Analiza: De ce n-ar putea cumpara BNR  aurul de la Rosia Montana?

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 17 septembrie 2013, 9:13 Actualitate | Opinii


Dan Popa
Foto: HotNews.ro
Nu e pentru prima si intaia oara cand presedintele iese si solicita BNR sa isi creasca rezerva de aur. A mai facut-o in august 2011, la TVR, cand a solicitat Bancii Centrale sa isi urce rezerva de aur la 200 de tone. Trec peste gafele inadmisibile la nivelul de sef de stat, cum ar fi aceea ca "Vom avea obligaţia să ne reducem rezerva valutară, repet, rezerva valutară, la 2% când intrăm în zona euro" . Doi la suta din ce? Poate se refera la rezerva minima obligatorie, care e cu totul altceva, dar in fine. Sa presupunem ca BNR convoaca membrii Consiliului de Adinistratie si decid sa urce rezerva de aur.  Potrivit legii, BNR e obligata sa cumpere aurul la cel mai bun curs posibil. Este cel mai ieftin aur cel de la Rosia Montana? Ma indoiesc! Nu mai vorbesc despre standardele si certificarea lingourilor care ar urma sa fie achizitionate.


Potrivit unor surse din interiorul Bancii de emisiune, dupa iesirea publica din 21 august 2011 a presedintelui Basescu, chiar a existat o reuniune pe tema rezervei de aur a membrilor Consiliului de Administratie. Exista documente care confirma acest lucru, fiind apoi pregatita  si o luare de pozitie oficiala pe aceasta tema. Dar intrucat ea nu a mai fost solicitata, nici BNR nu a mai deschis discutia.
Ca idee, Canada are in rezerva doar 3.2 tone de aur.


Context:

Declaratiile  Guvernatorului Isarescu legate de mentinerea rezervei de aur se cunosc- seful Bancii Nationale mentinandu-si-le de-a lungul ultimilor doi ani. Inainte de iesirea de ieri a presedintelui Basescu, au mai existat doua ocazii care au provocat reactia oficialilor BNR. Primul, la iesirea anterioara a sefului statului, cand acesta s-a exprimat in favoarea cresterii rezervei de aur a BNR la 200 de tone iar al doilea, cand incepusera sa apara speculatii legate de existenta fizica a aurului din rezerva.

O parte din aur e in tara, dar cea mai mare parte e depozitata la Zurich, Londra, Washington si in seifurile unor banci. BNR a inregistrat in cativa ani chiar pierderi contabile din operatiunile cu metale pretioase, taxele de depozitare si stocare pentru pentru aur fiind foarte ridicate.
 
 • "In mare parte aurul se afla in strainatate pentru ca aurul da credibilitate numai daca nu este la tine. Aurul este asigurat in strainatate si nu exista niciun risc ca acest aur sa nu se poata intoarce in tara", a explicat in cadrul unui seminar la BNR Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, insa din punct de vedere valoric a inregistrat o crestere de 149 milioane euro, ca urmare a evolutiei ascendente a pretului aurului pe piata internationala, acesta fi ind cotat la Londra, la sfarsitul anului 2012, la 1 664 dolari SUA/uncie1, nivel cu 5,7 la suta peste cel de la fi nele anului 2011. Valoarea rezervei de aur s-a situat la 31 decembrie 2012 la nivelul de 4 207 milioane euro.


Potrivit rapoartelor anuale ale BNR, la 31 decembrie 2012, Banca are depozitat in afara tarii aur in valoare de 11 miliarde lei (31 decembrie 2011: 10 352 012 mii lei). Pretul de reevaluare a aurului la data de 31 decembrie 2012 a fost de 179,629 lei/g pentru stocul detinut de Banca, in greutate totala de 103 549,3 Kg (la 31 decembrie 2011 pretul a fost de 169,026 lei/g pentru stocul detinut de Banca in greutate totala de 103 549,3 Kg).

La 31 decembrie 2011, Banca avea depozitat la extern aur in valoare de 10,352012 miliarde lei. (Pretul de reevaluare a aurului la data de 31 decembrie 2011 a fost de 169,026 lei/g pentru stocul detinut de Banca, in greutate totala de 103 549,3 kg.

Un an inainte, BNR avea depozitat la extern aur in valoare de 8,901968 miliarde lei (Pretul de reevaluare a aurului la data de 31 decembrie 2010 a fost de 145,350 lei/g pentru stocul detinut de Banca, in greutate totala de 103 549,3 Kg.

 • In 2011, Basescu a spus ca Romania  trebuie sa isi ridice rezerva de aur la 200 de tone. "Romania are acum 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani. Vedeti ce volatile si nesigure sunt monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta. De aceea exploatarea trebuie sa inceapa. Cred ca Romania trebuie sa mareasca rezerva de aur pentru viitor", a spus Basescu.

 • Daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, se poate trezi cineva sa intrebe de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba, explica Mugur Isarescu la un seminar dedicat aurului. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat inca din 2010 ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva internationala a tarii creste.
 • Cat aur detin tarile din jur?
In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, din Lituania - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

 • "Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care " a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu.

 • Isarescu s-a mai referit si la recomandarile FMI potrivit carora rezerva valutara ar tebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.
Croitoru: In ceea ce priveste aurul, o parte din el se afla intr-adevar in "beciurile" institutiei, insa

Mugur Isarescu a reafirmat in 2010 faptul ca tezaurul Bancii Nationale exista integral, dorind astfel sa combata zvonurile aparute in media potrivit carora Tezaurul a fost scos din tara. "Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sunt extrem de periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sunt de maxim 10-15 persoane", a spus Isarescu, care a mai precizat ca aurul exista. "Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala", a mai explicat Guvernatorul.
 • Ceausescu si aurul: In 1988 si 1989, regimul comunist a vandut o parte din rezerva de aur pentru plata datoriei externe a tarii
In anii 1988 si 1989, regimul comunist a vandut o parte din rezerva de aur pentru plata datoriei externe a tarii, actiunea fiind perfect legala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"O parte din datoria externa a Romaniei a fost platita prin vanzarea unei cantitati de aur, deci s-a adeverit faptul ca a scos de aici, de la Banca Nationala, o parte din tezaurul de aur, l-a vandut in strainatate, a platit datoria externa" a spus Isarescu.

"Rezerva de aur a scazut de la 100 de tone la 40 de tone, apoi, spre sfarsitul anului 1989, a rascumparat 20 de tone de aur. Toate aceste operatiuni au fost pentru acele vremuri perfect legale, intrucat chiar presedintele Romaniei de atunci, Nicolae Ceausescu, a semnat decretele si de scoatere si de vanzare a aurului si de rascumparare a unei cantitati de aur" a detaliat guvernatorul.

 • Leul e acoperit in aur peste nivelul de dinaintea primului razboi mondial, cand era cotat ca fiind puternic
Romania se numara printre tarile care au cea mai mare cantitate de aur pe cap de locuitor, iar leul este acoperit in proportie de 60-70% de aur.

Rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone, fiecarui roman revenindu-i astfel o rezerva de 5,5 grame de aur. Rezerva de aur reprezenta in martie aproximativ 11,5% din rezerva internationala totala a BNR.

SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Daca se analizeaza baza monetara, adica banii emisi de catre BNR si rezervele minime ale bancilor de la banca centrala, Romania are in prezent acoperire a monedei nationale in aur de 60-70%, mai mare decat in 1916, potrivit lui Isarescu. "Unii spuneau ca leul, inainte de Primul razboi mondial, era tare pentru ca era acoperit 33% in aur. Pai, leul din prezent este acoperit vreo 60-70% din aur, e si mai tare", a spus Isarescu
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10773 vizualizari

 • +11 (33 voturi)    
  stimata redactie HN (Marţi, 17 septembrie 2013, 9:40)

  un domn [utilizator]

  consider ca numitul dan popa este o enciclopedie in materie de termini/statistici, ..insa NU Cred ca este EXPERT in terpretari economico financiare, altfe fie BNr fie vreun Guvern l ar fi recrutat sa isi puna talentul in slujba Tzarii, Opiniile lui acide/cianurate nu ajuta la desteptarea cititorului HN, sunt doar opinii gen ..cum sa spun Antena 3
  • +7 (25 voturi)    
   Dragă domnule (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:16)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   1. Îl pârăști pe DP la redacția HN de parcă DP nu face și el parte din redacție și e vreun adunat de pe gârlă
   2. După cum bine știm cu toții, niciun guvern nu s-a înghesuit până acum să coopteze oameni competenți pentru a-i pune în slujba „Tzarii” (ador genul ăsta de diacriticizare !), recrutarea s-a făcut mereu pe criterii de fidelitate față de stăpân. Deci faptul că DP a fost lăsat pe dinafara Guvernului nu ne spune nimic rău despre competențele d-sale.
   3. Mai nou să înțeleg că oricine îndrăznește să-l critice pe Băsescu e automat trecut pe ștatul de plată aș A3 ? Chiar și atunci când președintele bate în mod evident câmpii ?
   • -3 (13 voturi)    
    drumeTzului ii Shade bine cu drumul (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:27)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    1. asta cu paratul e un sport care nu il practice, nefiind siteul Domniei Sale, banuiesc ca politica editoriala e in mana HN..sau in mana lui DP ? poate ma dumireShti
    2. Nu am multe informatii insa exista oameni din media sau domenii inrudite care au ajuns sa fie implicate/consileri ai Tzarii...DP se pare ca nu a dovedit ? sau doar e pamfletar ?
    3. Base, Chiorul, cum vrei sa ii spui este de N ori mai bun de cat ce am avut, Iliescu, Constantinescu, evident mai bun decat Ceausecu..nu am alta masura...l am votat de doua ori si nu imi pare rau ; presa spune ca e betziv ca e curvar ca e in fel si chip...dar ce vad eu este ca In Primul Rand..este un OM..cu sau fara character) dar un OM mai NEpericvulos decat Iliescu si ..altii..Antena 3 este postul media Cel Mai Nociv din SE Europei..nimic mai mult...p.s chiar daca l am votat nu inseamna ca IMI place de el
    • +4 (12 voturi)    
     Draga domnule (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:39)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Îți scapă esențialul - aici nu era vorba dacă Băsescu e mai bun sau nu decât Iliescu, Constantinescu sau Ceaușescu, ci dacă se pricepe la finanțe. Și anume mai bine ca Isărescu (ca să rămânem pe rimă). Părerea mea sinceră și de-acasă e că nu, dar dacă domnia ta consideri că da, e dreptul domniei tale. În rest nu mă interesează dacă Băsescu e bețiv, chior, sau om de mare caracter.
     • +1 (9 voturi)    
      drumetzule (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:57)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

      NU cred ca se pricepe..dar vrea s anu faca greSHeli...Iliescu a COMIS o cu Petrom..asta a spus Base, Chiorul, Betzivul..Iliescu dormea in papuci !!!!
      • -1 (9 voturi)    
       Păi dragă domnule... (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:03)

       Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

       Când cineva își dorește să nu facă greșeli, o foarte bună metodă este să nu vorbească neîntrebat.
       • 0 (2 voturi)    
        asa a facut Iliescu (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:52)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

        si l a lasat pe Nastase ?..cred ca sunteti la fel de dramuit si cu banul personal..ptr ca daca ati avea gestiunea banului public..nu cred ca v ar pasa..
  • +5 (5 voturi)    
   mica erata la adresa HN (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:45)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Ceausescu si aurul: In 1988 si 1999, regimul comunist a vandut o parte din rezerva de aur pentru plata datoriei externe a tarii

   In paragraful de mai sus, anul 1999 trebuie schimbat cu 1989 (atuncui a rascumparat Ceausescu aurul).
   • +3 (7 voturi)    
    Domnule Dan Popa, stiti dece nu emite bani BNR? (Marţi, 17 septembrie 2013, 15:12)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ca ar risca ca moneda sa ajunga la acelasi pret cu hartia igienica!

