Republica, mareata vatra

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 12 octombrie 2012, 16:00 Actualitate | Opinii


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Acum stim: caloriferul a fost inventat in Transilvania, bibliotecile lumii sunt pline de orori anti-romanesti care trebuie rapid corectate si condamnate cu fermitate si mai stim ca "suntem aici de multe mii de ani, romani ne spune, bine sa se stie, biruitori de multe mii de ani traim in socialista Romanie" (asta e un vers pe care a trebuit sa-l invat pe de rost inainte de 89). Cultura romaneasca urmeaza astazi in mod nefericit tezele politice nationaliste ale lui Crin Antonescu.

Cand esti anti-european si anti-american trebuie sa pui ceva in loc. Nu-ti ramane decat tarisoara, mareata vatra. Nationalistii-populisti ca Antonescu si Marga (autoproclamati liberali) hranesc imaginarul colectiv cu iluzia unicitatii si exceptionailsmului romanesc cu speranta ca vor converti aceasta investitie in voturi. Pe aceste mituri s-a construit si comunismul romanesc (vezi lucrarile lui Lucian Boia).


 • Andrei Marga, la Realitatea TV: "Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice şi muzică. În cazul în care au fost făcute bine, este în regulă. Apoi pe tot felul de întâlniri. Institutele trebuie să revadă conceptul de cultură cu care operează, trebuie să venim la un concept natural de cultură, inclusiv cu filmul. Filmul a făcut paşi mari în România, muzica, arte plastice, fără dubii, trebuie să facem loc şi ştiintelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, câţi ştiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt şi alte lucruri care trebuie etalate", a spus Marga, la Realitatea TV.
 • Institutul Cultural Roman a trimis, pe data de 8 octombrie, o Notificare “privind consolidarea Institutelor Culturale Romane din exterior”, in care li se cere, intre altele, sa identifice “bazele de date deficitare in ceea ce priveste informatia corecta si la zi despre Romania”:  “O indatorire permanenta a personalului institutelor culturale romanesti din strainatate ramane identificarea bazelor de date deficitare in ceea ce priveste informatia corecta si la zi despre Romania. Depistarea lucrarilor cu caracter enciclopedic, a dictionarelor, tratatelor de istorie, a fondurilor documentare din biblioteci si muzee care prezinta date incomplete, superficiale, distorsionate, clisee denigratoare, comentarii tendentioase si mistificatoare la adresa Romaniei, a poporului roman, a minoritatilor nationale conlocuitoare, care minimalizeaza valorilor nationale romanesti, contributia culturii romane la tezaurul universal si rastalmacesc momente de seama ale istoriei romanilor. Acest efort trebuie sa determine ulterior actiuni persuasive si umplerea lacunelor existente cu informatii cuprinzatoare si edificatoare, rectificari si prezentari corecte ale realitatilor romanesti” 
 • "In situatiile in care, institutele culturale romanesti ajung sa ia act de cazuri in care cetatenii romani rezidenti in strainatate sau comunitati romanesti fac obiectul unor discriminari, nu-si pot exercita drepturile si libertatile lor fundamentale, drepturi si libertati consfintite prin prevederile constitutionale ale tarilor-gazda, prin tratate si acorduri internationale si bilaterale, fapte ce contravin spiritului bunelor relatii dintre Romania si respectivele state, se impune semnalarea prompta a acestora autoritatilor statului roman (ambasade, consulate, conducere MAE, ICR), astfel incat sa fie adoptate pozitiile oficiale cele mai ferme de respingere si condamnare.
 • Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, 28 iunie 2012, cand s-a opus prelevarii de probe ADN de la Vlaicu Voda, pentru a se stabili originea acestuia:  "Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană. În calitate de ministru, am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei (...) Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români, iar prelevarea ADN-ului, care presupune deshumarea voievozilor, este neînsemnată comparativ cu amprenta pe care aceşti domnitori o au asupra poporului român şi istoriei acestuia".
 • Crin Antonescu in mai 2012, la lansarea candidatilor USL din judetul Mures (zona cu populatie maghiara): "Da, sunt naţionalist şi trebuie să fim naţionalişti. Atâta vreme cât ştim foarte bine şi am dovedit că naţionalismul nu înseamnă negarea identităţii şi drepturilor oricărei minorităţi, ştim şi am dovedit că naţionalismul pe care l-am dovedit nu înseamnă îngustime, obscurantism, izolare, nu înseamnă că ne credem buricul pământului, că nu ne cunoaştem păcatele, pe ale noastre, ca şi pe ale altora. Sunt naţionalist şi cred că trebuie să fim naţionalişti (...)  În acelaşi timp, nu avem cum să dăm un destin acestei ţări, cu români, cu unguri, cu orice minoritate, împreună, în respect reciproc şi respect de identitate, câtă vreme nu înţelegem că totuşi această ţară înseamnă şi o naţiune, că această naţiune este naţiune română, că această naţiune are interese, valori şi orizont, care trebuie slujite şi apărate de conducătorii ei de orice naţionalitate. Acesta este naţionalismul meu, nimic mai mult, dar nimic mai puţin".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11806 vizualizari

 • -43 (59 voturi)    
  lasa-i si pe altii sa mai spuna cite ceva (Vineri, 12 octombrie 2012, 16:16)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Nene Tapalaga, acum te pricepi si la cultura? Credeam ca politica e punctul matale forte. Ai urmat cursul scurt cu Mihaiesi?
  • +19 (31 voturi)    
   si cam pe cine ai vrea sa lase? (Vineri, 12 octombrie 2012, 16:30)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   da si tu niste exemple...
   • -2 (8 voturi)    
    Bolintineanu versus Hunor (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 12:33)

    cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui popcorn monta

    Cultura romaneasca diriguita si indrumata de Kelemen Hunor.
    In epoca basesciana.
    Demn urmas al lui Dimitrie Bolintineanu,d-l Hunor a tinut un elocvent discurs lingvistic,autentic cultural si mai ales romanesc..
    • +3 (9 voturi)    
     patriot..este ceva rau? De cand domnule Tapalaga? (Duminică, 14 octombrie 2012, 14:38)

     Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

     Am o varsta...am prins vremurile "internationalismului socialist" cand "proletari din toate tarile, uniti-va!" era lozinca obsedanta.
     URSS avea ambitia de a anexa intreaga lume...
     Incepuse cu tarile satelite....s-a poticnit la Prut....nasol.
     Acum citesc, cu stupoare, ca patriotismul, dragostea de tara, sunt ceva negativ, toxic, de evitat, de condamnat.
     Presedintele meu imi explica cat de importanta este prezenta sa la Bruxeles pentru ca se hotaraste "cedarea de suveranitate" si el este singurul capabil sa o inteleaga si sa o ofere pe tava noii Mari Porti, Bruxeles.
     Dl. Tapalaga, un umil subaltern ( ca functie si grad) al marinarului promovat de servicii, ma critica, indirect, si pe mine pentru ca sunt patriot.
     Dorinta ca sa conteze, in lumea asta tulbure, si vocea romanilor ...sa-si poata si poporul asta amarat sa-si aleaga singur calea de urmat...este pentru domnul Tapalaga (ca pentru toti portocalii ) ceva demn de dispretz, o boala rusinoasa....
     Nu, noi vrem sa fim europeni! Adica sa ne lasam condusi 100% de altii....cum le vine lor mai bine.
     Dam tot, resursele noastre (ca doar atat ne-a mai ramas, industria am aruncat-o toata la fier vechi), forta noastra de munca, vietile noastre (in zonele de razboi unde UE se baga), piata noastra toata ( ca nu mai gasesti nimic rominesc in magazine)...
     Depindem de altii total !
     De ce nu ne spunem colonie?
     De ce nu avem un "guvernator" stabilit de stapanii nostrii, basescu?
     Pentru ca, nu-i asa?, trebuie sa mimam democratia....chiar daca am ajuns un stat politienesc unde orice vorba, miscare iti este imputata ca o crima, pana si modul cum votezi...ba chiar si crima ca ai votat!
     Domnule Tapalaga, esti rosu in obraz mai tot timpul.....este ceva genetic sau iti este, totusi , rusine cum iti castigi banii?
  • 0 (16 voturi)    
   Dupa doua zile de scandal Sima (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 7:10)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   .. va decideti sa scieti un articol anti-Marga?
   Jalnica aelgere, d-le Tapalaga!
  • 0 (4 voturi)    
   nedumerire? (Duminică, 14 octombrie 2012, 14:54)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   Cum adica sa-i lase pe altii? Pai asta si face? Poate nu ai citit articolul ca altfel nu inteleg. In esenta, domnul Tapalaga nu face decat sa reia, pe puncte, niste declaratii ale liderilor USL. Nu sunt declaratii scoase din context, dimpotriva, fiecare dintre ele reda conceptiile pe care respectivul politican promite ca le va aplica in practica. Acum, e adevarat si ce spui tu. Articolul iti lasa un gust amar si anti uselist. Dar asta nu e vina domnului Tapalaga. Domnii respectivi reusesc foarte bine sa se faca de ras complet singuri!
 • +25 (33 voturi)    
  arta retoricii (Vineri, 12 octombrie 2012, 16:27)

  hot news [utilizator]

  Arta retoricii nu consta in a reusi sa-ti contrazici afirmatiile in cadrul unei singure fraze. Contradictia in afirmatii intr-o singura fraza se numeste incoerenta si tine de domeniul patologicului.
  Sa-i puna cineva asta si Presedintelui Senatului.
  "[...] nu avem cum să dăm un destin acestei ţări, cu români, cu unguri, cu orice minoritate [...]câtă vreme nu înţelegem că totuşi această ţară înseamnă şi o naţiune, că această naţiune este naţiune română, că această naţiune are interese, valori şi orizont [...]"
  • -2 (8 voturi)    
   sigurrrrr!... (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 10:36)

   barbu007 [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   mai pe scurt: noi suntem BURICUL PAMANTULUI. nici mai mult, nici mai putin,
 • +1 (17 voturi)    
  De ce este cultura romaneasca nefericita? (Vineri, 12 octombrie 2012, 16:29)

  tedycv [utilizator]

  Pentru ca exista "un vers pe care (eu, Dan Tapalage) a trebuit sa-l invat pe de rost, inainte de 89" si pe care, desi nu vrei sa admiti, probabil, si Crin Antonescu (sic!) a fost nevoit sa-l invete?
  Sigur, fiecare are argumentul lui: Antonescu al experientei politice (virulente), Tapalaga al condeiului politic (la fel de virulent)
  Totusi domnilor, cultura nu are in comun prea multe lucruri nici cu politica, nici cu media politica.
  Cultura pare ca se descurca mult mai bine singura, decat o tot disecati voi si o amalgamati, functie de cum bate vantul politic!
  • +12 (14 voturi)    
   Hehe (Vineri, 12 octombrie 2012, 19:53)

   mithrill [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Cam toate au dovedit ca se descurca mult mai bine singure, dar clasa politica ramane in halul asta pe dinafara si asta nu se poate, nu-i asa?! nu poate sa-si piarda avantajele si imunitatile... ce daca fac tampenii, ce daca nu ajuta cu nimic, ce daca deschid gura si dovedesc ca-s prosti, ce daca.... daca voi nu ne vreti, noi va vrem, cam ast-i crezul. raspundeti la o intrebare: ce palaria mea ar putea face antonescu, ponta, blaga, boc, marga, tariceanu, udrea etc... la privat? in ce soi de intreprinderi si-ar gasi locul?
  • 0 (0 voturi)    
   nici marga, (Luni, 15 octombrie 2012, 10:21)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   ca de el era vorba, nu are nimic in comun cu actul cultural.
   ca sef la icr se comporta ca si un ministru de externe.
 • +33 (45 voturi)    
  foarte probabil... (Vineri, 12 octombrie 2012, 16:33)

  corvus coraX [utilizator]

  ...în bibliotecile româneşti de peste hotare vor fi de găsit:

  1. Colecţia integrală a revistei "Noi tracii", ediţie princeps cu semnăturile olografe ale lui IC Drăgan, Nicolae Ceauşescu, Napoleon Săvescu şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Andrei Marga...

  2. Adrian Păunescu cu colecţia de ode "Oi linge până m-oi stinge"

  3. VC Tudor cu noul volum " Mult Diazepam pentru ţara mea"

  4. Filmele emise de către Sergiu Nicolaescu inclusiv noua sa producţie "Haiducii lui şaptecase"

  5. Romanul de ficţiune "Prostănacul" a lui Mircea Geoană...

  6. Ion Ilici Iliescu: "Neamul teroriştilor"
  • +18 (26 voturi)    
   :))))))) (Vineri, 12 octombrie 2012, 17:57)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   am ras de era sa-mi inghit limba ...
   limba romana, desigur :)
   un prim si ultim omagiu: lick in peace, mr. A.P.
 • +29 (45 voturi)    
  nimic nu scapa USLasilor (Vineri, 12 octombrie 2012, 16:43)

  ..13 [utilizator]

  Au tocat statul de drept!

  AU tocat Constitutia si legile ei!

  Au tocat economia si modul ei de functionare!

  Au oprit finantarile europene si nu sunt in stare sa le reporneasca si sa cheltuie banii ramasi!

  Distrug credibilitatea pe pieta secundara de capital!

  Toaca banii publici fara cap si fara coada, nu le pasa ca o sa trebuiasca sa dea socoteala!

  Se pregatesc de pomeni electorale, dupa criteriul care tipa mai tare!

  Balamuc cu acte in regula!
  Sa ii lege cineva pe acestia!
  Multumesc.
  • +2 (14 voturi)    
   Fii mai explicit/a (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 10:39)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Mata te referi numai la pedelisti sau si la uselisti?
 • +15 (23 voturi)    
  Nationalismul (Vineri, 12 octombrie 2012, 17:35)

  kibbitz [utilizator]

  in politica e ca sarea in mancare. La fel ca in cazul sarii, abuzul poate dauna sanatatii. Se pare ca PNL a cam depasit doza recomandata, si nici macar nu observa efectele adverse aparute.
 • +9 (19 voturi)    
  :( (Vineri, 12 octombrie 2012, 17:48)

  owl [utilizator]

  nici o sansa; mai e putin pana la alegeri si nu se vad prea multe probleme pentru USL... a cui dracu e vina ca vin astia iar? ia spune repede , cine l-a adus pe cetateanu' turmentat in situatia de a vota din nou USL? Felix si Antena 3, nu?

  PS. Nu inteleg de ce ii faceti un bine lui Marga , scriind despre el. Nebunu' arunca cu pietre in lac.... si ne mira???
 • -9 (23 voturi)    
  nationalism (Vineri, 12 octombrie 2012, 19:00)

  sentenced [utilizator]

  Aleg oricand nationalismul in detrimentul coruptiei de azi. Iar ce a spus Antonescu la Mures este corect, din pacate e putin probabil sa si creada ce a zis.
  Eu il astept in continuare pe Corneliu Zelea Codreanu v2, pana atunci imi vad de viata mea si refuz sa mai votez coruptia si antiromanismul.
  Chiar si acest articol incearca mai subtil sa transmita cititorilor ca nationalismul este rau, si ca singura scapare este sa-i rugam pe europeni sa ne stranga mai bine latul la gat.
  • +4 (6 voturi)    
   tel maitre, tel valet (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 10:37)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   nu?
 • -3 (25 voturi)    
  explicati-mi va rog (Vineri, 12 octombrie 2012, 23:01)

  peticuta [utilizator]

  -Nationalist=comunist?
  -Pupator in dosurile,,liderilor" occidentali si americani=bunul capitalist?
  Domnule tapalaga,ma dezamagiti iremediabil.
  • -1 (11 voturi)    
   o geostrategie originala (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 10:36)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui peticuta

   Din pacate, la noi definitiile se schimba cam din 5 in 5 minute - caci masura celor 300 de secunde a devenit faimoasa, stim noi gratie cui... Cind nea Nicu indrepta degetul cum avea el chef si pica biserica sau blocul, eram disperati si furiosi (interior). Acum ca axa aia nenorocita spineaza ca girueta ba spre Moscova, ba spre Bruxelles, ba spre Washinton, nu avem reactii, semn ca ni se administreaza Torecan.
 • +8 (14 voturi)    
  Ce intelegeti din acest citat ? (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 1:30)

  Catz Kitty [utilizator]

  "...această ţară înseamnă şi o naţiune, că această naţiune este naţiune română, că această naţiune are interese, valori şi orizont, care trebuie slujite şi apărate de conducătorii ei de orice naţionalitate".
  Deci, conducatorii maretei natiuni pot fi inclusiv rusi lipoveni, cu conditia s-o duca pe drumul pravoslavnic care se indreapta catre Moscova. Adica nationalistii romani pot fi si venetici, conditia fiind doar aceea ca sunt obligati sa cotizeze catre mareata "clasa politica".
  Oricum, discursul acestui adormit, transforma Partidul NATIONAL Liberal in Partidul NATIONALIST Limburist.
  "National" n-o sa fie niciodata echivalent cu "Nationalist". Poate doar in varianta nazi (Nationalsozialismus).
 • +11 (17 voturi)    
  Ma intreb... (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 1:34)

  Catz Kitty [utilizator]

  ... daca "domnul Crin", lipovean fiind, stie limba rusa. Ca altfel, nascut pe langa balta, stie si franceza si engleza de balta.
  • +1 (9 voturi)    
   you know who I'm referring to (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 10:30)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Catz Kitty

   Da, sint alti politicieni care au lucrat prin strainatate in "comert exterior" (ante 1990) si nu si-au putut elimina accentul oribil cu care pronunta limba engleza,
  • +1 (1 vot)    
   :) (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 19:17)

   owl [utilizator] i-a raspuns lui Catz Kitty

   e lipovean??? Daca da, intelege sigur limba rusa - nu neaparat o si poate vorbi... insa e anti-rus convins, in mod normal...
 • +5 (11 voturi)    
  In curand (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 9:32)

  Catz Kitty [utilizator]

  Romania, mareata satra.
 • +2 (18 voturi)    
  TRICOLORUL LA FEREASTRA DOMNILOR (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 10:34)

  dincannes [utilizator]

  Danezii sunt mindrii de vickingii lor. De fapt au fost niste hoti si niste criminali. Multe popoare europene fàceau « cruciade » si se intorceau din colonii inbogàtiti. Toti mergeau la furat. Ce rusine !
  In timpul àsta rominul crestea vite si cultiva griu, in mod pasnic. Sunt mindru de asta, domnule Tapalagà.
  Si mai sunt mindru de limba romana foneticà. Cit ridicol la englezi, francezi, etc. sà trebuiascà sà-si pronunte numele pe litere, altfel nimeni nu stie sà-l scrie.
  Dumneavoastrà, domnule Tapalagà, cu ce và mindriti ? Vi se intimplà sà arborati tricolorul la fereastrà ? Aveti acasà steagul deja ?
  • 0 (4 voturi)    
   De obicei (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 14:53)

   kibbitz [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   in timp ce nationalistul incita si flutura steagul, patriotul face ceva concret pentru tara in care traieste.
 • +5 (17 voturi)    
  Despre nationalism (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 11:55)

  Garett [utilizator]

  V-am reprosat candva, D-le Tapalaga, ca, impreuna cu agma din care faceti parte, sunteti direct raspunzator de promovarea falselor valori si a falselor modele. V-ati declarat atunci indignat de acesta generalizare.
  Pe de alta parte nu ati facut nimic de natura a scutura aceasta acuzatie, din contra. Blamand acum, "cu sfanta manie proletara", ideea de nationalism nu faceti decat sa-mi confirmati aceasta impresie.
  De ce este "reprobabil" nationalismul? De ce este incompatibil nationalismul cu "spiritul european"? Francezii sau nemtii se numara printre cei mai nationalisti europeni, ii face aceasta a priori "anti-europeni"?
  Nu domnule Tapalaga, ceea ce dumneavoastra vi se pare inadmisibil este refuzul unora de a se inchina by default in fata oricarei aberatii, a oricarui "DIKTAT", doar pentru ca este emanat de la Bruxelles sau Washington! Daca acelasi "domn" baroso ar fi cerut francezilor sa-l pastreze pe Sarcozy in functie nu credeti ca ar fi fost trimis la plimbare ca amestecandu-se nepermis in afacerile interne ale Frantei? Asta ar fi insemnat oare ca francezii dau dovada de "nationalism anti-european"? Daca omniprezentul ambasador al SUA ar fi fost acreditat la Berlin si si-ar fi dat cu parerea saptamanal despre politica interna a Germaniei, ba chiar l-ar fi si chemat in ajutor pe nestimabilul "domn" gordon o reactie critica, justificata de altfel, din partea fortelor politice din Germania ar fi insemnat "o atitudine antiamericana"?
  Faptele sunt clare: si Bruxelles-ul si Washington-ul au depasit orice urma a "bunului simt diplomatic" amestecandu-se in mod direct si nepermis intr-o chestiune strict interna!
  O reactie critica la adresa acestui amestec grosolan nu tine de "nationalism" ci de demnitate. Daca pentru dumneavoastra "spiritul european" si "pro-americanismul" inseamna acceptarea servila a oricarei decizii a "Inaltelor Porti" este strict problema Dvs. dar asta nu inseamna ca aveti autoritatea morala suprema de a condamna alte opinii!
  • 0 (6 voturi)    
   despre nationalism (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 15:33)

   mircea198 [utilizator] i-a raspuns lui Garett

   Stimate domn, dumneavoastra vorbiti aici despre Franta si Germania ca si cum guvernatii de acolo s-ar compara cu cei din Romania. Dupa cum bine stiiti nu exista termen de comparatie. Experienta ne arata ca politicieni romani au mintit mereu, si-au incalcat promisiunile si au furat cat au putut.
   Daca Uniunea Europeana intervine sau SUA intervine in chestiunile de politca interna a Romanie nu poate decat sa ma bucure.Indiferent cat de obscure ar fi intentile Occidentului la adresa Romanie, ele nu pot fi mai rele decat ale politicienilor romani.
   • 0 (6 voturi)    
    Discutabil! (Duminică, 14 octombrie 2012, 16:07)

    Garett [utilizator] i-a raspuns lui mircea198

    Haideti sa tratam povestea in cheie personala:
    Sa presupunem ca la Dvs. in casa, avand 3 copii, va decideti sa schimbati responsabilul cu, nu stiu, impartitul biscuitilor, in locul mezinului vreti sa-l puneti pe cel mijlociu. Acum vin eu, din afara, necunoscandu-va, neavand habar macar cum ii cheama pe copii si de ce ati decis ca mezinul nu mai prezinta credibilitate in "biscuitologie", poate si-a rezervat mai multi, poate a decis arbitrar sa dea cu 25% mai putini biscuiti fratilor sai, irelevant.
    Deci vin eu din afara si va impun sa-l pastrati pe mezin in functie. Este corect? Sau aveti dreptul ("my house, my rules") sa ma trimiteti la plimbare? Sunteti "nationalist" spunandu-mi sa-mi vad de treaba sau veti da dovada de "spirit european" si veti accepta diktatul meu?
 • +4 (6 voturi)    
  când faci confuzii, nu trage concluzii! (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 18:46)

  corvus coraX [utilizator]

  Sunt tot mai mulți care fac confuzii între "naționalism" și patriotism...

  În imensa majoritate a cazurilor, naționalismul pleacă nu dintr-o rațiune firească omului ci dintr-o latură emotivă adeseori exacerbată. pentru că dacă "mașina rațiunii" dispune de frână, "naționalismul" este un motor fără niciun fel de control...

  A vedea "marile realizări" ale naționalismului aproximativ recent. Holocaustul, crimele din războiul iugoslav. Naționalismul este eminamente fundamentalist și se bazează exclusiv pe mituri. Orice dovadă, cât ar fi de clară, este în ochii naționalistului, aberantă. Patriotismul se bazează pe argumente, în general de bun simț. "Necazul" că și atunci când este laudativ, este moderat. Un naționalist nu va vedea niciodată propria-i bârnă din ochi, pentru simplul fapt că este orbit. Pentru el, națiunea căreia îi aparține nu este niciodată vinovată, doar ALȚII. Mereu alții ne vor răul, mereu alții ne suflă-n ciorbă, țara merge prost nu pentru că noi suntem cum suntem, cu bune și rele, ci pentru că alții, toți ceilalți de pe lumea asta, au ceva cu națiunea română. Implicit, nația română este omphalos-ul lumii....

  Este și normal ca între patriotism și naționalism să existe o incompatibilitate funciară. De aceea nu-l vei putea înțelege niciodată pe Dan Tapalagă sau alții ca el, pentru că trăim în lumi total paralele. Unii suntem dispuși să luptăm pentru un stat de drept unde legile să fie respectate, alții cădem cu cracii în sus în fața oricărui cretin în delir care folosește naționalismul ca pe-un stindard imaculat, de neatins, apoteotic.

  Să fiu bine înțeles, fac referire la toți cei care promovează naționalismul și-l folosesc ca pe-o armă, indiferent de etnie. Referirea specială la români am făcut-o doar pentru simplul fapt că și eu sunt din întâmplare, tot român.
 • +2 (6 voturi)    
  Opinie (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 19:58)

  A310 [utilizator]

  Domnule Tapalaga , va urmaresc emisiunile la care participati , dar in afara de a mesteca vorbe nu faceti nimic altceva , stau si ma intreb din ce va asigurati existenta , cine va plateste pentru nimic , bineinteles ca nu sunteti singurul taietor de frunza la caini , dar va mai dati si important .
 • 0 (4 voturi)    
  natural... (Duminică, 14 octombrie 2012, 6:14)

  sutasul [utilizator]

  Natura isi va face treaba si ne va scapa de specimene gen Marga,propagatori ai bolsevismului creiat de Lenin si Stalin,dar ce ne facem cu mugurii care au aparut din neant,ca Ponta,Antonescu,Sova,Banicioiu etc.,pe ei nu ii vom rejecta decat cu ajutorul votului si ma intreb :este electoratul roman destul de matur ca sa respinga aceste anacronisme ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Actualitate | Opinii

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by