Proaspatul fermier Traian Basescu are o singura solutie pentru a spulbera in mod credibil suspiciunile aparute in spatiul public dupa afacerea milionului de euro luat de la CEC pe numele fiicei sale care a achizitionat in luna septembrie 300 de hectare de pamant la Calarasi: sa faca publice conditiile de creditare. Daca e totul ok, n-ar trebui sa aiba nimic de ascuns, nici el, nici fiica sa. Altfel, presedintele va fi mereu suspectat de abuz de putere: cum de notarul Ioana Basescu a obtinut o suma atat de mare? A fost tratata preferential fiica presedintelui in raport cu alti clienti ai bancii de stat CEC?

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • UPDATE La cateva ore dupa publicarea acestui articol, Ioana Basescu a transmis presei contractul de creditare, contractul de imprumut si contractul de ipoteca

De ce a simtit nevoia Traian Basescu sa-i telefoneze ministrului Chitoiu, la cateva saptamani dupa ce a luat creditul, pentru a-l avertiza ca o eventuala schimbare a presedintelui CEC inainte de finalul mandatului ar fi ilegala? De ce a spus ca spera ca, in scurt timp sa poate trece terenul pe numele sau deoarece el se va ocupa, in realitate, de intreaga afacere?

Pe ce venituri se bazeaza pe viitor, dupa plecarea de la Cotroceni si, din nou, ce clauze i-ar permite sa faca acest transfer de contract si in ce conditii? Presedintele ne-a explicat ca n-a putut accesa in nume propriu creditului deoarece n-ar fi indeplinit conditiile de eligibilitate. De ce le-ar indeplini de acum incolo?

Cu ceva explicatii ar fi dator si CEC-ul: cate contracte similare a incheiat in ultima perdioada, cand bancile acorda tot mai greu sau deloc credite mediului de afaceri, cu atat mai putin unor persoane fizice.

Doar cu teoria ca Ponta, Dragnea si Voiculescu vor sa-l faca praf nu mai merge. Este evident ca liderii USL au lansat cu toata forta o noua campanie impotriva presedintelui, dar si Traian Basescu le-a oferit generos munitie.

Doar cerand opiniei publice sa-l creada pe cuvant ca afacerea agricola in care s-a lansat pe final de mandat n-a implicat un mic trafic de influenta iarasi nu prea tine. Pur simplu sunt prea multe semne de intrebare care nu pot fi lamurite decat asa: publicand integral conditiile de creditare.

Ce-i asa complicat? Pentru sustinatorii habotnici ai presedintelui, care il apara orice ar zice sau ar face, cu argumentul ca sunt probleme minore in raport cu adevaratul jaf la scara industriala de sub guvernul Ponta, le sugerez sa raspunda sincer la urmatoarea intrebare: dar daca Victor Ponta, Adrian Nastase sau Crin Antonescu s-ar fi aflat in situatia lui Traian Basescu, i-ar fi tratat la fel de indulgent?

Fiica presedintelui nu are obligatia de a prezenta detaliile creditului pentru terenul de la Calarasi, in fond este o persoana particulara. Dar tocmai am aflat din gura tatalui ei ca intreaga afacere este gandita de el si ca intentioneaza sa o preia cu tot cu credit in curand. Or, tatal ei este presedintele Romaniei iar cel mai important om din stat este dator opiniei publice cu explicatii si transparenta totala cand vine vorba de averea sau afacerile lui mai ales cand ele sunt puse sub semnul intrebarii.

Evident ca guvernul Ponta acopera, exploatand din plin ceata din jurul intregii afaceri, alte teme importante si vor fi destui care resimt in aceste zile frustrare ca, in loc sa discutam despre neajusurile bugetului pe 2014, despre grevele din sanatate, despre procesul lui Dragnea sau coruptia sistemica in acordarea de contracte publice prin evitarea licitatiei, vorbim iarasi despre Traian Basescu.

Afirmatia ca a ramas printre putinii opozanti ai unui regim abuziv nu-l scuteste de la obligatia de transparenta. Dimpotriva, pentru a ramane un opozant credibil al guvernarii USL trebuie sa convinga opinia publica de faptul ca nu are nimic de ascuns, ca n-a beneficiat de tratament preferential intr-o afacere privata facand uz de influenta sa.

Si cum ar putea sa inlature toate semnele de intrebare de mai sus altfel decat publicand conditiile de creditare si explicand, in conditii de transparenta totala, cum va face posibil transferul unui contract de un milion de euro de pe numele fiicei sale pe numele sau.

Tocmai faptul ca opozitia e slaba si ca a ramas printre putinii politicieni capabil sa incurce socotelile guvernarii Ponta este un motiv in plus sa ofera rapid o serie de clarificari suplimentare, sa nu lase loc la speculatii. Din nou, asta nu putea face decat oferind opiniei publice acces la toate detaliile afacerii agricole si la documentele creditarii.

Si, da, premierul Victor Ponta si Antena 3 amesteca jumatati de adevar cu minciuni grosolane, dar nu fac decat sa profite la maxim de terenul sulfuros pe care i-a invitat insusi presedintele Traian Basescu. Foarte posibil ca, exploand fara scrupule acest caz inca nelamurit, sa incerce sa compromita si alte institutii, de exemplu DNA-ul, acuzat ca ar fi lucrat in beneficiul personal al presedintelui in afacerea achizitiei de terenuri.

Cu cat va amana exercitiul de transparenta, cu atat suspiciunile se vor amplifica, marja de manipulare va creste, iar credibilitatea presedintelui se va subrezi treptat. Nu-i greu de imaginat ca adversarii lui Traian Basescu vor transforma afacerea agricola in cal de bataie pe durata campaniei electorale de anul viitor.

Traian Basescu a facut o mica afacere cu ajutorul unei banci de stat in timp ce era seful statului. Din cauza asta trebuie sa stim tot, sa intelegem exact cum s-a nascut afacerea viitorului fermier.

Daca va alege sa taca, daca nu va pune totul pe masa invocand tot felul de clauze de confidentialitate sau argumentul ca e o afacere privata, isi va incheia mandatul scufundat in mlastina celor 300 de hectare din Calarasi, cu imagine de presedinte incurcat intr-o afacere dubioasa pe final de mandat, nu de proaspat fermier inspirat si istet.