Din punctul de vedere al clasarii universitatilor autohtone in topurile mondiale, invatamantul superior romanesc nu se ridica la nivelul celui din tarile din Vest, nici macar la nivelul celui din Ungaria, Polonia sau Cehia, insa din cand in cand mai apar si "accidente" care trebuie remarcate.

Astfel, potrivit clasamentului Webometrics realizat de Cybermetrics Lab din Spania, avem in sfarsit o universitate in top 500 mondial - Politehnica Bucuresti, clasata pe locul 490 la general, si pe 212 in randul institutiilor cu cel mai mare impact al publicatiilor postate pe site-ul propriu. Topul primelor 20 de universitati romanesti care puncteaza in acest clasament se poate observa in aceasta imagine.

Acesta este probabil cel mai bun loc ocupat de o universitate romaneasca intr-un top cat de cat relevant, insa trebuie spus ca nu avem inca acces in cele doua clasamente care conteaza cu adevarat: The Academic Ranking of World Universities - top alcatuit in functie de numarul absolventilor care au castigat premiul Nobel sau Fields Medal, plus numarul si impactul studiilor publicate in cele mai relevante reviste stiintifice - sau QS World University Rankings publicat anual de revista Times.

Pentru a realiza acest clasament, Cybermetrics Lab a analizat peste 20.000 de universitati din toata lumea pe baza unor criterii precum impactul lucrarilor postate pe pagina web, si numarul/relevanta lucrarilor publicate in cele mai importante reviste stiintifice (date furnizate de portalul SCImago, mai multe detalii aici).

Per total, pe langa Politehnica Bucuresti, mai avem 3 universitati in top 1.000, respectiv Alexandru Ioan Cuza din Iasi clasata pe locul 789, ASE pe locul 825, si Universitatea Bucuresti pe 922.

In Europa de Est, cel mai bine se claseaza o universitate din Cehia (71 mondial), in Europa, cel mai bine se claseaza Cambridge (14 mondial), iar in top 3 se afla aceleasi universitati americane prezente in orice clasament: Harvard, Stanford si MIT.

Metodologia pe baza careia s-a realizat acest clasament este disponibila aici.

Comenteaza pe blogul Businessday.ro.