Nimeni nu vrea caini pe strada. Nimeni nu scandeaza Vrem Mai Multi Caini! Vrem cate un caine in fiecare scoala! Obligatoriu, un caine pentru fiecare birou! Doi caini la fiecare Mega Image nou deschis! Zece la fiecare Carrefour!

Michael BirdFoto: Arhiva personala

Timp de patru ani am scris despre cainii fara stapan din Romania, i-am filmat, a rezultat filmul „Man’s Best Friend” care a fost lansat pe Vimeo saptamana aceasta: https://vimeo.com/74578669.

In tot acest timp, primarii, locuitorii si iubitorii de caini aveau aceeasi parere – gata cu cainii de pe strada.

Cu toate acestea, in momentul in care Consiliul Local din Botosani a omorat 200 de caini in 2011, a aparut un zvon cum ca un grup de activisti pentru drepturile animalelor moldovean ar fi planificat o ‚Bomba Canina’. O ‚Bomba Canina’ inseamna ca extremistii pentru drepturile animalelor orchestreaza imperecherea cainilor fertili de-a lungul unei perioade de sase saptamani si, odata ce au sute de catei, le dau drumul prin oras. Urmeaza apoi o anarhie a cateilor. Insa nu a fost decat un zvon. Nimeni – nici macar complotistii Bombei Canine din Botosani – nu vrea caini pe strada.

Asa ca, daca toata lumea se gandeste la acelasi lucru, de ce nu se pot pune de acord cu privire la ce mijloace sa foloseasca?

Ca urmare a atacului oribil asupra unui baietel de patru ani din Bucuresti, Primarul orasului, Sorin Oprescu, a initiat o noua lege care permite consiliilor locale sa omoare maidanezii dupa 14 zile de captivitate – o initiativa contestata vehement de ONG-uri si care se afla in acest moment in dezbatere la Curtea Constitutionala.

Iata zece motive pentru care aceasta noua lege nu poate rezolva problema cainilor de pe strada – si doua motive pentru care s-ar putea sa reuseasca.

1. Intr-un oras atat de masiv, cu o masa de caini, uciderea in masa este rareori eficienta. Cu cat omori mai multi caini, cu atat exista mai mult spatiu si mai multa mancare pentru cainii noi. Afirmatia e sustinuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Atat timp cat oamenii isi arunca cainii in strada si le permit sa se inmulteasca liber, vor exista si mai multi caini. Cand dispar unii caini, apar altii.

2. E nevoie de medici veterinari ca sa omori animalele. Veterinarii trebuie sa si vrea sa omoare animalele. Insa multi dintre ei nu vor sa devina criminali. Nu au studiat timp de sase ani ca sa dea o operatie pe munca la abator. Luna trecuta, veterinarii din Timisoara au votat sa nu colaboreze cu Primaria in uciderea cainilor. E posibil sa ii urmeze si altii.

3. Toti cainii trebuie sa moara – numai al meu nu. Cand sunt intrebati, romanii spun ca vor ca maidanezii sa fie omorati. Daca insa intrebi aceleasi persoane daca ar vrea s-o vada pe Fetita, cu ochii ei mari si caprui, care ii intampina zilnic cu capul ridicat si dand din coada, cum e omorata cu o injectie letala, vor refuza. Pentru ca acest caine e bland cu copiii, prietenos cu strainii si nu musca niciodata – iar cand musca, o face pentru ca e speriat. Intotdeauna cainii altora sunt periculosi. Cainii din alt bloc. Din alta curte. Din alt oras.

4. Bucurestiul a incercat uciderea in masa. Cand era primarul Bucurestiului, Traian Basescu a ordonat omorarea a aproape 100.000 de caini intre 2001 si 2003. A esuat.

5. Vor muri cainii care nu trebuie. Hingherii ii vor prinde pe cei linistiti, batrani, tristi si castrati – pe cei care nu se pot inmulti. Problema nu sunt cainii fara stapan. Problema sunt cainii scapati din grija. Am urmarit actiunea de prindere a cainilor in zonele de locuit din suburbiile bucurestene. Cand locuitorii pleaca la serviciu dimineata, isi lasa cainii liberi pe strada. Daca sunt ridicati de hingheri, proprietarii ii iau de la adapost si platesc o amenda. Insa astia sunt caini virili. Ei se imperecheaza cu maidanezii. Apar noi catelusi. Problema persista.

6. Oamenii vor ascunde cainii. Sunt destui oameni in varsta, singuri si inactivi in Bucuresti. Numai ca ei iubesc cainii. Ei vor urmari cand vin hingherii si, daca vin sa le ia maidanezii lor, ii vor ascunde in propriile apartamente, in pivnita, garaj sau in curtea lor.

7. Ne-omorarea ar putea deveni o piata neagra. In trecut, hingherii din Bucuresti luau bani de la locuitorii blocurilor, sa le lase maidanezii in pace. Lucrul asta s-ar putea intampla din nou.

8. E greu sa prinzi un caine. Sunt cam 15 hingheri pregatiti la trei milioane de locuitori pe care ii are Bucurestiul si suburbiile sale. Ei prind cainii impuscandu-i cu un pistol cu tranchilizant, incarcat cu sedativ. Orasul va avea nevoie de un batalion de tintasi pregatiti, in care sa se poata avea incredere ca pot manevra o arma si un litru de drog cu o valoare de strada ridicata. Bafta la interviuri, Domnule Oprescu!

9. Bucurestiul este o metropola condusa de un consiliu satesc. Nu poate face fata proiectelor si provocarilor grandioase. Nici macar unora mici. Eu stau in Piata Unirii. In centrul orasului. Un exponat international. Intr-un an nu s-a terminat asfaltarea trotuarelor din jurul pietei. E un santier de praf, noroi, pietre si gropi. Daca Bucurestiul nu poate sa puna niste pietre de pavaj in centrul orasului, nu poate gestiona uciderea in masa a peste 50.000 de vieti.

10. Capitala nu a dat nicioadata vreo sansa vreunei alte solutii. Consilierii vor sustine ca ideea favorita a ONG-urilor de a steriliza cainii si de a-i elibera apoi pe strazi nu functioneaza, pentru ca numarul atacurilor maidanezilor asupra oamenilor creste. Insa orasul nu a incercat nicioadata un program la scala larga, sa vada daca numarul cainilor fara stapan scade. Problema ar putea disparea daca, pe o perioada de cinci ani, s-ar putea coordona sterilizarea profesionala in colaborare cu toate Primariile din Bucuresti, in acelasi timp cu adoptia generala si educarea populatiei cu privirea la responsabilitatea dreptului la proprietate si permisiunea ca Primaria sa eutanasieze cainii batrani si agresivi.

Si doua motive pentru care s-ar putea sa mearga….

1. Conform noii legi, intr-un orasel din Romania ar fi posibil sa se stranga si sa se omoare cam 1.000 de maidanezi. Insa in Bucuresti e nevoie de un efort fara precedent. Orasul trebuie sa declare un razboi cainilor. E nevoie de o armata care sa mearga din bloc in bloc, eventual fortand locuitorii sa-si paraseasca casele, timp in care politia ca caute, ridicand fiecare caine pe care il suspecteaza ca nu ar avea stapan. Nu trebuie sa existe nici o exceptie. Trebuie sa se puna in aplicare regula celor 14 zile inainte de a omori vreun caine. Uciderea a 60.000 de caini inseamna macel – iar un macel nu poate fi eficient decat daca este mecanic si fara mila.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro