Toleranta zero in ceea ce priveste mutilarea genitala a femeilor

de Viviane Reding     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2013, 17:28 Actualitate | Opinii


Viviane Reding
Foto: Comisia Europeana
Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, scrie cu ocazia Zilei internaționale a femeii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, milioane de femei și fete din UE și din întreaga lume sunt supuse practicii brutale a mutilării genitale feminine. Multe alte femei și fete sunt expuse acestui risc. Mutilarea genitală feminină este o practică extrem de nocivă care încalcă drepturile omului, drepturile copilului, precum și drepturile femeilor și fetelor la integritate fizică și psihică.

Cu ocazia Zilei internaționale a toleranței zero în ceea ce privește mutilarea genitală a femeilor, sărbătorită la 6 februarie, Comisia Europeană și-a reafirmat angajamentul ferm de a eradica această practică inacceptabilă. Iar în prezent am trecut la acțiune. Astăzi, colega mea, Cecilia Malmström, responsabilă pentru afaceri interne, și cu mine ne vom alătura militanților pentru drepturile omului în a cere o toleranță zero în ceea ce privește mutilarea genitală feminină. Ne-am hotărât să facem echipă cu femei și bărbați care reprezintă o sursă foarte importantă de inspirație: deputați europeni, precum și principalii militanții la nivel mondial care luptă împotriva practicilor de mutilare genitală feminină, inclusiv Waris Dirie, autoarea romanului „Floarea deșertului”, Khady Koita și Chantal Compaoré, prima doamnă a Burkina Faso. Vom discuta modul în care Uniunea Europeană poate ajuta statele membre să elimine această practică despre care se crede că afectează aproximativ o jumătate de milion de victime în UE.

Vreau să mă asigur că utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziție la nivel european pentru a sprijini eforturile naționale și internaționale de a pune capăt acestei practici inacceptabile. Acesta este motivul pentru care lansăm o consultare publică, în scopul de a colecta opinii cu privire la modul cel mai potrivit de a elabora măsuri la nivelul UE pentru a combate mutilarea genitală feminină. În toate statele membre ale UE, există deja acte legislative naționale care interzic această practică. Acum trebuie să le completăm prin sensibilizarea opiniei publice cu privire la efectele nocive ale mutilării genitale feminine asupra sănătății psihice și fizice a femeilor și a fetelor, precum și prin oferirea unor servicii de sprijin pentru victime. Principala noastră prioritate ar trebui să fie prevenirea – să ne asigurăm că nicio fată nu va mai suferi vreodată o astfel de experiență traumatizantă.

De asemenea, trebuie să ne ocupăm de victime: în UE, mai multe sute de mii de femei sunt afectate. Aceasta înseamnă că mii de femei au nevoie de îngrijire specială în timpul sarcinii, că mii de fete au nevoie de protecție și că mii de femei mai în vârstă, care suferă de complicații tardive, au nevoie de sprijin. Prin noua directivă europeană privind protecția victimelor se va garanta că femeile care sunt victime ale violenței, inclusiv victime ale acestei practici nocive, beneficiază de sprijinul de specialitate și de atenția de care au nevoie. Punem la dispoziție fonduri europene pentru a sensibiliza opinia publică față de toate formele de violență împotriva femeilor din statele membre ale UE, precum și pentru a sprijini ONG-urile și alte organizații care lucrează cu victime. Și dumneavoastră vă puteți aduce contribuția – faceți o fotografie pentru „toleranța zero” și dați de știre în jurul dumneavoastră că în Europa nu e loc pentru această violență.

Toată lumea este de acord că femeile nu ar trebui să  sufere violențe din simplul motiv că sunt femei. Potrivit unui raport recent al Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, există victime sau potențiale victime, în cel puțin 13 țări membre ale UE. Însă acest lucru ne privește pe toți: chiar și o singură victimă este prea mult. Viitorul acestor fete și femei este în Europa și este de datoria noastră să le luăm apărarea, lor și tuturor victimelor mutilării genitale feminine, oriunde s-ar afla. UE va lupta pentru a pune capăt mutilării genitale feminine – nu doar de Ziua internațională a femeii, ci în toate cele 365 de zile ale anului!

 

Alăturați-vă campaniei trimițând fotografia dumneavoastră pentru „toleranță zero”: COMM-SOCIAL-MEDIA-TEAM@ec.europa.eu
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3166 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  ZERO-mutilare (Vineri, 8 martie 2013, 19:24)

  JG [utilizator]

  De acord.
  NICIO mutilare nu e acceptabila.
  Nici la fetite, nici la baieti.
  Despre mutilarea baietilor cind are curajul sa vorbeasca?
  Sau nu are curaj?
 • +2 (2 voturi)    
  Foarte bine! (Vineri, 8 martie 2013, 19:36)

  lis.nc [utilizator]

  dar cred ca ar trebui ca aceasta campanie sa fie fara discriminari: adica atat ptr. fete cat si ptr. baieti (stiti marea discutie din toamna trecuta, din Germania, referitoare la circumcizia bebelusilor). Copiii, nici in ziua de azi, nu au posibilitatea de a alege fata de aceste practici (chiar si religioase fiind) de mutilare fizica si psihica.
  Daca e sa faceti o campanie internationala, atunci faceti-o ca lumea, fara discriminari si... mult succes!
 • 0 (0 voturi)    
  Depresia o impiedica in calea insanatosirii (Sâmbătă, 9 martie 2013, 8:28)

  GIGIZEN [utilizator]

  Depresia, starea de tristete, autocompatimire si disperare. Exista multe studii pe care o sa le trec sumar in revista. Dovezile in cazul depresiei sunt mai solide in ceea ce priveste influentarea insanatosirii dupa o boala grava decat referitor la cauza initiala a bolii. De exemplu, intr-un studiu care a avut ca subiect femei suferind de cancer de san, cele mai deprimate au prezentat cel mai mic numar de celule naturale imunitare. Se pare ca una dintre sarcinile acestor celule este sa lupte cu cancerul, patruland prin corp in cautarea tumorilor care incep sa creaseca. Pacientii deprimati au cele mai putine celule de acest gen si, de asemenea, prezinta tumori care se intind mult mai repede in diferite parti ale corpului.
  http://apazen.blogspot.ro/2013/02/emotiile-negative-si-sanatatea.html


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by