Plenul reunit al Parlamentului a validat conducerea ASF- Autoritatea de Supraveghere Financiara. Dan Radu Ruşanu a primit 323 de voturi “pentru” şi un vot “împotrivă”. Daniel Dăianu a primit 323 de voturi “pentru” şi un vot “împotrivă” .

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

Democratie la lucru, nu jucarie. Putini realizeaza ceea ce se intampla. Jurnalistul Mircea Marian explica:

“……A-l pune pe liberalul Dan Radu Rusanu sef peste autoritatea de supraveghere financiara este cam ca si cum contabilul mafiei ar conduce trezoreria SUA. Fenechiu poate lua lectii de la Rusanu. daca am juca intr-un film cu mafioti, Fenechiu ar fi pistolarul care conduce camionul cu alcool de contrabanda, iar Rusanu ar fi contabilul bossului din Chicago. Am zis “daca am juca”?. Sorry. Jucam deja in filmul asta…..”

Ziua urmatoare, acelasi Mircea Marian evalua desfasurarea evenimentelor si concluziona:

“Clanul Rușanu a pus mâna pe tot sistemul de supraveghere financiară din România: Chițoiu, finul lui Rușanu, este ministru de Finanțe, Rușanu însuși a fost ales de Parlament președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, iar acum o oră Ponta a anunțat că-l pune pe Gelu Diaconu, omul lui Chițoiu, șef la ANAF. Diaconu are un dosar în lucru la parchetul ICCJ, cred că asta contează în PNL, dacă vrei să te promoveze.”

Mai bine nici nu putea cineva sintetiza situatia. De aceea il si citam.

Trei observatii referitor la aceasta bataie de joc nationala:

1. Rusanu insusi. Pe o scala de la 1 la 10 a patologiilor vietii politice in Romania, Rusanu este 10. Zece plin. Este exponentul tipic al speciei care paraziteaza interfata dintre economie si stat. Mai mult, e specia de tranzitie, nu aia spalata si stilata Occidentala.

Omul in sine este o capodopera a genului: Nu exista cloaca politico-economica, nu exista devalizator sau escroc al tranzitiei de oarecare calibru in raza de actiune a caruia, daca sapi un pic, sa nu dai de Maestrul Rusanu cu al sau vocabular de aproximativ 350 de cuvinte imbinate intr-o dramatica lupta cu gramatica, logica si bunul simt.

Asta e omul pe care Democratia din Romania, tara UE, il voteaza in cvasi-unanimitate prin reprezentantii sai. Asta e omul pe care sistemul –elita noastra tehnocratica si economica- il accepta fara sa zica pâs.

Scuze. Zice totusi ceva. Asa ajungem la punctul doi.

2. Inteleg ca elita noastra tehnocratica si economica are totusi un as in maneca: Daniel Daianu. Ce nu inteleg insa in aceasta poveste sordida este ce cauta Daniel Daianu ca sa-l valideze si sa-i tina trena ca vice presedinte lui Rusanu sau cum naiba se numeste functia aia in care e mana care o spala pe cealalta.

Eu inteleg teoria cum ca partea buna l-a pus acolo ca sa monitorizeze ce face Rusanu etc. Dar am o vorba pentru asta: Vax Albina.

Chiar crede cineva in teoria asta? Inteleptii care au hotarat sa-l trimita acolo poate cred in ea. Dar daca o fac, poate ca avem si noi dreptul sa ne indoim de discernamantul lor.

Nu era mai cinstit sa puna piciorul in prag si sa spuna: nu? Nu era mai cinstit sa puna piciorul in prag si sa spuna: Daianu sef? Asta daca tot cred ca Daianu are potentialul necesar.

3. Cazul este extraordinar si are o valoare pedagogica imensa si universala. Notati bine ce se intampla. Data viitoare cand mai auzim cum e cu capitalismul rau, cu piata libera ticaloasa si cu nemernicile piete financiare, sa ne aducem aminte faza cu Rusanu.

Cand apar probleme –cu bancile, cu pietele finciare, cu banii deponentilor- cine va fi invinuit? Capitalismul evident. Pietele financiare. Se va uita ce clan de smenari si ce retea de speculanti si rentieri ai interventiei Statului controleaza dinamica pietelor lucrand mana in mana cu echivalentul lor ramas in sectorul privat.

Tot ce se va vedea va fi ca “economia de piata si capitalismul nu functioneaza, sunt imorale, dau rateuri”. Atat. Se va uita ca ce face specia lui Rusanu aici si in economia mondiala nu are nimic de a face cu capitalismul si piata libera. Oamenii vor fi indignati. Si se va cere, ce?

Cum ce? Reglementarea de catre Stat: mai drastica, mai profunda. Interventia Statului. Adica intarirea pozitiilor pe care urmeaza sa le ocupe alde Rusanu si altii ca ei, poate mai spalati si mai educati dar esentialmente parte a aceluiasi tip de agent politic care opereaza la intrerfata dintre Stat si Economie, facand trafic de influenta si sugand rente din impozite, taxe, reglementari, redistributie, manipulari si escocherii patente.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro