Victor Ponta considera ilegitim interesul ziaristilor care pun intrebari legate de impactul taxelor si impozitelor asupra companiilor. Logica premierului este complet distorsionata si denota neintelegerea mecanismelor fundamentale ale economiei. Dihotomia cetateni vs. companii private incepe sa devina periculos pentru functionarea corecta a statului. Pe masura ce inainteaza in aceasta directie, Ponta seamana tot mai mult cu Adrian Nastase. Nu intimplator ziua de ieri a fost marcata de interventia sa brutala in alegerile de la Liga Profesionista de Fotbal, interventie copiata dupa predecesorul sau. Acelasi dispret fata de reguli, aceeasi dorinta de a supune prin forta, aceeasi neincredere funciara in piata libera.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Nervozitatea crescinda a premierului Victor Ponta la adresa companiilor private a atins joi punctul culminant. Supus, fara indoiala, unei presiuni reale din partea mediului privat din cauza cresterii taxelor, Ponta l-a acuzat pe reporterul HotNews.ro intr-o conferinta de presa ce se voia triumfalista ca pune intrebari transmise de firmele private. "Oamenii vroiau să vadă dacă putem să le explicăm ceva românilor. În rest, firmelor private, care eventual transmit prin dumneavoastră întrebări, le răspundem în scris", a spus Ponta.

Iesirea e stupefianta si, alaturi de ultimele doua declaratii despre companiile straine, denota o distorsiune grava cu care opereaza premierul Ponta: statul trebuie sa lucreze doar pentru oameni, pentru romani, iar companiile sint mai degraba adversarii cu care trebuie sa lupte acelasi stat.

Schimbul de replici de la conferinta de presa desfasurata joi, la Guvern, pentru anuntarea bugetului 2014:

Reporter: În ceea ce privește creşterea redevenţelor, că văd că nu mai pune nimeni nicio întrebare.

Victor Ponta: Păi, nu, pentru că oamenii vroiau să vadă dacă putem să le explicăm ceva românilor. În rest, firmelor private, care eventual transmit prin dumneavoastră întrebări, le răspundem în scris. Da? Că nu are niciun cetăţean inventarul brut.

Ce vrea sa spuna premierul? Ca e ilegitim, imoral, ca presa sa ia pulsul economiei reale, al companiilor, si sa scrie despre efectele politicii fiscale asupra rezultatelor acestor companii. Ca e ilegitim si imoral ca ziaristii sa intrebe companiile cum vor fi afectate (pozitiv ori negativ) de noile taxe si impozite. Ca e ilegitim si imoral ca presa sa colecteze intrebari si nelamuriri din partea mediului de afaceri (ignorat complet de altfel de guvern, dupa cum insusi Ponta recunoscuse) si sa le transforme in intrebari in conferintele de presa.

Doua concluzii sint clare:

  • premierul nu intelege ca de evolutia companiilor private depinde bunul mers al statului si, in ultima instanta, salariile pentru bugetari si pensiile platite de stat. Daca aceste companii private vor fi afectate semnificativ de masurile sale, atunci taxele colectate de stat vor scadea si Guvernul va reintra in cercul vicios al lipsei de bani. Este de interes public modul in care performeaza economia privata? Evident ca este, doar premierul nu vrea sa vada evidenta.
  • premierul s-a obisnuit cu interviurile servite de la televiziunile prietene, unde cea mai dura intrebare e "Ati jucat baschet si ati dat numai cosuri. Nu va e teama ca veti rata in plan economic?". Iar singurele intrebari pentru interesul public sa fie Cu cit veti mari salariile? Cit veti mai da in plus la pensii? Adica intrebari care pun in valoare statutul de jucator primordial in economie al statului, al Guvernului si al premierului insusi. Ei bine, presa normala, presa care intelege functionarea statului (atita cita mai e) va pune mereu intrebari despre impactul masurilor discretionare ale Guvernului asupra mediului privat, pentru ca economia privata e cea care tine inainte tot statul.

Premierul Ponta e la a treia rabufnire nervoasa impotriva companiilor private, cu precadere impotriva companiilor cu capital strain. Aflat sub presiunea lor (din cauza cresterii neanuntate de taxe si impozite), Ponta le-a raspuns ca "noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea" si ca "Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand".

E posibil ca premierul sa fie nervos pentru ca multe din companiile din zona utilitatilor nu si-au indeplinit conditiile asumate prin contractele de privatizare si pagubesc atit statul, cit si consumatorii finali cu sume insemnate. E posibil ca premierul sa creada ca unele companii private joaca incorect si nu-si platesc taxele si impozitele.

Dar daca firmele nu-si platesc taxele sau nu-si respecta conditiile contractuale, statul are la indemina justitia sau arbitrajul international. Plus intarirea proprriilor institutii de control. Ponta trebuie sa lupte pentru ca statul sa-si intareasca rolul de arbitru al pietei economice, nu sa ramina un jucator care distorsioneaza piata. Si in nici un caz nu poate repara aceasta lipsa de responsabilitate a unor companii punind taxe noi. Are la indemina institutii de control, iar in ultima instanta poate merge in justitie.

Daca va persista in acest rationament profund gresit, Victor Ponta va descoperi ca degeaba a facut turnee prin SUA, Germania, Azerbaidjan ori China pentru a atrage investitori.

PS. Victor Ponta a insinuat in timpul conferintei de presa ca HotNews.ro are un interes propriu in scandalul contractelor netransparente de la Loterie. Curios, de acelasi lucru ne acuzase un adversar al lui Ponta, Dan Andronic (EvZ). Le raspund amindurora: nu avem absolut nici un interes in aceasta dezbatere. Nu vrem decit o discutie publica despre modul cum au negociat reprezentantii statului aceste contract pe 15, respectiv 10 ani, in conditii neclare. Interesele ascunse trebuie cautate altundeva, poate chiar in jurul acuzatorilor.