Mircea Geoana a fost executat la Romania TV prin dezvaluiri bine regizate de postul lui Sebastian Ghita (prietenul premierului) sub acuzatia ca si-ar fi negociat cu Traian Basescu, inainte de algeri, postul lui Victor Ponta. In realitate, Victor Ponta si Crin Antonescu sunt deranjati, din calcule diferite, de lobby-ul intens intern si extern angajat de Mircea Geoana in ultimele luni avand ca scop candidatura la presedintie. Fostul lider PSD se pregateste la vedere de o noua candidatura, atat in varianta unei noi actiuni de demitere a presedintelui Traian Basescu, cat si in varianta incheierii mandatului acestuia la termen.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Este suficient sa urmarim cu atentie comportamentul fostului presedinte PSD din ultimele luni pentru a intelege ca nu a renuntat nici un moment la intentia de a ataca din nou Palatul Cotroceni. Geoana face vizite externe, acorda interviuri in presa americana si europeana, publica editoriale in Washington Post si alte publicatii straine. In toate aceste iesiri se prezinta drept un om cu viziune, cu solutii, care nu uita ca a pierdut la limita competitia cu Traian Basescu in 2009. Pentru un ziar german afirma chiar ca de fapt nu a pierdut, ci a castigat alegerile.

Mircea Geoana a mai fost suspectat de basism in decembrie 2010, cand a fost suspendat pentru sase luni. Inaintea suspendarii, un grup de 26 de membri PSD i-au adresat o scrisoare deschisa intitulata “Ce jocuri faceti, domnule Mircea Geoana?”, cu aluzia ca are intelegeri oculte cu Traian Basescu si cu PDL.

Dealtfel, in octombrie 2011, Mircea Geoana a admis, la Realitatea TV, ca nu exclude o noua candidatura la Cotroceni “daca va fi bine plasat in sondaje”. Liviu Dragnea, secretar general al PSD, i-a replicat ironic la vremea respectiva u afirmatia ca, pentru a candida, ar trebui sa se inscrie mai intai in PNL, acest partid urmand sa nominalizeze candidatul la presedintie.

Ambitia lui Mircea Geoana, manifestata constant, direct sau indirect in ultimele luni, prin activitati de lobby intern sau extern, incurca evident USL. Pe de-o parte, Crin Antonescu se vede amenintat, pe de alta parte, PSD-ul lui Victor Ponta, in caz ca planuieste o eventuala candidatura a lui Sorin Oprescu, isi vede socotelile date putin peste cap. Asadar, interesul comun al liderilor USL este ca Mircea Geoana sa fie eliminat din ecuatia Cotroceni, compromis printr-o noua aplicare a etichetei de basist pe frunte. Acest scenariu a fost confirmat pentru HotNews.ro de mai multe surse din USL.

Subiectul "Geoana a negociat cui Basescu la functia de premier" a evoluat straniu. Presedintele PNL, Crin Antonescu a lansat, marti seara, la Romania TV, informatia ca Traian Basescu ar fi sunat/explorat oameni din PSD pentru a le propune postul de prim-ministru pentru a-l scoate pe Victor Ponta din joc.

Miercuri dimineta, Realitatea TV anunta o exclusivitate: Lideri PSD s-au intalnit in secret la indicatiile lui Traian Basescu. Ghici ciuperca cine-i? Mircea Geoana, evident, ar fi complotat luna trecuta cu niste liberali si pesedisti cazuti in dizgratie ruperea unor bucati din cele doua partide pentru a incropi o majoritate dupa alegeri si de a forma un guvern.

Materialul se bazeaza pe surse si pe o “confirmare” din partea lui Dan Andronic, care sustine ca informatiile sale suna la fel. Cateva ore mai tarziu, Victor Ponta afirma: “Crin Antonescu a avut dreptate, avem o problema in PSD si o vom rezolva. Ne rezolvam problema in partidul nostru. Evident ca nu mai are ce cauta in PSD cel care a incalcat deciziile Congresului si obligatiile fata de romani. Eu am toate dovezile”. Dovezile inca n-au aparut, dar probabil ca Mircea Geoana se va alege cu o noua suspendare sau chiar cu o excludere.

Purtatorul de cuvant al Administratiei prezidential, Bogdan Oprea, emite un comunicat sec: „Domnul preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale” si califica zvonurile referitoare la Mircea Geoana drept “dezinformari”.

Vine si replica lui Mircea Geoana, suspendat cum spuneam in primavara din PSD tot pe motiv de “basism”. Fostul lider PSD afirma: “Ambitia mea este sa desemnez prim-ministri, nu sa fiu desemnat”. Adica o noua aluzie ca, la o adica, vrea sa fie presedinte, nu premier. Mircea Geoana a pierdut, in 2009, alegerile la cateva zeci de mii de voturi diferenta, partidul reprosandu-i ulterior vizita nocturna la Sorin Ovidiu Vantu cu o zi inaintea alegerilor, deconspirata in ziua ultimei confruntari cu Traian Basescu.

In tot cazul, noul scandal are darul de a-l scoate din anonimat pe Mircea Geoana si de a-l "introduce in joc" chiar daca intentia adversarilor sai este de a-l scoate. Ramane de vazut daca Victor Ponta il va arunca peste bord si cum va evolua fostul lider PSD in postura de "victima".