Articol de Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene

Catherine Ashton, sefa diplomatiei UEFoto: Comisia Europeana

Nimeni nu poate nega acest lucru. Myanmar a inregistrat progrese notabile. Schimbarile uriase care s-au produs in aceasta tara in ultimele luni demonstreaza puterea angajamentului de a elibera o tara de dictatura si de izolarea pe plan international: un angajament al liderilor acestei tari de a transforma in realitate aspiratiile poporului lor catre un viitor mai bun, precum si un angajament al Uniunii Europene si al altor parteneri internationali de a ii sprijini in demersurile lor pe calea reconstructiei si a reformei.

Cand voi vizita Myanmar saptamana aceasta, pentru a doua oara in timpul mandatului meu de Inalt Reprezentant, voi regasi o tara aflata in plina tranzitie de importanta majora, cu mari sperante in ceea ce priveste transformarea ireversibila a peisajului politic si economic.

Incepand cu 2011, procesul de reforma a continuat intr-un ritm alert. Multi dintre detinutii politici au fost eliberati, iar presedintele U Thein Sein se angajeaza sa ii elibereze pe toti cei ramasi pana la sfarsitul anului 2013. Ziare apartinand sectorului privat si cu continut independent se distribuie liber. Dupa zeci de ani de conflicte armate, guvernul a incheiat si acorduri de incetare a focului cu grupuri etnice.

Parlamentul isi gaseste modalitatea de exprimare in acest mediu mai deschis. Aung San Suu Kyi a fost eliberata din arestul la domiciliu si aleasa recent in parlament. Mi-a facut o deosebita placere sa o invit la reuniunea ministrilor afacerilor externe ai UE in timpul turneului sau recent prin Europa, cu ocazia caruia i s-a inmanat Premiul Saharov acordat in urma cu 23 ani de catre Parlamentul European drept marturie a luptei sale neobosite pentru libertate.

Totusi, oricat de impresionante ar fi progresele inregistrate pana in prezent, acest lucru nu ar trebui sa ne impiedice sa vedem provocarile viitoare.

Odata ce se incheie un acord de incetare a focului national cu grupurile etnice, guvernul va trebui sa initieze un dialog cu privire la un acord global de pace. Istoria Myanmar a fost profund marcata de suferinte de lunga durata ale minoritatilor etnice, care vor trebui sa fie abordate, inclusiv prin reexaminarea structurilor politice pentru a permite o mai mare autonomie regionala.

Violenta intercomunala a marcat negativ procesul de tranzitie, fiind indreptata impotriva minoritatii musulmane, in special in statul Rakhine. Acest tip de violenta ar putea perturba intregul proces de schimbare si ar putea pune in pericol viitorul tarii. Trebuie sa i se puna capat.

Alegerile generale din 2015 vor constitui un eveniment de importanta vitala. Populatia ar trebui sa voteze in mod liber si sa isi aleaga guvernul pe care il doreste. Va trebui ca dispozitiile relevante ale Constitutiei sa fie revizuite si reformulate in conformitate cu noile aspiratii ale tarii catre o democratie autentica.

Saracia reprezinta, de asemenea, o provocare. Myanmar este una dintre cele mai sarace tari din regiune, iar somajul este inacceptabil de ridicat. Aceasta a ratat, din pacate, boomul economic din Asia de Sud-Est. In ciuda potentialului si a bogatiei sale de resurse naturale, Myanmar este departe de a indeplini Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.

Uniunea Europeana doreste sa fie un partener apropiat al Myanmar si sa ii acorde sprijin in transformarea sa. In 2012, am deschis personal primul birou al UE in Yangon pentru a marca un nou inceput in relatiile bilaterale. Anul acesta, UE a ridicat sanctiunile impuse Myanmar si a reinstituit preferinte comerciale generoase.

Saptamana viitoare, voi lansa grupul nostru operativ comun impreuna cu omologul meu din partea Guvernului Myanmar, U Soe Thane. Acest lucru va marca o schimbare majora in ceea ce priveste angajamentul UE fata de aceasta tara si va constitui un sprijin vast pentru tranzitia in curs.

Impreuna cu colegii mei comisari, Antonio Tajani, Andris Piebalgs si Dacian Ciolos, vom aduce in Myanmar membri ai comunitatii de afaceri europene, pentru a examina posibilitatile de comert si de investitii. Membri ai Parlamentului European vor prezenta rolul esential al reprezentantilor alesi intr-o societate democratica.

Grupul operativ constituie manifestarea a ceea ce eu numesc 'fuziunea dintre economie si politica'. Un forum de dezvoltare va explora cele mai eficiente modalitati de a sprijini tara pe calea spre o crestere durabila. Vom examina tipurile de asistenta pentru agricultura si dezvoltare rurala. Agricultura ramane un sector vital care angajeaza o mare parte a fortei de munca. Rolul societatii civile intr-o democratie activa va fi, de asemenea, analizat.

Vom avea posibilitatea de a ne implica la toate nivelurile, impreuna cu parlamentul, guvernul si alte parti interesate, si vom vizita atat Nay Pyi Taw, cat si Yangon. Ne vom lansa intr-o conversatie deschisa, fara sa evitam subiectele dificile, dar intr-un spirit de prietenie si de parteneriat.

Vom dezbate o gama larga de chestiuni cu toti omologii nostri, inclusiv cu comunitatea de afaceri. Responsabilitatea sociala a intreprinderilor si protectia mediului vor fi subiecte principale de discutie. Dorim sa intelegem cum putem aduce o contributie cat mai buna la schimbari pozitive.

UE este deja unul dintre cei mai mari donatori in Myanmar: investim in prezent peste 150 de milioane de euro pentru sanatate, educatie si mijloace de subzistenta - in special pentru mijloacele de subzistenta rurale - si pentru dezvoltarea capacitatilor in administratie. Oferim sprijin Comisiei pentru Drepturile Omului si finantam Centrul pentru pace. Ajutorul nostru preconizat pentru urmatorii sapte ani va face din Myanmar unul dintre cei mai importanti beneficiari de ajutoare din partea UE din Asia.

In 2014, Myanmar va detine presedintia prin rotatie a ASEAN. Va fi o mare ocazie pentru ca tara sa marcheze intoarcerea sa in randul comunitatii internationale dupa decenii de izolare. UE este pregatita sa isi ofere ajutorul, bazandu-se pe cooperarea noastra de lunga durata cu ASEAN si pe propria experienta in ceea ce priveste integrarea regionala si gestionarea tranzitiei de la regimuri autoritare.

Myanmar constituie unul dintre cele mai bune subiecte de stiri internationale din ultimii ani. UE este gata sa faca tot posibilul pentru a se asigura ca aceasta tara va continua pe calea catre un viitor prosper si democratic.

Autoarea este Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate si vicepresedinte al Comisiei Europene.