​In tinutul baronului Munchhausen legile fizicii au fost declarate nule. Poti calatori pe ghiulele de tun, schimbandu-le din mers ca tramvaiele in Lisabona. Te poti salva de la inec, tragandu-te singur de par afara din apa. Dar in Romania baronilor politici se petrec minunatii si mai neauzite.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Caci aici, si legile bunului-simt au fost abrogate. Poti face chiar pipi contra vantului fara sa te ude nimic. Baronul Munchhausen nu-i o fantezie, el a trait cu adevarat prin secolul XVIII. Nici baronii politici din Romania nu-s o fantezie. Ei traiesc acum si aici.

Intre romanii obisnuiti, care-si platesc cuminti si transpirati darile la Fisc (“Fiscul este moartea”, a scris aici Florin Negrutiu) si hotii prinsi de procurorii DNA si vârâţi la puscarie, se intinde un tinut intreg populat de incompetenti, farsori, gargaragii, smecherasi si tupeisti. Daca in alte tari graul se alege pana la urma de neghina, la noi neghina este materie prima pentru cele mai scumpe si făţoase paini. Toata aceasta şleahtă a ajuns in fruntea tarii in care clopotul lui Gauss, sfanta sfintelor statisticii, este transformat la bacalaureat intr-un fund de lemn plat.

Stim deja asta cu totii, doar ca acest proces, demarat de ani buni, pare sa fi ajuns astazi la apogeu. Parca niciodata nu au fost atat de multi si parca niciodata atat de indrazneti. Pot face orice, pot spune orice, pot trage minciuni cu tunul si tunuri mintind la ore de maxima audienta, ca nu li se intampla nimic. Aventurile baronilor nostri sunt mai gogonate decat orice ar fi putut scorni vreodata adevaratul baron Munchhausen. Mai jos sunt doar cateva dintre ele.

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, este intrebat intr-o emisiune la Digi24 despre cel mai scump contract din istoria recenta a Romaniei, cel cu Bechtel, in valoare de peste 2 miliarde de Euro. Iata ce a raspuns:

  • “Este o chestiune absolut umoristica: nu am reusit, la ministerul Transporturilor, inca, sa se gaseasca varianta originala. Deci originalul contractului semnat. Sunt copii ale contractului, normal. Colegii de la Ministerul Transporturilor ne-au raspuns ca auzi domle il cautam, trebuie sa fie undeva. Cand il avem, il punem pe site. (...) Nu s-a gasit inca varianta originala din 2003. Ca nu e... Deci avem, zeci de copii, dar desecretizarea, ca procedura ca sa o faci, iti trebuie contractul original. Probabil ca o sa-l gaseasca in cateva zile.”

Rezumat: ministrul Marilor Proiecte nu gaseste originalul contractului celui mai mare proiect de constructie din Romania ultimului deceniu. Dan Sova este inca in functie. Despre alte “bazaconii” emise de ministrul Marilor Proiecte a scris Sorin Ionita aici.

Ministrul delegat pentru Cercetare si Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a fost intrebat de ce ministerul sau a acordat initial un termen de doar 2 (doua!) zile pentru depunerea ofertelor pentru proiecte in valoare de 100 milioane de Euro. Iata ce a raspuns:

  • "Nu stiu sa va dau un raspuns. Imi cer scuze, sunt foarte sincer si foarte direct. Nu am un element, dar discutia a fost tehnica si nu alta decizie...”

Rezumat: ministrul pentru Cercetare si Invatamant Superior nu stie nimic (chiar asa?) despre derularea procedurilor de selectie pentru cel mai bogat program de proiecte europene (100 milioane Euro) derulat in ultimii ani in ministerul sau. Noroc ca e ”foarte sincer si foarte direct” si inca in functie.

Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, posteaza pe pagina sa de Facebook o imagine trucata care prezinta o jurnalista a Antenei 3, dupa gratii. Glumita lui Sebastian Lazaroiu a fost insotita de comentariul "Noua grila de programe" si a fost postata in ziua in care Mihai Gadea si Mugur Ciuvica, doi stalpi ai Antenei 3, au fost citati ca martori la DNA intr-un proces de santaj. Sebastian Lazaroiu a sters fotografia de pe Facebook dupa cateva ore.

  • Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a cerut public scuze, in numele presedintelui Traian Basescu, intr-o interventie telefonica la Antena 3. Oprea a precizat ca regreta acea postare, care nu reprezinta opinia Administratiei Prezidentiale.

Rezumat: Dan Tapalaga a comentat gestul lui Sebastian Lazaroiu astfel - „asta se intampla cand nu mai faci diferenta intre fantezie si realitate. Iti pierzi ceea ce se cheama discernamant.” Cu sau fara discernamant, Sebastian Lazaroiu isi pastreaza in continuare functia. Inca nu ne-a spus daca si el regreta, precum institutia care il plateste, acea postare.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu a reusit in ultima jumatate de an sa respecte niciunul dintre cele 5 (cinci!) termene in care promisese ca va face public continutul pachetului de servicii medicale de baza.

Rezumat: definirea pachetului de servicii medicale de baza este cel mai important proiect din reforma sanatatii romanesti. Niciunul dintre guvernele anterioare nu l-a realizat. Ministrul Eugen Nicolaescu ne-a promis ca o va face, dar a ratat deocamdata 5 termene, autoimpuse. Daca un angajat intr-o firma privata ar rata consecutiv 5 (cinci!) termene, credeti ca l-ar mai pastra patronul?

Pe vremuri, taranii radeau de prostul satului si il aratau cu degetul pe cel mai mare mincinos din carciuma. Mai tarziu, pana si proletarii faceau bancuri pe seama lui Ceausescu, distrandu-se la coada. Cu cativa ani in urma inca radeam de Elena Udrea si presedintele Norvegiei sau de EBA si „esecele” ei. Astazi, am obosit sa mai radem.

Pentru ca oricat de grav ar gresi, oricat de gogonat ar minti, ei, membri prosperi ai dinastiei Munchhausen de Romania, inca sunt acolo. Si noi privim de pe margine cum suntem condusi de acesti baroni in a caror lume legile fizicii sunt nule, minciuna e o arta, parvenitismul, o virtute si incompetenta, o normalitate.

O simtiti? Puteti deja pipai deznadejdea, o respiram, incepe sa ni se lipeasca de piele. Deznadejdea care este, scria Amos Oz, cel mai mare inamic al democratiei.