O viziune puternica  asupra viitorului. De ce avem acum nevoie de Statele Unite ale Europei

de Viviane Reding     HotNews.ro
Luni, 3 decembrie 2012, 10:27 Actualitate | Opinii


Viviane Reding
Foto: Agerpres
Pentru a ieși din prezenta criză financiară și a datoriilor, Uniunea Europeană  trebuie să urmeze calea Statelor Unite ale Europei. Această cale ar avea ca rezultat mai multă democrație și un model de guvernare care desprinde învățămintele corecte din greșelile trecutului.
                            „Va veni o zi în care vă vor cădea armele din mâini, în care un război între Paris și Londra, între Petersburg și Berlin sau între Viena și Torino va părea cel puțin la fel de absurd ca un război între Rouen și Amiens sau între Boston și Philadelphia. Va veni o zi în care voi , francezi, ruși, italieni, englezi, germani, voi toate națiunile continentului, fără să vă pierdeți calitățile distincte și glorioasa voastră individualitate, veți fonda o unitate superioară și veți construi fraternitatea europeană…”


Această viziune a Statelor Unite ale Europei a fost formulată de scriitorul francez Victor Hugo deja la mijlocul secolului al XIX-lea. Colțul nostru de lume mai avea să cunoască însă conflicte sângeroase, conflicte care erau să distrugă Europa, în cel mai brutal mod cu putință, de două ori în decursul a douăzeci de ani. Și totuși, noi europenii am realizat un lucru extraordinar, de care ar trebui să fim foarte mândri. În prezent, în Uniunea Europeană trăiesc peste 500 de milioane de cetățeni în pace și în libertate. Peste 315 milioane de cetățeni folosesc aceeași monedă, moneda euro. Dacă luăm în considerare știrile referitoare la criză, s-ar putea crede că Europa nu se află într-o situație tocmai bună. Într-adevăr, mai multe state membre ale UE se confruntă cu probleme serioase. Cu toate acestea, scenariile de groază privind destrămarea zonei euro, prezise atât de des în ultimele luni, nu s-au adeverit. Și nici nu se vor adeveri.

Acum este important să stabilim reperele corecte pentru viitor. Pentru rezolvarea cu succes a problemelor este nevoie și de o analiză adecvată a cauzelor.

În 1991, când în orașul Maastricht din Țările de Jos lua naștere uniunea monetară, s-a creat o Bancă Centrală Europeană independentă, însă nu și un guvern economic european. Puternicului președinte al Băncii Centrale Europene nu i-a fost pus alături un ministru de finanțe european, ci 17 miniștri de finanțe naționali.

Există  o monedă europeană comună, dar nu și un buget european comun considerabil, care să poată fi folosit în mod eficient în scopuri politico-economice. În Europa au loc dezbateri dramatice care durează luni de zile pentru a hotărî dacă la nivelul UE trebuie să se aloce 1 % sau 1,05 % din PIB-ul european ca fond financiar comun sub forma bugetului Uniunii Europene, iar în același timp suntem mirați de faptul că noi, europenii, întâmpinăm mai multe dificultăți decât SUA atunci când trebuie să mobilizăm creșterea economică pe continentul nostru. În Statele Unite, Washingtonul dispune de un buget federal de aproximativ 35 % din produsul intern brut.

Dacă  se doresc politici bugetare solide și solidare în același timp, atunci este nevoie de un ministru al finanțelor european, cu drepturi clare de intervenție în statele membre, care să răspundă în fața Parlamentului European. De asemenea, este nevoie de un buget european care să dispună de mijloace pentru modelarea unei reale politici de stimulare a creșterii economice, în interesul tuturor europenilor.

În ultimii trei ani au fost depuse eforturi susținute pentru a stabiliza uniunea monetară. Mecanismul european de stabilitate (MES) nou creat, care poate debloca până la 500 de miliarde EUR, reprezintă o realizare istorică. Același lucru este valabil și pentru pactul fiscal, pe baza căruia 25 de state europene s-au angajat ferm să asigure finanțe publice solide și să frâneze îndatorarea publică. De asemenea, acțiunile Băncii Centrale Europene sunt de o importanță inestimabilă pentru ca moneda euro să rămână stabilă. Toate aceste măsuri sunt importante pentru combaterea crizei. Ele ne ajută să câștigăm timp, însă nu pot să înlocuiască măsurile de stabilizare durabilă a șubredei construcții de la Maastricht.

Este necesară o consolidare radicală a fundamentelor politice și democratice ale Uniunii Europene din prezent. În toiul crizei, atât pactul fiscal, cât și Mecanismul european de stabilitate (MES), au trebuit să fie instituite în afara tratatelor europene. Însă, din punct de vedere democrat și parlamentar, aceasta nu poate și nu trebuie să devină o practică permanentă. Deciziile nu trebuie lăsate numai în seama troicilor de experți financiari independenți. În opinia mea, corectitudinea sau incorectitudinea unor astfel de prevederi ar trebui să facă obiectul unor dezbateri publice în cadrul Parlamentului European. La începutul acestui an, cancelarul german Angela Merkel a lansat îndemnul ca instituția Comisiei Europene să fie transformată într-un guvern european. Consider că această schimbare de noțiune este corectă și chiar necesară. Eu însămi am fost aleasă de cinci ori consecutiv în Parlamentul European de către cetățenii din Luxemburg și mi se pare de dorit ca alegerea prealabilă în Parlamentul European a unui comisar să devină o regulă pe viitor. Alegerile europene din 2014 reprezintă următoarea șansă de a vota aceste modificări.

Pentru Statele Unite ale Europei avem nevoie de un sistem bicameral, precum cel din SUA. Într-o zi vom avea poate nevoie de un președinte al Comisiei Europene ales în mod direct, astfel cum a propus ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, și astfel cum a fost recent înscris în programul Partidului Popular European. Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii ne-au reamintit în mod impresionant efectul mobilizator pe care alegerea unei persoane îl poate avea asupra unui continent întreg. Acest lucru presupune însă ca politicienii să aibă disponibilitatea și capacitatea de a purta un dialog direct cu cetățenii, chiar dacă un astfel de dialog are loc într-o primărie din cel mai ascuns colț din Ohio. În Europa, numai candidații poligloți ar avea o șansă într-o campanie electorală directă.

Desigur că nu putem realiza Statele Unite ale Europei de pe o zi pe alta. Pentru a face acest lucru vom avea nevoie, cu siguranță, de tratate noi, iar Germania va trebui poate chiar să își modifice legea fundamentală. Va trebui să răspundem și la întrebarea dacă toate statele membre ale UE sau numai statele membre din zona euro vor cuteza să se angajeze pe calea unei Europe federale. Poziția Marii Britanii va juca un rol decisiv în acest sens. În cartea lor „De data asta e altfel”, economiștii Kenneth Rogoff și Carmen Reinhart afirmă, pornind de la o analiză detaliată a crizelor financiare din ultimele opt secole, cele ce urmează:

                            „Sub presiunea crizei se va crea o dinamică pe care astăzi nu ne-o putem imagina: în final s-ar putea ca Statele Unite ale Europei să se nască mai repede decât ne-am fi închipuit”.

Articol scris de Viviane Reding si pus la dispozitie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Viviane Reding este de naționalitate luxemburgheză, are 61 de ani și este vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5749 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  OK, sunt de acord... (Luni, 3 decembrie 2012, 10:31)

  predel [utilizator]

  ...sper doar ca nu ramanem pe dinafara!
  • 0 (2 voturi)    
   nu (Luni, 3 decembrie 2012, 11:16)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui predel

   vom fi pusi in grupa de preaderare, pe zece ani !

   iar peste zece ani, vom fi in csi si le vom da noi, lor, cu tifla !
   iete-asa !
 • +15 (15 voturi)    
  Nu, multumim! (Luni, 3 decembrie 2012, 10:32)

  nano2k [utilizator]

  Dna Reding, noi vrem cu Rusia, asa vrea tatuca Ilici, asa vor puisorii lui care ne conduc in aceste momente.

  Sper ca pe 9 dec sa primeasca ceea ce primesc: un loc de veci in lada de gunoi a istoriei.
  • 0 (2 voturi)    
   Drumul nostru spre vest trece prin est! (Luni, 3 decembrie 2012, 11:13)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   E ca-n cosmos corpurile mai mici sunt atrase de cele mai mari, asa ca cu cat ne departam mai mult de est vom fi trasi inapoi cu o forta din ce in ce mai mare. Insa daca ne vom apropia cu o viteza destul de mare de est am putea sa ne folosim de forta de atractie extraordinara a rusilor pentru a ne intoarce traiectoria in jurul lor si a ne propulsa spre vest.
   • +6 (6 voturi)    
    :)) (Luni, 3 decembrie 2012, 12:14)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Bun, am inteles, sa sarim atunci in bratele maicii Rusii :))
    Frumoasa parabola pro-Rusia folosing legile fizicii, chiar nu m-am putut gandi atat de departe.

    Problema e ca Rusia nu are numai atractie gravitationala, ci mai are si un magnet mare si puternic sub forma de cizma care te tine pe loc oricat ai vrea tu sa te misti.

    Nu, multumesc, eu unul prefer SUE.
 • +14 (14 voturi)    
  Viitor (Luni, 3 decembrie 2012, 10:40)

  Ioan.A [utilizator]

  E cea mai buna soluție, cel puțin uniunea fiscala trebuie efectuata cât mai rapid, e greu sa ai o reacție rapida în fata unei crize când trebuie sa gestionezi 27 de bugete si nu unul singur.
  Poate citesc si politicienii noștri care ar trebui sa fie una dintre principalele teme de campanie, dar ei sunt atat de mici încât tot ce au in cap e cum sa se ascundă prin parlament , sa modifice constituția in favoarea lor si nu a cetățenilor sau sa suspende pe cineva...
 • +12 (12 voturi)    
  Doamne ajuta! (Luni, 3 decembrie 2012, 10:45)

  bogdan46378 [utilizator]

  Sa speram ca apucam sa o vedem si pe asta.
 • 0 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 3 decembrie 2012, 10:54)

  Erasm [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   uzual (Luni, 3 decembrie 2012, 11:04)

   firstfb [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   E ceva obisnuit la hotel sa faci swipe la cardul de credit inainte de a te caza. La checkout, iti da factura, te intreaba daca ai consumat ceva - daca da iti trece pe bon si iti ia de pe CC sau daca nu te lasa in pace. Daca tu zici ca n-ai consumat si dupa aia se dovedeste ca da, iti ia de pe CC. Simplu.
   De ce CC si nu debit card ? Fiindca daca stai la un hotel cu 100E pe noapte, dupa 1-2 saptamani se acumuleaza o suma care este peste limita de plata pe care majoritatea oamenilor si-o pun pe debit card. Sau pur si simplu nu ai suma respectiva pe debit card.
   In Romania nu se cere CC la pensiune/hotel de 3*/etc dar la cele din lanturile mari, gen Mariott/etc se cere.
   • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Luni, 3 decembrie 2012, 12:48)

    Erasm [anonim] i-a raspuns lui firstfb

    • +1 (1 vot)    
     un card de credit! (Luni, 3 decembrie 2012, 17:48)

     EugenC [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

     de asemenea inseamna ca daca cineva iti fura banii de pe el ai sanse spre 100% sa ii recuperezi. in cazul cardului de debit.... tot riscul iti apartine.
     • +1 (1 vot)    
      Prostii, indiferent de card, in caz de pierdere (Luni, 3 decembrie 2012, 20:16)

      .... [utilizator] i-a raspuns lui EugenC

      trebuie sunat la banca pentru a fi blocat. Ce s-a furat deja ramane furat si poti recupera doar de la hot daca e prins si mai are ceva (ceea ce nu prea se intampla in lumea reala).
      • +1 (1 vot)    
       Din nou, poate doar in Roamnia e asa... (Marţi, 4 decembrie 2012, 19:30)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ....

       Din nou, in tarile civilizate, am dat telefon la banca, am spus ca nu e tranzactia mea si mi-am primit banii inapoi (e drept ca peste vreo doua luni, dar trebuie si ei sa verifice ca am dreptate). Mi s-a intamplat pentru sume de la 20 la aproape 1000 si nici o problema! Dar fiindca nu se intampla decat rar, il consider un risc acceptat fata de confortul si facilitatile de utilizare. Si cum nu port cash la mine decat sume infime, adio hoti de buzunare!
    • 0 (2 voturi)    
     Incearca sa nu mai gandesti Romaneste... (Luni, 3 decembrie 2012, 18:14)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

     Un card de credit e folosit peste tot in lume, iar daca platesti creditul in mai putin de o luna, comisioanele sunt 0. Ca ai Maestro e iarasi problema ta. De ce nu Visa, Mastercard care sunt cele mai raspandite si acceptate peste tot in lume? Eu de ex. am vre-o 5 tipuri, si asta numai pentru mers in strainatate ca sa nu am surprize la acceptare. In ce priveste gara, mi se pare iarasi perfect normal: Nu e treaba casierului (ca sa nu mai spun ca nici nu e platit pentru a da informatii). Pentru asta sunt afisaje si centre de informatii. Era mai bine sa-ti dea o informatie gresita pentru ca nu stie bine si nici nu are access de pe calculatolrul lui la asta? Si sa piarda timpul cautand informatia pentru tine, ca altcineva sa nu poata lua biletul la timp si sa piarda o legatura?
     Deci iarasi, nu compara sistemul romanesc cu cel din tarile cu adevarat civilizate... Iar faptul ca unii se feresc de romani, oare din vina cui??
     • +1 (1 vot)    
      VREAU SA FIU LIBERA! (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:38)

      cami7 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Orice companie are si un serviciu unde un client poate lua legatura cu ei... cu atat mai mult o companie feroviara... ce spui tu e absurd.. cum sa nu ai unde intreba mersul trenurilor?!
      Poate ti-ai pierdut ochelarii sau nu intelegi anumite cuvinte, semne de pe tabela de afisare.. Daca nu asigura astfel de servicii minimale nici o tara nu merita vizitata.

      Si trebuie sa am dreptul de a nu avea card. Nu vreau sa am obligatia ca pe x ale lunii sa imi fac balanta iar daca uit sau sunt in spital sa fiu dator cu o avere si sa-mi ia casa. VREAU SA FIU LIBERA!
      • +1 (1 vot)    
       Nu ai inteles, se pare ca nici nu ai citit... (Marţi, 4 decembrie 2012, 14:26)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui cami7

       1. A spus ca a intrebat la ghiseu. Nu cred ca era cel de informatii, se subintelege ca la casa. Iar puncte de informatii exista in orice gara sau aeroport. Dar daca intrebi in alta parte (de ex. la o librarie) aia nu au de unde sa stie, nu e treaba lor.
       2. Ai tot dreptul, nu te opreste nimeni nicaieri. Poti plati cash. Numai ca daca nu ai moneda corespunzatoare, e iarasi treaba ta. De aia s-a inventat cardul. Si iarasi, in tarile civilizate insa, nu-ti ia nimeni o avere sau casa daca intarzii plata, si nici intr-un caz pentru o luna doua Mi s-a intamplat si mie si stiu foarte bine - s-a discutat o reesalonare, mi s-a redus dobanda la 0 (zero!!), si nu am mai avut dreptul la carti de credit 4 ani sau pana la platirea datoriei, ce termen vine primul!!. Dar asta pentru ca am fost somer pentru circa 9 luni, nu una-doua...
     • -1 (1 vot)    
      Comment sters de user (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:45)

      Erasm [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

      • +2 (2 voturi)    
       Citeste ce am spus lui "cami7"... (Marţi, 4 decembrie 2012, 14:28)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

       Dar recunosc ca m-am exprimat gresit. Nu e vorba de a gandi romaneste, ci de cum se actioneaza romaneste. Iar aici ma refer mai ales la banci, magazine, etc. Pentru asta imi cer scuze!
  • +4 (4 voturi)    
   Credibilitatea ROMANIEI scade pe zi ce trece cu ac (Luni, 3 decembrie 2012, 11:24)

   SRA [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   Este valabil si in ELVETIA pentru cei cu pasaport român.

   Iata credibilitatea guvernului PONTA.
  • 0 (0 voturi)    
   Chestia cu cardul de credit nu e noua. (Luni, 3 decembrie 2012, 19:56)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   E o metoda impusa de lumea financiara prin interemediul guvernelor mai ales din tarile lumii anglo-saxone (astea au chiar si un sistem propriu de securitate si monitorizare a tot ce misca in domeniul comunicatiilor de orice fel) pentru a obliga cetatenii tarilor respective sa fie intr-un fel sau altul dependenti de banci si sa ia credit indirect chiar daca nu ar avea nevoie. Zburam odata (in 2008) cu avionul de la Johanesburg la Frankfurt si doream sa cumpar de la Duty Free niste cadouri si nu au acceptat nici un card de debit desi scestea erau ale unei banci olandeze. Ei erau obligati sa accepte doar carduri de credit. Acelasi lucru se intampla si in alte zone controlate de marii bancheri prin intermediul papusilor lor politice. In plus de pe urma crizei financiare au beneficiat tocmai cei care au provocat-o adica aceeasi mari bancheri care au reusit prin intermediul papusilor politice (Obama, Merkel, Cameron, etc) sa transfere tot rahatul lor bancar pe spinarea bugetelor publice ajungandu-se ca in loc sa dea faliment bancile cu probleme au ajuns in stadiu de faliment tari intregi. De exemplu Grecia la inceputul crizei avea datoria publica de vreo 60 md Euro ajungand acum de cateva ori mai mare. La fel s-a intamplat si cu alte tari din zona UE.
 • -2 (8 voturi)    
  statele unite ale saraciei (Luni, 3 decembrie 2012, 10:57)

  nash pandelica [utilizator]

  se va intampla daca se integreaza numai zona euro.

  inseamna ca regatul unit si nordicii, la care se vor alipi, probabil, si olandezii, vor forma o alta gashca.

  iar noi, alaturi de unguri, sarbi, croati, polaci, bulgari vom forma stataele unite ale saraciei...
  zona gri, intre csi si sue.

  adio miscare pe buletin, de la dunare la atlantic.
  adio la munca in vest.
  usl'am pe veci !

  e timpul s'o luam din loc, scapa cine poate ! :))
 • +4 (4 voturi)    
  NU USL (Luni, 3 decembrie 2012, 11:21)

  SRA [utilizator]

  ROMANIA daca doreste ia iasa din CRIZA trebuie sa nu voteze USL !!!

  USL este o miscare anti EUROPA si NATO, o miscare nationalista pro fascista !!!

  Acum sau nici odata je joaca cartea viitorului ROMANIEI, NU usl !!!
  • 0 (2 voturi)    
   Aici... (Luni, 3 decembrie 2012, 12:48)

   Dacos [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   e vb despre cu totul altceva. Cred ca ai gresit subiectul pe care il comentezi. P(r)ostacule!
 • +1 (1 vot)    
  e o idee buna dar o utopie momentan (Luni, 3 decembrie 2012, 14:21)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  Ca exp... Statele unite ale Americii au avut nevoie de peste 200 de ani sa ajunga unde sunt acum si au trecut prin multe razboaie ...

  Statele unite ale Europei nu vor avea succes decat in uniune completa (fiscal, teritorial, etc) altfel doar apa de ploaie pe lunga durata ...

  Stau si ma intreb cate state vor sa renunte la granitele teritoriale si mai ales la administrarea lor ... pentru a face parte din aceasta uniune ...
 • 0 (0 voturi)    
  Puterea corupe, PUTEREA TOTALA CORUPE TOTAL (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:30)

  cami7 [utilizator]

  In plus, acum dam mai mult la bugetul UE decat primim...
  O sa dam si mai mult, o sa primim si mai putin...

  Te-ai astepta ca industrializarea sa iti dea o paine mai ieftina si mai buna, cand colo e un burete... Ce gust are o paine la cuptor de tara... sau macar la cuptor de aragaz, de masina de facut paine...

  NIMENI NU ARE GRIJA MAI MULT DE TINE DECAT TU! RESTUL VOR DOAR BANI MAI MULTI, CALITATE MAI PUTINA, DRAGOSTE IOC!
  • 0 (0 voturi)    
   Tu chiar crezi ce spui? (Marţi, 4 decembrie 2012, 14:31)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui cami7

   Oare cine te informeaza??? Stii care e contributia Romaniei la UE si cat primim ca sume nerambursabile?? Mai informeaza-te inainte de a afirma ceva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by