Acum stim: caloriferul a fost inventat in Transilvania, bibliotecile lumii sunt pline de orori anti-romanesti care trebuie rapid corectate si condamnate cu fermitate si mai stim ca "suntem aici de multe mii de ani, romani ne spune, bine sa se stie, biruitori de multe mii de ani traim in socialista Romanie" (asta e un vers pe care a trebuit sa-l invat pe de rost inainte de 89). Cultura romaneasca urmeaza astazi in mod nefericit tezele politice nationaliste ale lui Crin Antonescu.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cand esti anti-european si anti-american trebuie sa pui ceva in loc. Nu-ti ramane decat tarisoara, mareata vatra. Nationalistii-populisti ca Antonescu si Marga (autoproclamati liberali) hranesc imaginarul colectiv cu iluzia unicitatii si exceptionailsmului romanesc cu speranta ca vor converti aceasta investitie in voturi. Pe aceste mituri s-a construit si comunismul romanesc (vezi lucrarile lui Lucian Boia).

  • Andrei Marga, la Realitatea TV: "Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice şi muzică. În cazul în care au fost făcute bine, este în regulă. Apoi pe tot felul de întâlniri. Institutele trebuie să revadă conceptul de cultură cu care operează, trebuie să venim la un concept natural de cultură, inclusiv cu filmul. Filmul a făcut paşi mari în România, muzica, arte plastice, fără dubii, trebuie să facem loc şi ştiintelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, câţi ştiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt şi alte lucruri care trebuie etalate", a spus Marga, la Realitatea TV.
  • Institutul Cultural Roman a trimis, pe data de 8 octombrie, o Notificare “privind consolidarea Institutelor Culturale Romane din exterior”, in care li se cere, intre altele, sa identifice “bazele de date deficitare in ceea ce priveste informatia corecta si la zi despre Romania”:  “O indatorire permanenta a personalului institutelor culturale romanesti din strainatate ramane identificarea bazelor de date deficitare in ceea ce priveste informatia corecta si la zi despre Romania. Depistarea lucrarilor cu caracter enciclopedic, a dictionarelor, tratatelor de istorie, a fondurilor documentare din biblioteci si muzee care prezinta date incomplete, superficiale, distorsionate, clisee denigratoare, comentarii tendentioase si mistificatoare la adresa Romaniei, a poporului roman, a minoritatilor nationale conlocuitoare, care minimalizeaza valorilor nationale romanesti, contributia culturii romane la tezaurul universal si rastalmacesc momente de seama ale istoriei romanilor. Acest efort trebuie sa determine ulterior actiuni persuasive si umplerea lacunelor existente cu informatii cuprinzatoare si edificatoare, rectificari si prezentari corecte ale realitatilor romanesti” 
  • "In situatiile in care, institutele culturale romanesti ajung sa ia act de cazuri in care cetatenii romani rezidenti in strainatate sau comunitati romanesti fac obiectul unor discriminari, nu-si pot exercita drepturile si libertatile lor fundamentale, drepturi si libertati consfintite prin prevederile constitutionale ale tarilor-gazda, prin tratate si acorduri internationale si bilaterale, fapte ce contravin spiritului bunelor relatii dintre Romania si respectivele state, se impune semnalarea prompta a acestora autoritatilor statului roman (ambasade, consulate, conducere MAE, ICR), astfel incat sa fie adoptate pozitiile oficiale cele mai ferme de respingere si condamnare.
  • Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, 28 iunie 2012, cand s-a opus prelevarii de probe ADN de la Vlaicu Voda, pentru a se stabili originea acestuia:  "Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană. În calitate de ministru, am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei (...) Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români, iar prelevarea ADN-ului, care presupune deshumarea voievozilor, este neînsemnată comparativ cu amprenta pe care aceşti domnitori o au asupra poporului român şi istoriei acestuia".
  • Crin Antonescu in mai 2012, la lansarea candidatilor USL din judetul Mures (zona cu populatie maghiara): "Da, sunt naţionalist şi trebuie să fim naţionalişti. Atâta vreme cât ştim foarte bine şi am dovedit că naţionalismul nu înseamnă negarea identităţii şi drepturilor oricărei minorităţi, ştim şi am dovedit că naţionalismul pe care l-am dovedit nu înseamnă îngustime, obscurantism, izolare, nu înseamnă că ne credem buricul pământului, că nu ne cunoaştem păcatele, pe ale noastre, ca şi pe ale altora. Sunt naţionalist şi cred că trebuie să fim naţionalişti (...)  În acelaşi timp, nu avem cum să dăm un destin acestei ţări, cu români, cu unguri, cu orice minoritate, împreună, în respect reciproc şi respect de identitate, câtă vreme nu înţelegem că totuşi această ţară înseamnă şi o naţiune, că această naţiune este naţiune română, că această naţiune are interese, valori şi orizont, care trebuie slujite şi apărate de conducătorii ei de orice naţionalitate. Acesta este naţionalismul meu, nimic mai mult, dar nimic mai puţin".