Cat de simplu se fenteaza justitia. O vulnerabilitate de sistem si cateva solutii

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2013, 18:23 Actualitate | Opinii


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
In marea de stiri si comentarii despre demiterea lui Fenechiu, despre tensiunile generate de numirea lui Silaghi la Transporturi si despre aducerea lui Hayssam in tara, o stire importanta s-a pierdut pe drum. Presei nu i-a ramas timp sa mestece o intamplare bizara, un fapt fara precedent: numirea lui Gabriel Plaiasu in fruntea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), urmata la scurt timp de revocarea sa dupa ce HotNews.ro a dezvaluit ca ministrul economiei, Varujan Vosganian a numit intr-o functie importanta un personaj declarat incompatibil prin sentinta definitiva.

Instalarea lui Plaiasu la OPSPI a avut loc vineri, 12 iulie, si s-a facut discret. HotNews.ro a dezvaluit joi, 18 iulie, ca proaspat numitul sef s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada in care era deputat. Fostul deputat PNL in perioada 2007-2008 si 2008-2012 detinuse simultan calitatea de parlamentar si cea de administrator la la mai multe societati. Plaiasu a atacat in instanta decizia ANI, insa a pierdut toate procesele. In aprilie 2013, Inalta Curte a pronuntat sentinta definitiva care a mentinut decizia Agentiei Nationale de Integritate. Din acel moment, timp de 3 ani Plaiasu nu mai avea dreptul, potrivit legii, sa ocupe o functie publica.

Numai ca nu s-a intamplat asa. Plaiasu era, la data pronuntarii sentintei, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii. In mod normal, dupa sentinta trebuia sa demisioneze. Nu doar ca n-a facut-o, dar cateva luni mai tarziu il gasim sef. Cum a fost posibil? Ministrul Vosganian, cel care l-a  numit, sustine ca nu stia, ca nu l-a informat nimeni. Astfel, la cel mai inalt nivel, a fost incalcata o hotarare judecatoreasca definitiva de doua ori: odata din momentul pronuntarii sentintei, cand Plaiasu nu mai putea ocupa functia de adjunct, apoi in momentul numirii in functia de sef al OPSPI. Este un caz grav de nerespectare a statului de drept: puterea executiva sfideaza o decizie definitiva pronuntata de puterea judecatoreasca.

Inclusiv colegi de partid ai ministrul Vosganian au taxat "balbaiala guvernamentala", o numire urmata de o demitere la sesizarea premierului Victor Ponta. Deputatul PNL, Alina Gorghiu, scrie pe blogul personal: "Ma intreb, totusi, daca cei de la departamentul juridic al ministerului s-au deranjat sa faca o mica documentare inainte sa intocmeasca ordinul de numire si, mai ales, dupa ce au cules informatiile din presa daca au pus vreo intrebare ANI pe subiect? Nu are legatura cu persona numita, este o gafa pe care, daca se confirma, trebuie sa si-o asume cineva."

Cum pot fi evitate, pe viitor noi cazuri Plaiasu? In tara sunt deja zeci de consilieri, primari, fosti parlamentari care au pierdut definitiv procesele cu Agentia Nationala de Integritate. Teoretic, din momentul pronuntarii sentintei definitive nu mai pot fi angajati la stat timp de trei ani, dar realitatea arata ca se pot strecura usor neobservati chiar daca ajung in functii importante. Adevarul este ca, daca persoana condamnata ascunde ca a pierdut un proces cu ANI si ca are interdictie, sansele de a fi descoperit sunt mici. Daca presa sau cineva din institutie nu se sesizeaza, nu exista in acest moement un mecanism sau proceduri clare prin care hotararea definitiva sa fie pusa automat in aplicare.

Agentia Nationala de Integritate anunta, de regula, pe site-ul institutiei cand castiga un proces defintiv, insa nu are un mecanism de alerta, o procedura de instiintare automata a institutiilor care sa blocheze posibilitatea angajarii unui incompatibil, cu interdictie de a ocupa timp de trei ani functii publice numite.

A cere unui minister sa verifice la ANI sutele de numiri si de angajari operate intr-un an ar putea fi o solutie, cum sugereaza Alina Gorghiu, dar ingreuneaza o procedura care ar trebui simplificata, nu birocratizata excesiv. A obliga fiecare angajat in functie publica sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca nu este sub interdictie iarasi ar putea fi o solutie, dar tot nu elimina riscul angajarii unor incompatibili.

Ar fi absurd ca intr-o lume super-tehnologizata cum e cea de azi sa te intorci la comunicari pe hartie, adrese, declaratii, adica sa pierzi timp si sa risipesti energie, cand informatiile de baza despre un viitor angajat la stat ar trebui sa poata fi accesate printr-un singur clik.

Cea mai rationala solutie ar fi dezvoltarea unui soft capabil sa grupeze informatii cu relevanta juridica despre un viitor angajat la stat: are condamnari anterioare, civile sau penale, procese in curs, amenzi de circulatie, se afla sub interdictii legale etc. Toate aceste informatii sunt disponibile, cele mai multe au caracter public, deci n-ar trebui sa fie o mare problema centralizarea lor.

Dezvoltarea acestor mecanimse si proceduri automate la angajarea cuiva in functii publice va responsabiliza putin mai mult si angajatorul, seful de institutie, care nu se va mai putea fugi atat de simplu de raspundere, cu argumente puerile de tipul "nu am stiut", "nimeni nu mi-a spus". Va trebui obligat sa stie.  (Nota: Text publicat si pe site-ul Revistei 22)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8673 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  sau (Marţi, 23 iulie 2013, 18:50)

  sucaa [utilizator]

  toti care sunt propusi pe posturi trebuie sa vina obligatoriu pe langa CI si cu hartie de la ANI ca este curat. asa cum unele firme cer cazierul la angajare.
  pana or sa faca un soft care sa se ocupe de asta cel mai bine este hartia de la ani cu care trebuie sa vina in mod obligatoriu. iar aceasta sa fie postata pe site-ul institutiei exact ca declaratia de avere.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 24 iulie 2013, 14:44)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   Nu este nevoie de soft, trebuie sa faci dovada POZITIV ca nu esti patat.
   Prezumpti de nevinovatie nu se aplica aici, al o firma la care am o,5% din actiuni trebuie sa vin o data la patru ani cu CAZIERUL, sa dovedesc eu ca nu am tilharit sau ucis! De ce sa nu vina si cei care vor posturi guvernamentale cu adeverinta de la ANI?!
 • +8 (12 voturi)    
  sa fim seriosi ? (Marţi, 23 iulie 2013, 18:52)

  mircearh [utilizator]

  Sa nu fi stiut Vosganian ce baiat valoros pune sef ? Sa fim seriosi.
  Problema e ca o astfel de ipostaza , in care membri USL s-au aflat de nenumarate ori, nu poate fi interpretata decat in vreo 3 feluri, nici unul magulitor :
  1. Vosganian e prost informat, deci incompetent.
  2. V l-a numit cu buna stiinta pe invinuit, fiind astfel partas la aceste acte de sfidare si capusare a sistemului.
  3. V a fost fortat sa o faca, dezvaluindu-se astfel ca un functionar slab intr-un post de maxima importanta.
 • +4 (8 voturi)    
  Mda nu elimina risul dar elimina persoana. (Marţi, 23 iulie 2013, 19:58)

  denvarel [utilizator]

  Spuneti ca:
  "A obliga fiecare angajat in functie publica sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca nu este sub interdictie iarasi ar putea fi o solutie, dar tot nu elimina riscul angajarii unor incompatibili. "

  Dar de fals in acte publice poate fi acuzat daca e prins. Iar daca functia pe care o obtine pe baza unui fals este suficient de inalta, justitia ar trebui sa dea pedepse in consecinta.

  Art. 292
  Falsul în declaraţii

  Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

  Acum ramane de vazut daca Plaiasu Gabriel a semnat sau nu vreo declaratie, dar, din cate stiu eu, biroul de personal ar fi trebuit sa-i ceara semnatura pe una la angajare, pe langa cazier, si alte acte... Doar nu se angajeaza seful OPSPI fara cazier. Sau da? Daca da avem alt candidat la gherla: pe seful de la resurse umane:

  Art. 249
  Neglijenţa în serviciu

  Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.
  Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.

  Deci: Justitia trebuie sa mearga rapid si eficient si multe probleme dispar prin disparitia faptuitorilor.
  Se aude? Aloo Procuratura!

  Cat despre prinderea lui, de ce e numita presa a 4-a putere in stat?
  • +6 (10 voturi)    
   aha (Marţi, 23 iulie 2013, 21:42)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   Asa cum a semnat si Felix ca n-a colaborat cu securitatea si de-aia nu mai poate el?
   • +1 (3 voturi)    
    aici e cheia (Miercuri, 24 iulie 2013, 12:25)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui hollow

    citez: "declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe".
    in cazul Felix, de aceea nu a patit nimic, pentru ca acea declaratie este fara consecinte , adica nu-l ajuta cu nimic, da' nici nu-l impiedica, e o simpla formalitate.
    in schimb, in caz de incompatibilitate definitiva, exista articol de lege care INTERZICE explicit orice functie publica, cu exceptia celor electorale, timp de 3 ani.
 • +6 (10 voturi)    
  inainte era (Marţi, 23 iulie 2013, 19:58)

  buha [utilizator]

  inainte ti se cerrea cazierul peste tot.
  Acum nu mai e nimic de genul asta? Nici macar la stat?
 • +3 (9 voturi)    
  pagina web? (Marţi, 23 iulie 2013, 21:06)

  zone [utilizator]

  Doh. O pagina de web pe site-ul ANI? Care sa fie consultata obligatoriu (obligatie trecuta in fisa postului la HR sau Juridic). Click-click? Cat de greu e? Poti sa pui si-un cronometru acolo (AMR). Hell, le fac eu agina asta, free.
 • +6 (8 voturi)    
  tovarasul Plaiasu stia (Marţi, 23 iulie 2013, 21:27)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  ca a fost declarat incompatibil si ca nu are voie la borcanul cu smantana pentru 3 ani. Pentru faptul ca a ascuns acest lucru si a continuat sa smantaneasca statul roman, nu cumva ar trebui sa primeasca o scaltoaca penala dupa ceafa?

  Si chiar nu vad care e problema in cazul in care se introduce obligativitatea prezentarii unui certificat ANI. Sunt convins ca ANI are o baza cu informatii despre persoanele declarate incompatibile. Email, search, reply, sorted.
 • +4 (6 voturi)    
  In cre di bil (Miercuri, 24 iulie 2013, 0:00)

  nano2k [utilizator]

  Deci in Romania mileniului 3 avem (inca) asemenea probleme??? Dureaza ani la rand actul de justitie iar apoi ne stergem la cur cu el?

  Doamne fereste! Pe bune, e de plecat din tara asta.

  Trebuie doar o SIMPLA pagina web cu lista incompatibililor definitivi. Atat! Cautarea se poate face apoi cu Ctrl-F. Asta ca sa nu dezvoltam iar "soafte" de milioane de euro pline de bug-uri mai mult sau mai putin voite/cu dedicatie.

  De asemenea, speta e definitorie legat de ceea ce inseamna in RO comunicarea intre institutii.
 • +2 (4 voturi)    
  necunoasterea legii (Miercuri, 24 iulie 2013, 11:27)

  Gheorghescu [utilizator]

  de cand exonereaza de raspundere pe cineva necunoasterea legii? Sau e valabil la demnitari...
 • 0 (2 voturi)    
  Stiam ca in PNL s-au strans turnatorii la (Miercuri, 24 iulie 2013, 12:13)

  Gabi M [utilizator]

  Secu' iar acum aflam ca pe langa mafiotii cunoscuti deja s-au strans si lacomii de functii,intai mai marunte si apoi mai mari.Si toate sub girul pokeristului betivan,AntEnescu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by