Rezultatul alegerilor dincolo de politica: acolo unde cu adevarat doare
Doi candidati au concurat pentru un post de senator in Colegiul 8 din Bucuresti, cel mai cosmopolit oras romanesc. Partidele din care provin cei doi nu sunt importante pentru ca puterea unuia transcende orice grupare politica romaneasca, iar destinul celuilalt nu a fost pana acum legat de vreun partid.
Iulian Craciun este un tanar IT-ist de 34 de ani, cu o afacere de succes si o boala (atrofie spinala musculara) care desi i-a invins trupul, nu i-a sufocat inteligenta. Dan Voiculescu este un politician de 66 de ani, putred de bogat, un informator al Securitatii comuniste care a facut bani atat in epoca lui Ceausescu, cat si in cea a lui Iliescu.
Si Craciun si Voiculescu sunt doi oameni deosebit de puternici, dar puterea lor este din stofe cum nu se poate mai diferite: una vine din trecutul sulfuros al Romaniei staliniste, cealalta din viitorul ordonat al Romaniei europene. Pusi sa aleaga intre cele doua feluri de putere, bucurestenii au ales-o pe cea a securistului bogat si batran. Cu o majoritate covarsitoare (aproximativ 70% din voturi).
„Problema Romaniei este ca a iesit din societatea traditionala, dar o buna parte a locuitorilor ei n-au intrat inca in modernitate, in tot cazul nu in cea de factura occidentala”, scrie Lucian Boia in ceea ce este cea mai oportuna carte a anului („De ce este Romania altfel?”).
Constatarea lucida a istoricului ne poate explica de ce un personaj care in Occident ar avea sanse reale sa castige o astfel de confruntare electorala, in Romania este strivit sub greutatea voturilor acordate boierului gras si imbatranit in viclesuguri.
Dar de ce dupa sase ani de europenitate organizationala Romania ramane blocata in santul dintre satul traditional si orasul modern? De ce la un deceniu de la deschiderea larga a portilor Occidentului, romanii raman astazi cel mai greu definibil popor de pe continent: nici oraseni dibaci, dar nici tarani cinstiti?
„Poporul nostru e lenes si grobian, ca altfel n-ar fi ajuns sa voteze un plagiator” - asa gandesc (si uneori chiar verbalizeaza) in aceste zile multi dintre romanii deja occidentalizati si activi social. Ei nu sunt multi, formeaza o clasa subtire si sufocata intre marea mahala si groasele vile ale oligarhiei scoborate direct din copacul comunist. Desi nu pot strange mai mult de 10% din votul politic, se incapataneaza sa-si indrepte mare parte din atentie si energie asupra politicii, numindu-se emfatic „dreapta romaneasca”.
In van, caci schimbarile pe care reusesc sa le produca sunt dependente de sprijinul occidental si fragilizate in absenta unei fundatii serios plantate in societate. „Occidentalizarea, aplicata exclusiv la nivelul elitelor, n-a facut decat sa adanceasca falia culturala”, scrie Lucian Boia.
„Abisul ce ne desparte de poporul de jos devine din zi in zi mai adanc”, scria si Titu Maiorescu, punand acelasi tip de diagnostic Romaniei de acum un secol. Privind prea mult in sus, spre fraiele guvernarii, clasa romaneasca occidentalizata (acel 10%) a omis intotdeauna sa incerce esentialul: desteptarea mahalalelor.
Cine sa destepte mahalaua din Colegiul 8, explicandu-i ca a-ti turna rudele la Securitate e un pacat adanc? Televiziunile controlate astazi de interese politice? Cine sa-i invete pe copiii acelei mahalale ca a copia echivaleaza cu a-ti fura propria caciula? Invatatoarea care supravegheaza de ani de zile elevii la bacalaureat si stie ca „se poate”? Cine sa dea exemplul unei munci si meserii cinstite tinerilor din aceeasi mahala? Fundatia Dan Voiculescu?
Mahalaua nu merge la Carturesti si nici nu este invitata la rafinatele conferinte ale elitelor occidentalizate. Mahalaua nu are bani de cursuri de dans si nici pentru revistele straine bune. Mahalaua nu stie sa voteze pentru cinste si adevar, ci pentru burtica si caldurica (asa e ea). Dar daca vrei sa destepti mahalaua, nu o astepti pe terasa unei case interbelice renovate. Mergi tu la ea.
Acolo unde a mers Cristian Mungiu cu filmele sale purtate in caravana prin orasele mici de provincie. Acolo unde merge Ioana Avadani sa le povesteasca adolescentilor despre ce este libertatea cuvantului. Acolo unde a cantat violonistul Gabriel Croitoru in turneul cu „vioara lui Enescu la sate”. Acolo unde mama mea are o scoala de bune-maniere pentru fetele dintr-un dosit sat oltenesc. Acolo unde, in ciuda acestor exemple, merg prea putini, mult prea putini dintre romanii care alcatuiesc stratul subtire, sanatos dar speriat si comod al Romaniei moderne.
Covarsitoarea victorie a lui Dan Voiculescu in Colegiul 8 este oglinda „abisului” care desparte mahalaua romaneasca de lumea subtire si buna a celor 10%. Primii pot tine Romania in loc, ceilalti o pot impinge inainte.
Dar podul peste acest abis nu se poate construi prin politica. Si pana nu vom invata asta, ne ramane doar sa ametim privind o data la patru ani in intunericul lui.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Toata lumea din colegiul ala a gandit la modul daca voi vreti sa varsam o lacrima de corcodil pt voi eh uite ca nu o sa facem asa! Am o groaza de prieteni in zona acelui colegiu si toti mi-au spus intr-o forma sau alta cam acelasi lucru...desi cei de la ARD au sperat ca opinia publica va fi sensibilizata de starea fizica a canditatului lor; nu au facut altceva decat sa enerveze electoratul de acolo care oricum 50% vota USL si daca era Ceausescu pe lista! Strategie de campanie complet aiurea facuta numai de niste oportunisti blatisti care ne-au tot dat pe la nas cu zaharelu ca 75% din candidati sunt noi in conditiile in care ei stiau ca e o mare minune daca obtin 25%...adica mai pe romaneste prostim lumea ca venim cu noutati dar in parlament bagam aceleasi personaje care provoaca greata inclusiv electoratului care a votat cu ARD...o sa ma limitez la exemplul cu ex-ministresa turismului care e mandra nevoie mare c-a revenit pe scaunel...
PS. Nu inteleg ce va mai agitati...in conditiile in care in mod evident aceste scoruri de la alegeri nu sunt masluite si sunt rezultatele votului exprimat nu putem decat sa fim impacati cu idee ca o masa mare generic definita mahala ne stabileste destinele; ca Pacala, Tandala, Sanzi, Buruiana, Mamaie si Tataie voteaza; in timp ce clasa de mijloc prea sictirita chipurile de oferta politica similar de corupta nu face nimic in a incerca sa se implice si sa schimbe aceste lucruri...
PS2. Numai un proiect nou poate insufleti ceva...cum Nicusor Dan venit din neant a luat 10% din voturi asa si un partid nou va avea acelasi efect peste 4 ani daca se porneste inca de acum acest proiect cu oameni complet noi nemanjiti inca de haznaua politica existenta...
In schimb povestea lui a impresionat pe altii, ajungand pana in paginile "The Economist".
FASOLE CU CARNATI ,IN ACEL COLEGIU.............CASTIGA EL !
Uite ca a venit unul nou, tanar, proaspat si coerent. Si ce s-a intamplat? A castigat tot escrocul, tot securistul, tot manipulatorul, tot nerusinatul de Voiculescu.
Si nu oriunde, ci in Bucuresti, unde se presupune ca oamenii nu pot fi prostiti asa usor. Uite ca se poate si in Bucuresti sa iasa jegul la alegeri.
Craciun v-a pus o oglinda in fatza si v-a aratat exact cum sunteti: niste insensibili cu obrazul gros, impresionatzi numai de fortza.
Ce v-ati zis, adica ARD-ul se asteapta sa il votam pe "amaratul" asta cand avem un securist de succes in partea cealalta?
Pe cine vroiati contracandidat, pe Atila Hunul si pe Gengis-Han, aia probabil ca erau destul de puternici pt gustul vostru, nu? Dar asa, cu un biet IT-ist in scaun cu rotile, v-ati simtit inselati si jigniti in asteptari, nu?
Pescuieste in continuare i-urile din text, eu raman mai departe un "finutz" si un "subtzire". Nu vreau sa imi fie rusine cand pasesc afara din aeroport in Europa.
2.Nu am contestat calitatile domnului Craciun, dimpotriva.
3.Sunt de acord cu dumneata in ce-l priveste pe Voiculescu.
4.A locui in Bucuresti poate fi doar o intamplare.
5.Mie personal, domnul Craciun nu avea de ce sa-mi puna oglinda in fata, in schimb cred ca le-a pus oglinda in fata colegilor sai de alianta dar si adversarilor sai dandu-le o pilda de curaj dar cel mai important un exemplu de conduita in campania electorala.Din pacate toate acestea vor fi uitate foarte curand.
5.Da,ARD-ul probabil ca se astepta sa fie votat,din pacate pentru ei candidatura pe ultima suta a fost perceputa ca o gaselnita.In ciuda alegatiei dumitale,dupa parerea mea domnul Craciun a fost tratat in mod corect,civilizat atat de catre electorat cat si, cel mai important, de catre adversarii politici,obligati de fair play-ul sau.
6.Contracandidat, in mod firesc trebuia sa fie unul dintre cei care s-au ascuns prin fundul Moldovei sau mai stiu eu prin ce colegii cu dedicatie si au topait duminica seara ca au infrant si au intrat in parlament pe usa din dos.Recunosc ca mi-ar fi placut sa castige colegiul cu peste 50 de procente,atunci lectia predata de Iulian Craciun ar fi fost mai limpede pentru noi electoratul si mai usturatoare pentru "oamenii politici"Pe de alta parte nu cred ca avea ce cauta Iulian Craciun intre Udrea,Blaga,Igas,MRU,Cezar Preda.Macar si pentru simplul fapt ca spre deosebire de cei dintai Iulian Craciun are scaun.
7.Faptul ca ti-e rusine cand iesi din vreun aeroport din Europa este o chestiune care tine strict de tine.
Vreti sa intelegeti de ce - desi toti vrem schimbari - se intampla tot cum vor ei ?
Cititi "Mitul democratiei" de Lucian Boia. 150 de pagini doar. Ca vad ca tot e Lucian Boia citat in articol.
http://www.scribd.com/doc/21995621/Boia-Mitul-democratiei
vezi de exemplu pg.27-28 care explica cum a reusit sa se impuna votul universal - s-a impus incet-incet, cand elitelor le-a fost clar ca nu pierd mare lucru prin acordarea lui atata timp cat detin controlul. "Democratia invita la manipulare".
Reprezentarea paturilor de jos este infima in structurile superioare desii cei de jos sunt mult mai multi votanti. Degeaba insa. E doar o iluzie. Cei multi (si prosti) sunt doar mase de manevra.
Cu care cei 20% sunt scosi din joc :)
Concluzia lui Boia e .... delicioasa:
" Era aproape în afară de orice discuţie să manipulezi corpuri electorale restrînse, alcătuite din persoane bogate şi cultivate şi puţin sensibile la utopii şi soluţii extreme. Dar devine uşor şi profitabil să manipulezi o masă de alegători, exploatîndu-i frustrările şi speranţele. Hitler aajuns la putere graţie votului universal. Nu prea îl vedem instalîndu-se la vîrf în vremea lui Bismarck sau a lui Frederic cel Mare"
Mark Twain spunea: "Daca prin vot am putea schimba ceva, nu am mai fi lasati sa votam."
Sad ...
Parca sunt cateva tari unde functzioneaza.
E drept, cu alta structura a populatiei.
Insa cand tu lovesti in micii intreprinzatori introducand impozit forfetar, cand maresti TVA-ul, cand pe amaratii de bugetari care oricum traiau mai mult decat modest ii aduci la mizerie si la situatia de a fi aruncati in strada ... cand taranul roman e nevoit sa isi arunce productia pe camp, pentru ca nu o poate lupta cu importurile ... atunci de unde clasa de mijloc care sa te voteze?????
Totusi, ai dreptate cand spui ca ar fi putut face mult mai multe.
Nu sunt de acord cu ceea ce spui despre fofetar. Chiar daca o sa iau multe minusuri, spun ca forfetarul este o idee foarte buna intr-o tara in care majoritatea firmelor se descurca fiscal, foarte multe reusind sa supravietuiasca miraculos, ani la rand, cu profituri ridicole sau chiar cu pierderi.
Nu stiu care intreprinzatori au fost loviti de forfetar (nu-mi oferi numarul de intreprinderi desfiintate, pt ca acelea nu aveau activitate).
Pe bugetari nu i-as caina. De fiecare data cand intru in contact cu ei imi dau seama ca foarte putini isi merita locul de munca.
Deci vreau sa te contrazic la capitolul forfetar, sunt firme mici care au fost ingropate pur si simplu din cauza asta, si sa te sustin la povestea cu bugetarii: sunt multi care nu au ce cauta in sistem pur si simplu. Si cred in continuare ca daca s-ar fi concediat 25% din bugetari in loc sa taie salariile tuturor era mult mai sanatos pentru toata lumea. Dar cum si videanu/olteanu/blaga si compania au bagat oameni in sistemul bugetar, cum erau sa-i dea afara?!!!!
2. Nu toti sunteti pusi sa alegeti intre mere stricate. De exemplu chiar cazul de fata: Voiculescu VS Craciun. Si totusi "gloata" l-a ales cu majoritate zdrobitoare pe fostul turnator. Nu-ti spune nimic asta despre gradul de educatie si libertate al "gloatei"??
3. Cum se participa la democratie in afara de a vota si a respecta legile tarii? E vreun decalog de urmat? Sau e democratia alta cand esti sarac fata de cand esti bogat? E alta onoarea, cinstea?
4. Ce valoare are/aduce Voiculescu Romaniei? Ca sustine niste posturi TV? Crezi ca fara el nu s-ar dezvolta televiziunile in Romania?
Niste animale! Toti acei cunoscuti ai tai care au vazut un handicap si nu o minte, nu un om.
Si uite asa..imi e sila de mine, de Rommanik.. de tine... de ei.
Sa votezi un jeg abject ca Voiculescu mi se pare dezarmant! Dar, deh... sa furi, sa minti si sa omori nu e un handicap!
Nu Andrei, nu de asta a castigat securitatea, ci pentru ca poporul este mult prea pervertit, este vorba de materialul din care este plamadit, balega. Adu orice alchimist vrei, nu-l va face sa straluceasca, pentru ca si acest popor in marea lui majoritate a, sau ar fi turnat la securitate mama, tata, frate, sot, sotie, copil.
Asta a fost educatia primita in familie, in societate, asta este sistemul de invatamant, sa scoata viermii la inaintare, devoreaza mai repede si mai eficient decat orice alta solutie
Poate ca nu ar trebui sa mire intr-o tara plina de manelisti inculti, dar tot consterneaza al dracu de tare! Prost sa fii sa alegi pe voiculescu.
Insa, chiar era nevoie sa fie atacat ? Erau lucruri esentiale despre Felix Voiculescu nestiute inca de alegatori ? Credeti ca exista in acel colegiu macar un alegator care sa nu fi stiut exact ca Voiculescu e securistul Felix ?
Eu sunt convins ca victoria lui Felix nu se datoreaza apatiei contra candidatilor sai, ci mai degraba insensibilitatii celor 70% la anumite valori .
De ce comportamentul citadin al (extrem de) multora este manifestat ca si cand ar fi singurii oameni din oras? De ce isi aroga bucati din oras? (sub forma trotuarelor, numai bune de pus - intotdeauna de-a curmezisul - masinile - aceste zeitati imbecile luate pe credit?
De ce tagma taximetristilor este o zoaie si-o pleava?
De ce stau pe partea stanga a scarii rulante?
Fratilor, oameni buni - voi chiar nu realizati ca o parte (masiva) a Romaniei traieste intr-o mare tenebra din care nu vrea - benevol - sa iasa? Ati incercat vreodata sa "grefati" vreun comportament de cetatean european pe romanii astia intarziati? V-a iesit?
Si, in final - de ce a inflorit la toate primariile de sector din Bucuresti (ca doar inteleg ca a fost o decizie a fiecarui consiliu local in parte) cancerul asta cu iz de sifonare de bani numit pompos "Politia Locala"???????? I-ati vazut vreodata pe terchea-berchea astia avand vreo conduita intru indreptarea spiritului civic citadin, cel care ne lipseste atat de mult?
De ce sa ma uit pe fluturas cum se duc 1500 de lei catre statul acesta semi-retard?
Am fost înfrânt. De realitate. Sute de pancarte electorale care ne arătau cum "USL - Dăm înapoi pensii" - "Dăm înapoi salarii" - "Dăm înapoi spitale"... și am realizat că asta vrea românul: să i se dea. Și să i se ia - tensiunea și glicemia.
În rest, alege pe Voiculescu deoarece "Eh, maică, știu că a furat, dar poate s-a săturat, nu este ca unui din ăsta tânăr care fură iar". Deci, mai bine alegi hoțul dovedit decât un hoț potențial mai mare....
Populatia care nu a votat va suporta consecintele.
(si cei care au votat la fel, iar daca nu le place isi vor da si pumni in cap)
Ceea ce e surprinzator este ca nu tinerii care n-au mult in clini si maneca cu securitatea il voteaza pe Voiculescu ci cei care au suferit in timpul unul regim sustinut de oamenii care el.
Problema nu e ca UNII oameni sunt cum ii faceti dumneavoasta, problema e ca dispretul fata de clasa politica este asa de mare incat majoritatea alegatorilor au dilema de a vota intre ciuma si cancer.
Mai uita si ca a votat in 2009 la referendum pentru Parlament unicameral si ca nu l-a bagat nimeni in seama. Ca doar nu o sa se dea afara singuri - asa enormitate n-am mai auzit, sa strangi vot popular si apoi sa-l "validezi" in Parlament -unde corb la corb nu-si scoate ochii.
In fine... fiecare popor are alesii pe care ii alege (pleonastic spus). Nu suntem nici primii si nu vom fi nici ultimii care ne revoltam permanent si pasiv impotriva nedreptatilor si coruptiei politice. Nu cred ca exista stat democratic in lume care sa nu fie condus de cei alesi in urma 'vointei' unei majoritati plebee si criticat de catre minoritatea intelectuala. Intr-un fel, de la Caragiale incoace 'the show must go on'. Ne minunam retoric insa ne continuam meteoric existenta.
http://georginapp.blogspot.ro/2012/12/noi.html
trist, insa aveti dreptate.
marea noastra problema nu e politica, ci societatea.
iar aici, din pacate, nu stiu cine ne-ar mai putea ajuta. noi am aratat foarte clar zilele acestea ca nu vrem.
pana una alta-gestul celor de la Colegiu 8, incalificabil...dar de romanu's si prost si fudul
Sa traiesti bine!
Va credeam un tip cu oarece logica, zau asha! Dupa cum va credeam si una dintre persoanele mai putin manipulatoare de pe HotNews... >:
Altfel... imi pare rau de baiatul acela - dar probabil nu si-a facut destula campanie (sau nu a ales bine grupul-tinta) sau... poate nu si-a ales bine partidul pt. care sa candideze...
Pacat pentru el... poate data viitoare... ;)
dar de, la comunisti merge cu gloata.
Felicitari bucurestenilor care i-au facut un cadou nesperat lui felix, inca 4 ani de imunitate...
Sa dea numele celuilalt candidat - si pace buna!
Voit sau nu, Mixich scrie un articol complet lipsit de logica! Prost nu este - ramane, deci, varianta cealalta: pur si simplu, vrea sa manipuleze! Pacat... ne consolam trecandu-l si pe el pe lista jurnalistilor manipulatori, asta este...
apropo, ti-ai incasat "leafa" pt. craciun? gata alegerile s-or terminat.
Daca si un om instruit ca tine-dupa gramatica-gandeste asa,atunci , spiritul de romanesc nu mai are nicio sansa.
Eu am intrebat, pur si simplu, "daca nu conteaza partidul", DE CE face Mixich referiri la Voiculescu? A candidat Voiculescu acolo?
Din articol n-am inteles ca ar fi candidat acolo Voiculescu - de altfel, nici nu mi-as fi imaginat ca va candida pe undeva...
Raman totusi la remarca ref. la "partidul (nepotrivit) pt. care a candidat acel tanar" si la eventualitatea de a nu fi avut o campanie electorala destul de vizibila (sau / si bine adresata).
Poate data viitoare... :)
Da, in acel colegiu au candidat Cotoiul Securist si Iulian Craciun.
Acum are logica? Daca tot nu are, du-te pe Antene, ca acolo totul are logica.
Inca o dovada (daca mai are cazul) ca ceea ce spune Vlad e 100% adevarat.
Manipulare?!
Nici rusine nu mai aveti!?
Abia astepta sa vad cum veti iesi in primavara!
Abia astept sa va vad linsati de cei c are v/au ales!
Sa vad pe unde veti scoate camasa!
furtul = pacat
coruptia = furt, deci vezi mai sus
turnatoria = fapta lui Iuda
spalarea la cap prin Antene = pacatul prostiei, amendat pe-ndelete de N. Steinhardt
lenea (incl. cea mentala) = pacat
Si lista ar putea continua - chiar va rog s-o completati.
Daca lumea vine la biserica poate afla despre ce este vorba cu pacatele! Depinde de unde iti vin valorile pe care le impartasesti.
Daca nu, afla de la "Un show pacatos" (tot o creatie voiculestiana!) si alte creatii de aceasi t(z)eapa!
Sa nu ne amagim.
Sa nu ne amagim.
daca facem niste calcule elementare, pt. borfashi si securisti nu a votat decit ceva peste un sfert dintre romani..... asa ca USL nu prea reprezinta mare lucru... problema este ca ARD-ul nu a fost in stare sa prezinte o alternativa convingatoare. daca o facea, "trezea" si restul romanilor si le obtinea voturile. practic majoritatea "covirsitoare" nu a votat USL ci nu a votat, pur si simplu pt. ca nu aveau ce sa voteze.
da in '90, FSN a avut victorie covirsitoare pt. ca au si votat atunci aproape toti romanii cu drept de vot... dar sa afirmi acum ca USL a avut "majoritate covirsitoare" de dovada de ingustime a mintilor celor care sustin asa ceva.
Necazul este insa ca datorita acestei situatii, romanii care nu au votat vor suporta la rindul lor consecintele "dezastrului" ARD". E uimitor ca nu s-au gasit citiva conducatori copetenti si cu carisma care sa ofere ceva convingator alegatorilor, pt. ca Romania a produs destui oameni de valoare...
Trecand mai departe acum, as tinde sa am o privire mai degraba...geopolitica, daca va amintiti,
prin 2003, Eduard Shevardnadze a plecat, a venit Saakashvili, mai vestic el de vel (acum si el are probleme),
prin 2004 Leonid Kuchma a plecat, a venit Iuscenko, si asta mai vestic (are blonda lor probleme mai mult acum)
prin acea perioada au mai fost niste mici ingramadeli prin alte state, dar nu semnificative, fiind puternic legate cultural/politic/social/economic/religios de rusia
a plecat si comunistoidul nostru pe atunci, a venit Basescu (acum are si el probleme, blonda...se tine bine inca :) )
Intrebarea se pune, cam prin ce an, incepem sa observam o schimbare in plan geopolitic? Cam prin 2009....ce s-a intamplat atunci? Pai e simplu, a plecat Bush, a venit Obama ;)
Si din nou a inceput sa bata vantul in cealalta directie...asa ca...mahalaua noastra, cat de colorata o fi ea...doar raspunde la niste impulsuri crezand ca detine controlul, un fel de Pavlov, unde se aprinde becul, saliveaza :)
Tot spre sfarsitul mandatului lui Bush, Georgia s-a smotocit cu Rusia...bine, acolo si rusia si-a incordat muschii stiind bine ca politicile US se vor schimba
Si acum o stire veche de 5h care dovedeste situatia geopolitica f f bine: http://www.livemint.com/Politics/BNR1BcLE3LOdZng6gS3PJO/Georgia-Russia-to-hold-first-direct-talks-since-war.html
Dar acum scoala e pe net, nu are granite, politicienii si comentatorii care inteleg asta vor avea un viitor daca vor tine seama de asta, in loc sa se induioseze la nesfirsit de satucul din poveste si de elitele noastre in mare parte irelevante.
Pentru ca Romania, in ciuda cliseelor, e o tara tinara.
E omeneste imposibil, ca 1 om sa impinga 9.
Poate daca procentul era altul..
Azi serbam iar victoria,
Si indoiala se ascunde in gand,
Azi serbam iar victoria
Moralul e un strut cu capul in pamant.
II:
Te intreb daca vezi vreo schimbare
Ma intreb daca simti vreo schimbare,
Va intreb daca e vreo schimbare,
La oamenii din jur.
III:
Azi serbam iar victoria,
Hingherii dorm si cainii latra-n mahala.
Azi sebam iar victoria,
Cu oborocul car lumina si pe strada mea.
Nu cred ca este necesar ca la varsta de 18 ani sa nu poti face distinctia dintre bine si rau, dintre merit si furt, dintre alb si negru.
Eu cred ca majoritatea concetatenilor nostri care au facut efortul sa mearga la vot au preferat sa il aleaga pe unul care a turnat, furat, torturat, etc. si numai el stie ce o mai fi facut in defavoarea unui tanar asupra caruia nu planau banuieli de acest gen.
Iar aici mai trebuie facuta o remarca: a copia NU echivaleaza cu a-ti fura propria caciula, cel putin nu in Romania pe care o cunosc eu.
A copia echivaleaza cu a arde etapele, a o lua pe scurtatura, a taia fata fraierilor care isi tocesc coatele sa invete, pentru ca in final tot sub talpa unuia care a stiut sa se "descurce" vor ajunge
Asa incat daca esti baiat destept, "inveti" sa te "descurci".
Cei care invata ca sa nu isi fure singuri caciula, dupa o varsta daca au ocazia pleaca din tara care le refuza recunoasterea meritelor.
Cred ca ai un punct de vedere valid cand spui ca pentru a ridica mahalaua trebuie sa te duci sa joci pe terenul ei, sa ii vorbesti pe limba ei.
Insa o asemenea actiune implica un mare efort de vointa, si se poate intampla ca ceea ce ai construit intr-un an-doi, sau poate chiar opt, sa se naruiasca in cateva zile sau saptamani (ma refer aici la actiunea din vara indreptata impotriva principalelor institutii ale statului).
Asa incat stai si te intrebi daca merita?
Din punctul meu de vedere, al individului, acest efort nu merita. Cata vreme nu va exista un element in jurul carora sa se coalizeze niste forte mobilizatoare, orice asemenea efort individual este egal cu un fir de nisip in desert.
Iar aici cred ca este intr-adevar vina elitei, ca nu reuseste sa propuna niste personaje credibile cu care sa te poti identifica si de care sa poti fi mandru.
Ba aici, as putea spune ca USL s-a descurcat mult mai bine prin cooptarea lui Arafat (mie mi se pare ca s-a
S-ar putea ca tocmai aceste alegeri sa fie dusul rece de care este nevoie pentru ca sa se trezeasca lumea la realitate.
La fel de bine cum s-ar putea sa ajungem precum Ucraina sau Belarus si sa nu ne mai revenim o lunga perioada de timp.
Cert este ca radiografia societatii romanesti la momentul decembrie 2012 demonstreaza ca cei mai multi romani sunt indiferenti vis-a-vis de liderii politici carora sa le incredinteze votul pentru a-i conduce, iar urmatorii clasati prefera restauratia statului socialist/comunist care sa le dea.
Cei care isi doresc un sistem mai meritocratic, o economie de piata baza pe principiile liberalismului economic sunt o minoritate ale caror voci nu se prea pot face auzite si care nici nu isi gasesc prea multi corespondeti printre liderii politici actuali (indiferent de tabara politica la care ne putem referi).
Halal, niste lasi penibili, buni doar sa dea cu gura.
In secunda in care dispare Basescu de pe scena politica, dispare si suportul cetatenilor pt. USL.
trebuie sa recunoastem ca poporul prefera sa momentul in dauna unui viitor foarte apropiat sau mai indepartat corect. eu atat vreau un viitor corect pentru copilul meu. pentru ca traind acum pe datorie, copiii nostri vor fi condamanati sa duca aceeasi viata mizera ca si a noastra, poate chiar mai rea.
Traim in secolul XXI, exista acces la informatie, Internet, televiziune prin cablu, sateli, avem posibilitatea sa calatorim in alte tari, avem libertate de exprimare, avem posibilitatea de a face schimb de idei cu straini (daca avem dubii in propria noastra judecata).
Daca in schimb majoritatea prefera sa se uite la badea, gadea, ciutacu si compania, atunci inseamna ca asta intereseaza, asta se doreste.
Cine sunt eu si cine esti tu ca sa negi aceste realitati :-)
Deci si prin urmare, in concluzie nu cred ca educatia este de vina ci sistemul de valori existent cu alegerile pe care le implica.
Si stiu bine cine este Dan Voiculescu. Stiu inca din 1990, cand PMB (stiti cine e PMB???) il demasca drept securist in Romania libera. Dar am facut-o, adica l-am votat, totusi. Intrebarea este de ce? Marea intrebare este "DE CE?".
Nu, nu reprezint mahalaua inepta (curios... Mixich foloseste exact termenul pe care l-a folosit Baconschi, si pentru care a fost demis). Pot sa inteleg cine este Voiculescu si cat de toxic este el pentru Romania. Si atunci?
Intrebati-va voi, cei care il sustineti pe Basescu, de ce am facut asta. Si cand va veti da singuri raspunsul o sa intelegeti de ce astazi Nastase este privit ca un detinut politic, de ce Iliescu este reevaluat, de ce oameni ca mine au trecut pana si peste greata provocata de Gigi Becali.
Cristi
P.S. In urmatorii doi ani USL poate sa faca orice, sau aproape orice, pentru ca i se va ierta. De ce? Raspunsul este acelasi...
Ca daca te uitai la Plesu, Liiceanu si Patapievici, iti garantez eu ca aveai o sfanta oroare de Varan.
Daca lucrezi la stat si te-ai suparat pe Basescu ca ti-a "taiat" salariul de bugetar, atunci te anunt ca faci cu siguranta parte din ceea ce autorul a numit pe buna dreptate "mahala", asta chiar daca tie-ti place sa crezi altceva!
La Societatea R ati fost in misiune?
Intr-adevar marea intrebare e de ce un om ca Dvs. a votat USL. Credeti cu adevarat ca, pe termen lung, USL-ul si tot ce reprezinta el e o solutie potrivita pentru Romania? Indraznesc sa anticipez ca nu. In acest caz votul dat vi se pare o investitie rationala? Era clar ca ARD nu putea oferi suficienta substanta presedintelui pentru formarea unui nou guvern si, mai ales, e clar ca, mai curand devreme decat tarziu, dl Basescu va disparea din peisajul politic. Chiar credeti ca dl Basescu a fost mai toxic pentru Romania decat dl Iliescu si epigonii?
ma pufneste rasu' cand aud ca de vina e antena 3 care, vezi-doamne, tine telespectatorii captivi :))
domnilor, va asigur ca si b1tv face exact acelasi lucru; surprinzator, dar orice anti-basist care priveste o jumatate de ora de program la postul securistului de omenie paunescu, ajunge sa fie si mai determinat in ura fatza de basescu si de portocaliu
ce e asa de greu de inteles? alegerile astea au aratat ca ORICE e mai bun decat basescu si ce reprezinta el in trecutul recent si prezentul Romaniei.
chiar si un fost securist de teapa lui voiculescu
basescu este (pe merit) inamicul public numarul unu al romanilor. este poate chintesenta a tot ce-au avut mai urat de oferit comunismul si securitatea.
plus instinctul asta de smenar valutist
dupa 8 ani de zile in care si-a asumat puterea absoluta cu toate institutiile ei, Romania a devenit domeniul clicii lui.
furtul, minciuna, agresivitatea, lipsa de educatie, proasta crestere, tupeul, lasitatea si servilismul au ajuns la noi valori de stat aduse si impuse de acest individ si de cei din jurul sau
aura lui de om simpatic e de mult dusa; din pacate asta a fost singura lui valoare
sper ca macar acum, in ultimul ceas sa fie capabil sa gandeasca lucid, sa-si accepte infrangerea si sa iasa din politica pe picioarele lui
altfel, cealalta alternativa e sa iasa cu picioarele inainte...
