Protestele extinse si pasnice de ieri au aratat ca opozitia fata de proiectul minier de miliarde de Euro de la Rosia Montana a devenit o piatra de incercare pentru furia fata de decalajul dintre consimtamantul public si interesele unor conducatori romani elitisti.

Michael BirdFoto: Arhiva personala

Proiectul minier a devenit un simbol al dispretului cu care romanii cred ca sunt tratati de catre cei pe care i-au ales sa ii conduca.

Cei mai multi dintre protestatari nu au fost in Muntii Apuseni sa investigheze avantajele si dezavantajele proiectului care incearca de 14 ani sa escaveze niste dealuri si sa extraga aur cu ajutorul cianurii. Reactia lor fata de acest proiect este de cele mai multe ori una emotionala, iar directorii proiectului au cate un raspuns pentru fiecare argument.

Nu le place proiectul pentru ca va otravi panza freatica (ceea ce e o speculatie), pentru ca va distruge muntii (acestia vor fi inlocuiti), va distruge patrimoniul cultural (minele in sine, care dateaza din perioada Imperiului Roman, dar, fara indoiala, se poate spune ca se onoreaza spiritul minelor, deoarece acestea sunt tinute in functiune) si strainii fura avutiile Romaniei (acestia vor crea slujbe, vor plati taxe, impozite si redevente).

Cu toate acestea, cu cat cei care reprezinta Rosia Montana Gold Corporation incearca mai mult sa farmece formatorii de opinie, jurnalistii si oamenii de afaceri, in speranta ca punctul lor de vedere motivat va lamuri populatia, acestia esueaza. Si continua sa esueze. De ce? Pentru ca romanii nu vor ca strainii sa le arunce muntii in aer si sa le ia aurul folosind cianura. Iar conducatorii proiectului nu pot extrage aurul fara sa arunce muntii in aer si fara sa foloseasca cianura.

Proiectul dureaza de atat de mult timp, iar opozitia fata de el e atat de endemica pentru populatia Romaniei, incat oricare ar fi meritele lui, a devenit aproape un instinct sa te opui minelor, cum ar fi opozitia fara de razboi, de SIDA sau de omorarea puilor de foca.

Insa acum s-a transformat in altceva. A devenit un simbol al oamenilor care simt ca au pierdut controlul asupra procesului democratic, in special cand voteaza un Guvern in 2012 – Uniunea Social Liberala (USL) – care pare ca isi tradeaza promisiunea de a respinge proiectul minier. Incompetenta USL este atat de evidenta, incat Primul Ministru Victor Ponta nu poate nici sa sprijine nici sa se opuna proiectului. Conduce si induce in eroare. Are fundul in doua luntri.

Frustrarea intre incompatibilitatea dintre sinceritate si putere in Romania s-a manifestat aseara printr-un spectacol mare de oameni din diverse cercuri sociale, cu pareri si intentii diferite, cateodata in opozitie

Ei sunt prima reprezentatie publica a majoritatii galagioase a oamenilor care nu au votat anul trecut.

Tinerii s-au adunat sa demonstreze prin social media, de la student la clasele de mijloc corporatiste, anti-comunisti, mame care isi duc copii legati in jurul umerilor, sindicalisti, simpatizanti ai protestatarei pro-nationaliste de 15 ani Sabina, membri ai extremei drepte, suporteri ai cluburilor Steaua sau Dinamo, hippioti, Nicusor Dan, Teodor Paleologu, Remus Cernea, Claudiu Craciun, Dan Perjovschi (via Estonia), hipsteri, tobosari bongo si un numar mare de caini Beagle (impreuna cu proprietarii lor – nu au venit singuri).

Singurii absenti se se pare ca au fost protestatarii platiti de partidele politice sa actioneze ca agenti provocatori.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro