Uzbekistanizarea Romaniei. Pe marginea prapastiei
In acest punct am ajuns dupa doar 7 luni de guvernare USL, presarata in fiecare saptamina cu un atac la institutii-cheie ale statului de drept. Atacurile, provocate de necesitatea politicienilor penali de a scapa de amenintarea unor condamnari similare cu cea a lui Adrian Nastase, au stirnit oroare in lumea civilizata. Ca urmare, Crin Antonescu si Victor Ponta au devenit proscrisii Occidentului, dar aparent si-au intarit pozitia interna, unde electoratul isi doreste sanctionarea PDL si a lui Traian Basescu pentru masurile de austeritate economica dublata de aroganta si cheltuielile nejustificate din fonduri publice ale unor ministri precum Elena Udrea.
Pusi in fata unui posibil vot popular care ar consfinti preferinta electoratului pentru o alianta care protejeaza penalii si destructureaza orice efort reformist (nu doar in justitiei, ci si in educatie ori economie), aliatii occidentali incep sa foloseasca artileria grea. Nici un politician occidental nu vrea si nu poate sa schimbe votul popular, dar toti isi doresc aducerea liderilor USL pe drumul corect, al reformelor, al civilizatiei, al valorilor democratice.
Care este cea mai eficienta arma? Cea economica. Scriam pe 23 august ca presiunea economica va fi utilizata de Occident pentru a tine USL in parametrii democratici. Speram sa nu fie nevoie totusi. Speram ca dupa derapajul major din vara liderii USL au inteles ca nu-si joaca doar propriile cariere politice la ruleta invirtita de penali, ci si vocatia europeana a Romaniei. Nu s-a intimplat asa. Ponta, Crin, DRagnea, Voiculescu & Co si-au mentinut presiunea constanta asupra institutiilor, ba au dat liber si liderilor locali la interferente in activitatea institutiilor "periculoase".
Pus in fata unui comportament incorigibil cu vorba buna sau cu presiunea politica, Occidentul a ajuns la punctul in care nu are alta solutie decit presiunea economica.
Declaratia lui Hillary Clinton, citita in cheie economica, se traduce asa: Investitori, atentie la Romania, unde se inregistreaza "atacuri la procesele constitutionale". Romania a parcurs in 7 luni un lung drum inapoi: de la tara careia SUA i-au incredintat o parte a scutului anti-racheta, la tara pusa pe acelasi palier cu "campioni ai democratiei" precum Belarus, Uzbekistan, Rusia, Ungaria, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan. Si cunoastem cu totii cite investitii occidentale sint in aceste tari... Cit despre Ungaria, ultimii doi arata un apetit tot mai mic al investitorilor straini si intentii reale de iesire din tara a capitalului strain.
Declaratia lui Hillary Clinton a fost deja receptata cu ingrijorarea cuvenita de mediul strain de afaceri din Romania. Daca pina acum citeva luni eforturile erau de atragere a cit mai multor investitii straine, tabloul actual arata iesiri de capital strain din Romania. Si avertismentul secretarului de stat anunta accentuarea tendintei de a fugi de Romania.
Cealalta lovitura a venit de la Bruxelles. In negocierile cu oficialii romani, reprezentantii Comisiei Europene au anuntat sec ca nu vor semna, alaturi de FMI si Banca Mondiala, un nou acord de tip preventiv cu Romania. Motivul? Romania nu si-a indeplinit aproape nici o promisiune din actualul acord: privatizarile au fost ratate sau intirziate, procesul de introducere a managementului profesionist la companii de stat a fost o mascarada, arieratele ramin majore.
Refuzul unui nou acord / centura de siguranta inseamna un semnal negativ extrem de puternic pentru finantatorii externi. Ar fi insotit, probabil, de scaderea ratingurilor de tara, ceea ce inseamna scumpirea creditelor pe care Guvernul le contracteaza pentru a-si desfasura activitatea in mod curent. Asta duce la dificultati in onorarea platilor curente, precum salarii si pensii, dublata de sistarea oricarei investitii de la bugetul de stat - spre disperarea companiilor care au contacte cu statul, dar si a baronilor locali ce vor ramane fara resurse.
Isi permite Romania sa ajunga in acest punct? Isi permite Romania sa dea cu piciorul tuturor cistigurilor din ultimii opt ani (si nu sint deloc putine)? Nu stiu, votul din 9 decembrie ne-o va arata. Dar as vrea sa faceti un mic exercitiu de imaginatie: cum ar arata un posibil guvern USL cu membri precum Relu Fenechiu, Ecaterina Andronescu, Iulian Iancu, Mona Pivniceru, Dan Sova versus un posibil guvern din care sa faca parte Bogdan Dragoi, Daniel Funeriu, Gabriel Biris, Daniel Morar, Mihail Dumitru?

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
La asa cap, asa caciula !
2. Sa iesim in strada in maxim 2 ani de zile si prin varsare de sange sa daramam din nou o dictatura care se va dovedi mult mai nemiloasa ca cea a lui Ceausescu, din multe puncte de vedere.
Cred ca prima varianta este mult mai usor de pus in aplicare.
