"Asistam la primul schimb brutal de generatii in interiorul unui sistem putred de putere, care include politica in combinatie cu presa si afacerile plus zona sulfuroasa a serviciilor. Transferul de putere se face, exact cum spune Vantu: fara mama, fara tata, fara prizonieri. Gruparile vechi sunt inlocuite in forta de cele noi - pleaca Vantu-Geoana, vine Ghita-Ponta - intr-un razboi presarat cu amenintari, santaje si tentative de take-over dupa model rusesc. In acest sistem, oamenii nu valoreaza nimic, sunt simple unelte, bune de folosit, de dispretuit si de omorat - la propriu sau simbolic - cand incep sa te incurce". Cu acest pasaj incheiam un editorial scris in aprilie 2011, intitulat Portretul golanului la tinerete si la batranete. Episodul Voiculescu - Teszari este continuarea procesului de schimb de generatii inceput cu neutralizarea lui SOV si inlocuirea lui cu tanarul SAG.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Metoda aplicata in cazul Voiculescu este, in mare, identica, copiata parca dupa cazul Vantu. Primul pas presupune reducerea capacitatii financiare prin doua parghii: fisc si debransarea de la resursele statului. Voiculescu, la fel ca Vantu, a avut parte de acest tratament, de controale fiscale si de limitarea accesului la afaceri cu statul. A fost neplacut surpins sa constate ca schimbarea de putere nu i-a adus mai multe contracte avantajoase pe bani publici. Dimpotriva, guvernul Ponta n-a livrat mai nimic. Premierul Ponta si-a luat castane si din cauza asta.

Incercuirea financiara naste, asa cum am vazut in cazul Vantu, panica si gesturi gresite. Taierea banilor trezeste in orice om instinctele de supravietuire, incepe sa comita gesturi disperate. In moguli naste isterie. In toti anii de dupa 89, mogulii si-au extras puterea calarind statul prin toate metodele posibile: executii publice, presiune politica, campanii mediatice de intimidare, capturarea unor institutii si pozitii cheie din stat, santaj si, in fine, negociere.

Va amintiti, poate, cazul judecatoarelor acuzate de coruptie de la Tribunalul Bucuresti. Acolo se judeca dosarul lui Dan Voiculescu inainte de a fi trimis la Inalta Curte. A demisionat din Parlament pentru a scapa de o sentinta si pentru a intoarce dosarul inapoi la Tribunal. Voiculescu stia bine de ce insista ca dosarul sau sa se judece in acel loc promitator. Intamplator, au cazut cativa judecatori din reteaua de coruptie de la TMB, insa Voiculescu a scapat atunci la limita. A intrat putin in panica, s-a imbolnavit strategic si a disparut la Viena insotit de Badea si Gadea. Insa problemele au ramas. Sobolanii cu un simt mai dezvoltat al dezastrului iminent au inceput sa fuga.

Fara bani picati din cer, furati de la stat sau sub storsi sub amenintarea santajului din piata privata, nici un mogul nu-si poate intretine pentru multa vreme aparatul de propaganda si manipulare. Asta costa bani multi. Cum noul guvern USL nu livra nimic, mai ramanea varianta obtinerii banilor prin santaj. Prin urmare, aparitia unui caz Sorin Alexandrescu, CEO la Antena Group, era doar o chestiune de timp. Un trust care a produs pe banda rulanta cercetati penal nu stie sa faca bani altfel. Voiculescu, fiica lui Voiculescu, Seres, Pantis, doctor Menci, o liota de directori din Grivco si Intact, cu toti au ajuns in ultimii ani sa dea cu subsemnatul. Sistemul a asteptat cuminte. Vom vedea zilele urmatoare pe cati mai trage Alexandrescu dupa el si cum iese Voiculescu din toata povestea, daca mai iese.

Cine este, astazi, sistemul? In mod cert, nu mai este Traian Basescu. Noul sistem de putere, cu televiziuni cu tot, mai putin Antena 3, s-a incolonat de sus pana jos in spatele premierului Victor Ponta. Insa nici Ponta singur nu reprezinta sistemul. Este o piesa importanta intr-un angrenaj mai mare. Ati sesizat, poate, deruta ziaristilor de la Antena 3. Nu prea stiau in prima faza pe cine sa acuze. Mihai Gadea, Mircea Badea, Adrian Ursu, Mugur Ciuvica, Oana Stancu au cautat cam debusolati, joi seara, o tinta in care sa traga. In prima faza l-au troznit pe Traian Basescu din reflex, apoi au concentrat tirul pe noul sef DNA, Laura Codruta Kovesi. Spre marea lor dezamagire, nici Kovesi, nici Basescu n-au mare legatura cu asta. Pe bune.

Ma vad nevoit sa subliniez: un intreg sistem de putere se schimba in forta. Unii inteleg asta si se predau, altii se mai zvarcolesc putin dar vor sfarsi prin a-si oferi serviciilor noilor veniti. Mercenarii lui Voiculescu nu sunt chiar genul de principiali. Voiculescu, la fel ca Vantu si Antonescu, face parte din generatia expirata, condamnata sa degajeze putin terenul. In spatele lui Voiculescu si Antonescu s-au incolonat azi fortele securismului tarziu, toti cazutii in dizgratia vremurilor. Nu vor sa accepte nici in ruptul capului ca au pierdut partida, ca au tras cartea necastigatoare iarasi, ca au pariat total eronat si foarte neinspirat declansand razboi Occidentului.

Cam tarziu s-a prins Voiculescu de pasul gresit si a incercat sa dreaga busuiocul printr-un lobby agresiv la Bruxelles, intr-o ultima tentativa de a se rebrandui ca pro-european. Nu mai foloseste la nimic sa intri in Cartea Recordurilor cu cel mai mare steag UE desfasurat vreodata, sa-ti trimiti la Bruxelles seful plutonului de executie sa faca poze cu oficialii europeni. Mult prea tarziu. Ar fi totusi exagerat sa se inteleaga ca tot UE conspira impotriva lui Voiculescu. Si la Bruxelles e suparare mare, si la Washington, dar nu de acolo i se trage. Inamicii sai reali provind din lumea care l-a nascut candva si pe el. Calaii lui se manifesta la fel de feroce, insa prezinta avantajul de a fi mult mai tineri, mai sofisticati, cu afaceri ceva mai complexe, bine racordati la sistemul de putere cu tot ce inseamna el.

Pe Sorin Ovidiu Vantu l-a infundat Sebastian Ghita cu acuzatia de santaj, oamenii lui Voiculescu pica tot sub acuzatia de santaj, capetele lor fiind puse pe tava de oamenii lui Zoltan Teszari. In tracat fie spus, si Ghita poarta un razboi deschis cu Voiculescu, doreste sa-i ia locul in peisaj. Revenind la Teszari si Ghita, cei doi mai au ceva in comun: actioneaza discret in zone tehnice (IT, telecomunicatii, media), televiziunile lor se scalda in bani si nu pun mare pret pe banii din publicitate. RDS-RCS se declara chiar dezinteresata de piata, sfidand astfel orice logica comerciala. Stranii coincidente, bizare noile aratari. Turnatorii de ieri, cam grobieni si primitivi in afaceri, depasiti de vremuri, sunt inlaturati din peisajul business-ului subteran de oameni ceva mai conectati, mai inteligenti si infinit mai adaptati la sofisticata lume noua.

Elefantul in lupta cu soricelul? Nu. Elefant cu creasta, dinozaur pe cale de disparitie in razboi cu velociraptori tineri si setosi de banii, puterea si influenta speciei muribunde. Din acest razboi al lumilor castigam si noi ceva: aflam cum functioneaza in detaliu mecanismele corupte ale unora. Vom sti cum arata putregaiul celorlalti abia la urmatoarea miscare de placi tectonice. Atata tot.