​Un val de compatimiri si incurajari a mai indulcit putin amarul marelui invins, Vasile Blaga. Cuvintele frumoase au venit in mod bizar din partea presupusilor sai adversari. Liderii USL s-au intrecut in a-si exprima speranta ca "omul dialogului" va intra totusi in Parlament pentru a face, nu-i asa, opozitie constructiva. Suspect de multa intelegere pentru un asa rateu politic. Pe scurt: un lider invins de un anonim (cine a azuit de Matei Suciu?), un lider sub care partidul pierde in jumatate de an - de la locale la parlamentare - aproape 50% din voturi demisioneaza in secunda doi. Aceasta se cheama demisie de onoare.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Blaga inca n-a facut acest rarissim gest politic. Adrian Videanu a anuntat intr-o conferinta de presa ca "are sanse sa isi ia mandatul" la redistribuire. Ce moment rusinos pentru un lider! Cata umilinta! Sa astepti tramurand numaratoarea care stabileste trupa de "lucky losers" din vitorul Parlament sperand sa prinzi un loc si sa te mai pretinzi "presedinte"! In paranteza fie spus, merita remarcat comicul nebun al situatiei: Victor Ponta vorbeste despre loserii care intra de pe locul doi in Parlament chiar in prezenta lui Crin Antonescu. Nu mai pomenesc de Liviu Dragnea, care-i trimite la balcon pe motiv ca nu mai sunt locuri in sala.

Dar sa revenim la apocalipsa fara morti din ARD. Dezastrul inregistrat dupa alegerile din 9 decembrie este, insa, pretul platit pentru blatul scandalos, non-combatul evident, vizibil de pe luna, din timpul campaniei. Este pretul platit pentru promovarea unor candidati slabi impusi din afara partidului, de finantatori dubiosi. Este, sigur ca da, si achitarea facturii taierilor anuntate de Traian Basescu in mai 2010. Puteti adauga multe alte explicatii lipsa. Dar nu e admisibil ca sub conducerea ta, Vasile Blaga, mare organizator de partide si sef de campanii, partidul sa piarda jumatate din voturi. Ceva nu e in regula. E a doua infrangere la vot popular inregistrata de fostul ministru de interne, dupa infrangerea din 2008 in fata lui Sorin Oprescu la Capitala. Blaga a pierdut cu atat mai lamentabil cu cat avea aranjat non-combat cu Ilie Sarbu la Timis, care a instruit primarii PSD din colegiu sa nu alerge pentru candidatul lor anonim. Asa stand lucrurile, ce mai astepti? A treia, a patra sau a cincea bataie pentru a cobora cu picioarele pe pamant, la o statura politica mai decenta, pe masura esecurilor tale?

Devine complet secundara gafa facuta de Vasile Blaga imediat dupa alegeri, cand coplesit de amploarea pierderilor a cam incurcat borcanele afirmand: "ARD a dus o campanie de mistificare a adevarului din tara, de manipulare a opiniei publice, iesita din comun". Intr-un fel, are dreptate, cel putin in ce priveste intelegerile pe sub masa cu USL.

Vasile Blaga vorbeste de cate ori are ocazia despre onoare si cuvant. A facut din corectitudinea comportamentului sau un mit, raspandit in special de adversari. Cezar Preda, prim-vicepresedinte, si-a anuntat demsia. Toate celelalte nume importante din ARD au pierdut alegerile. Inima ARD aproape ca s-a oprit, nici vorba de repornit Romania. Ce ar trebui sa urmeze? Evident reconstructie, analize laborioase, relansari in forta, cai verzi pe pereti. Cum si cu cine? Asta-i o discutie lunga si complicata. Dar intai de toate, demisii incepand cu seful suprem. Vasile Blaga, "omul faptelor", are obligatia sa-si probeze onoarea. Cata i-a mai ramas.