Nume grele dintre economistii care consiliaza sau detin functii in diverse institutii guvernamentale au sarit ca din pusca la citirea declaratiei purtatorului de cuvant al vicepresedintelui CE, Oli Rehn, care a “salutat” comentariile Consilului fiscal cu privire la rectificarea bugetara pe 2013.

Mircea ModanFoto: Hotnews

Toata floarea cea vestita a percutat, ce coincidenta, in 16 august, a doua zi dupa sarbatoarirea adormirii Maicii Domnului, ba si o zi de “superuichend” facuta cadou bugetarilor care, nu-i asa, mananca nori la serviciu si merita si ei macar vreo 4-5 zile de relaxare. Si uite dom`le ca vin nasparlanii astia de la CE sa bage-n sama niste scribalituri ale unora de care noua ni se rupe-n paispe.

Consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu, zice fara sa clipeasca, ca “Guvernul si MFP au actionat profesionist in cazul rectificarii bugetare” – aici.

Mda, curat profesionist coane Fanica – trimit ei spre analiza catre Consiliul fiscal toata hartrogaraia cu juma de zi inainte, doar ca sa fie bifat in ordonanata de urgenta ca a fost indeplinita conditia legala impusa de legea responsabilitatii fiscal-bugetare ( 69/2010.)

“Ministerul Finanţelor Publice a solicitat opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de Ordonanţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, cu adresa nr.82.016/2013. Consiliul Fiscal a transmis opinia asupra proiectului de Ordonanţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013 potrivit prevederilor art.40 alin.(2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, nr.69/2010.”

http://www.gov.ro/upload/articles/120789/nf-og-17-2013.pdf

Evident nu sunt trecute data trimiterii adresei si primirii raspunsului. Apare in Monitorul Ofical in 5 august. Sa ne amintim ca raspunsul CF pe fondul problemei a fost elaborate abia in 12 august. Dar, au facut imprudenta de a trimite un raspuns succinct, imediat la primirea solicitarii care a fost luat in considerare ca un raspuns final si uite asa hartogaria a primit unda verde.

Domnul Blanculescu nu baga-n sama asemenea flecustete, sa trimiti cu juma de zi inainte un studiu pe bugetul tarii este o atitdine profesionista – indubitabil, Watson. Poate ca si la firma Domniei Sale, aia de consultanta financiara, primeste tot asa datele. Azi le primeste, maine e gata raportul, pac-pac…ca doar e profesionist.

Pe fond, argumenteaza ca aia de la CF nu au date la zi, ca datele lor sunt eronate, dar, ce sa vezi nu sunt ei vinovati, nici aia care au obligatia legala sa le puna date corecte si la zi la dispozitie, de fapt vinovat nu e nimeni, ca de obicei. Economia romaneasca se misca cu o viteza naprasnica, racheta sta pe loc pe langa miscarile fulgeratoare ale ministerului fondurilor europene si daca nu ai datele la minut poti sa pierzi j-de catralioane incasari la buget. Dar, vai, CF este o institutie responsanbila, extraordinara si nemaipomenita; apoi da-i un par in cap din nou, concluziile lor sunt pripite, daca nu eronate, mai dai un par si lui Jeffrey Franks, asa, de amorul artei, apoi iarasi, da-i si lupta neicusorule, respecta in mod deosebit organizatiile alea nebagate in sema… apoi zbang, iar un par, ce mai, ti se face lehamite de atata alba-negra de trei lulele.

Aici, la noi pe contributors.ro, posteaza instant Dl Daianu, explicandu-ne ca nu e tocmai cuser sa respecti legea, asa, la marele fix… de ce ne-am pus poalele-n cap taman cand erau ceva mahari pe la Bucuresti? Trebuia sa stam pitulati pana pleaca, chit ca era vreme berechet sa se discute la separeu, daca se vroia cu adevarat, cu 2-3 saptamani inainte. Un amanunt, desigur.

Nu puteam noi, adica CF si cu portarul de la MF sa discute dupa, sau in alea cinspe minute cat are liber secretarul 3 din cabinetul loctiitorului ministrului delegat, care e plecat in concediu? Poate nu rataceste asitentul secretarului 3 (noa, ca si asta era in concediu) minuta si ajunge pana la urma pe masa unui contopist care o indosariaza, ca si asa nu intreaba nimeni de pacalicii aia de la CF, ce-o mai fi si aia?

Desigur, problemele sunt altele, arieratele, capcana lichiditatii, “criza”, ehehehe, ce stiu aia de la CF? Pricep ei mesajele economiei, ca trebuie sa creasca cheltuielie guvernamntale pentru a sustine cererea agregata? Consumul populatiei e kaput, trebuie sa consume altii, aaaaa, cine–s altii aia? Pai statul, cine altul. Noa, cheltuim paispe lei ca sa castigam trei, sa facem orice pentru a da bine ceva indicatori,PIB-ul, PIB-ul si PIB-ul, cu riscul sa ne ingropam in datorii, ce ne pasa? Daca FMI a zis ca-i bine 2,4% defict… pai sa-l atingem. Si bineinteles mucles despre colectare, unde evident gravitatia si alte chestii nu te lasa sa faci ce fac bulgarii, de pilda… doar se stie ca aia traiesc pe alta planeta, cu alta constanta gravitationala.

Mintenas, apare si dl Socol. In paralel si pe Adevarul.ro

Aduce din condei vorba despre Presedinte, fazanii (care citesc in diagonala) pun botu` instant si cred ca e vorba de Baselu`…dar uite ca nu-i… Presedintele este, cine sa fie altul decat presedintele CF. Aflam astfel ca CF-urile nu sunt o chestie “basista” (chiar ma minunam cum a aparut institutia asta in 2010, cu politrucii PDL la butoane, aia erau mai sinistri; ei, na, acum m-am lamurit, tot FMI_bata-l norocu, cica acest institutii “au apărut în masă ca aranjamente instituţionale ca reacţie la derapajele consistente înregistrate în perioada de aur a creşterii economice în ţările emergente”. Perioada de aur cu deficite de diamant.

Apoi, mai aflam ca Presedintele e suparat ca nu are bani sa plateasca specialisti, salariile fiind “execrabile.” Este de-a dreptul hilar ca Presedintele munceste, ce oroare, chiar el la rapoarte… El si cu expertul BNR, alt pacalici. Gretos de-a dreptul, n-au si ei niste negrisori care sa le faca treaba? Ceva soareci de biblioteca inodori, incolori? Cam fraier Presedintele asta!

Ba mai are si tupeul sa fie suparat ca primeste documentele doar cu cateva ore inainte de aprobarea in Guvern, si trebuie sa fie foarte atent la ce raspunde, ca o sa-i fie puricat fiecare cuvintel… Nu ca s-ar cauta nod in papura, dar alea cinspe minute cat a analizat fiecare chestiune reprezinta timp cacalau.

Citeste intreg artiolul si comenteaza pe Contributors.ro