaluat" mult prea usor pe liderul PNL. S-au cam grabit cu aprecierile. In realitate, imbratisarea lui Basscu nu-l ajuta pe Antonescu sa castige puncte, dimpotriva. Asta e realitatea.

Acum, cand si-ar dori sa treaca in opozitie, sa fie chiar seful ei daca se poate, afla ca e mai complicat decat pare. In primul rand, liberalii nu prea vor in opozitie si nu l-ar urma nimeni acolo. A te razboi cu premierul Victor Ponta avand toti ministrii liberali in guvern arata caraghios si absurd. Ce te faci apoi cu Chitoiu si Rusanu, oameni care controleaza de facto o bucata din partid? Cum faci sa critici puterea, dar sa pastrezi pentru ai tai toate beneficiile guvernarii?

Situatia asta neverosimila in care a ajuns in mai putin de un an de la alegeri pare sa-l fi bulversat si pe Antonescu atat de tare, incat a inceput sa vada scenarii conspirationiste, cu sefi din servicii secrete pritocind candidatura lui Victor Ponta la prezidentiale. Adaugati la asta faptul ca se prabuseste in sondaje de la o luna la alta, ajungand la capitolul incredere chiar sub Traian Basescu, potrivit unor sondaje, si veti intelege mai bine resorturile disperarii liderului PNL.

Mai intreb o data: cam cate sanse credeti ca are in 2014 un Crin Antonescu usor "basist", comentand din studioul B1 meciul Ponta - Basescu, eventual avandu-i adversari pe Dan Voiculescu si Antena 3? Pe cine va convinge schimbandu-si profilul de candidat? Ce are de spus/oferit liderul PNL in afara de anti-basism?

Ar putea fi ultimele lovituri ale papusii ucigase. Cu ele, firele care l-au cusut pe acest Frankenstein al politicii romanesti, se destrama. Din micul monstru ideologic se alege praful. Odata ajuns in acest punct, sunt toate sansele ca vestitul Chucky, altadata temut pentru cruzima sa, sa se transforme intr-un personaj cel mult comic.