Analiza Problema somajului in Romania. Cum o intelegem? Cum o rezolvam?

de Cristian Socol     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 7:08 Actualitate | Opinii


Cristian Socol
Foto: Arhiva personala
Exista opinii care considera ca rata somajului calculata dupa metodologia BIM la 7,5% in Romania este una ridicata, ingrijoratoare. Da, este adevarat orice persoana somer este o ingrijorare pentru orice Guvern, pentru societate in general, dar si la nivel individual. In numeroase studii somajul a fost asociat cresterii excluziunii sociale, saraciei, bolilor de inima, alcoolismului si dependentei de droguri. Chiar in momentul in care vorbim - somajul record la nivelul tinerilor din UE reprezinta indicatorul semnal al unei generatii pierdute.

Cu unul din doi sau trei tineri someri, exista o probabilitate foarte mare ca gradul de competitivitate al economiilor respective sa coboare abrupt. Somajul determina pierdere de productie, determina costuri economice si sociale greu de cuantificat.

Analiza strict economica a ratei somajului indica o serie de concluzii interesante.

Prima. Potrivit estimarilor, Romania are o rata efectiva (reala) a somajului doar cu putin peste rata naturala a somajului (cea corespunzatoare functionarii economiei la nivelul PIB potential, un nivel pe care il putem considera normal) in Q2 2013 aceasta fiind de 7,37% fata de rata efectiva de 7,5% (explicatiile pot fi detaliate intr-o analiza ulterioara). Se observa ca evolutia ratei naturale a somajului este strans corelata cu evolutia ciclului economic si ca exista indicii care sa arate o histereza puternica a ratei somajului.
Incepand cu anul 2006Q2, Romania a avut o rata naturala a somajului aproape de rata reala somajului (in acel moment economia fiind la nivelul potential). Ulterior, rata naturala a somajului a intrat sub nivelul 7 procente, atingand in 2008Q3, pe fondul decalajului puternic inflationist, un nivel minim de 6,68 procente.

Se observa ca intre 2007Q1 si 2008Q4 rata reala a somajului a fost mai mica decat rata naturala a somajului. De exemplu, in 2008Q3 rata reala a somajului a fost de 5,4%, iar rata naturala a somajului 6,68%, ceea ce indica o rata a somajului ciclic negativa de peste 1 punct procentual, semnificand efectele excesului de cerere din economie.
Dat fiind ca somajul structural indica o oarecare inertie, am putea lua in calcul ca in prezent exista o influenta ridicata a somajului frictional (persoane care intra pentru prima data pe piata muncii si persoane aflate temporar intre doua locuri de munca, cu mare probabilitate de angajare).

A doua, comparatia privind rata somajului la nivel european relaxeaza putin ingrijorarile (desi si emigratia are un cuvant de spus aici). Desi nu rezolva problema, comparatia ne indica faptul ca o posibila rezolvare a problemei cresterii ocuparii s-ar putea realiza mai rapid decat in alte state europene, desi rata somajului pe termen lung in Romania (peste 12 luni in somaj) este de 3,4% (deci 45% din total somaj BIM). In randul tinerilor situatia este si mai ingrijoratoare, dupa cum se vede din graficul de mai jos. Pe langa faptul ca unul din patru tineri este somer, aici mai exista o problema, 706.000 de tineri intra in calculul NEET (Not in Employment, Education and Training) fiind exclusi din punct de vedere social.  Costul cu acesti tineri NEET este estimat de catre Eurofund la 1,54% din PIB. 

A treia. Histereza somajului indica necesitatea unor politici structurale adecvate. Din datele ANOFM, referitor la structura somajului dupa nivelul de instruire, somerii fara studii si cei cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adreseaza agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca in vederea gasirii si ocuparii unui loc de munca, aceasta fiind de 75%. Somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 18%, iar cei cu studii universitare doar 7%. Masurile propuse de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin intermediul Programului National de Ocupare a Fortei de Munca sunt legate de medierea incadrarii in munca pe perioada nedeterminata si determinata; acordarea serviciilor de informare si consiliere profesionala; organizarea cursurilor de formare profesionala; completarea veniturilor somerilor care se incadreaza inainte de expirarea somajului; Incadrarea somerilor peste 45 de ani sau unici sustinatori ai familiilor monoparentale prin subventionarea locului de munca; stimularea mobilitatii fortei de munca (incadrarea intr-o localitate la o distanta de peste 50 km fata de domiciliu; incadrarea in alta localitate cu schimbarea domiciliului); prima de incadrare pentru absolventi;Incadrarea persoanelor cu handicap, prin subventionarea locului de munca; consultanta pentru initierea unei afaceri; burse de locuri de munca s.a.

Totusi, pare ca totusi finantarea alocata politicilor pe piata muncii nu ne ajuta prea mult.
 

A patra. Urgenta maxima este implementarea unui Plan de reducere a somajului in randul tinerilor. In opinia mea, implementarea unei Scheme pilot de tip "Garantii pentru tineri"- masura luata deja de Ministerul Muncii in vederea imbunatatirii accesului pe piata trebuie completata cu masuri directe de sprijin pentru firmele private. Sistemul de garantii pentru tineri presupune ca in termen de patru luni de la intrarea in somaj sau de la momentul in care nu mai participa la o forma de invatamant formal sa se asigure o oferta de buna calitate pentru ocuparea unui loc de munca, pentru continuarea educatiei, intrarea in ucenicie sau pentru efectuarea unui stagiu. Schemele de "Garantii pentru tineri" vizeaza prevenirea abandonarii timpurii a scolii, cresterea sanselor de obtinere a unui loc de munca si eliminarea barierelor practice din calea obtinerii unui loc de munca.

As mai adauga aici ca masuri structurale extinderea Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (startup uri incubatoare de afaceri, etc); stimularea participarii tinerilor romani la programul "Erasmus for Young Entrepreneurs". Consolidarea parteneriatului public privat pentru infiintarea unui program autohton de formare a tinerilor antreprenori; Facilitarea tranzitiei de la scoala la munca prin promovarea uceniciei si combinarea oportunitatilor de munca si pregatire. Intreprinderile mici (sub 50 de salariati) care angajeaza minim 5 ucenici vor primi un ajutor suplimentar, o subventie pentru fiecare ucenic/an, cu conditia de a mentine acei angajati timp de 2 ani; Promovarea transformarii internshipurilor in contracte de munca permanente (contracte pe perioada nedeterminata). Firmele sa primeasca din partea statului subventie per angajat pentru care internshipul se transforma in contract de munca pe perioada nedeterminata (firma trebuie sa mentina acel angajat minimum 2 ani); Programe de tip "Pasarela" locurile de munca din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajati pentru a dobandi "abilitati transferabile" in joburile din sectorul privat; Generalizarea stagiilor de practica la toate nivelurile de educatie de tip invatamant profesional si tehnic, vocational si teoretic, la nivel preuniversitar si universitar; Extinderea colaborarii dintre scoala, universitate si angajatori prin crearea de platforme platforme on line cu locuri de munca disponibile (intalnirea cererii cu oferta de munca); Program de incurajare a tinerilor rromi sa intre pe piata alba de munca care prevede un stagiu platit de stat, cursuri de specializare si pregatire si la final, consiliere pentru plasamentul pe piata de munca.

Solutiile punctuale sunt bune dar pentru reducerea somajului structural va trebui sa mergem mai departe. Este necesara atacarea rigiditatilor structurale de pe piata muncii, cresterea productivitatii, masuri pentru mobilitatea redusa a fortei de munca, reducerea asimetriei informationale pe piata muncii si in mod sigur, reducerea impozitarii muncii.


Nota redactiei: Cristian Socol este conferenţiar universitar la ASE Bucureşti, consilier personal al premierului pe probleme macroeconomice
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11649 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  bla bla (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 8:20)

  easy [utilizator]

  unii scriu ca sa nu uite de unde se cumpara cerneala...Cristi Socol este in guvernul marelui copiator central si ne explica iarasi niste grafice si ne mai spune ce bine ar fi daca si daca si daca...aceeasi regie de om din guvern dar care se priveste pe sine ca si cum ar fi in afara, dedublarea asta vad ca nu se mai termina in usl

  asadar mai bine ai scrie mai putin nea Cristi ca si asa scrii pentru IQ-ul lui copy/paste, si ai face mai mult ca de abureala de-asta nu ducem lipsa
 • +9 (9 voturi)    
  bla bla (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 8:20)

  easy [utilizator]

  unii scriu ca sa nu uite de unde se cumpara cerneala...Cristi Socol este in guvernul marelui copiator central si ne explica iarasi niste grafice si ne mai spune ce bine ar fi daca si daca si daca...aceeasi regie de om din guvern dar care se priveste pe sine ca si cum ar fi in afara, dedublarea asta vad ca nu se mai termina in usl

  asadar mai bine ai scrie mai putin nea Cristi ca si asa scrii pentru IQ-ul lui copy/paste, si ai face mai mult ca de abureala de-asta nu ducem lipsa
 • +11 (11 voturi)    
  Somaj real. (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 8:37)

  AlinNeculai [utilizator]

  Somajul real este mult mai mare, doar 4 milioane sunt contribuabili din 11 milioane apti de munca. 7% este o utopie, o cifra artificiala scoasa din burta.
 • 0 (0 voturi)    
  clarificare (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 9:36)

  demaGOGU [utilizator]

  aceasta rata a somajului de 7% ii include si pe cei 3 milioane din pribegie?

  sau ei sunt deja stersi din evidente=nu mai exista?

  multumesc
 • +1 (1 vot)    
  poate ne explica si altceva... (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 11:34)

  ..13 [utilizator]

  Cum este cu rata participarii fortei de munca in RO?

