Articol semnat de Duane Butcher, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA

Duane ButcherFoto: Ambasada SUA

Ambasada noastră (a SUA- - n.red.) a co-sponsorizat proiecţia de miercuri seară a filmului documentar american „Revolta de la Stonewall” de la Centrul Ceh, situat în apropierea Universităţii din Bucureşti. Peste 100 de persoane au participat la ceea ce s-a dovedit a fi o seară emoţionantă. În urmă cu o săptământă, proiecţia unui alt film sponsorizat de Ambasada SUA, ce a avut loc în cadrul seriei de evenimente legate de luna istoriei comunităţii LGBT, a fost împiedicată şi oprită pe loc de protestatari care au început să strige în sala de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Acea demonstraţie şocantă a intoleranţei şi urii a părut să aprindă o scânteie în rândul comunităţii româneşti care luptă pentru drepturile omului, aşa cum a făcut revolta de la Stonewall în New York, în 1969. Entuziasmul şi susţinerea faţă de mişcarea pentru drepturile comunităţii LGBT din România au fost impulsionate, iar Ambasada SUA este mândră să fie parte a acestei mişcări.

Pentru comunitatea noastră de la Bucureşti, intoleranţa demonstrată la sala „Horia Bernea” a Muzeului Naţional al Tăranului Român în urmă cu o săptămână vine în profundă contradicţie cu profilul cultural al muzeului şi cu programul Noului Cinematograf al Regizorului Român, care include filme româneşti şi internaţionale cu valoare artistică. Noul val al cinematografiei româneşti cu realizările sale este foarte apreciat în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, şi reflectă bogata viaţă culturală şi deschiderea atât de des celebrate la Muzeul Ţăranului Român.

Însă acţiunile perturbatoare ale protestatarilor care au intrerupt proiecţia gratuită a filmului nominalizat la Oscar „Copiii sunt bine-mersi” (The Kids are All Right) au afectat reputaţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi totodată au împiedicat desfăşurarea unui eveniment sponsorizat de Ambasadă, afectând direct capacitatea noastră de a desfăşura activităţi culturale, care sunt parte a misiunii noastre diplomatice în România. Deşi răsuflăm uşuraţi că reprezentanţii noştri diplomatici prezenţi la proiecţia filmului nu au fost răniţi, protestatarii au creat o atmosferă foarte intimidantă pentru persoanele care veniseră să vadă filmul, iar discursul lor intolerant a creat o atmosferă care ar fi putut duce la confruntări violente.

Comunitatea LGBT din România a făcut mari progrese în eforturile de a obţine acceptare şi egalitate, eforturi pe care Ambasada noastră le susţine. În ultimul deceniu, România a dezincriminat complet homosexualitatea, a introdus şi a aplicat o amplă legislaţie anti-discriminare şi a introdus legislaţie împotriva infracţiunilor cauzate de homofobie. A adoptat principalele tratate privind drepturile omului ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Convenţia Europeană a drepturilor omului. Constituţia României apără ferm egalitatea drepturilor omului, principiu aplicat prin Ordonanţa de Guvern nr. 137/2000.

În discursul său de învestire, preşedintele Obama a spus: „Eforturile noastre nu se vor încheia până când fraţii noştri homosexuali nu vor fi trataţi la fel ca toţi ceilalţi conform legii.” În Statele Unite se fac deja eforturi în această direcţie, dar mai sunt paşi de parcurs în acest sens. Aceste eforturi au fost începute şi în România şi vă susţinem în acest demers.