    Ceea ce nu stii tu, este ca circa 1/3 din banii din lume nu exista fizic, ei sunt dobanzi in cont... adica bani electronici!

    Plecand de la aceasta concluzie, toate bunurile de pe lume valoreaza ceva, si ca sa te fac sa intelegi, depozitul de aur de la RM trebuie platit, si pt ca va ajunge la BNR, aceasta va emite moneda fara sa afecteze valoarea banilor pe care ii ai tu in buzunar!!

    Si chiar daca Soros vrea euro, cand vin banii de la UE, ii dam lui euro, si leii ii folosim sa cumparam piatra pentru autostrazi !


    ce zici?
  • +2 (8 voturi)    
   va dau dreptate, domnule ! (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:58)

   V. Val [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Sa nu uitam nicio clipa ca la conducerea BNR lucreaza si "neutrul" "specialist" Bogdan Olteanu.
   In domnul Isarescu am incredere, in acest domn dan popa ... ?!
   Ma supara insusi modul in care vorbeste despre Presedintele Romaniei fara respect macar pentru functie. Semn de neseriozitate si de implicare politica.
   • 0 (2 voturi)    
    vai... l-a desconsiderat pe basescu... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 10:23)

    ember [utilizator] i-a raspuns lui V. Val

    asta e semn de neseriozitate si implicare politica... adica functia trebuie respectat chiar daca emiti judecati de valoare tu fiind diletant. articolul aduce argumente solide, dublate de opinii ale specialistilor in domeniu si face comparatii reale cu statele vecine.
    pe principiul pe care judeci tu ar trebui sa-i oferi respect si "neutrului" bogdan olteanu ca, deh, are omul o functie,

    pe mine ma supara mojicii dupa chipul si asemanarea lui mircea badea care vad lucrurile doar in alb si negru si nu judeca pentru ei insisi, daca sunt basisti tot ce zice base e sfant, daca sunt uselisti tot ce zice base e rahat. judeca amice, de asta ti-a lasat statul creier.
  • +4 (8 voturi)    
   Corect, eu nu am inteles nimic! (Marţi, 17 septembrie 2013, 12:53)

   LiviuIordache [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Daca o analiza cuprinde sintagme gen "dar asta este o alta poveste" sau o insailare, pe sarite, fara nicio minima organizare a textului, e ca si cind dezlegi sarade din Rebus, nu citesti o parere avizata pe o problema. Cu furca se fac capite de fin sau, in cazul asta, de cuvinte, luari de pozitii ale altora, analiza este cu totul alteva. Uitati-va la ultimul alineat, ala cu SUA si Germania, care au cea mai mare acoperire, apoi scrintiti-va ochii in prima parte a textului, unde suntem comparati cu Lituania si spuneti ce intelegeti din ciulamaua asta!
 • -5 (21 voturi)    
  inginerul (Marţi, 17 septembrie 2013, 9:51)

  giovanni1 [utilizator]

  de Base face politica BNR...cica emite moneda si cumpara aur....pai facem cu atata masa monetare?Inflatie?
  Baiiiii domnu inginer...taci !alta minciuna...ce dezastru va fi sa stam o luna si sa fie legea declarata neconstitutionala...dar nu a zis care ar fi dezastru.adica ce s-ar putea intampla?!
  • +4 (8 voturi)    
   ei su tu acum (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:12)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui giovanni1

   Leul va deveni moneda internationala si vom investi in strainatate...in lei.
 • +17 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 9:59)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   intrebare (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:41)

   barbu007 [utilizator] i-a raspuns lui

   cu vreun an şi ceva în urmă, s-a zvonit (= afirmaţii neoficiale) că scopul vizitei v.p. american biden în romania a fost acela de a obţine transferul a 20 t aur către china, în contul unei datorii americane - era pe vremea când sua depăşeau limita admisă legal de datorii.
   după aceea, brusc, unele dintre societăţile de evaluare bancară au crescut, brusc, ratingul româniei.
   cele 20 t au plecat ca împrumut, sau...? ele intră în socoteala celor 103 tone, sau în capitolul "cheltuieli de reprezentare"?!
  • +5 (13 voturi)    
   corect (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:05)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui

   Aurul BNR se va întoarce în România de la ango-americani odată cu aurul de la ruși. Din partea asta, nici o grijă.

   Aurul de la RM este o etapă. După asta vor urma dinții, cerceii și verighetele.
   • -1 (1 vot)    
    asta chiar e prea de tot.... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 12:26)

    gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    si aici comentezi draga mazeta?......
 • +16 (22 voturi)    
  asta ne ia de prosti (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:10)

  AdiPetrescu [anonim]

  cand scrii un asemenea articol absurd pentru cine are minim de cunostiinte economice te intrebi esti luat de prost sau autorul face un pic misto
  • +9 (15 voturi)    
   autorul se uita (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui AdiPetrescu

   la antenna 3, se hraneste de acolo, apoi pune intr u mixer..si uite ce iese
 • -4 (14 voturi)    
  amatorism (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:11)

  Xorciser [utilizator]

  Amatorism pe paine.

  Deciziile tarii sunt luate "dupa ureche" de tatucii neamului.

  Rusine!
 • +2 (14 voturi)    
  gold ne ia aurul si ni-l vand la suprapret (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:40)

  jackalphonse [utilizator]

  ca ne trebuie sau nu ne trebuie, cam asta este socoteala pe care ne-a facut-o base. adica, noi nu avem bani sa facem exploatarea, dar avem bani sa luam aurul. in plus, a si sugereat ca este suparat pe ponta ca trimite legea la parlament cu tam tam. el voia o asumare ""tacita"" sau o ordonanta rapida prin care gold sa fie acceptat fara prea multa galagie in media. poanta, om cu spaga la cap, a crezut ca base tace la ce face el. base tacea daca stia ca legea trece, dar si-a dat seama ca nu mai trece si a intervenit. ca la noi la nimeni.
  • 0 (6 voturi)    
   Presedintele a spus (Marţi, 17 septembrie 2013, 12:05)

   V. Val [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ca Gold sa-si plateasca datoria fata de Statul Roman in aur. O fi chiar asa de rau ? Nu cred.
   • 0 (4 voturi)    
    care datorie? (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:29)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui V. Val

    in primul rand presedintele nu a spus nimic de cumparat aur si altele, nu stiu de unde a scos presa chestia asta cu aurul cumparat. presedintele a spus doar ca ""fiecare gram de aur va ramane in tara si se vor emite lei pentru aurul depozitat"". cum va ramane aurul in tara cu o redeventa de 2% actuala, nimeni nu stie. a strigat si base ceva pentru prostime cu pretentia ca trebuei sa fie crezut indiferent cat de aberanta era afirmatia.
    • -3 (3 voturi)    
     iti e greu sa intelegi? (Marţi, 17 septembrie 2013, 14:21)

     giovanni1 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     aurul ca sa ajunga la BNR trebuie cumparat.BNR tocmai a confirmat ce am spus mai devreme.Emisie de masa monetara egal inflatie.Dar Bashescu nu are de unde sa stie..ca e inginer...si nici consiglierii lui.
     • +1 (3 voturi)    
      corect (Marţi, 17 septembrie 2013, 15:04)

      lucyan [utilizator] i-a raspuns lui giovanni1

      pentru a nu avea inflatie trebuie sa lasam aurul acolo unde este sau, daca nu vrem inflatie dar vrem si aurul, sa-l scoatem noi, si atunci aurul devine de drept al statului roman, fara sa fie nevoie sa mai tiparim bani, din conmtra, cand avem nevoie, mai vindem niste aur...hai salut, ca este cam tarziu pentru asta!
     • +2 (2 voturi)    
      deci nu ne trebuie aur (Marţi, 17 septembrie 2013, 16:55)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui giovanni1

      si singurul motiv pentru proiectul asta este dat de 300 de locuri de munca:))) bravo natiune. daca aurul este inutil, lasa-l acolo unde este pana cand ne-o trebuie. resursele de subsol sunt o garantie a tarii mai buna decat imprumutul centurii de siguranta pentru sali de sport
 • +6 (10 voturi)    
  "analiza" (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:52)

  slur [utilizator]

  "Este cel mai ieftin aur cel de la Rosia Montana? Ma indoiesc!"
  Sunt foarte convingătoare analizele astea cu argumente gen "ma indoiesc"
  Dă-mi şi mie voie să "mă îndoesc" de "analiza" ta.
  Ar fi mai ieftin poate să-l cumpărăm din altă parte?
  Poate chiar de la miliardarii evrei, dupa ce ni-l iau fără să plătească nimic (şpaga nu se pune).
  • +4 (6 voturi)    
   cred.."ma indoiesc" (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:05)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui slur

   ca avea un alt SCOP..decat sa UMPLE spatiul pe aici..analiza "ma indoiesc" e similara cu atitudinea politicienilor romani..dar s anu il invinovatim pe DP..e si el un OM !!!
  • +2 (2 voturi)    
   toti suntem experti.. (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui slur

   nici eu nu sunt de acord cu 'analizele' pe care le tot face Dan Popa, cu cifre pe servetele si concluzii in functie de directia vantului, dar tin sa te anunt ca daca vei cumpara aur de la RMGC sau de la 'miliardarii evrei'.. cam tot aia sunt.. in cazul in care nu esti la curent cu evolutia actionariatului la Gabriel Resources...
 • +13 (15 voturi)    
  ! (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:09)

  dguina [utilizator]

  Germania are rezerve de peste 2000 (doua mii ) de tone de aur,dar ,desigur,aia habar nu au de economie !
  Folosirea doar a unor exemple selectate cu grija,afecteaza grav credibilitatea autorului.
  • +3 (3 voturi)    
   QED (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:31)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui dguina

   Adica "ceea ce era de demonstrat".
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:22)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Aurul nu se devalorizeaza (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:29)

  danduta [utilizator]

  El reprezinta garantia emisiunii de moneda. Prima garantie, celelalte garantii (valute forte, cum ar fi dolarul american, etc) sunt garantii derivate, tot din aur. S-a renuntat formal la garantarea prin aur, dar in continuare reprezinta rezerva valutara forte a oricarul sistem monetar (vezi Fort Knox).
  Deci nu este lipsit de interes sa-ti cresti rezerva valutara cu lingouri de aur, sa-ti garantezi emisiunea monetara in aur. Iar, ca va fi mai ieftin aurul de la RM, ca va fi mai pur, mai atestat, astea sunt amanunte; il poti cumpara si la o rata de schimb il poti schimba cu lingouri marcate.
  • -1 (1 vot)    
   emisiune de moneda (Marţi, 17 septembrie 2013, 14:23)

   giovanni1 [utilizator] i-a raspuns lui danduta

   egal inflatie
 • -1 (5 voturi)    
  WTF? (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:33)

  DanMatei [anonim]

  cum adica sa cumpere Romania aurul de la rosia montana????

  daca asta vrea BNR (de cand presedintele e banker?!?!?), poate sa faca o investitie pt. exploatare si sa scoata BNR aurul de la rosia montana, ca sigur profitul e enorm...
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:46)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   asa o fi? (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   cred ca acea 'constiinta civica' de care vorbesti trebuie sa se aseze peste o anumita educatie. ne place sa recunoastem sau nu, populatia Romaniei este in mare majoritate semianalfabeta. fara sa intram in fineturi gen 'cati mai citesc o carte', cred ca peste 80% nu ar lua nici testele de la sfarsitul ciclului gimnazial, cat despre cunostinte politico-economice, absolut necesare atunci cand te duci sa votezi cu un partid sau altul.. poate 10%?..

   si intr-o tara africana in care se moare de foame vei gasi un procent imens de proprietari.. fiecare are coliba lui. la fel si la noi. avem proprietari multi.. elvetienii au putini, sub 50%.. dar valoarea efectiva? o casa din chirpici cu apa din fantana poluata cu nitrati si o buda in fundul curtii? un apartament de 20mp cu igrasie, tevi sparte, canalizare care refuleaza.. ei e propritari!... asa se bucura si gandacul de balegar.. :) Mai putin de 20% din spatiul locativ este la un nivel decent, comparabil cu locuintele occidentale.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 15:05)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • -1 (3 voturi)    
     heheh.. (Marţi, 17 septembrie 2013, 17:22)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     o fi el 'serv', dar e alegerea proprie.. crezi ca elvetianul ala nu are putea sa-si dea salariul pe o luna ca sa cumpere o casa in muntii nostri? dar moromete poate? poate pleca din coliba aia? poate macar sa aleaga unde lucreaza? e liber pe pamantul lui? :) liber sa moara.. libertate au cerut si la revolutia din '89.. si apoi multi n-au stiut ce sa faca cu ea, ba chiar majoritatea au devenit nostalgici.. acum unii si-ar vinde si muntii unde au copilarit pentru un job la mina 4-5 ani.
     • +2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 17:42)

      [anonim] i-a raspuns lui pehash

 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 11:50)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  aurul nu e comestibil (Marţi, 17 septembrie 2013, 12:50)

  gigi1 [utilizator]

  Ma intreb ce o sa se intample cand vor veni vremuri mai grele, schimbarile climatice poluarea etc vor scumpi mult mancarea si atunci probabil multi isi vor da seama ca aurul nu e comestibil, la ce o sa ii ajute atunci toata nebunia asta dupa aur?
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:34)

   [anonim] i-a raspuns lui gigi1

 • +4 (4 voturi)    
  statistican bun dar analist varza (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:06)

  pd [utilizator]

  Dl Popa da dovada de excelente calitati de statistician , ne prezinta un pomelnic intreg de date : care, cine, ce cat aur detine si ce numar poarta la pantof etc etc....cand insa vine vorba de interpretarea lor este un pic pe dinafara subiectului. Adica faptul ca rezerva Canadei este de doar vreo 3 tone ma lasa rece, in conditiile in care productivitatea muncii in Canada e de cateva ori mai mare decat cea a Romaniei si in general conditiile geostrategice si economice sunt cu totul altele la Toronto decat la Bucuresti. De fapt cam asta e argumentul principal al articolului sau : si altii au aur proportional mai putin ca noi. Ma gandeam ca fie era poate mai analitic fie nu se gandea sa scrie articolul in cauza
 • 0 (2 voturi)    
  Dan Popa (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:27)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Stimatul domn Dan Popa probabil ca se numara printre sustinatorii proiectului Rosia Montana, de aceea ii da zor ca avem cea mai mare rezerva fata de tarile de pe langa noi..si daca avem cea mai mare rezerva care este problema? va sta in gat si vreti sa o vindeti pe nimic?Socotelile contabile ale dumnealui chiar trebuiesc luate in seama? nu sunt destui cei care sa socoteasca ce e de facut? si daca avem cea mai mare rezerva de aur, de ce nu avem si cel mai bun trai? ne poate explica acest stralucit contabil? si daca Ceausescu a dat parte din rezerva pt datoria externa, de ce nu procedeaza si desteptii astia la fel? sau nu considera ca sunt prea mari datoriile?
  e mai bine sa il scoata altii si sa il ia, in baza unui contract prost incheiat..
 • +1 (3 voturi)    
  Achizitii (Marţi, 17 septembrie 2013, 14:14)

  Lucris [utilizator]

  Sa imi fie cu iertare ca intervin...
  Daca tot se discuta atat de aprins despre aurul de la Rosia Montana, de ce Statul nu exploateaza DIRECT acest aur, daca tot se bat cu pumnii in piept guvernantii nostri ca avem nevoie de locuri de munca? Ce anume il poate impiedica pe STAT sa exploateze direct aceste zacaminte, mai ales ca ele sunt PROPRIETATEA POPORULUI ROMAN?
  De ce este NEAPARAT NECESAR ca sa existe o firma oarecare (particulara, evident si, de preferinta, unde sunt actionari magnati) pentru a exploata acest aur?
  Nu este cu MULT mai ieftin ca BNR sa foloseasca direct acest aur, fara sa mai fie necesara CUMPARAREA lui? Adica cum: BNR (institutie fundamentala a Romaniei) sa cumpere aurul Romaniei, cu banii romanilor, de la o firma straina care il exploateaza aproape GRATUIT din Romania? Dumneavoastra, cum va suna asta?
 • +4 (4 voturi)    
  Rezerva de aur a BNR ! (Marţi, 17 septembrie 2013, 17:39)

  andreesanu [utilizator]

  Ati afirmat ca 70% din rezervele de aur sunt detinute de SUA si Germania ,si unde-si tin aurul ???pentru credibilitate ???in Rusia, China ,sau Iran,or Japonia ?
  Chestia cu credibilitatea lasati-o mai usor,nu-i credibila Marea Britanie,or Franta,or Canada care-si tin acasa aurul?.Adevarul este altul ,functie de cit ai imprumutat depui garantie in aur si mai si platesti cheltuieli de depozitare bancii,iar aceasta -ti garanteaza imprumutul .
  Gargara este una din politicile bancherilor,trebuie sa vezi dincolo de ce spun.
  Cind rezervele in aur sunt mici ale bancii Ex -Canada ,nu-s mici ca-s prosti canadienii ,is mici pentru ca economia Canadei este stabila,datoriile Canadei zero,au excedent de incasari in $,Euro Lire,si alte valute,Canada are rezerve .
  Cind ai o economie puternica ,stabila ,cind balanta de plati este activa (incasezi mai mult ) n-are rost sa blochezi aur ca si fond de garantare ,ce sa garantezi cind tu nu ai probleme ???.
  Nu mai prostiti oamenii,Romania azi e slaba economic,e datoare *) miliarde de euro mai mult sau mai putin garantate de stat,forta economica nu are si-a distrus-o si pe care a avut-o sau a vindut-o.
  Rezervele mai mari de aur se pot face acum cind pretul este inca jos nu la virfurile din 2012 de 1900$/uncie.Anul acesta aurul a fost si 1240$/uncie de ce n-a achiuzitionat aur BNR ???
 • +1 (1 vot)    
  Zic si eu (Miercuri, 18 septembrie 2013, 9:23)

  AncaGheorghiu [anonim]

  Problema Rosia Montana este artificial manipulata. De cand nu mai poate industria miniera autohtona sa exploateze aurul? Si de ce trebuie sa vina o companie straina ca sa ne invete cum sa ne exploatam rezervele? Miza nu este aurul, ci metalele rare care se gasesc in orice zacamant aurifer. Chestia cu achizitia/non-achizitia aurului de la Rosia Montana de catre BNR e praf in ochi. Langa aur se afla wolfram, vanadiu, platina etc. Asta este adevarata comoara rara. Lasati aceste rezerve in exploatarea romaneasca! Redeventa propusa este praf in ochi si nu priveste decat aurul. Nu cresc banane in Romania! Cautati in alta parte, mai la sud. UE ar trebui sa fie mai ferma. In fond e vorba de rezerva romaneasca si europeana!
 • 0 (0 voturi)    
  Domnule Dan Popa : (Miercuri, 18 septembrie 2013, 11:21)

  dekar [utilizator]

  1. SUA si Germania,doua dintre tarile cu cele mai puternice si performante economii in plan mondial,oricand in primele trei locuri ale unor topuri oficiale sau nu,au cele mai mari rezerve de aur tezaurizate ;
  2.Nu Letonia ,Estonia si Slovacia trebuie sa fie tari de referinta pentru Romania la subiectul in cauza ;
  3. Sporirea rezervei de aur a Romaniei se poate face prin depozitare in "beciurile"proprii ale BNR,fara plati sau pierderi,in cel mai rau caz fara profit ci doar ca depozit fizic.
  Acestea si nu numai acestea,cel putin,fac articolul dvs.partial contadictoriu si necredibil deci discutabil.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by