  Unde sunt cei care nu participa in economie???
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns privitor la somaj (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 11:36)

  MariaMitrofan [anonim]

  cifrele sunt pe departe adevarate,sunt persoane care nu se afla in evidenta agentiei,sau au iesit din plata somajului.Acesti oameni nu au loc de munca si lucreaza si ei pe unde pot la negru ca sa traiasca.Se poate rezolva aceasta problema,intern fara cersotorie la FMI sau Comunitate.Trebuie revazute vechile proiecte,relansata agricultura cu specialisti Romani,relansata si industria tot cu specialisti Romani.Nu va fie rusine sa apelati la cei care sunt doxati de materie si cunostinte in aceste domenii.Nu mai trimitrti tineretul in strainatate,folositii in tara si motivatii.Nu trebuie vindut pamintul la straini si nici mijloacele de productie.Sfatuim Guvernantii sa faca ce e mai bine pentru Tara si sa nu se chinuie a vinde si sufletul Romanului.E urit ,in ce hal am ajuns.Studiati mai bine fara ura si vedeti ca in anii cind s-a zis ca este democratie aceasta nu exista.Nu sunt deacord ca aurul nostru sa plece din tara,el reprezinta o valoare,ceia ce ar conferi Tarii alt statut.Lasati bilbele inlocuiti cit mai repede Guvernul cu oameni capabili,chiar daca sunt apolitici.Noi avem resurse umane,naturale sa putem depasi nenorocirea ce s-a abatut asupra noastra.
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns privitor la somaj (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 11:36)

  MariaMitrofan [anonim]

  cifrele sunt pe departe adevarate,sunt persoane care nu se afla in evidenta agentiei,sau au iesit din plata somajului.Acesti oameni nu au loc de munca si lucreaza si ei pe unde pot la negru ca sa traiasca.Se poate rezolva aceasta problema,intern fara cersotorie la FMI sau Comunitate.Trebuie revazute vechile proiecte,relansata agricultura cu specialisti Romani,relansata si industria tot cu specialisti Romani.Nu va fie rusine sa apelati la cei care sunt doxati de materie si cunostinte in aceste domenii.Nu mai trimitrti tineretul in strainatate,folositii in tara si motivatii.Nu trebuie vindut pamintul la straini si nici mijloacele de productie.Sfatuim Guvernantii sa faca ce e mai bine pentru Tara si sa nu se chinuie a vinde si sufletul Romanului.E urit ,in ce hal am ajuns.Studiati mai bine fara ura si vedeti ca in anii cind s-a zis ca este democratie aceasta nu exista.Nu sunt deacord ca aurul nostru sa plece din tara,el reprezinta o valoare,ceia ce ar conferi Tarii alt statut.Lasati bilbele inlocuiti cit mai repede Guvernul cu oameni capabili,chiar daca sunt apolitici.Noi avem resurse umane,naturale sa putem depasi nenorocirea ce s-a abatut asupra noastra.
 • 0 (0 voturi)    
  somajul e prea mic, nu prea mare (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 13:36)

  Dedalus [utilizator]

  Somajul de 7,5% este ridicol de mic, chiar si daca ar fi real 15% este tot ridicol de mic.

  Pe orice patron sau om cu bun simt venit din alte zari ai intreba ti-ar spune ca romanii muncesc la sfert fata de vestici si iau salarii de doua ori mai mari decat munca.

  Somajul real ar trebui probabil sa fie pe la vreo 25%, pentru a reflecta realitatea.

  Din ce in ce mai multi proaspat intrati in campul muncii sunt practic incapabili si/sau incompetent, ducand la exasperare pe toata lumea.

  Pe mine ma ingrojreaza ca somajul e prea mic, nu ca e prea mare.
 • +1 (1 vot)    
  Dreapta are nevoie de 'Clona' lui Basescu! (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 13:46)

  hotnewsfil [utilizator]

  Deapta are nevoie de Clona lui Traian Basescu !
  Din nefericire pentru ei, pedelistii se afla sub pamant, din punct de vedere al vietii politice. Stau acolo in moarte aparenta, ca armata de soldati din lut, scoasa la iveala in China.
  Scoaterea de sub pamant a activistilor, in prezent, amortiti, ai PDL, nu poate fi facuta decat de o Clona a Lui Traian Basescu, a personalitatii lui, nu a vreunui fin de-al lui.
  Daca nu va apare o ‘Clona’ a personalitatii presedintelui Basescu, cei din partea dreapta vor ramane fie afiliati PSD, punand in aplicare politica acestuia (situatia de azi a PNL), fie vor ramane disipati in grupulete usoare ca fulgul, in bataia vantului, de importanta rizibila.
  Iesirea la lumina a unei ‘Clone’ ar clarifica si situatia din PNL. Ar invinge cei care vor sa iasa de sub aripa “protectoare” a PSD. Li s-ar aprinde ‘luminita de la capatul tunelului liberal’.
  Numai Clona poate uni dreapta, ii poate da vigoare si determinare, fara de care nu poate invinge stanga pesedista.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by