Basescu si regimul lui (?) au umplut inchisorile cu detinuti politici ? Au creat o politie politica perceputa a fi peste tot si a avea urechi foarte mari ? Au promovat turnatoria intre colegi, prieteni sau rude ?
As mai continua enumerarile, dar nu cred ca merita...
Craciun e irelevant. E doar o victima colaterala in lupta dintre doi goliati. De ce s-o fi bagat acolo saracu'?!! Poate era bun, dar in alt film.
Voiculescu se va bate ca un leu sa te reprezinte in Parlament in perioada 2012-2016: cu initiative legislative, legi croite cu masura, tot ce trebuie. Base' poate sa i le respinga doar o data !!! (cel mult pana in 2014) - sa se-nvete minte...
Recursul la istorie pare inutil.
R: Pentru ca esti prost.
I: In urmatorii doi ani USL poate sa faca orice, sau aproape orice, pentru ca i se va ierta. De ce?
R: Pentru ca sunt multi alti prosti, la fel ca tine.
Nu ai inteles nimic din viata.
Stiu ca statistic ar trebui sa se pastreze procentele, dar eu cred ca totusi daca ar fi votat 80% altfel ar fi aratat rezultatele.
In alte tari oamenii se duc la vot si pentru a contracara votul saracimii.
rogu-va, nu va mai asumati roluri pe care nu le aveti
Aveti dreptate. Multi romani au votat USL si au impus-o celorlalti. Nu as trece insa atat de repede la concluzii in privinta "boborului". Cu voia dvs, as dori sa subliniez ca participarea la vot a fost de circa 42%, iar procentul USL de circa 60%, ceea ce situeaza USL la ... 25,2% din voturile posibil a fi exprimate. Ma rog, asta e democratia (nu-l mai citez pe W.Churchill, pt ca stiti perfect ce vreau sa spun). Eu as fi inclinat sa cred ca majoritatea poporului (cu drept de vot) este dezgustata de clasa politica din Ro, deci .. nu merg la vot, pentru ca nu au "ce alege". Un semnal de alarma pentru viitorii guvernanti (USL + eventual UDMR) este chiar procentul REAL obtinut (25,2%) care ar trebui sa le dea de gandit. Intr-adevar, "pe hartie", au 60%, dar trebuie sa fie atenti la ceea ce fac, pentru ca cei 75% (reali) care nu au votat pentru ei "s-ar putea sa se trezeasca" si atunci ....
Cu stima, de departe,
M.D.
mahalaua ii percepe ca pe niste tipi aroganti si plini de sine ca de altfel si pe "greii " USL... cu deosebirea ca acesti "grei" ai USL-ului, vorbesc limba mahalalei.
Electorilor din mahala le suna mult mai bine limbajul folosit de vaghelie sau becali, le place mai mult ura de clasa si extremismul, pt. ca ei insisi traiesc extrem din multe puncte de vedere, iar ceea ce occidentalilor li se pare deplasat, anormal si prost, electorilor romani, li se pare absolut normal, fiind parte componenta a vietilor lor.
ceea ce se vrea a fi ARD-ul, adica o alianta = o echipa, este orice numai echipa nu. e tipic intelectualilor romani , sa fie fiecare vedeta pe partea lui si sa-si puna piedici unul altuia, nefiind in stare sa ajunga vreodata la un consens si la o strategie de conlucrare comuna, puternica.
pina nu vor invata sa lucreze in echipa ca occidentalii si sa coboare de pe piedestalurile lor si-asa cam subrede, nu vor avea nici o sansa, in fata pseudo-intelectualilor din USL. pe aia cel putin i-a invatat scoala de partid si de hotie cum sa conlucreze in mod eficient. ARD nu a fost in stare sa formuleze o oferta clara si pe intelesul tuturor alegatorilor, care sa-i convinga pe acestia sa-i aleaga.
ceea ce este cert, este faptul ca si daca le va merge romanilor, mai prost decit acum, sub guvernarea USL, tot USL vor vota si peste 4 ani.
Singurul care a reusit sa coboare de pe piedestal si si sa-i inteleaga psihologia mahalalei si sa-i mai si vorbeasca pe limba ei, este Basescu. Din pacate a fost si este singurul in stare de asa ceva si s-a vazut bine, ca desi fortele politice din spatele lui sint neglijabile, a reusit, mai mult de unul singur, sa supravietuiasca, cu toate ca a lovit cit a putut de puternic in adunatura de borfashi numita parlament si guvern USL si a avut de "incasat"...
Nu incerc sa disculp plebeii. Si-au castigat dreptul de vot punand osul in razboaie. Acum in vreme de pace nu ne mai plac. Beau mult, miros urat, voteaza aiurea... . De ce atunci se plang unii ca nu li se permite sa ii reprezinte ? A mers vreun ARD ist frustrat in mijlocul lor sa bea o bere, sa ii asculte, sa le spuna despre el. Sa li se constituie in mdel de succes demn de urmat ? Din pacate nu. Marele lor conducator a fugit in "Vest" la un loc caldutz si sigur. Si pana si acolo a mancat o duma de bataie de la un biet consilier local. Regulile onoarei cer un Mea Culpa si o demisie. La altii si un sepuku. Sa nu ne infierbantam totusi. Mea Culpa pentru inceput ar fi fost indeajuns pe meridianu asta al nostru. Ati auzit asa ceva ? Cu exceptia lui Preda. Si a lui Biris. Acestia mi-au castigat respectul pentru declaratiile pline de fair play. Pai daca luceferii schimbarii nu au coloana, brat de luptator si viziune de invingator voi vreti sa lupte mahalaua in locul lor ??? HA. O sa va lamentati mii de ani de acum in colo. Impulsul schimbarii trebuie sa vina de sus in jos.
Nu stiu daca Varanul e asa de baiat rau. Adica daca era de parnaie nu cred ca era o problema sa ajunga acolo. Cu Adrian s-a putut. Cred ca mai mult e mai mult dracul de care are nevoie Presedintele pentru a aparea in haina de justitiar pe sticla. Si de om integru si in lupta cu sistemul ticalosit. Pai daca stingea Antenele pe cine mai dadea vina ?
Nu exista sanse de schimbare. "Posturile" sunt blocate in toate partidele. De baronii locali care-si trimit secretarele n Parlament ca nu au timp destul de furat pe plan local.Suntem aceeasi Romanie medievala. Cititi-l pe Balcescu. Veti fi surprinsi cat e de actual.
in plus, nu vad ce este "subtire" sau intelectual in a balacari pe cei care ar putea sa nu te voteze. in campania electorala, ARD-ul a folosit mesaje de genul: "nu lasa Teleormanul sa voteze pt tine, nu lasa prostia sa voteze in locul tau".
cu regret o spun, dar un candidat curat intr-o mare de noroi nu schimba NIMIC. oferta electorala a ARD-ului a fost jenanta, la fel ca si a USL-ului.
cat despre candidati, ei reprezinta "colegiile" doar in ziua alegerilor. apoi asculta cuminti de partid.
Dar nu e asta, au fost ziaristi in zona sa vada efectiv ce s-a intamplat in campania electorala?
Din nefericire domnul Iulian craciun a candidat din partea unei aliante politice care a produs extrem de multa suferinta romailor .
Eu nu il agreez pe Vioculescu , deoarece eu cunosc foarte bine ce a insemnat securitatea in regimul Ceausescu , eu sunt in varsta de 60 de ani si nu am fost membru al PCR , numai eu stiu cat am avut de suferit , dar regimul basescu a fost cel mai ticalos din toate .
Dupa parerea mea nu s-a votat omul de pe lista ci omul/oamenii impotriva carora votantii aveau un ghimpe. Iar acei oameni au fost Basescu si Boc. In principal Basescu pentru ca Boc nu a fost decat bufonul regelui. Asa cum aplica autorul articolului democratia, asa se aplica si in partide. Cel care are mai multi sponsori dicteaza. Degeaba ar fi castigat IT-istul daca, in incercarea de a promova sa zicem o lege, ar fi incalcat interesele unui barosan din partid. La fel a incercat sa se comporte si Basescu cu populatia. Ceva de genul eu stiu mai bine decat voi asa ca trebuie sa ma credeti neconditionat.
Sa ma explic. De exemplu daca problema pensionarilor ar fi prezentat-o ca o consecinta a legilor in vigoare in anii anteriori si nu ca pe ceva aparut din senin si pe care pensionarii si nu numai ei, au perceput-o ca pe o acuza adusa lor ca indivizi poate astazi PDL-ul ar fi putut sa-l trimita pe IT-ist in parlament. Categoriile sociale au trecut peste orice rationament si au votat impotriva celor care i-au jignit.
Asa se explica dupa parerea mea victoria lui Voiculescu si nu numai a lui. De fapt nu e victoria lui ci infrangerea lui Basescu care nu a inteles ca ceea ce a prezentat USL-ul ca argumentatie pentru demiterea lui a fost de fapt perceptia unei mari parti a populatiei (ma refer la acea parte care a fost la vot).
El este principalul vinovat de ingroparea in anonimat a PDL-ului si nicidecum meritul USL-ului.
PDL-ul si Basescu au aratat ca Romania poate fi condusa cu o mana forte. Daca insa foloseau acesta forta pentru a simplifica functionarea statului (ceea ce au promis de altfel), atunci cred ca era rezultatul era altul.
Nu ma refer aici la cei 100.000-200.000 de functionari care cica nu mai lucreaza in administratia publica, ci la eliminarea hatisului legislativ.
De exemplu am revazut un interviu al domnului Funeriu, in care acesta spunea ca este nevoie de inca 70 de legi secundare pentru ca legea educatiei nationale sa functioneze. Este o aberatie daca stai bine sa te gandesti. Cred ca legea asa cum este ea este suficienta. Cel mult unele articole trebuiau sa fie mai clar formulate.
Problema este alta de fapt: 30% din angajatii MEC-ului nu predau la catedra.
PS: "Much less work, ...., much less power" , sir Humphery
http://www.youtube.com/watch?v=gmOvEwtDycs&feature=related
Acesta este tristul adevar romanesc :(
Din pacate, odata cu alegerile de ieri mi-am pierdut total speranta ca ceva se mai poate schimba in tara asta ... si cum se spune ca speranta moare ultima, nu prea mai stiu in ce am putea inca crede / spera / visa.
poate intr-o lume normala, cat mai departe de Romanica noastra draga ;)
Din pacate asta vrea poporul si asta a primit. Imi e mila de amaratii care se bucura acum in van. In cateva luni vor plange de foame si frig. Sau invers.
Gabriel
si securistul Voiculescu, si IT-istul Craciun au candidat din partea unor partide versate in lupta pt putere si in afaceri necurate.
unde este diferenta? - a, unul e bolnav, iar altul batran?
unul si-a dat arama pe fata, altul are ca atu anonimatul?
nu inteleg ce vrea sa demonstreze d-l Mixich in afara de aviditatea snobului roman pentru orice se poate numi "elita".
oare candidatul IT-ist si cu afacere prospera nu reprezenta cumva partidul care sustinea si sustine sanctionarea micilor producatori agricoli si a micilor antreprenori pentru ca, prin eliminarea lor de pe piata, sa se faca loc marilor companii?
oare nea Voiculescu nu are si el o afacere infloritoare? oare Antena 1, 2, 3 etc. nu a fost lasata sa indobitoceasca lumea de catre CNA-ul PSD-ist sau PDL-ist in egala masura?
oare daca in locul IT-istului Craciun candida vamesul Blaga politica PDL-ului ar fi fost alta in Parlament?
eu cred ca "mahalaua" are, ca noi toti, memorie mai buna pentru dezastrele recente. mahalaua a vrut sa scape de ultimii si s-a pomenit pe cap cu primii.
eu as fi vrut sa scap de toti. solutia subtire era votul. sau aia era solutia mahalalei majoritare?
nevermind.
acu as vrea sa-i arunc in aer: subtiri sau grobieni laolalta - "puscarie si casa de nebuni"
"If it's a secret, I don't tell you!"
Europa ne-a dat bani, pt civilizarea maselor. Dar Voiculescu a pus mana si pe astea, si inca altii ca el. Exista un ZID, INTRE EI SI VOTANTI. Sa-i ia dracu! Sa le piara numele in vecii vecilor!
oamenii de rand ar fi trebuit sa beneficieze in primul rand de cursuri de antreprenoriat si de programe care sa-i invete sa se asocieze si sa acceseze fondurile europene - asa ceva nu s-a intamplat, desi la putere au fost "ai nostri".
Voiculescu, Nastase etc. au facut bani nu doar inainte de Revolutie si sub Iliescu, ci si in timpul lui Basescu - afaceri infloritoare... caracatita afacerilor "de politician" este intinsa pe toata Romania.
si varful de lance al ARD-ului, d-l Blaga, a fost director general al vamilor in timpul lui Iliescu, intr-o perioada in care mafia vamala era pe val.
zidul l-au pus politicienii intre ei si votanti, iar propaganda ARD-ului a mers pe aceeasi linie. doar ca asta ii face sa coboare moral mai mult decat "mahalaua" de care se feresc.
Ei au dat drumul la "fabricile de diplome" numite pompos universitati particulare, ei au angajat nulitati pe post de profesori universitari, ei au angajat profesori universitari care predau si la stat dar care, adunate orele de catedra, ajung la 28 de ore de predare pe zi, ei au desfiintat examenele de admitere si au introdus inscrierea cu buletinul, ei au infiintat examenele de an date de acasa, din fata calculatorului, ei au inventat bac-urile fraudate, ei au pus bazele plagiatelor pentru titlurile de doctor acordate cate 2-3 pentru fiecare politician sau politruc semi-analfabet, etc.
Sa-ti mai countinui?
Mda - avem asigurate premisele intrarii tarii in colaps - noi nu suntem in euro ca grecia ca sa ne salveze vestul de 342 de ori . Bagaje si popcorn .
In plan politic, am asistat la incapatanarea presedintelui Basescu de a-l reinstala pe Boc premier, in ciuda majoritatii subtiri a PDL in Parlament, conducerea tarii prin ordonante de urgenta, fortarea unor legi esentiale (numaratoarea gresita a Robertei Anastase, etc), obedienta absoluta a PM Boc fata de presedinte, etc.
Lipsa de comunicare a guvernantilor PDL cu masele populare, mesajele prea sofisticate si prea tardive pentru a fi receptate corect de majoritate, masurile nepopulare luate dupa anii de boom economic, optimismul exagerat din 2009-2010 cand de fapt criza abia incepea, supunerea totala fata de FMI, BM si BCE, aroganta conducatorilor (lideri cu averi mari care se adresau romanilor la fel ca angajatilor din propria fabrica), toate au facut ca PD-L sa piarda constant in sondaje.
Nu in ultimul rand, autoritarismul presedintelui Basescu a fost receptionat de mase drept comportament dictatorial. Acesta este insa si motivul pentru care liderii PDL au fost prea timorati pentru a avea curajul sa il infrunte pe Basescu atunci cand a gresit. Este si motivul pentru care - in aceasta ultima campanie electorala - numai vocea presedintelui Basescu a fost cu adevarat auzita dinspre tabara ARD, lucru deloc firesc pentru o pozitie in stat ce se vrea echidistanta politic.
In general, lipsa de comunicare a PDL cu masele (cu exceptia deselor iesiri publice ale presedintelui Basescu), a daunat grav democratiei noastre.
Daca USL va repeta greselile de mai sus ale PDL, va avea peste 4 ani - daca nu mai devreme - aceeasi soarta cu PDL. Situatia USL este mai rea: vor fi singuri la guvernare iar criza economica va fi mai grea in 2013 fata de 2009.
Cel putin asa gasesc explicatie la faptul ca alesul a fost unul dintr-o generatie expirata, dar care tine cu dintii sa redevina actual si chiar "in slujba poporului", iar vointa, inteligenta si valorile unui tanar ce a facut dovada unui invingator prin propria lui viata, au fost invinse.
- sau poate erau in strainatate la munca
- sau poate erau in deplasare
tuturor li s-a spus: "nu aveti dreptul sa votati".
cei care au permis aceasta aberatie sunt parlamentarii / politicienii din PDL, PSD, PNL.
dar e de preferat "cauza" unui politician cauzei pierdute a democratiei.
Scrieti pe un ton elegiac despre infamul varan si luminosul tanar. Despre Goliat si David. Si eu il simpatizez, ca persoana, pe tanarul Craciun. Voiculescu imi este cu totul nesuferit si-l consider o plaga politica. Oricand as bea o ceasca de ceai cu dl. Craciun, iar de Voiculescu mi-as feri pasii.
Dar nu despre persoane era vorba aici, ci despre persoane "inregimentate"politic. Dl. Craciun a gresit "regimentul". Cum as putea sa iau in serios profilul sau (persoana cu dizabilitati, energic, implicat, inteligent), cand el insusi si-a dinamitat partial cartea de vizita? In ultimii 2 ani, in Romania au fost sute de cazuri de persoane cu handicap sever carora guvernul Boc sau guvernul Ungureanu (aplicand "reforma") le-a anulat micul sprijin material anterior. Au ajuns doar niste umbre flamande care-si asteapta moartea. Dl. Craciun a ignorat acest fapt alegand sa reprezinte ARD in fata cetatenilor. De ce nu ar fi ignorat si cetatenii elementul biografic particular al dlui Craciun, retinand doar faptul ca dansul candideaza pentru politica de a "scoate din sistem pe cale naturala" niste amarati?
Deplangeti soarta minoritatii "occidentalizate" strivite intre "mahala" si "boierii" cei grasi? De ce? Vi se pare ca aceasta "minoritate occidentalizata" chiar se comporta ca o elita chemata sa lumineze calea neamului?
In 1848, o minoritate "occidentalizata" (oameni educati in Occident, mai degraba avuti, generosi) a pus temelia modernizarii tarii. Proclamatia de la Islaz nu prea seamana insa cu faptele si proiectele ARD. Ei vorbeau despre drepturile si virtutile poporului, nu despre "ciumpalaci", despre "mahalaua inepta". Mai cititi Proclamatia.
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Proclama%C5%A3ia_de_la_Islaz
În același joc fățarnic se lansează și autorul acestui articol. Inutil să mai dovedesc de ce.
Programul politic al dlui Crăciun este complet amatoristic și nu întrunește nici măcar cerințele unui elementar activism civic pentru persoanele cu dizabilități. Să vrei să ajungi parlamentar ca să pui rampă la Palatul Parlamentului (cunosc situația personal, este perfect accesibil) sau să pui rampe la blocuri (inutile, dacă nu poți ajunge la ele din cauza mașinilor parcate pe trotuare) e o glumă, desigur. Celelalte idei de program sunt pe măsură. Vagi și generatoare de chaltuieli publice, în loc de venituri publice.
Mă gândesc acum la Stephen William Hawking, CH, CBE, FRS, FRSA, dar mai ales la F. D. Roosevelt care este singurul președinte american care a câștigat trei mandate, dar, mai ales, al II-lea Război Mondial.
Adevărata problemă este că dl Crăciun, de fapt, și-a facut platformă politică din propriul handicap. Acest lucru este dezgustător, iar personal, ca handicapat locomotor, îl disprețuiesc profund pentru asta. Tot pe acest handicap își clădește articolul și autorul acestuia. Deplâng această ipocrizie care induce o discriminare - dacă un handicapat vrea luptă politică, atunci să se lupte politic de la cap la coadă și să nu cerșească simpatia pentru handicapul său. Să aibă demnitatea propriei mobilități reduse și să iasă la lupte cu arme legale. Praștia lui David nu este căruțul cu rotile în care suntem țintuiți, ci puterea gândului și credința în dreptatea cauzei pe care o susținem.
De la egal la egal!
Excelent articol, sper sa fie bine inteles de toata lumea. Mi-a placut nespus.
Cu excepția unor oaze din Ardeal, românii își demonstrează încă o dată incapacitatea de a decide pentru propriul viitor, frica de lucrurile mărunte, lipsa de aspirații și păguboasa iertare creștină.
Azi ati mai coborit cu picioarele pe pamint, si ati realizat ca de fapt, suntem un popor constituit majoritar din brute, hoti si mahalagii - nu chiar un popor de soi, mai degraba o adunatura jalnica de pomanagii sau iluzionati. Aia care mai gindesc si mai si muncesc sunt o minoritate, care nu e pregatita sa isi asume statutul, si mereu se iluzioneaza ca vai, suntem mai multi, putem mai mult... Putem face fix o laie! suntem un 15-20% ramasi in tara, cel putin jumatate pe picior de plecare la cel mai mic semn de inrautatire a situatiei. Iluziile nu isi mai au rostul, iar lupta.... nu prea mai pare realista nici ea, pt ca ar insemna sa iti sacrifici viata potential buna (in alta parte) pe un chin inutil, de nimeni apreciat.
Tineti cont ca romanii actuali nu prea mai au nici o treaba cu de-alde "escu", in tara au mai ramas numai aia invalizi sau fricosi; realitatea e ca au plecat nu doar geniiile, ci si analfabetii buni de munca - oricine a fost cit de cit lucid si a analizat corect realitatea. Da - singura explicatie pt noi cei ramasi e ca nu am judecat limpede si am preferat sa ne mintim singuri, ca avem vreo sansa. Drept care o sa muncim ca sclavii in continuare, sa tinem in spinare milioanele de asistati sociali si bastarzii lor, precum si pe "fetitele" lui Voiculescu, si cei asemenea.
> MA DOARE PENTRU COPIII PE CARE
> INCA NU I-AM NASCUT
>
Spre binele lor, sper asa sa si ramana :)
Revenind insa la alegerile din colegiul 8, ele pot avea un inteles simbolic, dar realitatea este usor diferita. Daca Iulian Craciun era pe lista USL avea 70 de procente. Tot asa cum daca D. Voiculescu era pe lista PC (daca ar fi candidat singur) nu lua mai nimic. Problema votului masiv pro USL trebuie cautata in ceea ce a facut Basescu si PDL-ul pana acum. Cum s-au raportat ei si cum au inteles problemele si nevoile populatiei Romaniei din perspectiva culturala. Ce alceva este politica populista si manipulatorie decat specularea grosolana a acestei inapoieri culturale in care se afla marea majoritate a populatiei? Asta a facut Basescu si PDL, asta face USL-ul. Nimeni nu isi propune si nu si-a propus pana acum sa scoata acest popor din starea in care e, ci toti au vrut si vor doar sa profite la maxim de pe urma lui, indiferent cu ce consecinte pentru viitor. Exemplele date de dumneavoastra sunt admirabile, dar reprezinta o picatura intr-un ocean. Pana la urma solutia este constientizarea la nivelul elitei a acestei falii culturale si a nevoii de a o ameliora, iar aceasta intelegere sa capete forma unor politici pe termen lung aplicate cu consecventa. Nu descoperim apa calda, trebuie sa pornim de jos, in special de la copii, de la educatia lor, iar prin educatie nu ma refer la cunostintele de ordin tehnic care domina aproape in mod exclusiv scoala romaneasca, ci la dobandirea de valori autentice si de comportamente compatibile cu societatea moderna. Pe scurt, este nevoie de un efort civilizator facut cu dragoste, cu intelegere si dezinteresat.
Udrea, NIMIC. Boc ? A ras salariile bugetarilor.
Cam asta s-a intamplat in 8 ani de guvernare si presedentie.
Oamenii cu adevarat puternici au facut ceva. Cornul si laptele, stimati cititori ... cornul si laptele a fost adus in fiecare scoala. Mergeti in scoli si uitati-va cat se bucura copii cand primesc un corn si lapte.
Oamenii astia din PDL si-au batut joc de oamenii din tara asta si merita sa fie pusi la perete.
M-a bufnit rasul cand am citit realizarea: inca o data se confirma ca poporul asta este unul de asistati social.
Au nevoie de cineva care sa le dea un corn nu conteaza ca acelasi personaj le fura fabrici intregi de paine.
Romania e o tara de sclavi, doar cu o treapata mai sus decat tari precum Somalia.
Pentru ca daca PDL (sub acoperire) a ajuns sa apeleze la mila publica, pentru ca asta inspira acel Craciun, atunci nu merita niciun vot.
Asta-i o treaba. Alta este ca sub umbrela ARD s-au ascuns tot felul de personaje scarboase gen Woodrea.
Si nu in cele din urma, nene, lumea i-a tras-o lui Basescu. Nu mai vrem sa-l vedem.
Si satisfactia de a le vedea mutrele catranite dupa inchiderea urnelor a fost maxima.
Asta e, am spus de acum 2 ani ca PDL-ul va avea soarta PNTCD-ului. Sa se considere norocosi ca macar intra in Parlament.
Musiu Mixich, faceti gargara degeaba, lumea n-are nimic cu Craciun, are cu Basescu. Daca nu va dati seama de asta, poate ca e cazul sa va lasati de analize politice, nu e pentru dumneata.
Alegerea nu a avut nici o legatura cu handicapul fizic; chiar daca ar fi candidat Nicusor Dan rezultatul era aproape acelasi; involuntar, recunoastem ca avem mai multe in comun cu Voiculescu. Trist dar adevarat.
Desi s-a votat partidul, nu poti sa nu vezi si omul pe care pui stampila (decat daca nu stii sa citesti...).
- Ce fac românii?
- Plâng de supărare, înjură, se zvârcolesc pe jos.
- Du-te şi mai ia birul.
Se duce paşa. Când vine înapoi îl întreabă sultanul:
- Ce fac românii?
- Îşi smulg părul din cap, îşi bat copii,…
- Du-te şi mai ia birul.
Se duce paşa. Când vine înapoi, aceeaş întrebare de la sultan:
- Ce fac românii?
- Păi stau pe la porţi, sparg seminţe, râd, fac mişto de sultan…
- Bine, nu te mai du. Nu mai e nimic de luat.
Din ce scriu dl Mixich pricep ca toti cei care dau in constiinta nationala - unica realitate a acestui popor de-a lungul timpului - sunt occidentalizatori. Mungiu, Lucian Boia nu reprezinta nimic si nici nu inteleg nimic din acest popor. Sigur, asta nu exclude faptul ca pot sa insemne mult in Occident. Dar nu ma intereseaza ce e in Occident.
Noi trebuie sa ne regasim modul romanesc de a fi, asa cum spunea Mircea Vulcanescu. Sau Petre Tutea. Dar dl Mixich nu are cum sa stie despre ei, pentru ca ei reprezinta opusul "formelor fara fond"...Apropo, dl Mixich, la ce se referea aceasta sintagma?
Noi nu am fost niciodata occidentali si nici nu vom fi. De-aici pleaca totul si inutilitatea acestui efort. Si o sa fie in continuare inutil. Nu pot intelege dorinta voastra de a schimba niste oameni care nu vor sa fie schimbati. Dorinta de a copia Occidentul, cand toate ideologiile criminale ale lumii - nazismul si comunismul - s-au nascut acolo este haluncinanta. Dar de inteles. Pentru ca pentru multi dintre voi conteaza doar burta. Materia. Sa aveti drumuri si autostrazi, dar goi pe dinauntru. Sclavi adica.
Eu nu vreau sa fiu sclav. Vreau sa fiu liber sa-mi educ copilul sa fie el insusi, nu sa-si rupa gatul privind spre vest, est sau sud.
Acel Craciun, din scaunul sau cu rotile, ar fi rupt tot!
cand ii vad pe astia de la PDL cum isi motiveaza pierderea alegerilor cu tot felul de motive puerile gen ( nu trebuia sa facem ARD ... sau liderii de campanie nu au stat in Modrogan , ci au plecat pe teren sa isi castige colegiile - asta a zis-o Udrea- ) ... ma minunez ...
Nu va e clar ca indiferent ce ar fi facut pdl-ul si Basescu in campanie , romanii nu puteau sa uite ce le-a adus aceasta guvernare? ca nu vor vota nici Craciun, Biris si alti oameni poate capabili doar pentru ca acestia s-au asociat cu cel mai urat vis al lor?
Cum poti tu sa vii in campanie sa propui scaderea impozitului la 12% cand cu 1-2 ani in urma ai luat decizii ca : introducerea impozitului forfetar, marirea TVA, scaderea salariilor si pensilor cu 25%? Cum puteau fi crezute aceste promisiuni?
Nu domnule Mixich, votul romanilor arata exact opusul a ceea ce doriti dvs sa demonstrati: romanii nu mai pot fi prostiti pe fata , indiferent cat de mahalagii ar fi ei.
nota: am fost in colegiul unde a candidat Biris si nu l-am votat tocmai din motivele de mai sus. Nu am votat USL, ci un candidat al PER.
Chiar nu-mi explic.
Oamenii au iesit si au votat ce au crezut ei de cuviinta.
Sa tinem cont ca au iesit la vot numai 41% din numarul total de votanti.
De ce-i invinuiti pe cei care au votat si nu-i invinuiti pe ce care NU au votat?
Daca mai ieseau la vot inca 40% poate ca alta era situatia. Poate ca era aceeasi! Nu avem de unde sa stim!
E trist ca suntem atat de dezbinati si ca ne injuram , la nivelul oamenilor obisnuiti, unul pe altul.
Ce sa creada un european din alta tara despre noi?
Asta este defectul nostru: unii ne credem mult mai destepti decat altii dar in realitate nu suntem.
Sau nu dovedim ca suntem. Spunem asta doar la nivel declarativ, fara dovezi.
Eu cred ceva, tu crezi altceva. Fiecare avem dreptul la o optiune. Inclusiv la optiunea de a nu ne exercita dreptul de a opta pentru ceva sau cineva.
Si atunci unde este problema?
Avem un Stradivarius. La ea poate canta un Menuhin sau un lautar.
Cum se va auzi in ambele cazuri?
Avem o bucata de lut. O modeleaza un olar priceput sau unul care habar nu are de olarit.
Cum va arata rezultatul in ambele cazuri?
Poporul, cred eu, sper eu, voteaza gandindu-se ca ii va fi mai bine si pedepseste atunci cand nu i-a fost bine.
Daca pui mana pe foc si te arzi o mai pui si a doua oara? Doar daca esti masochist.
Cu acelasi lut, un mester priceput poate scoate o capodopera.
Este timpul unei schimbari in mentalitatea liderilor tarii. Asta se poate intampla si cu USL la putere si s-ar fi putut intampla si cu PDL daca ar fi stiut sa isi apropie poporul.
Nu am cerut pomeni pentru populatie, nu condamnat la PDL sacrificarea populatiei ci am condamnat modul arogant in care a fost facuta.
"Cin se ia cu mine bine
II dau haina de pe mine"
1.Asta-i intrebarea - pe care,evident,dl V.Mixich nu si-a pus-o,nici macar asa de amorul artei,ca doar stim bine cu ce se mananca HotNews-ul...
2.Ma indoiesc ca Dan Voiculescu ar mai fi castigat respectivul colegiu daca dl Craciun ar fi candidat din partea USL!!!
Va rog sa cititi articolul meu intitulat "Do ut des" publicat pe blogul In Linie Dreapta si care adreseaza subiectul pe care-l abordati aici. Articolul il puteti accesa la acest link http://inliniedreapta.net/do-ut-des/.
Ceea ce spuneti dvs in aceast articol este foarte adevarat dar este totusi numai un efect al cazei care este si mai profunda .
Grupul de politicieni RO care reprezinta cu adevarat modernitatea si valorile reale nu mai stie cum sa comunice cu masa mare de alegatori . Discursul super elevat pe care il au cei 10% de care pomenti nu este inteles de catre ceilalti . Elita civilizata a adoptat acest tip de discurs care este la marginea snobismului inca din perioada comunista pentru a de diferentia de cizma . La timpul acela a fost o modalitate de "recunoastere" reciproca . Acum este o bariera de comunicatie cu restul populatiei . Ca si exemplu incercati sa cititi manifestul Fortei Civice - la ei pe site si spuneti-mi ce parere aveti :) . Elita _trebuie_ sa se "coboare" la nivelul de intelegere al populatiei si sa isi pastreze mesajul dar intr-o forma mult mai directa si usor acesibila maselor .
Cu respect de pe alte meleaguri .
dincolo de asta si sperand ca in urmatorii 4ani vom invata sa comunicam si cu cei care nu merga la Craturesti, eu ma intreb ce facem cu restu?! ce facem cu intelectualii care, vorba aia, destepti si cu scoala, aleg sa stea cu mainile n san si sa critice toata clasa politica azvarlind'o in aceeasi categorie? pe ei cum ii convingem ca sunt direct responsabili ca in Moldova un acuzat cu 3 ani de suspendare ajunge sa faca legi (inclusiv pe cele din justitie) tocmai pentru ca domnii de mai sus au ales pasivitatea tampa duminica?! cu ei ce facem? Parca acum mi se pare mai greu sa convingi un om destept de o evidenta zdorbitoare ca aceasta! ... si, sincer.... mai mult decat argumente logice, nu mai stiu ce sa dau'