Victor Ponta sau Crin Antonescu, ei sunt marii castigari ai competitiei ratatilor cu morga. Vasile Blaga si Elena Udrea reprezinta, fiecare in felul lui, imaginea loser-ului de succes, daca un politician poate fi numit asa. Loser-ul de succes este cel care, desi nimic nu-l recomanda la un post de sef, ajunge in cele din urma sa-i conduca pe altii. Nu are foarte mare importanta daca PDL intra, dupa alegerile din 23 martie, pe mana unuia sau altuia. Soarta acestui mic partid este batuta in cuie. De agonia fostului partid de guvernamant, mai lunga sau mai scurta, beneficiaza PSD sau PNL. Depinde cine iese.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Vasile Blaga prefera PNL-ul lui Crin Antonescu, Elena Udrea se vede intr-o combinatie cu PSD. Este singura diferenta notabila dintre cei doi. Primul zice: va aduc la putere via Antonescu. Al doilea: ma fac frate cu Ponta si va scot din opozitie. Mai e o diferenta, desigur: Traian Basescu, marele sustinator al Elenei Udrea. Cam la asta se rezuma marile lor proiecte. Din pacate, Monica Macovei iese din orice calcule, desi se prezinta in competitie cu singurul program coerent si consecvent. Macovei are nevoie de alt partid. Probabil ca il va cauta.

Blaga nu intelege mai nimic din vremuri, traieste nostalgic in "trecutul de aur" al partidului, n-are ambitii. El vrea un partid ca acum zece ani, portocaliu, cu trandafiri, cu retele disciplinate politico-financiare, cu finantatori dubiosi, cu politicieni care inteleg bine limbajul dublu, una zicem electoratului, alta facem cand inhatam puterea, cu pedelisti care se apara intre ei ca pesedistii. Ceva "ca pe vremuri", un partid fara nazuri si principii scortoase, flexibil, adaptabil, perfect egal cu celelalte partide, tragand speranta ca va reusi sa trompeze din nou electoratul intr-o buna zi ca moare de grija lui. Vasile Blaga este numele unor trucuri politice vechi.

Udrea intelege ceva mai mult din vremuri, vorbeste binisor, curteaza cu mult curaj sectorul dezamagitilor si dezangajatilor, dar traieste exclusiv pentru a-si satisface o ambitie personala: puterea cu orice pret. Cine a urmarit-o in campanie a observat, desigur, ca se vede nu doar sef de partid, ci si politician de succes, cu o lunga cariera in fata, viitor prim-ministru.

Cam asa o vede si Traian Basescu, iar pedelistii care spun ca o voteaza il aleg de fapt pe seful statului. De o perseverenta aproape patologica, Elena Udrea n-a fost niciodata iubita in partid sau de alegatori, dar a trecut mereu drept "omul sefului", femeia fatala cu protectori puternici si cu care nu e bine sa te pui. Este impaginea clasica a parvenitului politic, alta farsa cam de prost gust.

Repet ce am spus in urma cu o luna despre cei doi: Vasile Blaga si Elena Udrea reprezinta, spre dezamagirea multora, aceeasi generatie politica, desi au varste, experiente si personalitati diferite. Cei doi sunt specii diferite din generatia capitalistului de stat, dar gesticuleaza si gandesc la fel. Vezi argumentatia integrala in textul Generatia lor.

Daca iese Vasile Blaga partidul se va rupe rapid. Daca iese Elena Udrea dezintegrarea se va produce mai lent. In tot cazul, asistam la un proces de extinctie. Problema dreptei, dupa aceste alegeri, ramane orice s-ar intampla nerezolvata. Dreapta nu dispune de un lider credibil, apt sa trezeasca interesul electoratului si sa convinga militantii sa-l urmeze prin desertul opozitiei. Mihai Razvan Ungureanu cu Alianta DA, Monica Macovei si grupul sau de reformisti, alte grupari de dreapta (Noua Republica a lui Mihai Neamtu) sunt compuse din personalitati greu de armonizat. Fiecare trebuie convins, la o adica, sa-l accepte lider pe celalalt. Nu-i deloc usor, operatiunea de meltingpot cere mult timp, europarlamentarele bat la usa iar competitia intre intelectualii dreptei e mare.

In fata acestui peisaj cam dezolant, Traian Basescu are de luat o deczie: fie coabiteaza frumos cu premierul Victor Ponta in speranta ca-si va ajuta protejata sa mai ajunga o tura ministru (asta in caz ca iese sefa la PDL), fie se ocupa de reconstructia dreptei (in caz ca iese Blaga), dupa ce a ajuns la concluzia ca nu poate iesi inca la pensie daca pleaca de la Cotroceni. Poate sa le incerece pe amandoua deodata, insa nici jucatorul nu mai e ce-a fost.