Crema lumii occidentale la congresul PPE de la Palatul Parlamentului, umbra Rusiei prezenta prin oponentii ei cei mai de seama. Crema ideilor populiste si nationaliste, multumiri inchinate Rusiei si Chinei la mitingul USL de la Arena Nationala. Cancelarul german Angela Merkel vorbind despre Europa si valorile ei, despre libertatea de circulatie, despre munca si competitie. Liderul PNL Crin Antonescu vorbind perfect paralel despre popor, invocat de zece ori intr-o singura fraza, despre slugile Europei si profiturile companiilor occidentale in Romania.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Europa fata cu reactiunea. Si mai observati un contrast izbitor chiar in interiorul USL, intre blocul prosper de candidati in negru si poporul pestrit manat cu autobuzul pe stadion.

Ziua de 17 octombrie 2012 va ramane in istorie ca ziua antitezelor extreme. La Bucuresti au defilat doua lumi diferite. La Palatul Parlamentului a venit o cosmopolita lume occidentala, degajata, preocupata de teme mari. La Arena Nationala a venit o lume monocolora, crispata, ocupata cu vorbe mici. O lume preocupata de principii si valori ceva mai inalte. Cealalta lume, etaland cam multi dubiosi si obsesii mici.

A castigat sau a pierdut USL cautand sa bruieze congresul Partidului Popular European? Le-a iesit mesajul ca poporul e cu Antonescu si Ponta in timp ce doar occidentul mai e cu Traian Basescu si PDL? Sau, dimpotriva, liderii PSD si PNL au reusit performanta de a evidentia singuri discrepantele majore intre doua optiuni. Una mai larga si generoasa: mai multa Europa. Alta limitata si ingusta: mai multa Romanie.

Cele doua lumi opuse sunt expresia unei radicalizari. Aceasta radicalizare este generata de crize. De criza financiara, care incurajat miscarile turbionare, populiste, nationaliste si a adancit curentele eurosceptice. Aceasta radicalizare este si consecinta crizei enegetice, a razboiului pentru supravietuire energetica, cu o Rusie tot mai ingrijorata ca risca sa-si diminueze influenta in zona. Aceasta radicalizare este si rezultatul unei crize de incredere in democratia clasica, ceea ce reprezinta cea mai periculoasa dintre crize si deschide calea fie spre noi forme de dictatura, spre conflicte de uzura.

In Romania, batalia intre cele doua lumi se va da pe 9 decembrie. Astazi s-au intalnit pentru a-si proclama diferentele majore. Ele, cele doua universuri paralele, nu vor putea coabita. Vom avea un singur castigator.

P.S. Usor exaltat, Antonescu anuntase o demonstratia de forta. Forta butaforiei, deoarece Arena Nationala s-a golit rapid chiar in timpul discursul liderilor PSD si PNL. Candidatii USL au defilat in fata scaunelor goale de pe care poporul s-a cam uschit.