Iulian Comanescu: Draga Oana si draga Stefan, sunteti Poetrip, o trupa greu de incadrat, care incepe sa-si faca loc prin underground. Motivul pentru care ma interesati foarte tare e ceva de genul asta:

Iulian Comanescu: Am dat peste voi acum mai multe luni si mi-ati placut din prima. Mai multe se pot asculta aici, in formula mai sunt de regula doi baieti, cu tobele si chitara-basul, dar voi v-ati putea numi fondatori. Zilele trecute, am nimerit si peste o poveste de comunicare legata de voi, cea cu Oana si VICE, care VICE a publicat un shooting de moda din Piata Universitatii:

poetrip_vice

Iulian Comanescu: Ceea ce a facut VICE, care e o revista de nisa, a fost preluat de Ring, care e un fel de tabloid, sub forma asta:

poetrip_ring

Iulian Comanescu: S-au zis chestii nasoale despre tine. Cum te-ai simtit?

Oana Maria: M-am simtit la fel cum m-as fi simtit daca as fi vazut o alta persoana atacata in felul asta: putin trista, frustrata ca traiesc intr-o societate in care oamenii arunca atat de usor invective si pun etichete. Nu le iau personal, durerea mea e universala cand se intampla asa ceva. Pentru ca imi pasa de lumea in care traiesc.

Iulian Comanescu: Daca nu ma-nsel, e prima ta mentiune in presa mainstream, orice-ar insemna asta?

Oana Maria: Am mai aparut la emisiunea Apropo TV, a lui Andi Moisescu. Dar intr-un context mai placut, evident.

Iulian Comanescu: A, da. Am vazut. Cum e presa mainstream, Oana si Stefan?

Stefan: din pacate pentru ei, sunt axati pe a satisface majoritatea. cu oricare dintre ei vorbesti, apeleaza imediat la scuza cum ca satisfac cererea. asta inseamna ca nu-si asuma deloc rolul de formatori de opinie, ca nu cred in el. eu cred ca asta este un lucru care inseamna stagnare

Iulian Comanescu: Asa e de cateva zeci de ani. Chestia aia cu educarea si formarea de opinie n-o mai crede nimeni in mainstream.Poate doar la posturile publice.

Stefan: oricum, una este sa nu crezi in asta, alta este sa te pacalesti pe tine si pe altii ca asa e bine

Oana Maria: A fost destul de socant sa vad o fotografie cu mine sub un titlu ieftin de genul ¬Sexy-protestatara. De obicei ma uitam scarbita la astfel de titluri, nici nu intram pe astfel de site-uri decat din greseala. Uneori, cand citeam astfel de articole, zambeam amar, a neputinta. Ma gandeam in ce directie gresita merge lumea si oftam de tristete ca o sa fie foarte greu sa schimbam ceva in bine. Sa ma vad pe mine intr-un astfel de articol a fost un out of body experience. O experienta extracorporala, parca asa e in romana. De parca era alta persoana, nu eu.

Stefan: binele spre care vedem noi ca trebuie sa mearga lumea este iadul pentru cei mai multi

Iulian Comanescu: Hai sa va enervez putin. In linii mari, Ring a relatat corect ce a facut VICE, cu mici exceptii: ghilimelele alea din text, care se pun la orice mai nou, suma de 400 de euro care nu cred ca era exacta.De acord?

Stefan: nu ...

Oana Maria: nici eu nu sunt de acord

Iulian Comanescu: Hai sa vedem de ce. In logica tabloidului, au scris ca VICE a facut un shooting in care s-a vazut ceva.

Oana Maria: :)

Stefan: intr-adevar, pot sa admit ca este discutabil daca expunerea acelui shooting face bine sau nu protestului, dar in rest

Iulian Comanescu: Cred ca e cazul sa il arat si pe Stefan intr-o poza. Poftiti aici:

poetrip

Iulian Comanescu: ¬Pai nu-i treaba lor sa faca bine sau rau protestului, ei vand o marfa. Oana a devenit, extracorporal, o marfa.

Stefan: 1. era un shooting la rubrica fashion, nu la rubrica de investigatii, unde vice trateaza foarte serios protestele din lume si din tara. 2. nu a fost implicata cine stie ce firma de imbracaminte, ci niste tineri designeri vestimentari underground. nu au fost implicate niciun fel de sume de bani

Iulian Comanescu: Pai si ce, un shooting de moda la proteste e neserios? Ring n-a zis asa ceva, eu n-am zis asa ceva.

Stefan:¬revista nu a primit bani, oana nu a luat bani. mai mult, oana a fost aleasa special pentru shooting tocmai pentru ca isi exprimase opozitia fata de proiectul minier atat in scris cat si in strada, inca din prima zi

Oana Maria: Nu cred ca pot folosi cuvantul 'corect atunci cand e vorba de un articol cu un titlu atat de jenant, care contine glume ieftine de genul: Avea sfarcurile tari, nu se stie daca de frig sau de emotie.... Din asta reiese clar ca nu sunt obiectivi. Pe deasupra, au combinat articole de imbracaminte ca sa poata aduna suma mult-dorita de SUTE de euro. Au scris ca am purtat doua rochii care impreuna costau SUTE de euro si doua fuste care, tot asa, in total costau sute de euro. Ceea ce e manipulare.

Oana Maria: Apoi, sanul gol iar a fost exagerare. Era un nip slip, un wardrobe malfunction. E exagerare si sa spui asta, si sa cenzurezi jumatate din fotografie, ca sa dai iluzia ca personajul e aproape gol.

Stefan: sunt multe puncte unde au speculat¬ cum ca oamenii protesteaza 'serios' intr-adevar, subiectul este ceva serios, grav chiar, dar oamenii protesteaza senin, ca pentru o cauza altruista ¬ si poate chiar care nu are sansa sa izbandeasca. sunt oameni care protesteaza pentru ca nu ar putea trai cu ei insisi altfel

Iulian Comanescu: E prima oara cand aud de nip slip.

Oana Maria: Ce sa mai zic de-a reusit sa le suceasca mintile barbatilor?:)

Iulian Comanescu: Dar basically ce face Ring e sa se indigneze, vag, cu ajutorul unor ghilimele folosite grosolan dar eficient. Nu cred ca e vorba de manipulare, de parti pris-uri politice. Indignarea e o marfa buna pentru tabloide. Imi pare rau ca nu-i avem si pe ei in chatul asta, sunt curios ce-ar zice. Dar mie mi se pare ca stiu foarte bine ce e in capul lor.

Stefan: au stiut sa apese pe niste butoane

Iulian Comanescu: Yep.Asta fac tabloidele.

Oana Maria: Nici macar nu am fost remarcata in timpul shootingului. Am fost destul de discreti si rapizi.

Iulian Comanescu: Cred, la atatea aparate foto :-)

Oana Maria: N-am apucat sa fur inima nimanui, sunt convinsa.

Iulian Comanescu: Oh, well.

Stefan: daca ar fi sa cred ca oamenii care scriu articolele astea chiar nu inteleg despre ce e vorba as trage concluzia ca-s practic incapabili sa gandeasca. pe cand, de fapt, cei care le fabrica astfel nu o fac din prostie, ci din malitiozitate

Iulian Comanescu: S-ar putea sa fie si malitiozitate.Dar perceptia ziaristului mediu despre lume e foarte restransa, in ziua de azi.

Oana Maria: Si da, marea tevatura cu sanul gol a fost doar un nip slip, pe care l-am observat abia dupa ce am facut fotografiile. Dar nu mai aveam catelul protestatar cu care ma pozasem, nici nu mai aveam chef sa refacem setul si le-am zis ca pot sa puna poza asa, mi se parea ceva nesemnificativ. Eu n-am inhibitii, intr-adevar, nu fac mare caz de nuditate, ba chiar apreciez fotografia nud. Si la urma urmei, era VICE. Ma gandeam ca avem cititori tineri deschisi la minte, care n-o sa aiba nimic de comentat la asa ceva, cel mult o sa le smulga un zambet. Sau majoritatea nici n-o sa observe.

Iulian Comanescu: Sincer, eu n-am vazut din prima

Oana Maria: Pai n-au vazut nici majoritatea prietenilor mei.

Iulian Comanescu: Nu stiam la ce dracu-au pus mozaicul ala cand am vazut Ring, vazusem VICE, dar nu vazusem nimic de acoperit. Dar ziceti-mi ceva care va place din media mainstream.

GATA CU VICE SI SHOOTINGUL LUI. DESPRE MEDIA MANCATA DE FACEBOOK

Oana Maria: Pentru scandal au pus mozaicul. Nu prea citesc media mainstream. Adica citesc doar ce ma intereseaza din ea, daca vad un articol pe Facebook. De obicei citesc Think Outside the Box, nu stiu daca intra la media mainstream. Probabil ca nu.

Iulian Comanescu: Nu. Hotarat lucru. Au avut chiar un incident cu media mainstream, cand erau arondati la Adevarul. Au scris nu in cei mai laudativi termeni despre Coca-Cola si agentia Coca-Cola, McCann, a scris o scrisoare de amenintare catre Adevarul, iar Adevarul i-a decuplat de la site-ul propriu.

Stefan: cu presa mainstream de azi nu mai am nicio legatura, televizorul l-am scos in strada de vreo 8 ani. nici radio sau ziare nu consum. chiar si online, foarte putin din cele mainstream. unii cred ca asta inseamna ca sunt dezinformat si rupt de realitate

Iulian Comanescu: De unde iti iei info., Stefan?

Stefan: am in jur de 3.000 de prieteni din medii foarte diverse si de orientari foarte diverse pe facebook, de la care imi aleg zilnic zeci de articole de citit, muzici de ascultat si filme de vazut

Iulian Comanescu: Credeti ca media clasica o sa crape?

Stefan: cand eram mic uram TELEJURNALUL, visam la o televiziune care sa dea toata ziua numai desene animate. sper sa nu crape. sper sa renasca. dar pentru asta e nevoie de transformari profunde si pe termen lung

Oana Maria: Da, eu sper sa crape si sa-i ia locul presa alternativa, care merita

Stefan: oricum, cea alternativa va deveni la un moment dat clasica si-i va lua locul alta

Iulian Comanescu: Hah. Alternativa = VICE, de exemplu, nu? Tu scrii la VICE, apropo.

Oana Maria: Sau Casa Jurnalistului. Si asta citesc.

Iulian Comanescu: Ei, da, dragii de Mako si Ursulean. I-am mainstreamizat vreun an la The Industry Mako. Ursulean]. Si eu ii citesc.

Oana Maria: imi place si Vlad Petri. Ei merita sa ia locul presei mainstream.

Iulian Comanescu: Bun, dar daca publicul mainstream vrea 'sexy protestatara'?

Stefan: noi ne-am apucat de cantat tocmai pentru ca simteam ca pe langa toata muzica ce exista pe lume, mainstream, underground, clasica sau avangardista, mai exista si inca ceva de spus pe care nu-l gasim nicaieri. decat in capul nostru

DE LA PRESA ALTERNATIVA LA HIPSTERI

Iulian Comanescu: Hai sa vorbim despre hipsteri, ce-i aia un hipster? Voi sunteti hipsteri?

Stefan: ce-am scris mai sus avea legatura cu publicul mainstream. sau public in general. chiar facem ce ne trece noua prin cap, fara nicio grija. daca nu starnim decat 10 oameni, e ok. nu avem ambitii si nu vrem sa fortam lucrurile, vrem sa evoluam natural. cati oameni ne plac, atatia meritam. asa ca la primele concerte am fost foarte miratis a vedem ca in public avem in mare proportie hipsteri

Iulian Comanescu: Deci, sa zicem, voi nu va considerati hipsteri.

Stefan: la inceput termenul imi suna periorativ, dar dupa ce am vazut ca din mediul asta primesc foarte multe lucruri faine, am inceput sa-i indragesc ... si deodata te trezesti hipster

Iulian Comanescu: Hipster e ala de-i plac hipsterii?

Stefan: cand eram liceean poate ca as fi fost catalogat drept hipster, ma imbracam turbat, nu eram nici rocker, nici hippie, nici metalist, nici grunge. apoi am abandonat interesul pentru vestimentatie, de fapt am renuntat la dorinta de a parea deosebit si am ajuns sa ma imbrac anost. abia atunci am devenit hipster 100%

Stefan: eu cred ca hipster este in linii mari un om care cauta noul

Stefan: bineinteles, sunt si multi care doar imita aspecte exterioare. cred ca de la ei se trage conotatia ironica a termenului

Oana Maria: Bai, m-am plictisit pana peste cap de discutiile despre hipsteri. Pana si mama a auzit de hipsteri din cauza protestelor de la Universitate. Si dupa ce i-am explicat cam ce sunt, mi-a spus ca par cei mai buni membri ai societatii. Si asa e. Sunt oameni deschisi la minte, relaxati, interesati de joburi alternative si creative, amuzanti, neinteresati de branduri, anti-snobism. Hipsterii isi cumpara haine second-hand si nu incurajeaza consumerismul, se tund singuri, sunt ecologisti, cauta mereu lucruri noi, carti noi, muzici noi. Cei care nu sunt asa sunt numiti gresit hipsteri, dupa parerea mea.

Stefan: ...in orice curent este asa

Iulian Comanescu: Ok, sa-ncheiem repede cu hipsterii, ca s-a plictisit Oana.

Oana Maria: Cei care fac intrecere cu altii ca ei stiu muzici mai dubioase si necunoscute mi se pare ca o dau in cocalareala.

Stefan: nunu, e amuzata, o vad

Iulian Comanescu: Ma rog, mie nu mi se pare o forma de afirmare sociala hipstereala.

Oana Maria: Deci oamenii au ajuns sa considere hipsterii ceva nasol din cauza unor imitatori de hipsteri.

Oana Maria: Hipsterii in sine sunt oameni ok.

Stefan: lumea crede ca in vama veche e hipstereala, cand de fapt adevarata hipstereala era acolo in deceniile dinainte de 89

Oana Maria: Eu citisem acum niste ani buni in Wikipedia ce inseamna hipster, dupa ce am gasit termenul intr-un text de pe un blog din UK

Oana Maria: Si nu-mi venea sa cred, ma descria perfect

IN FINE, AJUNGEM LA MUZICA

Iulian Comanescu: Ceea ce ne aduce la Poetrip. Unde va auziti, cine va aude? Eu am fost picat in fund de la primul YouTube

Stefan: haha

Oana Maria: Nu exista emoticon emotionat, sa pun aici

Iulian Comanescu: Nu mai stiu ce-am gasit. Dar era o chestie bazala, ca alea de jazz electrice din anii ¬70, cu niste glazura de british invasion/Hendrix/ceva peste si cu Oana falsand distant-majestuos si mai peste. Nu mai stiu ce era. Si nici cum v-am gasit Dar care e publicu?

Oana Maria: Nu stiu exact sa zic ce fel de public avem. Multa lume a zis ca hipsteri, iar eu m-am bucurat, pentru ca, dupa cum am spus, imi plac hipsterii.

Iulian Comanescu: Atunci cat de mare e publicul?

Oana Maria: Am observat ca nu ne plac neaparat persoane foarte tinere, adica nu adolescenti de liceu, ci mai degraba oameni de 25-30-35 de ani.

Stefan: un an de zile am cantat prin targu jiu, in vreo doua cluburi de acolo, pentru o mana de prieteni si cativa necunoscuti care se uitau cu gurile cascate. intre timp, cumva au devenit foarte curiosi cei din bucuresti, desi nu stia nimeni ce cantam de fapt si am fost ivitati in cateva cluburi, asa ca am hotarat sa ne mutam o vreme in capitala. si de atunci tot am cantat... in afara de concerte, cateva clipuri din concerte pe youtube si 3 demo-uri, nu avem niciun alt fel de promovare

Iulian Comanescu: Asta-i unul din putinele care se se apropie de niste standarde tehnice:

Stefan: la radio am aparut doar in emisiunile lui matze (zona libera, guerrilla) si lucian stefanescu (dictionar de sunete rare, europa libera)

Oana Maria: Ne-au povestit niste prieteni ca la concertul de la Street Delivery erau niste adolescenti care nu intelegeau nimic, dadeau ochii peste cap :)

Oana Maria: Dar, in schimb, oamenii de 25-30 de ani erau in extaz.

Iulian Comanescu: Cate piese aveti? Eu am gasit doua incheiate Sau trei, cu Sergiu Nicolaescu. Sau patru, cu Pufuleti.

Stefan: avem piese pentru un triplu album de debut dar daca ar fi sa alegem cu discernamant, probabil am face un dublu album

Iulian Comanescu: Unde-s?

Stefan: ah, inregistrate in studio?

Stefan: doar Sergiu Nicolaescu, Lumina si Asa Ceva

Stefan: toate trei trase pe fuga fara sa ne dam seama ce facem

Iulian Comanescu: Sa va zic ceva. M-am intalnit cu Andrei Gheorghe zilele trecute.

Iulian Comanescu: I-am pus Poetrip si nu se auzea.

Iulian Comanescu: Gheorghe a schimbat muzica din Romania cu ce-a facut la PRO FM, cand era in charge. E un capcaun muzical. Nu mai stiu ce i-am pus. Gangsta, cred.

Oana Maria: era vreun live, probabil

Iulian Comanescu: Era un live, da.

Stefan: da, pe andrei gheorghe il stiu de pe vremea cand facea midnight killer

Oana Maria: Si ce a zis Gheorghe? Ce e, ba, cu trupa asta de garaj? :)

[For the record, i-am dat linkurile lui Gheorghe, care a ascultat si a zis, intr-o grila mult mai mainstream decat discutia de fata, ca sunt rasfatati, ca e cazul sa incerce un cantec pop - gen Miley Cyrus sau orice altceva, ca se simte angst-ul, plictisul, dar mai trebuie o anumita vana, fara vana nu faci breakthrough. Ca piesele sunt de Guerrilla sau de o emisiune a lui Exarhu, ceea ce e deja prea mainstream pentru Stefan si Oana :-) Plus: "La munca, ba, munciti, munciti!"]

Iulian Comanescu: ¬mpresia mea e ca va propagati mai ales pe net.

Stefan: evident, ar fi fost culmea sa citim presa alternativa si sa ne propagam pe mainstream

Iulian Comanescu: In fine, trebuie sa aveti niste lucruri suportabile tehnic pe Net, ca sa va propagati pe Net.

SFARSIT CU DEDICATII MUZICALE, CA LA CURIERUL MELODIILOR

Iulian Comanescu: Hai sa ne facem niste dedicatii muzicale in incheiere.

Oana Maria: Yay! Sunt totally pro dedicatii muzicale, n-am mai primit de mult o dedicatie.

Iulian Comanescu: De la mine pentru Oana:

Oana Maria: Uau, thank you! N-o stiu. Sounds (and looks) very good.

Iulian Comanescu: Trupa de drum and bass din anii 90. Ceva inventie de-a lui Roni Size. Ia sa vad, gasesc ceva pentru Stefan care sa nu stie Stefan?

Iulian Comanescu: Asta ar fi pentru Stefan:

Oana Maria: Pe asta o stim.

Oana Maria: Cel putin eu am mai ascultat cinematic orchestra

Stefan: dada, si mie-mi plac cinematicii

Oana Maria: Uite, din partea mea. Am fost innebunita dupa americanii astia cand i-am descoperit, acum niste ani. Am ascultat obsesiv. Ii stii?

Iulian Comanescu: Nope.

Oana Maria: I hope you like.

Oana Maria: Daca nu, imi spui si se rezolva, gasesc altceva sa te dea pe spate.

Iulian Comanescu: ¬Stai ca e bine. Au undeva dedesubt tot chestia aia prog, epica

Iulian Comanescu: Ok, mai am o intrebare, care e de la altcineva.

Iulian Comanescu: Mihnea Maruta, www.mihneamaruta.ro, om serios, cu trei fete, din Cluj. Nu hipster ca voi!

Iulian Comanescu: De ce nici o trupa si nici o piesa din Romania nu devine trupa, respectiv piesa cult pentru o generatie?

Stefan: eu vad marsul care defileaza prin bucuresti ca pe o multime de leaderi. fiecare este propriul leader.

Stefan: daca piesa-cult inseamna o piesa agreata de majoritate, probabil ca andri-popa este o piesa cult romaneasca a mai multor generatii. apropo de phoenix, mult mai reprezentativa pentru o intreaga generaitie mi se pare canarul. dar, nah, nu se poate lalai la foc de tabara

Stefan: si timpuri noi au fost cu adevarat formatie cult. si cred ca-s multe exemple, de la ocs pana la subcarpati

Iulian Comanescu: Pentru mine, da. Artan e genial. Mai departe.

Stefan: pai nu stiu daca sa-i dau dreptate lui mihnea. pentru ca manelele, parazitii, bug mafia au fost fenomene-cult

Iulian Comanescu: Cred ca da, pentru publicul lor

Stefan: probabil ca nu suntem o natiune asa unita cat sa poata exista sintagma de piesa cult pentru o generatie intreaga

Iulian Comanescu: Interesant Evil Bee. Foarte interesant.

Oana Maria: ma bucur ...referitor la intrebare, poate din acelasi motiv pentru care nu mai exista idoli - s-a dus vremea lor se intampla prea multe lucruri, sunt prea multe canale de informare, prea multa muzica.

Oana Maria: Nu mai exista doar doua-trei genuri muzicale principale si de la fiecare doi-trei idoli.

Stefan: eu cred ca muzica buna abia acum se naste cu adevarat

Iulian Comanescu: Acum mi-am cam epuizat posibilitatile, dar am senzatia ca am neglijat totul.¬¬¬¬¬ O sa fie o discutie criptica pentru toata lumea, din care voi va alegeti cu Breakbeat Era si eu cu Evil Bee.

Oana Maria: haha

Iulian Comanescu: Dar duca-se pe pustii de mainstream.

Oana Maria: Ai vreo nelamurire pe care ti-ar placea sa ti-o satisfacem?

Iulian Comanescu: Cred ca v-am pus in defensiva si ati fost safe. Sa mor daca am vreo nelamurire. Ma nelamureste totul, in rest nimic. Mai vreau doar o poza.

Oana Maria: Poftim:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=689301724419748&set=a.399205700096020.116504.231418953541363&type=1&theater¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬

Oana Maria: uite, poza asta ar fi o dedicatie din partea noastra pentru mainstream si pentru haterii din ultimele zile:) Daca ti se pare ok.

Oana Maria: MUIE URA! HAI CU DRAGOSTEA!

Iulian Comanescu: ¬Vaaai, mi-ati distrus toata respectabilitatea.¬ Cladita in atatia ani pe blog.

Oana Maria: HAHA, daca vrei, iti dam una mai putin ofensatoare.

Iulian Comanescu: Nu.

ACUM CHIAR CA TERMINAM. CU INCEPUTUL

Oana Maria: Asta a fost asa, fix ce-am simtit dupa ultimele zile: united we stand, divided we fall. Si pe aceasta cale, vreau sa ii multumesc lui Stefan ca ma sustine orice ar fi, chiar daca suna patetic :)

Stefan: eh, nu te sustin orice ar fi. te sustin sa-ti aperi punctul de vedere, nu as fi crezut in el daca ar fi facut rau altora

Iulian Comanescu: Auci, deci chiar a durut Sexy Protestatara.

Iulian Comanescu: ¬Prima voastra excursie-n mainstream. Nu stiu cum sa-i zic.

Iulian Comanescu: Doare totdeauna.

Oana Maria: Ti-am zis, nu m-a durut personal, cat m-a durut universal. M-a durut ca traiesc in societatea asta, in care majoritatea oamenilor vor sa citeasca asa ceva.

Iulian Comanescu: ¬Pentru mine nu-i nicio surpriza. Nu stiu, poate daca eram altceva decat (fost) ziarist era.

Oana Maria: ¬In rest, e doar un fas care o sa dispara in 2-3 zile. Nu e mare chestie, asta ii explicam si maica-mii la telefon in seara asta.

Iulian Comanescu: Pricep perfect ce-a fost in capul alora de la Ring. Nothing personal. Maica-ta se da pe Facebook?

Oana Maria: Aha.

Oana Maria: Din pacate pentru ea, ca afla chestii de la care nu mai poate dormi noaptea.

Iulian Comanescu: Zi-i sa doarma linistita. O sa fie din ce in ce mai mult asa.