Generatia fara loc de munca a Romaniei si sansele ei reale

de Mihaela Matei     Marketing Supervising Associate EY Romania
Joi, 8 august 2013, 14:46 Actualitate | Opinii

Matei Mihaela - Supervising Associate EY Romania
Foto: Hotnews
Se discuta din ce in ce mai des despre o "generatie pierduta". Dupa generatia de sacrificiu, a celor care a trebuit sa traverseze cum s-au priceput tranzitia de la valorile comuniste la cele ale economiei de piata, "generatia pierduta" este cea a tinerilor care nu isi gasesc loc de munca din cauza crizei si a incertitudinilor economice din ultimii 5 ani. Dar, de aceasta data, romanii sunt "in trend".

Sintagma asociata tinerilor romani, de "generatie pierduta", este utilizata in rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Muncii (OMM) si in alte studii care trateaza subiectul somajului si fortei de munca la nivel global. Rata somajului in randul tinerilor (15-24 de ani) la nivel global este estimata de OMM la 12,6% in 2013 (in studiul Global Employment Trends for Youth 2013), aproape de varful inregistrat in criza, de 12,7%, in 2009. In cifre absolute, acest procentaj inseamna 73,4 milioane de tineri, iar tendinta este de crestere. Pana in 2018, rata somajului in randul tinerilor este proiectata sa creasca pana la 12,8%, in timp ce raportul dintre somajul in randul tinerilor si cel in randul adultilor se va pastra la nivelul ultimilor ani, respectiv la 2,7. Ceea ce inseamna ca este aproape de 3 ori mai probabil pentru un tanar sa fie somer decat pentru un adult.

Cele mai afectate tari sunt, poate paradoxal pentru unii, cele cu economii dezvoltate si Uniunea Europeana, alaturate in statistici la acest capitol cu Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In aceste regiuni, somajul in randul tinerilor a continuat sa creasca incepand cu 2008 iar, in economiile dezvoltate si Uniunea Europeana, rata a crescut chiar si cu 24,9% intre 2008-2012.
In acelasi timp, exista o discrepanta mult trambitata intre abilitatile celor care isi cauta loc de munca si cunostintele si abilitatile cerute de angajatori, cu tendinta de crestere. Dar exista si o veste buna. La nivelul Romaniei, in acelasi studiu din 2013 al OMM, se precizeaza ca aceasta discrepanta a scazut cu 3,5 puncte procentuale intre 2010-2011, de la 12%, la 8,5%, cea mai mare scadere dupa Estonia si Grecia dintre tarile analizate.

Lipsa de abilitati coexista cu o realitate contradictorie: tinerii supracalificati. In Romania, conform aceluiasi studiu, 15% dintre tinerii romani sunt "prea" educati comparativ cu cererea pietei. Iar aceasta rata este mai mare in Romania decat in Marea Britanie si Germania.
Si, tot despre educatie, rata somajului in randul tinerilor cu educatie tertiara (scoli tehnice si facultati) este foarte mare in Romania, ajungand la 29,3% in 2011, in crestere fata de 2010 si mai mult decat tripla fata de nivelul anului 2000.

Toate aceste dificultati persistente, ca si incetinirea revenirii economice la nivel global in 2012 si 2013, au condus la blazare si pesimism. Din ce in ce mai multi tineri renunta sa mai caute un loc de munca, iar multi se multumesc cu un job sub nivelul lor de calificare.
Cu siguranta, inversarea acestei tendinte a ratei somajului in randul tinerilor si readucerea optimismului tinerilor in viitorul lor profesional este un proces extrem de scump. Este nevoie de politici publice cu viziune. Dar, alternativa de a nu actiona este cel putin la fel de scumpa, cu costuri sociale si economice evidente (scaderea nivelului de economii si scaderea cererii de consum acum, cand tinerii sunt intretinuti de familie si raman sume mai mici la nivelul gospodariei pentru investitii, dar, si mai tarziu, cand, chiar daca se vor angaja, nivelul maxim de salarizare la care vor ajunge va fi sub cel al generatiei anterioare). Si chiar cu costuri politice, avand in vedere ca tinerii lipsiti de perspective au un nivel crescut al euroscepticismului.

Una dintre solutiile cele mai valoroase si, pentru unii, nu foarte evidenta pentru inversarea tendintei somajului in randul tinerilor este sustinerea dezvoltarii antreprenoriatului. Antreprenoriatul vine cu doua surse de scadere a somajului: cu cat mai multe companii sunt infiintate, cu atat mai mult va creste numarul de angajati, iar cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori si se vor auto-sustine, numarul somerilor va scadea. Conform raportului EIM Do SMEs create more and better jobs?, angajatii IMM-urilor (cu mai putin de 250 de angajati) reprezinta, in medie, 2/3 din numarul de angajati din tarile G20. Aceste companii creeaza joburi la o rata dubla fata de companiile foarte mari si sunt mai dispuse sa angajeze persoane aflate in somaj.

Pentru cresterea numarului de antreprenori, insa, este nevoie de finantare si mentorat, doua linii de actiune imperativa pentru a sustine activitatea antreprenorilor (conform studiului EY Avoiding a lost generation, care a chestionat 1.500 antreprenori din tarile G20, dintre care 1.000 nu implinisera 40 de ani). Finantarea fara mentorat este ineficienta, la fel ca si mentoratul fara finantare. In general, 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business. Mai ales pentru antreprenorii tineri, aflati la inceput de drum, nevoia unor mecanisme de sustinere este foarte mare.

Nu in ultimul rand, este nevoie sa fie redusa birocratia, un subiect la fel de des adus in discutie cand se analizeaza sprijinirea start-up-urilor si a antreprenorilor ca si problema finantarii. Tinerii antreprenori au nevoie pentru a reusi de un mediu mai simplu si prietenos din punctul de vedere al reglementarilor si al fiscalizarii. Mai mult de 53% dintre antreprenorii chestionati de EY considera ca aceasta simplificare ar sustine in mod crucial eforturile lor antreprenoriale. Cei mai multi antreprenori tineri sunt frustrati de mediul de fiscalizare si reglementare. In prezent, acesta este in general gandit  pentru companiile mai mari.
De aceea, tinerii si antreprenorii trebuie luati in considerare impreuna atunci cand se analizeaza oportunitatea sustinerii uneia dintre aceste categorii. Astfel gandit, sprijinul devine o situatie de tip win-win pentru tineri, si pentru antreprenoriat deopotriva


Citeste mai multe despre   6671 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  ?!? (Joi, 8 august 2013, 14:52)

  chess [utilizator]

  Ti se pare ca am scapat de valorile comuniste?
  Pot sa iti adresez aceasi intrebare si peste 10-15 ani (poate chiar si mai mult)?
 • +3 (7 voturi)    
  E loc de munca (Joi, 8 august 2013, 14:53)

  Frank777 [utilizator]

  Slugi la baietii destepti ai tranzitiei de la economia socialist planificata la economia securist acaparata.
 • +9 (11 voturi)    
  "tinerii supracalificati" (Joi, 8 august 2013, 15:01)

  ampersand [utilizator]

  Vă citez:

  "In Romania,15% dintre tinerii romani sunt "prea" educati comparativ cu cererea pietei. Iar aceasta rata este mai mare in Romania decat in Marea Britanie si Germania. [...] rata somajului in randul tinerilor cu educatie tertiara (scoli tehnice si facultati) este foarte mare in Romania, ajungand la 29,3% in 2011, in crestere fata de 2010 si mai mult decat tripla fata de nivelul anului 2000."

  Totul depinde "ştachetă": presupunând că ştacheta obţinerii unei diplome de de facultate ar fi stabilită atât de jos încât toată lumea ar "deţine o facultate", în acest caz aproape 100% dintre tineri ar fi supraeducaţi pentru o meserie ca şofer, macaragiu, dulgher, tractorist, iar rata şomajului în rândul acestor supraeducaţi ar fi înspăimântătoare.

  Ne puteţi oferi şi o statistică privind numărul celor cu educaţie terţiară din 2000 vs 2011?
  • +3 (3 voturi)    
   Definirea termenilor (Vineri, 9 august 2013, 12:47)

   airwave [utilizator] i-a raspuns lui ampersand

   Depinde cum definesti "calificat" si/sau "supracalificat".
   Daca prin "calificat" spui ca persoana detine o hartie pe care scrie ca stie sa faca o chestie, atunci da, sunt multi (supra)calificati).
   Daca prin "calificat" zici ca persoana stie sa faca o anume chestie, atunci as zice ca sunt chiar putini.
 • +9 (9 voturi)    
  cum fara loc de munca? (Joi, 8 august 2013, 15:14)

  dandra [utilizator]

  nu mai este cerere pentru zugravi, ospatari, frizerite, cameriste, strip ere, vanzatoare de bilete?
  eu cred ca noua generatie fara bac are un viitor acceptabil,
  Alternawtiva este si mai buna pentru multi: in somaj.
 • +11 (11 voturi)    
  data statistice inselatoare (Joi, 8 august 2013, 15:30)

  sorin3 [utilizator]

  " 15% dintre tinerii romani sunt "prea" educati comparativ cu cererea pietei. Iar aceasta rata este mai mare in Romania decat in Marea Britanie si Germania.
  Si, tot despre educatie, rata somajului in randul tinerilor cu educatie tertiara (scoli tehnice si facultati) este foarte mare in Romania, ajungand la 29,3% in 2011, in crestere fata de 2010 si mai mult decat tripla fata de nivelul anului 2000"

  la ce fabrici de diplome avem procentul de "supracalificati" e inca mic.
  Statsitica o sa inceapa sa se corecteze abia dupa inca 4-5 ani de bacalaureat supravegheat cu camere.
 • +5 (7 voturi)    
  Generatia plecata a Romaniei (Joi, 8 august 2013, 15:42)

  Wanheda [utilizator]

  Nu e fara loc de munca.
  Nu exista supracalificare in Romania, poate doar raportat la standardele interne si invatamantul de toata jena. In afara esti trimis la specializari in fiecare an pt a tine pasul cu noutatile...altfel ramaii in urma. E indicat sa fii supracalificat deoarece tehnologii noi apar in fiecare an.
  • +2 (4 voturi)    
   "In afara" (Joi, 8 august 2013, 16:23)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

   Nu stiu ce intelegi tu prin supracalificat, dar pentru mine a fi supracalificat inseamna sa desfasori o activitate sub nivelul pregatirii tale profesionale. Nici in Romania si nici in "afara" nu te trimite nimeni sa te califice intr-un anumit domeniu numai asa din fantezie, fara ca ulterior sa foloseasca cunostintele tale... practic sa te supracalifice. Nu da nimeni bani pentru calificarea angajatilor decat cu scop strict pragmatic: sa foloseasca cunostintele dobandite de tine in activitatea firmei. Angajatii care lucreaza sub calificarea lor vor pleca la prima ocazie pentru a lucra pe un post adecvat pragatirii lor profesionale. Deci nu e bine ca firmele sa formeze angajati supracalificati.
   Inca ceva, lucrul asta cu Romania si in "afara" nu e chiar asa. Majoritatea firmelor care functioneaza in Romania sunt din "afara" si iti cer sa lucrezi la nivelul din "afara"!
   • 0 (0 voturi)    
    Crezi gresit (Vineri, 9 august 2013, 14:47)

    Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    1. Toate cursurile la care am participat au fost inutile, dar au fost la mare, la munte. Pt angajator a fost utila o bifa acolo ca te-a instruit.
    2. Majoritatea firmelor straine solicita angajatilor sa munceasca ca-n Romania nu ca-n afara. Exemplu celebru caz Bechtel, dar si Strabag si altele.
    3. N-ai inteles ce-a vrut sa zica A. Daca tu lucrezi la o multinationala intreba-te cati colegi ai de la Spiru Haret, Universitatea Crestina D Cantemir si alte universitati de prestigiu romanesti.
 • +4 (4 voturi)    
  O parere, pro si contra (Joi, 8 august 2013, 17:20)

  marius123 [utilizator]

  1. Sunt de acord ca unii tineri sunt prea calificati. Asta nu se refera la tinerii care merg la facultati care dau diplome pe bani, ci la tinerii care chiar sunt calificati.
  Practic, in Romania de multe ori nu-ti gasesti job bun chiar daca esti bun, deoarece economia romaneasca e subdezvoltata. Eu locuiesc in Vaslui si daca ai terminat o facultate (de ex medic bun, inginer, economist, jurist si multe altele) ai sanse mici sa-ti gasesti un loc de munca platit cat de cat adecvat calificarii. Eu insumi sunt super calificat si muncesc pe salariul mediu pe economie, care mi se pare mic. Va rog sa nu-mi spuneti sa ma mut, sunt situatii (personale, de ex parinti bolnavi ...si eu am fost plecat in Londra si am lucrat in Citi of London) in care nu poti pleca.

  2. I-as incuraja pe toti tinerii ca cunoasca experienta vestului. Inafara ca aceasta tara nu ofera prea multe posibiliati, oferte de munca (ei zic ca e 7 % somaj....dar cei 45 % din populatie de la tara care nu iau somaj, printre care sunt si multi tineri???), experienta de munca in vest e foarte buna: te invata cum sa muncesti, alte valori, valoarea muncii si a banului, limbi straine, oportunitati, calificari si multe altele. mai ales ca din 2014 vor avea aproape drepturi de munca legale in toata UE fara discriminari.

  La 20 si ceva de ani, as fugi mancand pamantul din Romania.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Joi, 8 august 2013, 22:39)

  vitan.sandu [utilizator]

  Povesti de doi bani. Concret ar trebui vorbit despre masurile idioate ale unor oameni inteligenti care au dus la asemenea situatii. Ia ganditi-va cate fieme s-au desfintat (sau cel putin suspendat) ca urmare a impozitului minim a lui boc cel mic?! Si odata cu ele cate locuri de munca au disparut?! O firma care nu prea platea ea impozit pe profit (nici nu avea profit), platea un salariat (nu putea fi microintreprinderi fara un salariat), care consuma. Iar prin consum platea TVA, impozit, etc. Prin plata acelui salariat, platea impozit pe salariu, contributii. Numai niste im. be. ci. li nu putea face un calcul simplu sa vada ca nu era cazul unui impozit minim.
  Aceiasi inteligenti au numit impozitul minim "impozit forfetar". Curat diletantism! Impozitul forfetar este cu totul altceva si acesta poate rezolva problema evaziunii in acele domenii greu de controlat. El insa trebuie legat de activitatile desfasurate, de activele angajate in acele activitati. Numai ca pentru asta este nivoie de mai multa minte.
  Se pare ca nici cei actuali nu au atata minte cat este necesara pentru a intelege aceste aspecte. Analizati numai cum "tva la incasare" (a dlui Voina) a scazut cash flowul firmelor mici, adica tocmai a celor vulnerabile. Culmea, ei sunt in satare sa se laude cu asemenea masuri.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi