Guvernul britanic vrea să descurajeze afluxul de români și bulgari, așteptat la începutul anului viitor, odată cu sfârșitul perioadei de restricții pe piața muncii pentru cetățenii celor două state.

Printre mijloacele preconizate se numără, potrivit relatărilor, și o campanie de publicitate care să arate dezvantajele traiului în Marea Britanie, inclusiv vremea proastă.

Preocuparea privind o așa numită “invazie” a românilor și bulgarilor a ajuns în mod public și la cabinetul premierului britanic.

Purtătorul de cuvânt oficial al lui David Cameron a confirmat că guvernul examinează metode de a reduce numărul celor care vor veni în Marea Britanie din cele două țări, estimat la 250000 în următorii cinci ani.

Nu au fost oferite detalii, dar s-au dat asigurări că Marea Britanie va respecta libertatea de mișcare a persoanelor, drept fundamental consfințit în piața unică europeană.

Acest lucru înseamnă că după 1 ianuarie 2014 nu vor putea fi reînnoite restricțiile impuse pe durata maximă de șapte ani de la aderare la UE pentru cetățenii României și Bulgariei.

La ora actuală, un cetățean român sau unul bulgar poate lucra legal în Marea Britanie dacă o face pe cont propriu, având așa numitul statut “self-employed”, sau dacă are permis de muncă pentru un anumit post.

După 31 decembrie 2013 această restricție va dispărea, iar românii și bulgarii se vor bucura de exact aceleași drepturi ca și cetățenii celorlalte 24 de state membre UE rezidenți în Marea Britanie.

Cotidianul Financial Times scria că potrivit unor surse guvernamentale o opțiune ar fi expulzarea persoanelor care nu au găsit de lucru la trei luni de la sosire sau care nu dispun de fonduri ca să se întrețină la șase luni de la sosire.

O altă variantă examinată ar fi cea a limitării accesului la beneficii sociale cum ar fi alocațiile sau accesul la îngrijire medicală.

Purtătorul de cuvânt al premierului a ținut să minimizeze speculațiile cu privire la o campanie de publicitate menită să prezinte în România și Bulgaria dezavantajele traiului în Marea Britanie, inclusiv vremea ploioasă, dar această speculație a făcut deja înconjurul presei britanice.

Președintele comisiei parlamentare pentru afaceri interne, Keith Vaz, de a Partidul Laburist din opoziție și un vechi prieten al României, a calificat strategia de descurajare a românilor și bulgarilor drept o farsă.

“Pe de o parte, ministerul de interne nu-i dorește aici, pe de altă parte ministrul pentru Europa spune că în Uniunea Europeană există libertate de mișcare”, a afirmat deputatul Vaz care a adăugat că până la urmă strategia guvernamentală va avea exact efectul contrar celui scontat.

Guvernul condus de premierul Cameron este îngrijorat de impactul pe care un nou aflux de cetățeni veniți din estul Europei îl va avea asupra pieței muncii, a celei imobiliare și a serviciilor sociale într-o perioadă de stagnare economică.

Un deputat al Partidului Conservator, Stewart Jackson, care reprezintă circumscripția Peterborough din zona central-estică a Angliei, unde migranții din Europa de est, mai ales polonezii, reprezintă 10% din populație, a anunțat că va depune o propunere legislativă de prelungire a restricțiilor impuse românilor și bulgarilor.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro