Cateva observatii despre Guvernul Voiculescu
Premierului Victor Ponta ii raman schimburile politicoase de injuraturi cu Traian Basescu, ca sa nu incalce acordul predat liderilor europeni, si pozele facute la Bruxelles cu acestia din urma. Ponta a avut ocazia sa formeze o majoritate alternativa cu UDMR, sa-si consolideze astfel puterea dar a cedat presiunii baronilor PSD, ratand astfel ultima sansa de se elibera de troica raului Voiculescu-Dragnea-Antonescu.
Nu ca Ponta ar fi personajul pozitiv impiedicat sa faca bine de troica pomenita mai sus, dimpotriva. E un plagiator dovedit si un politician profund instabil. Insa scorul mare obtinut de USL in 9 decembrie a impus o realitate pe care nici Traian Basescu nu a mai putut sa o ignore. A trebuit sa-l desemneze pe Victor Ponta premier. Liderul PSD avea, am mai spus-o, doar doua optiuni: cu sau fara liberali la guvernare.
Un Guvern cu UDMR si fara liberali era singura solutie pragmatica, rationala in tentativa de a limita ascensiunea unei puteri abuzive, de a elimina unele influente nefaste asupra Romaniei. Erau opoi obligatoriu de izolat, prin trimiterea lor in opozitie, vocile violent anti-occidentale si anti-americane din politica romaneasca.
Aceast tren a trecut, iar Ponta nu se va mai intalni curand cu alta ocazie de a castiga mai multa autonomie, de a-si consolida puterea uzurpata de Voiculescu&co si de a se scapa de situatia umilitoare de a fi pus la colt in studiourile Antenei 3 ori de cate ori deviaza prin initiative personale de la linia politica impusa de Dan Voiculescu.
Veti spune, poate, ca atribuirea titulaturii de "Guvern Voiculescu" este o exagerare. Voiculescu nu doar ca este parintele si ideologul USD, dar contributia sa in campanie a fost in mod evident importanta prin prestatia Antenei 3. Prin urmare, era logic si legitim, din perspectiva sa cel putin, sa revendice cat mai multa putere, direct sau prin politicieni foarte apropiati ca profil si mod de actiune. Apoi, ca Voiculescu influenteaza in mod clar guvernarea in functie de interesele sale s-a vazut limpede in ultimele zile ale Guvernarii Ponta, cand a impus modificarea legii CNA printr-o ordonanta botezata in mod sugestiv in presa "ordonanta Voiculescu".
Ponta avea posibilitatea sa-i limiteze influenta in noul cabinet intr-un singur mod: construind o majoritate fara el. Or, la cele mai mici manifestari de independenta (anuntarea oficiala a negocierilor cu UDMR imediat dupa inchiderea urnelor, discutiile cu Traian Basescu) Victor Ponta a fost pur si simplu executat la Antena 3 si adus la ordin in partid de baronii cu interese comune cu ale lui Voiculescu (Mazare, Nichita, Oprisan, Dragnea).
Si acum cateva observatii de continut: avem un guvern obez, departe de supletea promisa in campanie si cu probleme serioase de integritate. Fenechiu si Dragnea sunt trimisi deja in judecata si risca o condamnare in timpul mandatului. In mod normal, asta ar dauna imaginii guvernului.
La fel de bine, o eventuala condamnare ar putea fi utilizata ca si pana acum pe post de munitie in eterna lupta cu "justitia lui Traian Basescu", cu presedintele care "saboteaza mai departe guvernarea cu insitutiile controlate de el". Numaram apoi destule figuri compromise in diverse scandaluri publice: Banicioiu, Oprea, Sova, Nica.
Ar mai fi de notat ca Partidul Conservator a obtinut in realitate trei ministere banoase: agricultura, turismul si IMM-urile fiind topit intr-unul singur. Ar mai fi de observat apoi ca ministerele de forta sunt la PNL, adica tot la cuplul Voiculescu-Antonescu: internele (Stroe), finantele cu ANAF cu tot (Chitoiu, adica Rusanu, adica garda veche), justitia (Pivniceru).
Unii spun ca Guvernul Ponta 2 arata a cabinet de tranzitie, ca e ceva provizoriu, menit sa dureze putin, cel mult pana la modificarea Constitutiei cand apele se vor limpezi si in interiorul USL. Daca PSD si PNL vor opera modificarea legii fundamentale in primele sase luni de guvenare, asa cum anunta Victor Ponta in campanie, vom afla daca functia de presedinte mai este o miza in 2014. Abia atunci vom sti daca si in ce fel jocul politica se va reseta. Dar pana la modificarea Constitutiei e cale lunga.
Pana una alta avem un guvern Voiculescu, nu Ponta 2, cu sanse bune de a se mentine la putere cata vreme beneficiaza in Parlament de o sustinere de peste 60%. Sigur ca e o majoritate doar aparent solida. Potentialul ei de rupere exista si nu poate fi ignorat data fiind calitatea slaba a noilor parlamentari. Insa tocmai asta ii face si usor de manipulat si de subordonat intereselor unor grupuri restranse de la varful piramidei puterii.
Un rol important in mentinerea sau in prabusirea credibilitatii Guvernului Voiculescu (impropriu spus Ponta II) il vor juca doi factori cheie: unul extern, altul intern. Factorul extern inseamna accesul la finantare, cel intern este legat de justitie.
In martie expira acordul cu FMI si Comisia Europeana si se inmultesc semnalele ca noul Guvern va avea dificultati majore in a ajunge la o noua intelegere. 2013 se anunta oricum dificil din punct de vedere economic, asa ca blocarea accesului la resurse (imprumuturi, bani europeni) ar putea eroda rapid credibilitatea si sustinerea populara a noului cabinet.
La fel de importanta este functionarea justitiei. Mona Pivniceru a ramas ministru dupa esecul recrutarii unor profesionisti respectabili la sefia DNA si Parchetului General. Justitia plus alte institutii de verificare si control vor ramane singurele parghii capabile sa echilibreze cat de cat un sistem care tinde spre putere absoluta. Rezistenta acestor institutii in fata unor agresiuni inevitabile va fi iarasi importanta.
Daca Traian Basescu mai poate juca un rol politic, (semnarea protocolului de colaborare cu Victor Ponta este irelevanta), daca mai are capacitatea de a mentine institutii cheie in viata vom vorbi cu alt prilej. Este un subiect in sine, merita tratat separat.
In lipsa unor institutii independente care sa limiteze si sa sanctioneze eventuale abuzuri ale noii guvernari, puterea nu va avea practic opozitie. PDL nu dispune nici de forta, nici de credibilitate cu lideri ca Vasile Blaga sau Elena Udrea, care viseaza cu voce tare sa preia sefia partidului.
In concluzie, in functie de cum vor evolua evenimentele in plan extern, de modul in care se vor raporta FMI, Bruxelles-ul si Washington-ul la noua putere de la Bucuresti, in functie de supravietuirea unor institutii cheie din stat, in functie de modul cum se vor armoniza interesele PSD si PNL in privinta modificarii Constitutiei, vom sti daca noul Guvern este de tranzitie sau de cursa lunga.
In tot cazul, Victor Ponta pare astazi o simpla marioneta, un politician slab, sufocat de troica Voiculescu-Antonescu-Dragnea.
Cea mai pesimista perspectiva ar fi ca nici macar acesti factori nu sunt in realitate determninanti, cata vreme capacitatea de manipulare prin presa a celor care astazi detin puterea se mentine la cote alarmante.

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
PS: nu mai cred in solutii politice
* hotarari de urgenta pentru infiintare ministere
* gasirea locatiilor si amenajare - cladiri, mobilier
* angajare de personal - bine aici probabil ca isi trimite dl Dragnea toate secretarele din teritoriu
* hartogarie - comenzi antete, stampile, bla bla bla.
Nu e greu de intuit ca vreo trei-patru luni nu pot face nimic - nicio plata, nicio decizie. Cred ca le va lua vreo sase luni sa se dezmeticeasca fiecare ce responsabilitate are.
Plus o gramada de bani dati pe toate lucrurile sus-amintite. Ar trebui cineva sa calculeze chestiunile astea si sa le impute. Vor ministere? Sa scoata bani din buzunar! Eu nu le vreau!
Si ca sa iti raspund la problema:
Numai un idiot cu creierul spalat de Antene s-a dus si a dat un vot anti-Basescu, in conditiile unor alegeri Parlamentare - fara nicio legatura cu presedentia.
Dar nu e de mirare, tara geme de prosti. Dar numarul lor mare a luat pe toata lumea prin surprindere. Chiar si pe bucuresteni!
Sa nu mai zic de uninominal ... pai daca puneau o maimuta acolo, si sigla PDL, ar fi castigat maimuta. Atata i-a dus mintea spalata!
Don't get me started ...
Acestia nu reprezinta majoritatea romanilor.
Restul de 11 milioane de cetateni romani fie au votat impotriva USL, fie nu s-au prezentat la vot pentruca nu mai au incredere in nici un politician de pe scena politica din Romania .
USL, Ponta, Antonescu sau Voiculescu vor trebuii sa se gandeasca si la ei
Ideal ar fi un intelectual din diaspora (nu Branza , ca nu mai pot auzi atata prostie ,de cine a fost el ales??) ,sunt destui intelectuali romani in diaspora care au facut cu adevarat ceva din viata lor.Din tara? Pe Mazare? Ma rog ,dupa asanumita revolutie ar mai fi fost alternative.Acum nu mai sunt. Doar clovnii astia de doi lei care sunt acum la putere.Trist.Jalnic. Meritat??
dar ce , ai fost de fata la BungaBunga?
2. Constituția specifică clar ce se întâmplă cu miniștrii trimiși în judecată. Sunt imediat demiși de către președinte. Dacă președintele nu face asta, încalcă constituția. Avem două cazuri în guvernul Felix: Dragnea și Fenechiu.
Dragnea este Marele Excavatorist care sapă cu zor la baza lui Ponta (mânuit dibaci de Felix, Antonescu & baronii).
Presupunere: Ponta, șantajabil, nu se putea opune fățiș la ce i s-a impus (oricum este acum doar o marionetă, ar fi intersant de știut dacă mai are vreo putere în PSD). Dar, se poate opune președintele. Perfect Constituțional. S-ar putea ca fiecare să știe asta și chiar să colaboreze în acest sens.
Demiterea lui Dragnea și Fenechiu schimbă complet datele problemei. Antena 3 sare în capul lui Băse dar Ponta va ridica nevinovat din umeri. O suspendare în acest moment o văd imposibilă. Oricum va fi respinsă de către populație.
Zilele lui Basescu la Cotroceni sunt numarate, dorintza de razbunare este imensa, Nastase ii tine un pat cald acolo la Jilava.
Marea problema a acordului de coabitare este ca Basescu nu i-a cerut demisia in alb Plagiatorului!Asa nu are nici parghie sa il execute cand derapeaza, alcatuirea guvernului este prima proba de deraiere, conform acordului ar trebui o comisie de mediere...
Va lamentati degeaba, acesta este rezultatul guvernarii portocalii care a avut in fata doar interesul lor personal, nicidecum viitorul tarii.
Pdl-ul a incercat sa cistige teren dupa ce si-au trintit guvernul crezind ca astia de la usl isi vor pune fringhia singuri in 7-8 luni de guvernare, insa s-a vazut acum cit ura si dispret s-a adunat in 3 ani contra lor.
Problema lor cea mai mare este insa lipsa de valoare. Mafia basista este inferioara celei adverse, securistii ei sunt inferiori celor care sustin USL, guvernele lor au fost atat de proaste ca lumea a ajuns la banuiala ca pana si un guvern de maimute ar conduce mai bine tara.
Bineinteles ca si la mintit poporul cu televizorul sunt niste caraghiosi. Burtieristii B1 sunt inferiori celor de la A3.
Nu vor capitaliza prea curand greselile guvernarii Ponta atata timp cat nu prezinta o alternativa credibila. Pana nu vor inventa un personaj incontestabil care sa orbeasca electoratul si astfel sa ascunda fanatismul si egoismul politrucilor portocalii vor guverna etern in lumea paralela a umbrelor.
Cauta si prin alte exemple. Cit timp poti evita mental imaginea justitiei care lucreaza cu rezultate practice, nu cu baloane de presa?!
Tu faci vreo diferenta intre presa si realitate?! Iti verifici vreodata informatiile?! Da-le incolo de pareri! Daca realitatea le contrazice, nu te bloca in erori. Evolutia mentala e in primul rind in favoarea ta, nu a oponentilor.
Cit despre aspectele criticabile ale noului guvern, sint puzderie. Dar cita vreme voi constata cronicizarea hotnius in probasism, nicio vorba... O sa-ti tin criticile pentru mine. Partea ingrijoratoare e ca, asa cum se prezinta scena poltica, o sa avem mari probleme cu "checks and balances", vorba lui Barosso...
si n-o mai lua razna printre viile grecesti :)))
Am omare,mare CURIOZITATE sa aud parerea ta despre marii ziaristi dela A3!
Sunt un pensionar de peste 78 ani si am trait tot binele facu de partidul comunist ajutat si sustinut de gloriasa securitate din care provin multi din cei care au populatusl!
Iti astept raspunsul!
Multumesc mult anticipat.
Traiti intr-o lume nebuna. Ceausescu ne obliga sa spunem ca traim fericiti sau sa tacem fericiti. Voi uslamistii ne impuneti sa admiram visul vostru de prosperitate din pixul promisiunilor. Dar sinteti LA PUTERE!!! Aduceti prosperitatea, repede sau incet, cine va impiedica?! Ce va pasa de comentariile noastre?! Alegerile au trecut. Acum aveti doar sa va demonstrati abilitatile. Pina la proba contrarie, ramin la parerea cuminte ca sinteti dementi.
Cand poporul l-a votat pe Basescu si pe PDL era un popor "demn" si "inteligent". Cand s-a razgandit a devenit brusc "grobian, las si inapoiat".
1.cand nu au un subiect de presa relevant o sa gaseasca ceva sa il mai atace pe Base si Udrea
2.o sa vegheze atent sa nu derapeze Ponta zis si Plagiatorul de la ordinele Varanului,s-a vazut in ultimele zile ce a patit daca nu a respectat ordinele
3.probabil o sa arate ce eficienta e guvernarea Ponta si cum curge lapte si miere in tara datorita guvernarii USL....
Era si cazul; prea erau multi borfasi.
O SA VA FIE SI MAI BINE...
FOAIE VERDE DE URZICI,
O S-AVETI SALARII MAAAAARI!!!
UE si FMI o sa taie fondurile,- langsam aber sicher (incet dar sigur), pt. ca guvernele occidentale trebuie sa raspunda in fata platitorilor proprii de impozite si nu vor risca de dragul panacotarilor din RRomania, sa piarda propriile alegeri. Nemtii deja vocifereaza de ani buni pe problema asta pt ca, cei mai multi bani din fondurile UE, provin din Germania...
Rezultatul?
Ca sa-si respecte promisiunile, supusii lui Felix, vor creste salarii si pensii, iar in acelasi timp vor dubla taxele si impozitele. eventual vor mai inventa si taxe si impozite noi.... si sa nu uitam ca vor desfiinta asigurarile de sanatate... o sa veniti toti si mai dihai decit pina acum, cu bani de-acasa.... o sa va fie dor de usl-istilor de spaga data medicilor, pe vremuri... totul a inceput cu 100 de lei, cu cartusul de Kent si cu punga de cafea.... si cursul a fost in continua ascensiune... acum nu mai ajunge doar atit.... si trendul (cum e acum la moda sa se zica) continua sa fie crescator.
Facem pariu?
Chiar daca le va fi mai greu, o sa fie de vina tot Basescu si probabil si imperialistii astia din occident, ca nu ne mai dau bani. Ca noi meritam sa primim bani. Ni se cuvin.
Cum mai ziceam: 60% au votat cu speranta ca primesc ceva. Nu conteaza de la cine, nu conteaza cum, nu coneaza daca ii merita. Doar sa primesca ceva.
Numa bine
PS: nu uita ca PSD a avut o strategie si o implementare excelenta in campanie. L-au facut pe Blaga sa nu faca campanie, si ei s-au concentrat pe votul impotriva lui Basescu. Nu impotriva ARD-ului. Daca campania se baza impotriva ARD-ului, probabil ca ARD-ul ar fi facut un scor mai bun, le faceau reclama. Si paote nu mai faceau ei guvernul. Crezi ca nu facea alianata ARD-ul cu PPDD? si nici cu UDMR, crezi ca nu fugeau cativa din USL in cealalta barca?
Parerea mea.
Numa bine
Il supra apreciati pe Ponta. Din punctul meu de vedere, el nu este decat un catelus, care latra, canta si deanseaza, precum zice Iliescu, Nastase si Hrebenciuc.
Zic asta datorita comportamentul si declaratiilor lui contradictorii de la o zi la alta. Adica el nu are o idee a lui. Cand este intrebat despre ceva, zice ce ii trece prin cap. A doua zi, stapanii ii cer sa nu mai se gudure ci sa latre, iar el se conformeaza. Nu cred ca Ponta conduce PSD-ul, ci tot cei 3 de mai sus.
Ati vazut un catel suparat pe stapan, care ii cere sa latre si apoi sa ataca? Eu nu. Catelul este fericit ca i-a facut stapanului pe plac, iar apoi sa sa isi primeasca jucaria de ros, si poate cine stie, mai primeste si ceva os de ros.
Sau decat catel, poate ca i se potriveste mai bine bufonul regelui. In cazul nostru regele sta in spatele tronului si ii sopteste ce sa zica si cum se se strambe. Cand regele atipeste, il vedem pe bufon in toata splendoarea lui, face glumite, tumbe si se stramba. Asta stie el sa faca cel mai bine. Eu asa imi explic comportamentul lui.
Numa bine.
Bine ca Boc 100 (sau Basescu, nu?) a fost cel mai bun guvern.
Ttt, ce va mai doare lume!
irelevanta prezidentiala)sunt prezentate axiomatic si
ditirambic,desi sunt evident conjuncturale si sortitedestramarii.PSD va reactiona c urand la mofturile liberale.Antonescu se autodistruge accelerat.Relevanta antenei 3 in peisajul politic romanesc tinde sa devina din determinanta,caricaturala.Raportul MCV si acordul
ratat cu fmi vor sapa adanc credibilitatea guvernului pe plan international,fie el ponta 2,voiculescu 1 sau
o rice alta denumire vreti sa-i dam.Acordul "irelevant" Ponta-Basescu ofera presedintelui parghile necesare si suportul extern pentru a-si continua bataliile.Cheer up,dle Tapalaga.Pesimismul dvs desuet a fost rareori confirmat.Sarbatori fericite!