Liderul PNL, Crin Antonescu, intra incet intr-o fundatura. Alegerea sa ca preşedinte in 2014 pare un obiectiv tot mai greu de atins.Antonescu pierde altitudine in sondaje, modificarea Constitutiei are toate şansele sa nu se realizeze prea curand. PSD şi Victor Ponta nu au motive sa traga la un proiect de care profita politic liberalii, deci adversarii lor, chiar daca in prezent sunt parteneri de conjunctura. De ce l-ar cadorisi pe seful liberalilor cu o realizare atat de importanta cum este modernizarea legii fundamentale? Nu mai bine l-ar sabota discret pentru a-si sustine propriul candidat in 2014? Fiind preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Antonescu ar intra in campanie cu un eşec rasunator in CV si fara prea multe realizari la activ.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Sa zicem ca Antonescu trage tare, munceste cu spor si vine in toamna cu o noua Constitutie. Chiar si asa, mai are un hop dificil de sarit. Daca referendumul pentru modificarea Constitutiei se va desfaşura dupa regulile vechi, şansele sa treaca sunt minuscule. Constitutia nu pasioneaza catuşi de putin marele public, ci grupuri restranse, politicieni, elite. Imposibil de scos la vot 50%+1 din totalul cetatenilor cu drept de vot pentru a valida referendumul.

Din acest motiv, liberalii insista pentru reducerea pragului de participare la 30%. Asta nu se rezolva insa peste noapte. Greu de crezut insa ca modificarea va trece de Curtea Constitutionala. Cel mai probabil va pica, pe un motiv intemeiat chiar pe recomandarile Comisiei de la Venetia: nu ai voie sa schimbi regulile jocului cu cateva luni inainte de referendum.

Liderul PNL a inteles toate astea si a intrat putin in panica. A dat cateva semne de neliniste la inceputul acestei saptamani. Crin Antonescu a anuntat, luni, 3 iunie, intr-o conferinta de presa alaturi de Victor Ponta, ca in protocolul USL se va preciza ca modificarea Constitutiei in tandem cu regionalizarea şi descentralizarea se vor realiza pana la sfarşitul lui 2013. De ce le-au pus in protocol daca liberalii aveau deplina incredere ca pesediştii trag in aceeaşi directie? Dar nu trag, si asta ii exaspereaza.

De altfel, neincrederea intre PNL şi PSD s-a tot adancit in ultimele saptamani. De curand, a atins un punct limita. Criza a izbucnit in USL cand Victor Ponta şi Ilie Sarbu i-au somat pe liberali sa-l excluda pe Sorin Roşca Stanescu din partid. Au facut-o pe un ton ultimativ, au amenintat cu ruperea aliantei. A fost prima criza majora izbucnita la doar şase luni de la castigarea puterii. A fost si un avertisment catre liberali. S-a vazut iaraşi ca PSD prefera sa nu imparta puterea, daca o poate lua pe toata.

Ca orice pradator, PSD a inceput sa atace cand a simtit mirosul sangelui. Liberalii cad in sondaje, la fel Antonescu. La problemele externe sa adauga cele interne. Pozitia liderului PNL este subminata in partid de un mic grup de dizidenti. Aceştia s-ar putea coagula oricand in jurul lui Calin Popescu-Tariceanu. A preferat sa-i excluda, in cele din urma, din partid, pentru a nu risca nimic, calcand in picioare valori liberale ca libertate de opinie şi pluralism.

In momentul de fata, sondajele de opinie arata ca PNL, in cel mai bun caz, este intr-o stagnare, daca nu intr-o pierdere de viteza. in cazul in care coabitarea in cadrul USL va insemna o posibila eroziune a PNL, desigur ca trebuie sa luam masuri pentru a ne restabili perceptia şi imaginea in opinia publica“, afirma Calin Popescu-Tariceanu intr-un interviu publicat, luni, 3 iunie, de ziarul Adevarul.

Crin Antonescu se numara printre putinii lideri importanti care pierd popularitate. Slabeşte politic de la o zi la alta. Ca si cand nu erau destule, a mai aparut o problema. Antena 3, forta mediatica pe care s-a bazat atat de mult, este zguduita de acuzatiile de şantaj aduse de procurori. Nu se ştie daca şi pentru cat timp se mai poate baza Antonescu pe televiziunile lui Voiculescu. A te asocia cu santajul nu-i chiar cea mai fericita idee politica. Voiculescu a ajuns o piatra de moara mai grea decat era deja. Pe liderul PNL il paşte, aşadar, inca un pericol major: izolarea mediatica. Unde va mai gasi tribuna daca Antena 3 se destructureaza?

La RTV-ul lui Ghita liberalii sunt prigoniti, RCS&RDS e ca apa sfintita, Realitatea TV face rating-uri cu zero virgula, TVR e doar teoretic a lor, dar in realitate raportul se da anual in parlament şi poate ca nu trece, B1 are alte preferinte politice, PRO TV nu se baga, Naşul TV e inca prea putin şi cam asta e. Poate sa mearga mai departe la Antena 3, desigur, dar ce cu ce pret?

In fata unui eşec previzibil la modificarea Constitutiei, cazut in sondaje şi ramas fara sprijin mediatic, lui Crin Antonescu nu-i raman prea multe variante. Fie decide impreuna cu Dan Voiculescu sa treaca cu arme şi bagaje in opozitia de gherila impotriva lui Victor Ponta şi Traian Basescu, fie schimba obiectivul politic.

Ieşirea de la guvernare in toamna lui 2013 ar putea fi o carte castigatoare, insa miniştrii şi clientela PNL nu vor face uşor pasul inapoi doar pentru a satisface ambitiile unui singur om. Daca pleaca in opozitie, Antonescu risca sa piarda partidul. Sigur, se poate incapatana sa candideze, din orgoliu, din ambitie, incurajat poate de inrautatirea situatiei economice pe care, cu putin abilitate, o va putea specula chiar daca a impartit guvernarea cu PSD. Deja se imagineaza, vedem prin stenograme, un fel de Basescu in 2004: singur impotiva sistemului. Nu e acelasi lucru. In jurul lui Antonescu&Voiculescu s-a coagulat partea toxica a sistemului, putregaiul si infectia din care azi tasneste puroi.

Crin Antonescu, la fel ca aliatul sau Dan Voiculescu, refuza sa admita ca s-au plasat prost in peisajul istoriei recente. Atacurile acestui cumplu nefast impotriva UE, impotriva SUA, dispretul lor fata de valorile occidentale, protejarea marilor penali, alinierea unor retele securiste si a unor forte obscure in spatele lor, schimbul de generatii in establishment - toate la un loc le-au pecetluit soarta politica. Se vor mai agita inca ani multi de aici incolo, insa putin probabil ca vor avea capacitatea sa joace un rol important.

Tentativele lor de a se rebrendui, de a-si dezlipi eticheta de anti-occidentali de pe frunte prin gesturi ostentative si declamatii pro-occidentale nu mai conving azi pe nimeni. Este mult prea tarziu pentru schimbarea parului.

Noul star al politicii romanesti pe care pariaza Occidentul, sistemul intern de putere si chiar Traian Basescu se numeste Victor Ponta, cu toate pacatele lui. Aceasta nu este o evaluare, o apreciere pozitiva sau negativa a liderului PSD, este constatarea rece a unei stari de fapt.

La cum arata lucrurile, schimbarea obiectivului politic pare solutia ceva mai realista. Ce inseamna asta? In cazul lui Antonescu, noul obiectiv ar trebui sa fie 2016, nu 2014. Altfel spus, nu mai e cazul sa-si puna mari sperante in candidatura de anul viitor. In mod evident, sansele sa fie ales in fruntea tarii se diminueaza pe zi ce trece. Ce mai poate inca face este sa-si aranjeze de pe acum supravietuirea politica dupa europarlamentarele de anul viitor (alt moment dificil pentru PNL) pana la urmatoarele alegeri parlamentare. Cred ca o face deja, altfel nu se explica desele contacte cu PDL-ul lui Vasile Blaga.

Nota: O prima varianta a acestui text a aparut in ultimul numar al Revistei 22