Ca si cum tinea sa certifice ca, intr-adevar, e mare amator de gogonele, premierul Victor Ponta a mintit chiar a doua zi dupa ce presedintele Traian Basescu l-a facut mitoman. Cronica ultimelor baliverne o gasiti sintetizata in articolul Ministerul Justitiei il contrazice pe premierul Victor Ponta. Care e povestea reala a proiectului de lege care putea limita lupta anticoruptie.Nu e nici o placere sa constati ca premierul tarii tale scoate panglici pe gura pe teme gravissime. Dimpotriva, te incearca un sentiment de jena profunda cand te nimeresti, la o receptie oficiala, in aceeasi incapere cu panglicarul.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

La receptie participa o multime de ambasadori si diplomati straini. Te intrebi, desigur, ce-si spun acesti oameni cand aud ca insusi seful statului crede despre premierul tarii sale ca e mitoman, mincionos, santajabil si cinic. Poti spune ca nu-i chiar asa, ca presedintele le mai umfla in campanie, ca asa vorbeste el, cu delicatetea capitanului de vas? Premierul, cum spuneam, tocmai a tras o minciuna pe o tema sensibila. In plus, toata planeta stie deja ca a plagiat, deci evident ca are o vulnerabilitate majora.

Ma intrebam, ieri seara, ce gandesc toti acesti diplomati straini cand vad cum elita unei tari, peste 1600 de profesori universitari, nume prestigioase din societatea civila sau oameni simpli semneaza, intr-o singura zi, o scrisoare deschisa adresata ministrului educatiei prin care i se cere sa retraga titlul de doctor in drept premierului Victor Ponta? Iar ministrul spune ca nu se poate (las la o parte ca insusi ministrul educatiei este acuzat de plagiat).

Cum poti scoate capul in lume cu o reputatia facuta ferfenita? Nu doar ca premierul Victor Ponta scoate capul fara sa-i apara mici pete rosii pe obraz, dar flutura, mereu multumit de sine, coada pe sus. Afiseaza o mandrie suspecta, manifesta o vivacitate si o buna dispozitie nefiresti pentru un fost procuror de care s-au lipit ca timbrul de scrisoare doua etichete deloc simpatice: plagiator si mincinos.

Dar daca poporul alege hotomani de titluri si vanzatori de gogosi aflati in fruntea celui mai cinstit guvern, diplomatii straini nu prea au ce face. Spun in gand ce au de spus despre tara noastra si strang mana barbateste panglicarului umflat in pene aflat la carma ei. USL are sanse bune sa castige la scor detasat ARD la alegerile din 9 decembrie, de unde aroganta lui Victor Ponta, atitudinea sfidatoare, fudulia de pisoi pe acoperis asezonata cu glumite si ironii. Greu de inteles, totusi, de unde atata siguranta ca va ramane premier.