Lucrurile se deterioreaza de la o zi la alta in confruntarile dintre Hamas si Israel iar IDF pare sa se pregateasca sa intre cu tancurile si soldatii prin Fasia Gaza, in ceea ce pare a fi un reload al operatiunii Cast Lead din 2008 (soldata cu 13 victime de partea Israeliana si vreo 1500-2000 victime estimate de partea Palestiniana). Daca pana aici exista niste similaritudini intre ceea ce se intampla acum si situatia de acum 4 ani, iata ca contextul regional si global este destul de diferit. A mai trecut o primavara araba peste intreaga zona, au mai disparut niste despoti, iar partidele islamiste au castigat popularitate in randul maselor.

Marele vecin si fost pol de stabilitate, Egiptul are acum un guvern islamist (si nu e singurul) iar Siria e in plin razboi civil, interesele Rusiei, Iranului, Arabiei Saudite, Chinei si Statelor Unite amestecandu-se in zona. Iranul e sub sanctiuni, cu sabia deasupra capului si cu siguranta un “wildcard”. Turcia, ce doreste sa se afirme ca o putere regionala, e posibil sa-si joace cartile intr-o maniera mai asertiva, cu atat mai mult cu cat uciderea celor 9 activisti turci de catre comandourile israeliene, pe vasul Mavi Marmara, a dus la racirea completa a relatiilor cu Israelul.

Si ca lucrurile sa fie si mai complicate, nu ma pot abtine sa nu observ anumite coincidente:

- Insistentele lui Obama ca Israelul sa nu declanseze operatiuni militare intimpul campaniei sale prezidentiale au functionat. Campania s-a incheiat insa…

- Israelul se pregateste de alegerile legislative din 22 Ianuarie, iar asasinarea lui Ahmed Jabari (ce a dus la escaladarea abrupta a ostilitatilor) e citita de anumite surse intr-o cheie electorala ce ar aduce mai multe puncte pentru Likud. Ahmed Jabari e dealtfel prezentat de Haaretz si sub o alta lumina, si ca un “subcontractor” al Israelului insarcinat sa impiedice -prin intermediul Hamas -multiplicarea gruparilor extremiste inarmate in Gaza. Din nefericire pentru el se pare ca nu a reusit sa-si indeplineaza partea lui din intelegere si, ca atare, was “terminated”.

- De curand, obuzele ratacite venind din Siria – care erau frecvente la granita cu Turcia - au inceput sa cada si la granita cu Israel…

- Palestinienii tocmai ce-au inceput lucrarile pentru dezhumarea lui Yasser Arafat, pentru a confirma daca a fost asasinat prin otravire cu poloniu radioactiv…

In paralel, ambele parti s-au angajat intr-un razboi paralel pe social media si internet, cu Interactive Media Branch – divizia specializata a IDF – ducand o lupta fara mila pe Twitter, Facebook si bloguri impotriva contrapartidelor din Hamas si ai lor sustinatori. Avand in vedere rolul pe care l-a jucat social media in Primavara Araba, e usor de inteles de ce nici o manipulare nu e de lasat pentru a marca puncte pe acest camp de lupta. Deasemenea, se pare ca un aliat neasteptat s-a alaturat cauzei palestiniene in ciberspatiu, Anonymous ducand un atac concertat impotriva a catorva sute de site-uri israeliene.

Situatia ramane foarte fluida si putem doar sa speram ca negocierile dintre cele doua parti vor putea opri o degenerare a conflictului, o invazie terestra a fasiei Gaza de catre IDF si o eventuala raspandire a luptelor dincolo de teritoriul ocupat de catre cei doi combatanti. Cu toate astea, cu mici exceptii, trecutul pare sa indice ca negocierile nu au dus la armistitii de prea mare durata…

Cert este ca aceasta izbucnire subita a violentelor intr-un mediu extrem de volatil, duce la cresterea masiva a riscurilor in zona si la potentiale modificari bruste a status quo ului in regiune. Pe de-alta parte, mai abate atentia de la acutizarea problemelor structurale ale UE si de la fiscal cliff-ul american…

Voi cum credeti ca va evolua situatia pana la sfarsitul anului si care vor fi principalele implicatii la nivel global?

Comenteaza pe blogul Jeopardy.