Potrivit unui sondaj IRES, 96% dintre romani cred in Dumnezeu. "E o cifra foarte mare", spune, la RFI, sociologul Mircea Kivu. El afirma ca intr-o tara cu un popor care se declara foarte religios, "liderii nu pot decat sa se manifeste ca niste oameni religiosi". Kivu precizeaza ca raportul dintre Biserica si stat "nu este deloc clarificat".

Cata influenta mai are Biserica in societatea romaneasca? "Potrivit sondajelor, influenta Bisericii este intr-o oarecare scadere, dar in continuare este institutia care se bucura de increderea cea mai mare in randul populatiei (...). Avem un popor care se declara foarte religios si liderii nu pot decat sa se manifeste ca niste oameni religiosi", crede Mircea Kivu.

Conform unui sondaj IRES, 96% dintre romani cred in Dumnezeu. Sociologul Mircea Kivu considera ca e o cifra "foarte mare, mai ales ca de fapt la recensamant este confirmata, ultimul recensamant ne arata ca intr-adevar un procent chiar mai mare, de vreo 98% isi declara aparteneta la una din religii".

Intrebat daca ateii se tem sa se declare ca atare, Mircea Kivu a raspuns: "Probabil ca sunt ceva mai multi (atei). Daca ne uitam la datele recensamantului, pe langa faptul ca anul acesta gasim la intrebarea privind apartenenta religioasa un numar foarte mare de cazuri in care nu exista aceasta informatie, un milion si ceva de persoane, dar asta trebuie s-o punem mai degraba pe seama imperfectiunilor din realizarea recensamantului. Dar oricum, trebuie sa remarcam ca desi in continuare foarte mic, numarul ateilor este mult mai mare decat la precedentul recensamant. Deci as spune ca exista o presiune sociala, o norma sociala destul de prezenta, care in general impiedica pe multi oameni sa-si declare neaderenta la valorile religioase, dar ca aceasta este in scadere oarecum".

Continuarea pe www.rfi.ro.