Motto: “Nici o alta putere, in afara de a noastra, nu cunostea nuante atat de rafinate ale conducerii birocratice, pentru ca pe langa toate celelalte calitati ea se mai distingea si printr-o fatarnicie nemaiauzita.”–Nadejda Mandelstam, “Fara speranta”

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

M-am uitat peste interviul lui Ioan Talpes din “Adevarul”: o colectie de marote patriotarde extrase din prafuita, penibila recuzita a propagandei ceausiste. Cam asa sunau informarile facute de activistii de partid trimisi sa explice “pe teren” linia partidului si vocatia mapamondica a “genialului conducator”. Nivel Musat si Ardeleanu ori, daca preferati, Fatu si Spalatelu. Deci nu Ceausescu a desfigurat imaginea tarii, cu un cult de un ridicol nebun, cu spectacole delirante, cu decizii absurde (se vorbea de Absurdistan, de Ceaushima), ci Ion Mihai Pacepa pentru ca a demascat, cu exemple directe, cu credibilitatea unica a insider-ului (si ce insider!), naturacaligularaa dictaturii de la Bucuresti. Laureatul fictivului Premiu “Simba” aparea drept ceea ce era in realitate: un rege Ubu din Balcani. Un Ubu vindicativ, maniacal, viclean si, mai ales, unul convins de superioritatea absoluta a ideologiei sale, a miturilor scornite spre a-i satisface un ego supradimensionat. Avea un frate care se ocupa doar cu fabricarea de panglici pseudo-istoriografice. Avea o curte de sicofanti care il proslaveau drept urmasul lui Stefan, Mihai, Cuza, Titulescu, primul antifascist al lumii, egal cu Pericle, Cezar, Cromwell si Lincoln, a patra sabie a marxismului si cate altele…

Nu toata lumea a marsat la grotescul spectacol. Paul Goma scria: “Romani, eliberati-va de romani!” Care era raspunsul Securitatii? Articole imunde in “Saptamana” barbisto-vadimista despre “Paul Efremovici Goma”, agent rus, cum altfel? Dorin Tudoran scria eseul devastator “Frig sau frica?”. Era probabil si el un fel de agent sovietic. Ce sa mai vorbim de Mircea Raceanu? “Tradator genetic”. Pacepa a distrus patrimoniul, stim cu totii. Din ordinul cui? Al lui Andropov. Tot el s-a ocupat cu traficul de nechezol, tot din ordin sovietic. Arunca in Dambovita cafeaua autentica si o inlocuia cu gretosul ersatz. Stiti de ce? Ca sa loveasca in Romania si in interesele ei supreme! Minerii din Valea Jiului si muncitorii de la Brasov? Vanduti rusilor, fireste! “Jormania libera” despre care a scirs Ioan Petru Culianu? O gogorita nascocita de KGB! Asemeni lui Ceausescu, Iliescu, stim cu totii, un vajnic patriot nationale…

La inceputul anilor 90, propaganda fesenista se dezlantuia impotriva lui Corneliu Coposu pentru faptul ca vorbea direct despre abuzurile puterii iliesciene. Urlau trambitasii fesenisti ca din gura de sarpe: “Coposu distruge imaginea tarii!” Exista si atunci o lista neagra a celor care “defaimeaza” Romania. Am fost onorat sa figurez acolo, alaturi de Doina Cornea, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Octavian Paler, Ana Blandiana, Emil Constantinescu, N. Manolescu, Mihai Sora, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies, Petre Mihai Bacanu, Dorin Tudoran, H.-R. Patapievici, Constantin Ticu Dumitrescu, Andrei Cornea. Este vorba de o inversiune cauzala.

Trebuie sa recunosc ca (involuntarul) umor al d-lui Talpes este irezistibil. Citit in aceasta cheie, interviul este antologic. Il recomand tuturor celor care vor sa se distrezeze in weekend. Reproduc aici doar un scurt fragment:“Este evident că ceea ce Brejnev şi-a spus şi şi-a propus, să discrediteze România, s-o aducă într-o stare de autodistrugere aproape, s-a petrecut. Nu putea să fie o lovitură mai dură decât aceea pe care a dat-o Pacepa României.”Deci Romaniei! Mai tineti minte cantecul, devenit imn neoficial,”Partidul, Ceausescu, Romania”? In mod cert, generalul Talpes nu l-a uitat:)

Citeste intrg articolul si comenteaza pe Contributors.ro