Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

"Romania a Romanilor" - despre noua directie anti- europeana

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Sâmbătă, 20 octombrie 2012, 11:01 Actualitate | Opinii


Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Atunci când politica se face pe stadioane, resentimentul devine energia din care se alimentează proiectele politice. Memoria dictaturilor nu este atât de îndepărtată în România încât imaginile cu oamenii “entuziaşti” în aplauzele lor să nu ne pară familiare. Fericirea colectivă , obţinută prin adularea conducătorilor, este parte din reţeta pe care Nicolae Ceauşescu ar fi  înţeles-o fără dificultate. Trecerea de la mobilizarea maselor la imprecaţiile naţionaliste este cât se poate de naturală. Mediul moderaţiei nu  este şi nu a fost niciodată spaţiul dominat de megafoane şi de staţiile de amplificare.   Moderaţia are sens doar în masura în care politica se face la scară umană, iar cetăţenia înseamnă mai mult decât o  expresie a furiei sau frustrării.

Dincolo de stil şi de retorica politică identificabile la alianţa social- liberală, ceea ce nu poate fi omis este  influenţa, din ce în ce mai semnificativă, a direcţiei naţionaliste . Filipicele la adresa popularilor europeni erau dublate de elogiul suveranităţii de care România ar fi , astăzi,deposedată. Nu suntem slugile Europei- mesajul fostului preşedinte interimar este lipsit de ambiguitate. Ideologia pe care se întemeiază actuala majoritate din parlament nu are nimic în comun cu filosofia politică europeană pe care pretinde a o fi preluat.

“România a Românilor”- de la dreapta radicală a lui A. C. Cuza şi Corneliu Zelea Codreanu până la ultimul preşedinte al României socialiste, Nicolae Ceauşescu, denunţarea inamicilor cu care se confruntă elementul etnic românesc  pare să fie numitorul comun al  izolaţionismului şi autohtonismului. Anii de după 1989 au rafinat ceea ce era deja gravat în mentalul  local . Resurecţia anti-capitalismului în primăvara lui 1990 era dublată de devastarea sediului partidelor acuzate de  a fi instrumentele străinilor malefici. Pentru cei care nu posedă o cunoaştere elementară a timpului recent, ar fi util de reamintit că sediul Partidului Naţional- Liberal era  devastat de către populaţia “oamenilor de bună credinţa”,fanatizată de televiziunea română liberă. Istoria de după decembrie 1989 a liberalismului se întemeiază, ca şi în cazul  naţional- ţărăniştilor, pe înfruntarea curajoasă a  populismului şi violenţei. Noul curs al partidului de astăzi înseamnă abandonarea spiritului ce duce mai departe amintirea sacrificiului  celor din urmă Brătieni.

“România  a Românilor”-  europenizarea politicii româneşti este incompatibilă cu recuperarea sensibilităţii ce mizează pe izolare şi pe neîncredere. Visul unei naţiuni unite  prin opoziţia în raport de Uniunea  Europeană este visul unei naţiuni care respinge achiziţiile domniei legii în numele  independenţei sale. Cu două decenii şi jumătate înainte ca  guvernanţii României să denunţe ingerinţele Uniunii Europene, România Socialistă reafirma dreptul fiecărui stat de a –şi gestiona politica   domestică, în spiritul suveranităţii şi al neamestecului în treburile interne. Este o continuitate care merită reţinută.

“România a Românilor”- nimic nu este întâmplător  în România anului 2012. Noua direcţia anti-europeană domină întregul efort al instituţiilor statului. Reacţiile de pe stadioane răspund  politicii de  autohtonism programatic   pe care o promovează ICR, sub direcţia lui Andrei Marga. În această Românie ce exaltă “invenţiile”  tehnologice ale fiilor ei, (ignorând ridicolul la care se condamnă o asemenea iniţiativă), naţionalismul izolaţionist este reacţia naturală  şi legitimă a celor care  asociază suveranitatea naţională cu dreptul de a ignora exigenţele  bunei- guvernări şi ale statului de drept.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.roCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1937 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Actualitate | Opinii

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by