La Bruxelles, Traian Basescu o primit o lovitura nedreapta, in absenta. Cu citeva minute in urma, Jose Barroso, Victor Ponta si Iurie Leanca au anuntat un mare triumf pentru Republica Moldova: Comisia Europeana va recomanda ridicarea vizelor pentru cetatenii moldoveni care circula in UE. Cei trei au subliniat si marele ajutor energetic dat de Romania pentru Republica Moldova. Victor Ponta a fost validat astfel simbolic drept omul care aduce vesti bune pentru moldoveni. Desi toate aceste vesti bune sint munca de zece ani a lui Traian Basescu, proiectul sau de suflet. Absenta sa de la Bruxelles in acest moment este pur si simplu o mare nedreptate facuta de Comisia Europeana.

Nu stiu motivul pentru care Basescu nu a fost azi la Bruxelles. Dar cu siguranta ca Jose Manuel Barroso, un politician extraordinar de experimentat, stie ca Traian Basescu trebuia sa fie in cadru alaturi de el. Prezenta oricarui alt politician roman la acest mare anunt este un fals istoric. De ce a ales Barroso sa-l invite pe Victor Ponta si sa-i dea gratuit un mare succes politic cu care sa se afiseze atit in Romania, cit si in Republica Moldova? Nu stiu inca.

Stiu insa ca scena de la Bruxelles a fost furata. Prim-solistul era Traian Basescu. El - sprijinit de o diplomatie care a inteles miza jocului si l-a ajutat constant sa remorcheze Chisinaul spre proiectul european - a impus miza moldoveana pe agenda Europei. El s-a batut cu reticenta celor mai multi lideri europeni, satui de extinderi ratate. El s-a razboit permanent cu amenintarea unei Rusii care vrea sa-si mentina sfera de influenta intacta. El a mobilizat energii majore in acest proiect, in momente in care nici macar moldovenii insisi nu mai credeau ca tara lor se poate desprinde de influenta rusa.

Acestea sint momentele in care cinismul politicii devine de neinteles pentru oamenii simpli.