Motto: “Ei sunt extraordinari numai fata de cei fara aparare si sunt in stare sa-si infiga ghearele numai intr-o victima prinsa in capcana.”–Nadejda Mandelstam

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Cine crede ca lupta pentru decomunizare a inceput acum, sub bagheta magica a USL, se inseala amarnic. Nu suntem toti mancurtizati. Au trecut cativa ani de cand s-a lansat, in ianuarie 2010, un apel pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang inalt. Aflam acum ca fostul sef de lagar comunist, colonelul in rezerva Ion Ficioru, continua sa primeasca o pensie de peste cinci mii de lei pe luna. Fostul director al penitenciarului de la Ramnicu Sarat, alt ofiter MAI in rezerva, Alexandru Visinescu, are si el o pensie substantiala. Timp in care, cum imi scrie un prieten, neostenit istoric al atrocitatilor comise de Securitate, “eroi ai rezistenței precum Marina Chirca mor în mizerie…” Ultimul sef al Securitatii din Bucuresti, colonelul in rezerva Gheorghe Goran, este liber si se bucura de bunastarea unui pensionar respectabil, respira aer curat la Breaza. Ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, generalul Iulian Vlad, este liber, fericit, multumit de sine. Asasinii lui Gheorghe Ursu raman liberi si de nimeni tulburati. “Anticomunismul” uselist, versiune reciclata a anti-anticomunismului de tip Daniel Barbu, nu include si acel capitol. Cum nu include nici Partidul Comunist Roman.

Despre Marina Chirca, stinsa din viata la 98 de ani, singura femeie care a ajutat ne­întrerupt, din 1949 și până în 1958, Grupul de partizani an­ti­co­muniști din Munții Făgăraș, con­dus de Toma Arnăuțoiu, fost ofi­țer în Armata Regală Română, condamnată de Tri­bunalul Militar la 15 ani de mun­că silnică, recomand articolul istoricului Armand Gosu:

http://www.revista22.ro/lec539ia-de-curaj-537i-demnitate-a-marinei-chirca-31107.html

Am citit incitantul articol semnat de Vlad Mixich pe HotNews. Sigur, este odios, revoltator si scandalos faptul ca fostii tortionari isi ingaduie sa participe la baluri platite, nu cred ca ma insel, din bugetul statului care a condamnat regimul comunist drept ilegitim si criminal. Banuiesc ca dl Mixich este la curent cu faptul ca proiectul Legii Lustratiei a fost mai intai amputat, apoi amanat, tergiversat, sabotat, votat cu poticneli si sughituri in Camera Deputatilor, in fine respins la Curtea Constitutionala. Banuiesc ca nu sunt singurul care stie ce oprelisti au fust puse in calea actiunilor CNSAS de a-i desemna pe turnatorii Securitatii drept turnatori. Fostul ministru penelist al justitiei, Tudor Chiuariu, a avut un rol de seama in aceasta emasculare a Colegiului CNSAS. Legea privind imprescriptibilitatea omorului deosebit de grav a fost redactata, in faza de proiect, de Monica Macovei si Ioan Stanomir. Fara aceasta lege, nici Visinescu, nici Ficioru nu ar fi avut de-a face cu justitia. Domnul Tiberiu Nitu ne-a zambit gentil, lui Ioan Stanomir si mie, atunci cand ne-am dus sa-i cerem, in numele IICCMER, deschiderea anchetei impotriva lui Gheorghe Enoiu, seful anchetelor speciale (departamentul tortionarilor) din MAI. Se prevala de absenta unei asemenea legi. Acum exista.

Pensia unui personaj abominabil precum Ficioru este o palma pentru victime. Dar, nu mai putin, palme pentru victime sunt pensiile nerusinate ale fostilor securisti din anii lui Ceausescu, inclusiv Iulian Vlad si colaboratorii sai. Palme pentru victime sunt pensiile fostilor activisti ai PCR, intre care, la loc de frunte, Ion Iliescu, mentorul premierului Vctor Ponta, presedinte de onoare al PSD. Ce pensie va fi avand Emil Bobu, fost ministru de interne sub Ceausescu?

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro