Citeva consideratii despre "bugetul cetateanului roman"

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 11 ianuarie 2013, 10:27 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
Prezentarea sumara a bugetului 2013 de catre premierul Victor Ponta si ministrii Daniel Chitoiu si Liviu Voinea, intr-un exercitiu de imagine pregatit atent, a adus citeva informatii anticipate deja, dar si o seama de intrebari fara raspuns clar. Cea mai mare nelamurire, care va fi si cheie pentru perceptia publica a guvernului la finalul acestui an, e legata de sursa banilor necesari pentru cheltuielile suplimentare de 3,5 miliarde euro fata de 2012. Vom vorbi pe larg in articol despre aceasta enigma. Schita de buget a mai sugerat ca 2013 nu va aduce bani pentru avioanele de vinatoare F16, dar nici pentru redeschiderea unui numar prea mare de scoli comasate.

Cheltuielile suplimentare fata de 2012 (suma aproximata la 3,5 miliarde de euro):

 • Plata pensiilor indexate cu 4% - cheltuiala suplimentara fata de 2012 de 500 milioane euro.
 • Finalizarea restituirii sumelor retinute la pensionari din contributiile de sanatate - cheltuiala suplimentara fata de 2012 de 100 milioane de euro.
 • Plata celei de-a doua transe de recuperare a salariilor bugetarilor - cheltuiala suplimentara de 1,1 miliarde de euro.
 • Cofinantare crescuta pentru fondurile europene cu 1 miliard de euro fata de 2012.
 • Plata facturilor la medicamente in maxim 60 de zile - cheltuiala suplimentara de 800 milioane euro

Sursele finantarii acestor masuri, enuntate sumar de cei trei demnitari, sint:
- cresterea nominala a veniturilor (la o crestere prognozata de 1,8% in acest an)
- Reduceri de cheltuieli si atragere de resurse suplimentare la buget
- Reorganizarea sistemului de colectare si de combatere a evaziunii fiscale
- impozitul forfetar in anumite sectoare de activitate
- taxa/timbrul auto
- Posibila crestere a salariului minim

Vor furniza aceste surse toti banii necesari pentru a acoperi cei 3,5 miliarde de euro? Sa le luam pe rind:

- cresterea economica: intr-un an caracterizat de prudenta din partea companiilor autohtone si de stagnare in zona euro, prognoza pare realista, in linie cu prognozele FMI. Nerealizarea ei - lucru care s-a intimplat mai mereu in ultimii ani - va insemna insa o presiune suplimentara pe buget

- reducerile de cheltuieli. Reducerile prognozate de Guvern (numarul de angajati din Executiv, mentinerea bugetului Parlamentului in conditiile cresterii numarului de parlamentari, reforma "dura" a companiilor de stat) nu sint convingatoare. Prin scaderea cu citeva sute de posturi a numarului de angajati guvernamentali nu va avea efecte serioase asupra bugetului (nimeni nu se asteapta la reduceri substantiale gen Boc, pentru ca Ponta amendeaza tocmai acest tip de masuri de austeritate). Cit despre reforma dura a companiilor de stat, modul in care Remus Borza, administrator al Hidroelectrica, si-a angajat propria firma de avocatura pentru a aparar Hidroelectrica spune multe. La fel de multe spun si zecile de contracte atribuite fara licitatie de citeva mari companii de stat in ultima luna (vezi portalul achizitiilor publice e-licitatie.ro)

- Atragerea de resurse suplimentare la buget: o sursa vaga, nedefinita, cu impact necuantificabil

- Combaterea evaziunii fiscale: O marota a tuturor politicienilor. De data aceasta, guvernul Ponta a venit si cu promisiunea reorganizarii sistemului de colectare. Ramine sa vedem care va fi succesul noului sistem.

- Impozitul forfetar: ministrul Chitoiu a anuntat ca se va aplica un model franco-spaniol, "in functie de domenii de activitate, de zone si categorie de contribuabili". Deocamdata nu avem date despre efectele preconizate ale acestui impozit asupra bugetului de stat, si nici macar nu stim cind va intra in vigoare (daca va intra, dupa negocierile cu FMI - Comisia Europeana - Banca Mondiala). Un impozit creionat in pripa, comunicat prost pina acum, si care risca sa produca daune de imagine

- Taxa/timbrul auto: o solutie eficace pentru buget si care sa nu loveasca in imaginea publica a Guvernului e greu de gasit in conditiile supravegherii din partea Comisiei Europene (ne aducem aminte de variantele succesive ale acestei taxe in timpul guvernarii Tariceanu, cu proteste majore din partea potentialilor cumparatori)

- posibila crestere a salariului minim: o masura care ar aduce bani si la bugetul de stat, si la bugetul asigurarilor, dar care risca sa nemultumeasca mediul privat (mai ales in sectoare unde salariul minim e un atu al angajatorilor romani, precum textilele)

Asadar, sursele de finantare pentru masurile "pozitive" sint mai degraba in ceata. Iar negocierile cu FMI si Comisia Europeana ar putea invalida una dintre ele (fie cresterea salariului minim, fie impozitul forfetar). Cit despre alte masuri "pozitive" anuntate de USL in campania electorala - scaderea taxarii fortei de munca, scaderea TVA - ele nici macar nu mai intra in discutie.

 • O veste buna pentru incasarile la bugetul de stat a fost data joi seara - culmea! nu de trio-ul Ponta - Chitoiu - Voinea, ci de ministrul Muncii, Mariana Cimpeanu, invitata la Realitatea TV: sistemele informatice ale diverselor agentii implicate in acordarea ajutoarelor sociale au fost integrate, ceea ce face extrem de simpla depistarea fraudelor. Cimpeanu a anuntat si iminenta integrare cu sistemele informatice ale primariilor din toata tara, dar si integrarea sistemelor informatice ale organismelor de control financiar. Cum se traduce aceasta integrare a sistemelor informatice? Printr-o adunare a tuturor bazelor de date si simplificare la maximum a controlului


Intrebat insistent in timpul conferintei de presa de joi seara ce se va intimpla daca Executivul nu va gasi sursele necesare, premierul Ponta a spus ca vor fi taiati bani de la investitii (buget alocat de 7,8 miliarde de euro, din care 2,5 miliarde fonduri europene). Adica de la motorul cresterii economice si al crearii de locuri de munca.

Alte puncte importante ale prezentarii schitei de buget:

- ideea unui nou acord cu FMI - Comisia Europeana - Banca Mondiala pare abandonata dupa semnalele din partea celor trei parteneri externi, care au cerut insistent ca Romania sa-si indeplineasca promisiunile din actualul acord de tip "precaut". Guvernul, dar si BNR sau Presedintia incearca sa pareze posibilele efecte negative in piata ale neincheierii unui nou acord (investitorii ar putea sa-si piarda increderea intr-o Romanie ramasa fara centura de siguranta a FMI), sustinind ca Romania trebuie sa incheie reformele deja asumate si ramase in urma: privatizarea unor companii de stat, introducerea managementului corporatist la companiile publice.

Va avea guvernul Ponta vointa publica de a duce la bun sfirsit aceste obiective? Experientele Oltchim (in cazul privatizarii) sau Tarom (in cazul managementului privat) arata mai degraba o reticenta la ideea de a renunta la "vacile de muls" traditionale ale oricarui guvern.

- investitii: Singurele informatii prezentate public au fost ca Executivul va prioritiza proiectele deja incepute (o prioritizare inceputa inca de guvernul MR Ungureanu si care vad ca nu s-a incheiat, la mai bine de noua luni) si ca nu va finanta de la bugetul de stat proiecte ce ar putea fi finantate cu fonduri europene. Nu cred ca baronii din teritoriu ai USL vor fi foarte fericiti sa afle despre aceasta initiativa, si cred ca presiunea lor va fi mare pentru ca Guvernul sa continue drenarea de bani in tara. Cit priveste marile proiecte de investitii, va trebui sa asteptam pina la prezentarea in extenso a proiectului de buget pentru a vedea prioritatile Executivului

- Educatie: bugetul creste usor fata de 2012, dar Liviu Voinea a explicat ca banii in plus se vor duce catre salariile majorate din sistem. Aceasta inseamna ca Ministerul Educatiei nu va avea banii necesari pentru a redeschide sutele de scoli sau gradinite pe care le comasase in timpul mandatului Funeriu (efectul comasarii a fost reducerea posturilor de conducere si a costurilor operationale). Dar clientela de partid a USL cere acum cu insistenta redeschiderea unitatilor scolare, asa ca Guvernul va avea o presiune in plus

- Aparare: bugetul pentru ordine publica si siguranta nationala este prognozat la 2,7 miliarde de euro. Putin probabil ca in aceasta suma sa intre si achizitia de aviaone multi-roll F16 second-hand, in conditiile in care Romania are dificultati reale in apararea spatiului aerian

In fine, citeva cuvinte despre agenda guvernului pe urmatorii patru ani (2013-2016), prezentata tot in timpul exercitiului de imagine de joi seara. Atrag atentia doua obiective majore: Reforma personalului bugetar si Reforma salarizarii. Romania tocmai a trecut in 2012-2011 prin aceste reforme promovate de Guvernul Boc, caracterizate de austeritate. Or, Victor Ponta si USL au condamnat permanent masurile guvernului Boc, etichetindu-le drept "austeritate,  inechitate  si  subdezvoltare". Avind in vedere apetenta USL pentru asistatii sociali si bugetari, ma tem ca aceste reforme sa nu loveasca si mai tare in clasa de mijloc, oricum afectata dur de masurile de austeritate promovate de Guvernul Boc.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6540 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  MUNCA & MERIT (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:00)

  SRA [utilizator]

  dragi prieteni de net

  Nu a fost vorba de buget ci de o simpla informare de tiupe pedagogic a cifrelor unui stat.

  Nu a fost vorba nici de Starea Natiunii, este foarte delicat sa prezinti asa ceva fara sa stii exact care este populatia ROMANIEI si sa nu stii exact veniturile cetatenilor.

  In ROMANIA se confunda SARACIA cu nivelul de trai din GERMANIA, a nu se uita PIB / locuitor in ROMANIA este de 7'000 EURO in GERMANIA 48'000 EURO.

  nu trebuie confundata marfa cu ambalajul, trebuie MUNCA si MERIT !!!
  • +4 (10 voturi)    
   Pa langa munca si merit mai e ceva..... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 12:14)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Nu trebuie uitat altceva: de unde pornesti. Adica, toate aceste tari vest-europene au fost candva imperii, mai au teritorii coloniale si isi impun interesele economice prin alte tari (pietele de desfacere). Toate produc mai mult in afara granitelor dar profitul (prin diferite metode financiare) se duce in tara de origine si se raporteaza la PIB-ul lor.
   La un nivel mai mic: tara produce pentru firmele cu sediul social in capitala.
 • +19 (27 voturi)    
  Mai pe scurt (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:09)

  vladf [utilizator]

  In maxim 2 ani o sa-l regretam pe Boc, rau a fost pe vremea lui dar fata de ce urmeaza o sa ni se para idealul.
  • +11 (15 voturi)    
   Na, unde nu-i cap, vai de picioare (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui vladf

   Daca nivelul de inteligenta nu ne-a permis sa realizam ca schimbind hotii cu tata hotilor nu ne va fi mai bine, ne va spune peste 1-2 ani stomacul. Numai ca intre timp hotul mai mic s-ar putea sa fi decedat, si vom avea in continuare de anes intre tata hotilor si mama hotilor.

   Si ca cireaza de pe tort, astia pe liga ca-s hoti, is si de-o incompetenta rara. Nastase era cu 3 clase peste Ponta, cit despre Antonescu, n-are nici o noima comparatia cu Tariceanu...
  • -6 (8 voturi)    
   așa e (Vineri, 11 ianuarie 2013, 15:21)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui vladf

   Eu deja îl regret. Boc era mult mai amuzant decât Ponta.
   • +5 (5 voturi)    
    Mai ai sperante (Vineri, 11 ianuarie 2013, 16:05)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Pina acuma ai gasit un motiv. Persevereaza.
 • +15 (19 voturi)    
  si mai e ceva ... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:11)

  titiacs [utilizator]

  ... cifrele acele insirate de ics euro/persoana , se refera sau mai bine zis au fost calculate impartit la cite persoane ? 21 si ceva miloane de romani ? 18 milioane a lu' sova ? sau poate la doar ( decit :) ) cei 7,4 milioane de cetateni care formeaza boborul lu' felix-kakarau-ponthausen ? Oricum a aparut unitatea de masura generala : orice/persoana. Astfel constructiile vor costa 0,5785438 euro/persoana in loc de 900 euro/mp , se vor ara Y hectare/persoana , si vom avea 0,000032 turisti straini/persoana! BOBORULE CAM ASTA AI ALES !!!
 • +11 (11 voturi)    
  Nimic nou (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:13)

  Danavincze [utilizator]

  In traducere libera facem si noi ce au facut altii dar noi ii spunem altfel.
  • +10 (14 voturi)    
   hehe (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:52)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Danavincze

   Nu facem ce au facut ceilalti, ci doar zicem. Lui Boc i-au trebuit 2 ani ca sa reuseasca reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile si asistenta sociala. Astia deja au marit numarul de angajati guvernamentali cu citeva mii, dupa care s-au laudat la TV 2 saptamini ca vor sa reduca noul numar cu citeva sute... Ce s-o fi intimplat prin teritoriu cu noua stapinire flaminda... vom afla abia prin aprilie/mai. Si sa vezi veselie cind cifrele or incepe sa indice explozia cheltuielilor si singura solutie va fi taierea investitiilor, care la rindul ei va transforma cresterea economica in recesiune...
 • -14 (22 voturi)    
  doar atat ati putut produce, dle Pantazi? (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:16)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  Nu voi comenta informatiile din prezentarea premierului Ponta, ci doar comentariile domniei voastre. Si le voi cita pentru a le vedea "cum arata": sunt comentarii sau judecati? Presupuneri sau afirmatii argumentate?

  1. "- cresterea economica [...] pare realista, in linie cu prognozele FMI. Nerealizarea ei - lucru care s-a intimplat mai mereu in ultimii ani - va insemna insa o presiune suplimentara pe buget."
  = PRESUPUNERE

  Pana sa se confirme/ infirme, ar fi demn sa privim cu atentie evolutiile economice.

  2. "- reducerile de cheltuieli. Reducerile prognozate de Guvern (numarul de angajati din Executiv, mentinerea bugetului Parlamentului in conditiile cresterii numarului de parlamentari, reforma "dura" a companiilor de stat) nu sint convingatoare."
  = MANIPULARE

  Chiar premierul Ponta a subliniat in timpul prezentarii ca NU reducerile de personal din administratie vor aduce economii, dar ca ele vor reprezenta un SEMNAL care este opus politcii guvernelor Boc: austeritatea incepe de sus si continua spre baze cu descresterea intensitatii, in timp ce premierul Boc a girat retezarea veniturilor pentru milioane de romani si... apoi, totul s-a pierdut in negura.

  "- Atragerea de resurse suplimentare la buget: o sursa vaga, nedefinita, cu impact necuantificabil"
  = PRESUPUNERE

  Nu veniti sa spuneti ca aveti dovezi cum ca, intr-adevar, nu ar exista asemenea surse.

  "- Combaterea evaziunii fiscale: O marota a tuturor politicienilor. De data aceasta, guvernul Ponta a venit si cu promisiunea reorganizarii sistemului de colectare. Ramine sa vedem care va fi succesul noului sistem."
  = PRESUPUNERE

  Politicienii PDL sunt diferiti de cei din USL. Cei de la PDL au avut timp sa demonstreze ca e o marota combaterea evaziunii fiscale.

  "Romania tocmai a trecut in 2012-2011 prin aceste reforme promovate de Guvernul Boc, caracterizate de austeritate."
  = MINCIUNA

  Austeritatea nu reprezinta reforma, ci doar "ochii pe portofel". Boc a aplicat pseudo-reforme sau reforme "de grota".
  • +10 (16 voturi)    
   esti culmea... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 11:52)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   pt tine totul este o presupunere. nu la fel te-am auzit cand se tipa ca base este securist. dar de ce-mi bat capul...? :)
   "- Atragerea de resurse suplimentare la buget: o sursa vaga, nedefinita, cu impact necuantificabil"
   = PRESUPUNERE

   Nu veniti sa spuneti ca aveti dovezi cum ca, intr-adevar, nu ar exista asemenea surse."
   nu, ce a vrut sa spuna autorul este ca Ponta trebuia sa ne comunice sursele. Nu ai cum sa demonstrezi ca ceva nu exista. aberatie mai mare nu am vazut.

   "Austeritatea nu reprezinta reforma, ci doar "ochii pe portofel". Boc a aplicat pseudo-reforme sau reforme "de grota"."
   asta este presupunere si omitere. disponibilizare a mii de bugetari anuntata de poonta se cheama tot austeritate.
   reforme de austeritate de "grota". adar alea de "salon" cum sunt? sa ne angajam nepoatele? sa ne dam singuri contracte? sau sa crestem inflatia? poate ne spui tu cum ar tebui sa fie ca vad ca dai lectii :)

   si restul e fel dar mi-e lene sa ti le iau la rand. este jalnic cum ati inceputi sa le sustineti aberatiile. poate explici care este diferenta intre raport despre "starea natiunii" si ce a prezentat copy/paste ieri. asta ca te tot dai expert in toate :)
   • -7 (11 voturi)    
    multumesc! (Vineri, 11 ianuarie 2013, 12:15)

    contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    Domnule, desi ati folosit adresarea la persoana a II-a singular, va inteleg: e vorba de aroganta si tupeul, tipice PDL-asilor. E vorba, in plus, si de faptul ca intelegeti mediul virtual ca mediul in care totul e permis (inclusiv, impolitetea), in timp ce eu inteleg mediul virtual ca mediul unei mai mari retineri devreme ce nu stiu nimic despre interlocutor, nu il am in fata etc.

    In fine, nu o sa comentez comentariile domniei voastre la comentariile mele. Eu am comentat afirmatiile autorului acestui articol, tinand cont de logica si observare obiectiva.

    Cel mult, deci, pot sa va invit sa comentati si domnia voastra daca nu va e prea lene, dar, in orice caz, va multumesc pentru atentia acordata.

    :)
    • +6 (8 voturi)    
     hahaha (Vineri, 11 ianuarie 2013, 13:43)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

     ce ne mai place sa facem pe victimele cand nu avem argumente. ok, am inteles, am avut dreptate :)
     vrei sa-ti dau niste exmple de politete la usl? nu ma provoca :)
     si nu cred ca te-am jignit cu ceva. ti-am aratat doar ca aberezi.
     daca poti sa contraargumentezi la ce am scris bine, dar lasa-ma cu ifosele de fata mare.
     asumati afirmatiile, nu te ascunde sub fusta imediat ce esti contrazis.
     evident, daca nu ti-e lene si daca poti :)
     • -6 (6 voturi)    
      mai, dle suca, mi-e lene de domnia ta. (Vineri, 11 ianuarie 2013, 14:44)

      contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

      Uite ca am zis-o.

      Va dati seama ca doar vitcimele fac aceasta?! Ce treaba are politetea sau impolitetea USL sau PDL cu politetea domniei voastre?! Adresarea domniei voastre poate avea, eventual, legatura cu educatia primita acasa, cu faptul ca sunteti nevorbit pentru ca nu prea aveti opinenti pe aceeasi lungime de unda... Oricum, nu e treaba mea.

      Dar, sigur, daca va face sa va simtiti bine, intr-adevar, sunt o victima, ma ascund in spatele internetului... :))
      • +5 (5 voturi)    
       nu domnule (Vineri, 11 ianuarie 2013, 18:40)

       sucaa [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

       Eu ma asteptam sa te saturi de atacuri la persoana si de victimizare si sa treci la argumente. Eventi-aş sa nu deviezi de la subiect mereu. Stiu ca este o caracteristica usl dar tot speram sa gasesc intrun final un simpatizant usl care este capabil sa reactioneze cu argumente si dovezi, nu cu tertipuri de genul la ce persoana trebuie sa ne adresam. Asta se cheama eschivare in lipsa argumumentelor. Ti-am dat mai jos cifre asa cum mi-ai cerut legat de cauzele împrumutului de la fmi. Evident, cum ma asteptam ignori mesajul.
       Te cred ca ti-e lene sa folosesti logica si sa vezi adevarul. Pe asta s-a bazat si idolul tau ieri cand a facut "excelenta prezentare". Pe cei ca tine care sunteti impresionati de niste cifre fara acoperire si care cred orice fara o simpla verificare.
       Nu ti-am cerut sa ma domneşti si incearca sa nu ai astfel de pretantii aici. Aici este o comunitate unde se vb liber si fara eticheta. Mi se pare cel putin deplasat sa ma domnesti de 3 ori in 4 propoziţii. Este exagerat
       • 0 (0 voturi)    
        D-le, (Sâmbătă, 12 ianuarie 2013, 11:45)

        ticbis [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

        Nu te mai chinui degeaba!
        CK09 are 28 de ani, "lucreaza" de doar 3-4 ani, el le stie pe toate, el idolatrizeaza oameni ca si Iliescu (comunist), Voiculescu (turnator), Antonescu (repetent), Ponta (plagiator), etc. Asa ca poti sa-ti faci o idee clara cam ce caracter poate sa aiba.
        Dar, cel mai trist este ca atunci cand nu are argumente, se plange de "atac la persoana"! Este tipic pentru un usl-as autentic!
        Nu merita efortul, crede-ma!!!
  • +12 (14 voturi)    
   CK vine de la "Cică Kontra"? (Vineri, 11 ianuarie 2013, 12:00)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   1. Daca aproape intodeauna "cresterea economica" a fost supraevaluata nu e normal sa fim un pic precauti inainte de a cheltui fiecare leu din cei care inca nu au fost produsi?
   2. Reducerile de angajati de la fiecare minister sunt compensate de marirea numarului de ministere. Pe total sunt tot cam atatia, poate mai putini numeric dar mai bine platiti in medie, ca de': s-au inmultit "capii"
   3. Cum sa aiba dovezi ca nu exista surse suplimentare nedefinite? E ca si cum ai spune ca dovada existentei lui Dumnezeu este lipsa dovezilor ca nu exista. Si invers.
   4. Esti de-a dreptul hazliu: Spui ca PDL a dovedit ca nu a putut sa-i ia banii lui Ionut Negoita. PSD sigur ca-i va lua TVA-ul. Si vacile vor zbura spre tarile calde toamna...
   5. Nu am inteles exact ce ai vrut sa spui: Nu au fost reforme in 2011-2012? Austeritatea nu este echivalenta reformei?

   La unele din aceste puncte prezinti concluzii tari: "MINCIUNA" si "MANIPULARE"
   Nu poate fi vorba de nici unele: Proiectul de buget prezentat de domnul Ponta este doar jumatate din buget: partea cu cheltuielile. Partea cu veniturile nu exista. Este ca si cum eu o vrajesc pe nevasta-mea ca in 2013 o sa cumpar o masina noua, schimb mobila in bucatarie si mergem in vacanta in Grecia, dar nu-i spun de unde iau banii pentru aceste lucruri.
   Deci "MANIPULARE" este ce face domnul Ponta. Iar "MINCIUNA" poate fi oricand si o afirmatie incompleta. Exact asa cum a facut domnul Ponta
   • -8 (12 voturi)    
    pe scurt. (Vineri, 11 ianuarie 2013, 12:23)

    contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

    Puteti sa va manifestati precautia si ce mai doriti.

    Ideea este ca premierul Ponta a ales pentru prima data sa comunice date publice intregii natiuni intr-o maniera directa, pe intelesul celei mai mari parti a natiunii si deschis la intrebarile intregii prese (nu uitati ca prima intrebare de aseara a venit chiar de la o jurnalista www.hotnews.ro). Asa ca eu inteleg ca nu va place un nou tip de politician, ca il preferati pe Boc "sa traiti, sefu'! si pe Basescu "am zis!", insa vremea lor a trecut.
    • +7 (7 voturi)    
     Scuze ca intervin (Vineri, 11 ianuarie 2013, 13:39)

     abisala [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

     Datele acelea nu inseamna nimic, nici pentru cei ce au cap sa se gandeasca la un buget, nici pentru ceilalti. E un ppt, colorat :), plin de date disparate, si nu neaparat adevarate. Intrebarea zero, care e la baza acestui intre esafodaj fragil de presupuneri frumos colorate este: De unde vine cresterea economica? 1.8 crestere economica la anu', de unde? Chestia asta publica, n-a dezvaluit-o intregii natiuni. Daca imi spui asta, si-mi gasesti in ppt-urile alea comunicate aseara aceasta chestiune, o sa cred ca esti altceva decat un om angajat in echipa de PR a premierului. Pana atunci...
     • -4 (4 voturi)    
      PR fac, intru-catva, la job... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 14:52)

      contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui abisala

      Daca ar fi nevoie, as face PR si premierului, gratis.

      Oricum, se vede ca nu prea va plac "ppt-urile": doar niste materiale colorate, nu?! :))

      Si, in plus, ce abordare ar putea sa aiba un interlocutor cu domnia voastra devreme ce, din capul locului, declarati ca prezentarea premierului e un demers "plin de date disparate, si nu neaparat adevarate"?! Pai, daca nu aveti nici macar toleranta de a le lua ca premise de lucru ca date adevarate, atunci, ce sa mai vorbim despre dialog pe argumente?!

      Si, in final, cum vine aceea: date "nu neaparat adevarate"?! Adevarul e sau nu e. Ah, stati, e filosofia PDL-asa: adevarul e cum vrem noi sau nu e.

      :))
      • +4 (4 voturi)    
       O sa incerc sa ignor incercarea de politizare (Vineri, 11 ianuarie 2013, 16:45)

       abisala [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

       As vrea o discutie pe problema de baza, asta daca sunteti capabil. De unde vine cresterea de 1.8? Din taxe marite, sau din taxe noi? Din cursul euro? Din alte imprumuturi? Si daca sunt alte imprumuri, de unde? Trebuie sa existe un loc, de unde sa vina acei bani REALI in plus, pe care premierul vrea sa-i cheltuie atat de detaliat. As vrea sa vad, la fel de detaliat, si sursa banilor.
       Asta e realitatea, restul e PR, adica bullshit.
       • -1 (1 vot)    
        e vorba de o depasire de 3 miliarde de euro. (Vineri, 11 ianuarie 2013, 17:08)

        contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui abisala

        Sigur, suma este mare si ea trebuie acoperita.

        Orice cheltuiala, daca a fost provizionata la inceput de an in buget, va fi tratata fie din resurse proprii, fie din resurse externe.

        Deci, de la optimizari bugetare interne (cheltuieli cu servicii si bunuri in administratie, de exemplu) pana la realocari din alte zone in urma reprioritizarilor sau evaluarii performantei ministrilor si chiar imprumuturi.

        Evident, sursele pentru acoperirea unui deficit sunt variate si toate sunt de luat in calcul. Important este sa ai stabilitate si predictibilitate, incat costul utilizarii oricarei resurse (de la optimizare bugetare, realocare sau imprumut) sa fie unul foarte bun.

        In opinia mea, castigul meu ca cetatean acum este ca macar stiu la ce sa ma astept:
        - worst case scenario = un alt imprumut
        - best case scenario = crestere economica peste estimari.

        Este cu totul diferit de modul guvernului Boc de a se raporta la cetateni: "pe sub masa", "furisat", "cu sefu'-n fata".

        Imi acceptati regretele pentru aceasta ultima remarca de natura politica; stiu ca nu sunteti interesata de asa ceva.

        Oricum, va multumesc in mod sincer pentru politetea si rationalismul pe care le-ati aratat in conversatia noastra de aici. Chiar faceti nota discordanta in sens pozitiv.
        • +1 (1 vot)    
         3 miliarde de euro??? (Vineri, 11 ianuarie 2013, 17:53)

         abisala [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

         Vorbiti despre deficitul prognozat. Eu vorbesc despre cresterea prognozata. Daca acea crestere nu e de 1.8, ci e de 0.5(in cazul super fericit), deficitul ala nu e 3 miliarde. O ia razna complet. Ca sa nu mai vorbim ca e o bagatela in ziua de azi sa faci rost de 3 miliarde, cand ti-ai pus in cap toata Europa. Plus ca nu m-am lamurit de unde vin veniturile, eu nu vorbeam de deficit!
      • 0 (0 voturi)    
       PR pentru cine?! (Vineri, 11 ianuarie 2013, 18:13)

       Kute [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

       Nu vezi că habar n-ai să scrii corect româneşte?
    • +7 (7 voturi)    
     nu (Vineri, 11 ianuarie 2013, 13:48)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

     peferam pe ci de la comisia de verificare a plagiatului care au strigat in cor "sa traiti sefu". sau pe grajdan. sau pe cei care inca nu l-au suparat pe ponta si nu au fost dati inca afara.
     sau preferam sa-l vedem pe ponta cum da inapoi la ce spune ori de cate ori incep latrinele sa-l critice. vezi treaba cu ungurii :)
     preferam epurarile sistematice din pnl unde cum cineva tipa cum este dat afara.
     ce ti se pare tie ca a facut boc, vezi zilnic de 10 ori mai evident la guvernul ponta,
     ai dreptate, au ridicat pupincurismul la nivel de arta. a trecut vremea lui boc care respecta partenerul, a venit vremea lui ponta care ameninta subordonatii si este amenintat la randul lui de un turnator de familie. felicitari. sunteti intradevar, o revelatie :)
     • -3 (3 voturi)    
      eu vreau una, domnia voastra, alta... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 14:48)

      contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

      Eu zic "a", domnia voastra spune "non-a".

      Eu, de exemplu, pot sa recunosc ca, desi excelenta prezentarea de ieri, premierul Ponta s-a reposanbilizat si mai tare in fata opiniei publice vizavi de actiunile sale din 2013. Cu alte cuvinte, daca buseste masiv lucrurile pana la final de an, pe drept, lumea intreaga din aceasta tara ii va sari in cap.

      Un singur exemplu: macar a spus ca vom avea de acoperit cca 3 miliarde de euro anul acesta prin imprumuturi.

      Cat avea de acoperit Romania in 2009 incat am fost nevoiti sa ne imprumutuam de la FMI?!

      Daca imi dati raspunsul la aceasta intrebare din gura dlui Boc sau Basescu, ma inclin. Dar in cifre, domnule, nu aberatii, de tipul: "nu mai avem banii de pensii si salarii, deci, ne imprumutam".
      • +4 (4 voturi)    
       subiectu' e bugietu cetateanului (Vineri, 11 ianuarie 2013, 16:18)

       uluit [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

       Ai umplut acest articol cu prea multe comentarii, care nu contin decat atacuri "finute" la adresa comentatorilor si sustineri ale "mult iubitului" plagiator.

       Faci parte din echipa de PR a PM-ului sau din cea de soc a varanului?

       Ne cam murdaresti spatiul virtual cu mesajele tale de tip SPAM.

       Spor la inaintarea-n grad. Ca de pupat pupi bine.

       La subiect: 'Bugietu' cetateanului intr-o tara in care nu se stie clar numarul contributorilor platitori de taxe (aia care inca mai muncesc legal), cu o politica sociala de asistati. Nu pot sa nu remarc decat ca, sunt sanse de crestere domne' si "sa ne dea mai mult", ca doar d'aia i-am votat. Asta inseamna ca ne intra-n buzunar, ce conteaza de unde?
       (asta-i mentalitatea majoritara)
       • -3 (3 voturi)    
        Dle, scuze de deranj... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 16:43)

        contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui uluit

        Nu numai ca nu fac parte din nicio echipa, dar as avea curaj sa ma intalnesc cu oricare dintre cei care comenteaza aici fata in fata pentru a dialoga.

        Ah, dar stati: nu va intalniti sa dialogati, ci sa diputati!
      • +3 (3 voturi)    
       mi-a placut asta... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 17:04)

       sucaa [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

       "desi excelenta prezentarea de ieri" :)))
       no comment...

       hai sa vedem:
       http://stiri.acasa.ro/politica-126/nica-in-ianuarie-si-februarie-vom-plati-datoria-lasata-de-guvernul-tariceanu-84127.html

       http://www.ziare.com/tariceanu/guvern-tariceanu/videanu-guvernul-a-cheltuit-8-3-miliarde-de-euro-pe-salariile-bugetarilor-in-2008-629698

       http://www.mediafax.ro/economic/romania-al-treilea-mare-deficit-bugetar-ca-pondere-in-pib-din-ue-in-2008-4231834

       mai vrei? te mai ajut. astea-s cifre.
       calculeaza ce inseamna 5.4% din 136,8 euro cat a fost bugetul pe 2008. acel deficit s-a transformat in datorii ce trebuiau platite de boc. daca la asta adaugam salariile marite si pensiile si marirea aparatului bugetar si ai sa intelegi de ce a fost nevoie de imprumut la fmi.
  • +8 (8 voturi)    
   presupuneri dar sa le stim si noi (Vineri, 11 ianuarie 2013, 12:20)

   A Dandanache [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Distinsul Cica Kontra ne informeaza ca PSD-ul lui Pontacus a aparut in politica in decembrie 2012 si deci orice referire la trecutul glorios al usl este o "presupunere" si o "manipulare". Ce mai, imi dau lacrimile de mila bietului Ponta atacat pe net (ca la televiziuni asa limbi nu am mai vazut de pe vremea lui Ceasca). Nu e nici o presupunere, PSD-ul si celelate componente uslamiste au mai guvernat de nenumarate ori si tot ce au aratat a fost jaful national si trecutul la fier vechi. Dar nu e nevoie sa ne uitam in 1996 sau 2004, ca tot uslasii sint la guvernare si din mai 2012. Si fara sa fie nevoie sa presupunem nimic stim deja ca masuri au fost anuntate in fiecare saptamina si nu sa facut nimic. Iar despre atragerile la buget, acestea sau rezumat la atragerea diverselor nepoate, secretare, si amante pe diverse canapele.
   • -4 (4 voturi)    
    exact asta am facut, dle! (Vineri, 11 ianuarie 2013, 13:15)

    contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui A Dandanache

    Fix ce ati scris am incercat eu sa arat. Cata perspicacitate demonstrati!

    :))

    Compasiunea mea, dle.
    • +3 (3 voturi)    
     In locul, cum sa zic, hai fie.. dumneavoastra.. (Vineri, 11 ianuarie 2013, 15:36)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

     ...as pastra "compasiunea" pentru persoana dumneavoastra. O sa aveti nevoie.

     Vi s-au spus lucruri concrete, logice, de bun simt. Singura replica pe care o aveti sunt "compasiunea" si deja celebrele doua puncte si paranteze. Eu, ca un simplu cetatean, v-am atras atentia intr-un mod foarte politicos ca este timpul sa va consultati cu cineva in "domeniu" pentru ca rasul la propriile aberatii este o boala.

     Asa ca.. daca-mi dati voie sa va citez: "compasiunea mea dle".
     • -3 (3 voturi)    
      mai puteti, dle? mai puteti? (Vineri, 11 ianuarie 2013, 16:49)

      contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      Cumplit trebuie sa fie pe meridianul pe care va aflati incat sa vanati toate comentariile mele, chiar si cele care nu vi se adresau.

      Oricum, ma consider impacat: in sfarsit, ati recurs la adresarea la persoana a II-a, plural, una politicoasa.

      Vedeti ca nu-i greu?! Asa va fi si in viitor cand vi se va lua valul de pe ochi. Cel mai bine v-ar prinde sa veniti sa traiti in Romania, in conditiile de-aici si sa va convingeti de minciuna sfruntata cum ca Romania ar fi o tara de asistati si tot asa... Unde ar ajunge romanii saraci sa fie tratati macar la nivelul ALG II din Germania... Acolo e cu adevarat asistenta sociala, la noi e doar sfidare.

      Ah, si sa nu uit: :))

      Iar, legat de boala, stati linistit: am strans replicile domniei voastre si ale mele si le voi folosi pentru a exemplifica in situatii de invatare diferenta dintre atacul la idee si atacul la persoana, pe ultimul domnia voastra manevrandu-l atat de bine.

      Sunteti trist cumva acolo unde sunteti, de sunteti asa inveninat?!
      • +3 (3 voturi)    
       Mai putem, de ce sa nu putem? (Vineri, 11 ianuarie 2013, 20:19)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

       Voi mai puteti? E multumit seful de echipa de comentarii?

       "A vana comentariile" se refera strict la cele care nu-mi sunt adresate. Celelalte, cu "adresa" nu sunt vanate, sunt doar replici/raspunsuri. Pentru un PR-ist ar trebui sa fie ceva de inteles acest fapt, chiar daca PR-istul este unul ales de Ponta (adica de foarte slaba "calitate", ca nu-i poti cere lui Ponta mai mult, ca nu are de unde) pentru a-i mai spala din zecile de minciuni spuse pe jumatatea de ora.

       Si daca cineva are dorinta si capacitatea intelectuala sa numere comentariile vanate de mine, referitoare la "CK09", va constata ca numarul este de doar 2. Comentariile aparute sub numele "CK09" sunt mult mai multe. Asta ca o mica observatie.

       Nu cred ca sunt mai inveninat decat cel care scrie sub semnatura "CK09", cel care vede in Ponta "lumea omului civilizata". Mai mult decat atat, nu am ce sa spun. Am trait si in Romania si familia mea inca mai traieste in Romania.

       Meridianul meu nu este atat de trist ca si constiiinta unuia care ajunge sa faca PR pentru Ponta: o slujba mai jalnica nici ca se putea. Dar, inteleg ca fiecare trebuie sa papa o painica si asta e viata.

       Era sa uit: puncte, puncte, multe puncte paranteze asa.. ca la gradi.
 • +3 (5 voturi)    
  Apel (Vineri, 11 ianuarie 2013, 13:56)

  mihaelamirela [utilizator]

  Oameni liberi ai Romaniei sustinatori ai statului de drept. Semnati va rog pe PetitieOnline.ro petitia intitulata PENTRU un C.S.M. puternic PENTRU o justitie independenta PENTRU viitorul tarii. Sa aratam ca ne pasa. Sa aratam ca sustinem statul de drept. Va multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by