Cine e raspunzator pentru jalnicul spectacol de la ICR? Andrei Marga, fosta sursa “Horia” a Securitatii, nu s-a numit singur in fruntea ICR. Nu a ajuns ministru de externe prin auto-propulsare. Este o vedeta uselista, unul dintre stalpii acestei constructii. Cei care l-au impins in aceste pozitii sunt liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Au colaborat, explicit sau implicit, toti care au ales sa taca.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Desi dl Marga a declarat emfatic ca nu a dat note informative la Securitate, este azi limpede ca a facut-o. Cei care tac chiar acum, cand scandalul este orbitor, fac posibila prelungirea unei situatii anormale. Pe scurt, dl Marga a mintit. Desi performanta sa ca ministru de externe a fost lamentabila, duumvirii au continuat sa-l aplaude. Dl Marga se comporta ca un mic satrap, batjocoreste regulile unor concursuri anuntate oficial, raspunde aiurea la intrebari logice, incat te intrebi cum a fost posibil ca in mai putin de un an acest om sa-si anihileze prestigiul intr-un asemenea hal.

Si totusi, in zonele unde “se observa cultura”, tacerea este asurzitoare. Oare de ce tac cei care in urma cu doar cateva luni se dadeau de ceasul mortii in lupta sacra impotriva oportunistilor si sinecuristilor? Omul pare ratacit, declama mecanic rodomontade patriotarde ce-l aseaza in compania lui Vadim Tudor si Dan Zamfirescu, dar acest lucru nu-i stinghereste pe Ponta si pe Antonescu. La numirea lui Marga in fruntea ICR, premierul plagiator declara: “Am în continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga şi cred că ar fi o foarte bună opţiune pentru această funcţie.

Cu o experienta bogată, cu un bagaj cultural de excepţie, precum şi cu foarte multă dragoste de ţară, Andrei Marga este un candidat ideal pentru această poziţie”. De altfel, şi Crin Antonescu a declarat, după remaniere, că toţi cei care au părăsit Cabinetul “şi-au purtat mandatul cu demnitate şi onestitate”, mulţumindu-i în mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul său. Devotament pentru ce? Pentru aranjamente subterane, peschesuri si susanele? Pentru o viziune paseista, autarhica si desueta despre identitatea culturii romanesti de azi? ICR functioneaza legal in subordinea Senatului Romaniei.

Nu crede dl Antonescu, presedintele Senatului, ca a sosit momentul unei schimbari in fruntea ICR? Poate ca ar merita sa se sfatuiasca in acest sens cu doamna Zoe Petre, fosta conducatoare stiintifica a neterminatului sau doctorat, membra a Comitetului Director al ICR. Daca tot vorbeste dl Ponta de “foarte multa dragoste de tara”…

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro