Vad ca problema zilei pentru guvernanti este sa caute o strategie pentru Romania. Anumiti economisti dau sfaturi guvernului sa investeasca in sectorul industrial A sau in sectorul industrial B, sau care este strategia in agricultura, care in energie, care in turism, care in frunza verde a dnei. Udrea. Unii impart economia in 80 de sectoare si analizeaza fiecare firma mare sau mica din fiecare sector, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Insa fundamental economia este despre oameni. Cat de productivi sunt ei. Si aici vorbim atat despre oamenii din sectorul privat, cat si despre cei din sectorul public. Pentru a fi cat mai productivi, oamenii trebuie sa aiba atat un nivel de educatie care sa creasca, cat si libertati economice ¬ adica un mediu economic liber.

Asadar aceasta ar trebui sa fie strategia: investitii mai degraba in educatia copiiilor si in educatia constanta a fortei de munca, atat in privat cat si in mediul public (si aici nu vad de ce nu am folosi aceleasi criterii de evaluare si salarizare ca in mediul privat); investiti in cercetare, in inovatie si adoptarea acelor politici de liberalizare a mediului economic.

Asta este strategia, extrem de simpla: investitie in forta de munca si liberalizare economica.

Comenteaza pe Jeopardy.