„Asta mi-e cel mai greu sa suport: sa creada oamenii ca i-am amagit”, spunea la inceputul primaverii Eugen Nicolaescu. Au trecut peste sapte luni de cand liberalul conduce din nou Ministerul Sanatatii, dar nu se poate spune ca e un ministru cu cas la gura. Precedentul sau mandat (2005-2008) a fost cel mai lung din ultimii 20 de ani din istoria acestui minister.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Nicolaescu stie cum merg lucrurile: e un politician versat, cu experienta, intrat intr-un guvern care are parte de un sprijin parlamentar solid. Pentru refacerea sistemului medical este nevoie de un ministru al Sanatatii puternic. Toate ingredientele pareau sa fie la locul lor. Cu exceptia unuia.

Eugen Nicolaescu si-a inceput mandatul cu un aplomb extraordinar. Promitea sa fie acel ministru care va reusi sa-i zgaltaie pe marii moguli ai medicinei romanesti, acei poli de putere care nu doresc schimbarea sistemului pentru ca, din starea lui actuala, ei castiga gramezi de bani pe spinarea pacientilor. Promitea multe si, fara sa fie silit de nimeni, a dat si termene pentru indeplinirea acestor promisiuni.

Dorea sa se desprinda de imaginea politicianului care, in vara incinsa a lui 2012, lansa declaratii extrem de agresive la adresa adversarilor politici, a institutiilor europene, a ambasadei SUA. Dorea sa fie acel ministrul ferm, care ofera cetatenilor termene clare si se tine de cuvant.

Dar deocamdata, in aceste sapte luni, s-a dovedit ca cel mai longeviv ministru al Sanatatii din istoria post-decembrista a Romaniei ne-a dus cu vorba. Tabloul de mai jos, compus exclusiv din cuvintele lui Eugen Nicolaescu, este inspaimantator. Intotdeauna m-au infricosat oamenii care fac promisiuni cu usurinta cu care beau apa rece.

MINISTRUL SANATATII DESPRE DEFINIREA PACHETULUI DE SERVICII MEDICALE DE BAZA

  • 9 ianuarie: „Pana in 30 aprilie, pentru prima data, vom avea un pachet de baza de servicii medicale care poate fi finantat” (Eugen Nicolaescu pentru Mediafax).
  • 4 februarie: „Pana la sfarsitul lui mai vom avea o varianta finala a pachetului de baza” (Eugen Nicolaescu in evz.ro).
  • 14 mai: „Sper ca in mai - iunie sa finalizam pachetul la Minister.” (Eugen Nicolaescu pentru HotNews).
  • 29 mai: „Imi doresc ca in perioada 1 – 15 iulie pachetul de baza sa fie gata pentru dezbatere publica” (Eugen Nicolaescu la Forumul HealthCare).
  • 27 iunie: „Proiectul pachetului de baza va fi finalizat, in opinia noastra, la jumatatea lunii iulie” (comunicat pe site-ul Ministerul Sanatatii).

Saptamana viitoare e 1 august si, rand pe rand, termenele fixate chiar de ministrul Sanatatii pentru finalizarea pachetului de baza - 30 aprilie, sfarsitul lui mai, iunie, jumatatea lui iulie – nu au fost respectate.

MINISTRUL SANATATII DESPRE DESFIINTAREA CASEI NATIONALE DE ASIGURARI DE SANATATE SI A DIRECTIILOR DE SANATATE PUBLICA

  • 13 martie: „Stiu ca este o emotie cand auzi ca niste institutii birocratice, dupa 65 de ani de functionare, comuniste, le desfiintezi. Probabil ca la CNAS, intr-o prima etapa vom lasa si niste birouri judetene ca sa se poata termina contractarile. Dupa calculele pe care le-am facut, o cota de 5 – 6 - 8% va insemna si reducere efectiva de posturi. Calculele vor fi gata in 20 de zile” (Eugen Nicolaescu la Digi 24).
  • 14 martie: „Noi am facut niste estimari - inca nu am terminat toate discutiile, dar avem niste estimari - economiile vor duce undeva catre 50 de milioane de euro. La 31 aprilie sau cel mai tarziu, mi-am propus eu, in 15 mai, sa putem sa incheiem tot procesul de reorganizare si restructurare” (Eugen Nicolaescu pentru Agerpres).

....si au trecut mai mult de 20 de zile... si a trecut si 15 mai...

  • 22 iulie: „Ministerul Sanatatii se reorganizeaza la nivelul DSP-urilor prin modificarea structurii si a numarului de personal. Vor fi disponibilizati 164 de salariati. Va rezulta o economie de 356.864 lei” (comunicat pe site-ul Ministerul Sanatatii).

... si cele 50 de milioane de euro au devenit 81.000 de euro si DSP-urile exista in aceeasi forma...

MINISTRUL SANATATII DESPRE SALARIZAREA MEDICILOR

  • 20 februarie: „Incercam sa introducem eventual o noua modalitate de plata a medicilor de la jumatatea anului, experimental, in cateva spitale importante” (Eugen Nicolaescu pentru Adevarul).
  • 2 aprilie: „Speram sa avem forma finala a legii salarizarii pana la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, pe care sa o supunem dezbaterii publice”.

...si a trecut si luna mai si a trecut si jumatatea anului...

  • 27 iunie: „Saptamana viitoare speram sa punem pe site-ul Ministerului Sanatatii proiectele de legi privind salarizarea personalului medical si statutul spitalelor” (comunicat pe site-ul Ministerul Sanatatii).

...si a trecut si saptamana viitoare...

  • 23 iulie: „In ceea ce priveste proiectul privind salarizarea personalului medical, ministrul Sanatatii a transmis intentia de a demara proiectul, mai intai ca pilot pe cateva spitale din Romania, in trimestrul I din 2014” (comunicat pe site-ul Ministerul Sanatatii).

MASURI CONTRADICTORII ADOPTATE DE ACELASI MINISTRU AL SANATATII

  • 21 iunie: Eugen Nicolaescu, ministrul roman al Sanatatii, prezinta in cadrul Consiliului ministerial de la Luxemburg pozitia Romaniei in privinta noilor reguli europene anti-tutun. Desi documentul alcatuit de Ministerul Sanatatii sustinea integral aceste noi reguli anti-tutun, Eugen Nicolaescu a citit la Luxemburg o pozitie pro-tutun, opusa celei a ministerului pe care il conduce. Motivul: guvernul Ponta a adoptat integral documentul pro-tutun formulat de Ministerul Economiei si condus de liberalul Varujan Vosganian. Acest document este plin de argumente schioape sau chiar false.

... si asa un ministru roman al Sanatatii a ajuns sa sustina fumatul in mijlocul adunarii europenilor...

  • 26 iunie: In aceeasi sedinta de guvern se decide desfiintarea ca persoana juridica a Spitalului de Ortopedie din Eforie Sud si infiintarea ca persoana juridica a Institutului pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures. Paradoxul este ca, in timp ce spitalul de la Eforie Sud devine sectia Spitalului Judetean din Constanta, aflat la 18 km distanta, sectia de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Judetean din Targu Mures, aflat in interiorul cladirii acestui spital, devine Institut de sine statator, cu aparat administrativ propriu.

...centralizare si descentralizare in aceeasi zi, in aceeasi sedinta de guvern...

S-ar putea crede ca toata aceasta serie de amagiri venite din partea lui Eugen Nicolaescu se datoreaza neseriozitatii sau populismului specific politicianului dambovitean. Motivul este insa altul, mult mai sumbru decat un banal defect de caracter.

Eugen Nicolaescu nu a definit inca pachetul de baza – cheia de bolta a reformei sistemului medical – pentru ca PNL-ul si PSD-ul nu sunt in stare sa cada de acord asupra ideii fundamentale pe care va fi construit acest pachet. Introducerea acestei masuri fara costuri politice consistente este imposibila si niciunul dintre cele doua partide nu doreste sa si le asume. Cat le permite timpul (si institutiile internationale) prefera sa promita, dar sa nu faca nimic.

Eugen Nicolaescu nu a reusit sa reorganizeze CNAS-ul si sa restructureze DSP-urile pentru ca miza financiara uriasa a primei institutii este prea importanta pentru buzunarele partidelor, iar DSP-urile sunt adapostul unei armate de birocrati angajati pe pile politice.

Eugen Nicolaescu nu a reusit sa creasca salariile medicilor pentru ca nu-l poate convinge pe Victor Ponta si pe colegii sai de partid sa ia bani de la drumuri si agricultura (de unde se poate fura usor) si sa creasca finantarea sanatatii romanilor. Fara aceasta crestere, orice sistem nou de salarizare nu va fi altceva decat o peticire, luand de la anumiti medici ca sa creasca salariile altora. Sau poate vom fi surprinsi placut la urmatoarea rectificare bugetara (de saptamana viitoare) si guvernul Ponta va aloca fonduri pentru cresterea onorabila a salariilor medicilor?

La Luxemburg, Eugen Nicolaescu a plecat capul in fata lobby-ului industriei tutunului.

La Targu-Mures si la Constanta a plecat capul in fata baronilor locali, care trebuiau sa-si plateasca datoriile facute in timpul perioadei electorale.

“Exista o campanie mediatica impotriva mea”, spunea ministrul Sanatatii in urma cu doua luni. „Le e frica de faptul ca vreau sa schimb sistemul care functioneaza bine pentru cei care fura”. I-am dat dreptate atunci, dar astazi e necesara o corectie esentiala: cel caruia ii este mai frica este Eugen Nicolaescu. Ministrul Sanatatii m-a amagit.

Dar eu sunt neimportant in tot acest peisaj. Astazi, peste 15000 de tineri incearca sa intre la Facultatile de Medicina din Romania. Este una dintre cele mai mari concurente pe loc din ultimii ani.

Unii dau acest examen pentru ca isi doresc o meserie banoasa, cu care sa poata emigra usor in occident. Si o vor face fara sa clipeasca, atunci cand va veni ceasul. Altii insa, au invatat pentru acest examen caci viseaza sa fie medici, sa salveze oameni si sa faca cercetare de performanta. Ei sunt cei care conteaza. Pe ei de ce ii amagiti domnule Ministru?