Romani!
Daca intradevar suntem un popor inteligent, atunci acest lucru il putem demonstra acum intr-un singur mod: iesind masiv la vot si votand ARD.
USL nu trebuie sa castige aceste alegeri detasat. Daca se va intampla asta suntem terminati ca tara pe termen mediu si poate chiar lung.
Pensionari si bugetari ganditi-va la viitorul copiilor si nepotilor vostrii: vreti sa fie unul legat de Europa votati ARD si va fi bine, vreti sa fie unul legat de Rusia votati USL si veti regreta amarnic
Inca sper ca USL-ul o sa primeasca o mare palma din partea votantilor. Nu vreau sa cred ca cifrele care ii dau castigatori sunt reale.
Va doresc si-mi doresc sa facem alegerile bune pentru noi ca tara si romani.
Sa auzim de bine!
Iti voi arata o posibila explicatie:
1.Taierile de salarii, pensii s.a. au fost enorme(25% daca ai uitat)! Oamenii, in afara faptului ca au primit o lovitura grea, se mai uita si-n alte state si vad ce masuri se austeritate s-au luat pe acolo-vezi taieri de 5%, scoaterea primei de Craciun s.a.m.d.In plus, guvernantii condusi de Boc(pardon, piratu`) au aratat un dispret f mare fata de oamenii simpli...
2. In timp ce oamenii sufereau din cauza aceasta, ei, autointitulati astazi `Romania dreapta`, aratau ca se poate trai totusi fff bine din afaceri cu statul si alte bussines-uri si nu se fereau deloc sa ne-o arate!
3. Nici USL-istii nu sunt departe de ei, insa oamenii si-au zis:pe astia nu ii vom mai vota vreodata! In consecinta, le-a ramas UDMR,PP-DD si alte formatiuni politice care numai binele tarii nu il urmaresc!
Asa ca, singura optiune viabila ramane USL!Daca oamenii vor trai mai rau decat sub Boc, ramane de vazut, insa, personal, ma indoiesc!
Trist, amice! Insa chiar ti-i meriti. Mergi la vot cu siguranta ca faci un lucru bun duminica! Ramaneti singuri in curand oricum, sa nu uitati sa faceti stocuri de alifie ca se intorc vremurile bune!
in care alte state s-au facut taieri doar de 5%? in spania s-a facut taiere de 30%. in grecia tot pe acolo. de ce minti?
noi suntem in criza si tu te plangi de prima de craciun? bine cu nu te plangi de prima de intors din concediu :)
nu au aratat dispret, cineva trebuia sa taie cheltuielile date cadou de guvernarea anterioara si care riscau sa duca Romania in incapacitate de plata. tu acasa cand nu mai ai bani, te mai duci la restaurant sa mananci?
2. oamenii sufereau mai rau daca nu se luau aceste masuri. dovada ca am fost primii care le-am luat si am scapat bine. altii au amanat si acum au somaje de peste 20%. boc a lasat somajul la 5-6%
3. daca ai impresia ca usl vine cu bani de acasa sa-ti dea tie prima de craciun si sa stai acasa te inseli. suntem din ce in ce mai izolati iar la anu toti vom plati nota acestor optiuni paguboase.
nu spun ca pdl-ul a fost nemaipomenit, dar in comparatie cu usl-ul sunt profesionisti. ponta minte zilnic si nimeni nu mai pune bazele pe ce spune el. nimeni nu mai investete in aceasta tara, nici macar cei care sunt deja aici, pt ca nu stiu la ce sa se mai astepte. vezi scaderile pe toate planurile de cand a venit usl. unde in primavara eram pe plus cu bugetul, usl-ul a reusit sa-l duca pe minus in 7 luni. si daca pana acum au facut ce au facut, mi-e teama sa ma gandesc de ce sunt in stare dupa alegeri.
asa ca explicatiile tale sunt mincinoase si manipulatoare sau cel mult esti neinformat ceea ce nu este o scuza pt unul care incearca sa explice de ce voteaza cu unii...
Am totusi o consolare:multumita tovarasilor uslasi vom avea satisfactia sa ii vedem pe acesti pomanagii cum o sa crape de foame incepand cu iarna aceasta!!!
Intelegeti odata, lumea s-a saturat de politica de taieri si austeriate a guvernului....care, in afatra de faptul ca a fost dureroasa si cea mai crunta din Europa, a fost si ineficienta.
Banii puteau fi luati din alta parte, dar atunci ce se mai fura???
paradoxal, romanul nu e chiar asa de prost precum credeti voi, si e posibil ca luni, dupa vot, sa stati cu capul la cutie sau sa tipatii furibund ca a fraudat USL-ul alegerile.
n-am spus ca romanul este prost, este doar nepasator, nu gandeste pe termen lung , se uita doar sa -i fie bine lui , atunci in momentul maxim . Inca nu ne-am obisnuit ca trebuie sa muncim sa avem , USL ademeneste cu marirea ajutoarelor sociale... pe care nu stiu de unde le vor da. In sfarsit , nu mai este mult pana la vot, si vom vedea atunci care este soarta acestei tari si in ce directie ne vom indrepta.
Dar politicienii nostri nu se vor adresa decat marii mase de votanti asistati social.... Si uite asa, oameni buni o sa iasa USL....
Dacà se micsora "càpuseala" cu 30%, erau bani suficienti pentru salarii si pensii.
rata somajului in feb. 2012, in Irlanda era de 14.6%...
NU NE POT PROSTI,
NU NE POT MANIPULA,
NU NE POT MINŢII,
NU NE POT FURA.
pentru că
ROMÂNII
Romanii care-si dau seama de inseamna aceasta evaluare oricum nu voteaza cu USL si in final declaratia asta nu are nici un efect. Nu a rezolvat nimic.
Singura lovitura care poate fi aplicata USL-ului e sa-i loveasca la buzunar sa nu mai poata da pomana. Din poacate asta o sa ne efecteze pe toti.
Ce sa cred? Nestiinta, ca sa nu zic prostie sau manipulare!
Precizări MAE
Tip:
Comunicat de presă
Data:
06.12.2012
Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări cu privire la unele ştiri de presă referitoare la declaraţia făcută de secretarul de stat american Hillary Clinton în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Dublin:
În discursul prezentat în cadrul reuniunii menţionate, referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă. Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la „provocări faţă de procesele constituţionale". România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state „ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei", aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: „Sunt din păcate semne de declin democratic” ("democratic backsliding") în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România ... („challanges to constitutional processes").
(Discursul secretarului de stat american poate fi găsit la http://www.state.gov/secretary/rm/2012/12/201606.htm)
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că evoluţiile din vara acestui an s-au desfăşurat strict în cadrul oferit de Constituţia României, iar deciziile Curţii Constituţionale au fost pe deplin şi în întregime respectate.
Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze modul tendenţios în care s-a preluat ştirea în unele medii de presă. Ceea ce contează este relaţia specială dintre România şi SUA, parteneriatul strategic România-SUA fiind prioritar pentru România.
În egală măsura, MAE atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării deontologiei profesiei de jurnalist, citarea exactă a surselor fiind o precondiţie absolut necesară pentru informarea corectă a opiniei publice.
Si o ultima remarca: duminica sunt alegeri PARLAMENTARE, asa ca scoateti personajul Basescu din ecuatie si cautati sa-i cunoasteti cat mai bine pe candidatii din sectia voastra, caci ei va vor aduce satisfactie sau durere prin dreptul la vot din parlament care va reprezinta si pe Dvs.
" There are unfortunately signs of democratic backsliding in Hungary and challenges to constitutional processes in Romania..."
Deontologic pana la Dumnezeu domnul Pantazi
Dar astazi nu mai avem nicio scuza. Am avut la dispozitie un demo de 6 luni, in care USL a calcat totul in picioare: atacuri dure asupra institutiilor publice, incalcari ale Constitutii, atacuri asupra justitiei.
Poate ca progresele facute in ultimii 8 ani NU SUNT SUSTENABILE. Am fost impinsi in fata de presiunile externe, dar nu suntem pregatiti ca popor. Oamenii accepta hotii, abuzuri, incalcari de legi, plagiaturi (ce e aia plagiat, tine de foame?) cu gandul DOAR la burta. "Daca astia ne dau banii, inseamna ca sunt mai buni" asa pare sa gandeasca majoritatea
Ceva imi spune ca o sa urmeze o mare pacaleala. Astia NICI macar banii nu or sa ii dea. Si batuti (sic!) si cu banii luati, asa o sa fim dupa alegeri.
postacii ARD au ales Uzbekistan -> saracie mare...
postacii ULS au ales Kazakhstan, Rusia -> un pib mai mare decat Romania
insa sa fim seriosi, partea de democratie e straina ambelor tabere... Proababil din cauza de aceeasi mama, FSN.
PS.
nu inteleg deloc supararea din tabara ARD. La referendum au fost doar sustinatorii celorlalte partide si au obtinut 47% prezenta , au furat voturi si o mare parte au votat impotriva. Dupa 6 luni de guvernare dezastruoasa USL - si nu e ironie aici, asta e realitatea - nu vor castiga cei de la ARD alegerile??? Mai mult optimism: nu poate fi mai jos de 45%....
Acum batrini si goi fara ajutor,le pui in circa cite vrei,ii scuipi ,ii bati,se intorc flaminzi plini de nevoi la cei care le arunca-n sila o punga cu nimic.Cu ei vrei sa schimbi lumea ???,sanse n-ai,esti un naiv de crezi cumva in sansa ta de as schimba ceva.
Sunt ingrijorati de democratia din RO? Dar RO e buna ca sa gazduiasca baza americana Deveselu nu?
Doi: cam toate fostele republici sovietice sunt si ele baze militare americane.
Cand vad subiecte de acest gen zic iar ce zic de ani si ani:
Daca americanii sunt ingrijorati ca democratiile “derapeaza” de ce au de 20 de ani relatii economice fructuoase cu China, dictatura comunista salbatica, prima pe lista neagra a organizatiilor de genul Amnesty International?