Bilantul operatiunii "bufonul la Oltchim". Zece raspunsuri

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 2 octombrie 2012, 16:51 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
In ziua cind Dan Diaconescu a cistigat surprinzator licitatia pentru Oltchim mi-am pus citeva intrebari despre deznodamintul privatizarii. Cele doua saptamini si scandalul aferent au adus citeva clarificari, dar si certitudinea ca, la fel ca in cazurile anterioare de privatizari ratate, nimeni nu-si asuma raspunderea pentru esec.

Iata intrebarile ridicate in ziua cistigarii licitatiei de catre Dan Diaconescu si raspunsurile aflate in cele doua saptamini de circ, cu Dan Diaconescu pe post de bufon cu miza electorala.

1. De unde are Dan Diaconescu acesti bani?

Nu avea acesti bani.

2. Ce bonitate are Dan Diaconescu pentru a atrage din piata bancara banii necesari pentru investitiile viitoare?

Nici o bonitate. Orice partener comercial de bun simt se fereste de scandal ca de raie.

3. Ce va face Dan Diaconescu cu Oltchim daca va reusi sa plateasca suma asumata?

Nu a reusit sa plateasca.

4. Care vor fi consecintele asupra lui Dan Diaconescu daca nu va plati in termenul stabilit (10 zile) suma angajata?

In plan personal, el va face probabil obiectul unei anchete din partea organelor de cercetare.
In plan politic insa, el si-a asigurat o expunere uriasa ce s-ar putea traduce in puncte electorale in vederea alegerilor parlamentare din decembrie. Pe de alta parte, exista riscul ca spectacolul grotesc pe care l-a dat sa deschida ochii unora din potentialii sai votanti. Vom vedea impactul operatiunii "bufonul la Oltchim" in viitoarele sondaje si, mai ales, in ziua alegerilor.

5. Care vor fi consecintele asupra Oltchim si asupra organizatorilor licitatiei (OPSPI) daca Dan Diaconescu nu va plati in termenul stabilit de lege suma angajata?

Consecinta asupra Oltchim este adincirea crizei reale in care se zbate compania. Guvernul a anuntat ca ar avea un Plan B - un mix de masuri sociale si o posibila administrare speciala. Guvernul trebuie sa negocieze la singe atit cu actionarii minoritari, cit si cu principalii creditori, bancile. Dupa experienta Hidroelectrica, ma indoiesc ca bancile care au creditat Oltchim vor fi foarte incintate de o posibila intrare in insolventa a oltchim, masura care le-ar periclita sansele de recuperare a creditelor.

O problema majora a viitorului pe termen scurt este soarta angajatilor. Dincolo de dimensiunea sociala evidenta, avem de-a face si cu o posibila miza electorala. Opozitia (PPDD sau ARD) va incerca sa capitalizeze nemultumirile de la Ramnicu Valcea, ca si nemultumirile de la Mechel Campia Turzii sau alte focare de somaj.

6. Cum au promovat OPSPI si Ministerul Economiei actiunea de privatizare a Oltchim, astfel incit la licitatie s-au prezentat doar trei ofertanti, si nici un mare grup international din domeniu? Chiar si in lipsa unui anunt, cum se explica totusi absenta oricarui mare investitor strain?

Promovarea a fost aproape nula. A recunoscut-o chiar Remus Vulpescu intr-o emisiune la B1. Intrebat de subsemnatul daca a avut intilniri in strainatate cu potentiali investitori, Vulpescu a spus ca a preferat sa stea acasa si sa pregateasca licitatia.

7. Ce rol a jucat Constantin Roibu in toata aceasta operatiune?

Discursul lui Constantin Roibu din toate aceste doua saptamini indica faptul ca l-a alimentat pe Dan Diaconescu cu diverse informatii din combinat. Evident ca lui Roibu nu-i convine plecarea de la maneta unei companii de pe urma careia a avut beneficii majore.

8. Joaca Dan Diaconescu pe mina USL, ajutind Guvernul PSD sa rezolve o privatizare complicata contra unei colaborari in viitorul Parlament? Joaca DD pe mana lui Traian Basescu plus ceva servicii cu scopul de a rupe din electoratul USL. Politic, castiga pe o tema populista (salvatorul industriei romanesti). Daca privatizarea esueaza, tot Guvernul Ponta va trebui sa dea explicatii publicului, dar mai ales salariatilor. Joaca DD pe mana unui investitor fara legatura cu politica interna?

In absenta unor informatii relevante, nu putem afirma ca in spatele lui Dan Diaconescu a stat alt actor. O explicatie suficienta a implicarii sale in scandalul Oltchim ar putea fi nevoia de imagine a populistului politician/realizator TV. Persista insa senzatia ca DD a fost ajutat sa intre in aceasta aventura, unde a fost abandonat pe parcurs.

9. Care va fi reactia FMI / BM / CE in fata acestui proces de privatizare?

FMI a considerat suficienta incercarea Guvernului de a privatiza Oltchim, astfel incit a aprobat scrisoarea de intentie a Romaniei, disponibilizind inca o transa din imprumutul de tip precaut.

10. Cine va plati daca se va repeta situatia de la privatizarea ratata a CupruMin, cind contractul nu a mai fost semnat dupa ce cistigatorul licitatiei nu a putut sa plateasca suma asumata? Ce garantii a cerut Guvernul tocmai pentru a evita situatiile din trecut?

Primul care va plati, dupa cum o indica declaratiile lui Ponta si Chitoiu, va fi Remus Vulpescu, seful OPSPI. Evident ca Vulpescu poarta o parte din vina din doua motive:
 • prestatia stranie de la licitatia publica, unde a dus in derizoriu ideea de autoritate publica intr-un show greu de digerat
 • eliminarea din caietul de sarcini a oricarui filtru, fapt ce a dus la aparitia in competitie a lui Dan Diaconescu

Deocamdata, premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, nu dau semne ca isi asuma acest esec si nici nu sint dispusi sa plateasca pentru el, desi e evident ca l-au girat. Nu e o premiera insa acest tip de comportament, ci o regula. Doua privatizari ratate de Guvernul Boc (pachetul de 10% din Petrom) si Guvernul MR Ungureanu (CupruMin) nu s-au soldat nici ele cu vreo demisie in guvernele respective, asa ca aici vorbim mai degraba de o norma de comportament politic.

Scriam la momentul esecului Petrom ca premierul Emil Boc este un semianalfabet economic. Nu mi-am schimbat parerea, in ciuda unor masuri corecte pe care le-a girat din fotoliul de premier. In comparatie cu el insa, performanta lui Victor Ponta este de-a dreptul catastrofala. In aproape cinci luni ca premier, Ponta nu a facut nimic din punct de vedere economic si fiscal. Cu exceptia unui inept moratoriu pe explorarea gazelor de sist.​

PS: O concluzie necesara a acestei operatiuni: populismul care a dus la cresterea enorma in sondaje a USL da nastere la si mai mult populism. Romania a intrat intr-o spirala dementa, in care publicul e hranit cu sperante desarte si iluzii de catre politicieni iresponsabili. Toate prognozele companiilor din economia reala arata ca 2013 va fi unul de criza profunda. E clar ca la alegerile din decembrie vor castiga cei care promit mai mult, dar indraznesc sa anticipez ca trezirea la realitatea in 2013 va fi dura. Poate chiar mai violenta decit manifestarile din Piata Universitatii, ianuarie 2012.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9761 vizualizari

 • +26 (26 voturi)    
  DUMINICA ORBULUI REDIVIVUS (Marţi, 2 octombrie 2012, 17:05)

  pointless man [utilizator]

  Dacă în urma acestei farse grotești popularitatea lui DD va crește, fie și cu 1 la sută, înseamnă că realmente în România sînt prea mulți imbecili (cu drept de vot).
  • +1 (1 vot)    
   numai logica!!! (Miercuri, 3 octombrie 2012, 11:58)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   A. al doilea clasat raspundea pozitiv la toate cele 10 intrebari? tot NU!!! B. obiectiile lui DD la contract erau logice si pt. orice alt investitor? DA, evident C. zonele gri/negru din Oltchim se vor albi pt. urmatorul investitor? probabil ca NU D. exista certitudinea (din vocea lui Ponta) ca va aparea Fat-Frumos in februarie? evident ca NU. E. stie Ponta ce sa faca daca nu vine Fat-Frumos ? evident ca NU F. exista vreun investitor nebun sa preia integral contractul colectiv existent ? cel mai probabil NU. PS. stie Ponta ca etilena -materia prima pt. PVC- se transporta numai prin conducte ? probabil ca NU.
 • +24 (24 voturi)    
  vs (Marţi, 2 octombrie 2012, 17:12)

  miha53 [utilizator]

  "In ziua cind Dan Diaconescu a cistigat surprinzator licitatia pentru Oltchim" nu mi-am mai pus intrebari...am fost sigur.
  • +1 (1 vot)    
   oare de ce? (Miercuri, 3 octombrie 2012, 12:05)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui miha53

   oare de ce ceilalti ofertanti au licitat sume mici? Daca DD era eliminat, ar fi fost mai bine sa castige urmatorul ??? erau mai multi bani? repornea Oltchim a doua zi? Este cumva invinuit DD ca Oltchim este practic NEVANDABIL asa cum vrea guvernul? Oare de ce nu s-au prezentat licitanti mai "galantoni" ??? Ochii pe articolul din Financial Times, caci diagnosticul de acolo ustura!
 • +11 (11 voturi)    
  Logic (Marţi, 2 octombrie 2012, 17:18)

  Kepler [utilizator]

  tot ce s-a scris in cele 10 raspunsuri.
  • +8 (8 voturi)    
   mai putin chestia cu banii (Miercuri, 3 octombrie 2012, 1:41)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   DD trebuia ridicat de Politie in momentul in care a aparut cu sacii, pentru a justifica provenienta banilor, daca erau bani, sau pentru inselaciune daca nu erau bani.
   • 0 (2 voturi)    
    easy man! (Miercuri, 3 octombrie 2012, 12:01)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    daca banii au fost retrasi din cont bancar NU se intreaba de provenienta!!!! daca e cazul, DACA, atunci se intreaba la depunerea banilor. Banca NU elibereaza bani suspecti, banca anunta pe cine trebuie, politia nu are competente. Ca unii se mai viseaza sub comunisti, e altceva...... NB. daca ti-se acorda un credit, te astept cu politia la iesirea din banca, ca sa-ti verific banii din buzunar?????? Trezirea.....
    • +1 (1 vot)    
     nu-i chiar asa (Joi, 4 octombrie 2012, 2:03)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

     Deci omu are firma in insolventa, dar el se plimba prin oras cu ditamai sacii cu bani?
     Nu crezi ca era normal sa fie controlat de Politia economica pentru a dovedi caracterul licit al ditamai sacilor de bani?
     Ma rog, daca tie ti se pare ca Fiscul din occident este comunist... pentru faptul ca verifica & confisca averile ilicite... evident habar nu ai ce vorbesti.
 • -3 (15 voturi)    
  Evaluarea Oltchim (Marţi, 2 octombrie 2012, 18:05)

  Mihai_31 [utilizator]

  As mai adauga o intrebare in lista dumneavoastra: cum s-a facut evaluarea combinatului, atunci cand s-a stabilit valoarea de vanzare si cine a facut asta?
  Cineva din minister, firma care a intocmit caietul de sarcini sau o societate de evaluare autorizata?
  Au fost evaluate corect terenul, instalatiile, utilajele si celelalte active ale combinatului?
  Guvernul Ponta, ametit de referendum, nici nu a mai verificat la ce valoare vinde.
  Cred ca Dan Diaconescu tocmai asta a vrut sa impiedice: vanzarea combinatului la un pret mult mai mic decat valoarea reala.
  Guvernul actual ar trebui sa-i multumeasca.
  ... Prieteni mai buni sunt aceia care nu ne lasa sa gresim...
  • +9 (9 voturi)    
   Ai fi capabil (Marţi, 2 octombrie 2012, 21:55)

   dami365 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_31

   sa aduci laude unui sofer beat care nu a omorat pe nimeni! Din ce ai `postat deduc ca tu crezi ca DD merita multumiri pentru circul pe care l-a facut. Interesant punct de vedere,dar nu si normal! Sa circuli cu saci de bani(asa zicea circarul) prin Bucuresti,sa torni minciuni,sa "aburesti" oamenii cu promisiuni desarte....mie nu mi se pare ca ar merita multumiri,mai degraba un set de bratari de otel!
 • -15 (17 voturi)    
  Articol grotesc (Marţi, 2 octombrie 2012, 20:00)

  CiprianDimofte [anonim]

  Din pdv-ul meu, Diaconescu, nu a avut nimic de castigat din tot acest "circ" cum ii spun toti idiotii din tara asta.

  El chiar a vrut sa schimbe ceva si sa faca o afacere extraordinara atat pentru el cat si pentru poporul roman.

  Cei ce nu vad asta, doamnelor si domnilor, va rog mult, DROP DEAD !
  • +10 (10 voturi)    
   Grotesc (Marţi, 2 octombrie 2012, 21:17)

   CiprianDimofte [anonim] i-a raspuns lui CiprianDimofte

   HA ! Iata un "bloghist" care inca nu stie ce inseamna cuvantul "grotesc"
 • +11 (11 voturi)    
  Haios (Marţi, 2 octombrie 2012, 21:17)

  Eins1 [anonim]

  Asa se intampla cand se intalnesc doi smecheri: unul care vrea sa vanda anumitor insi si altul care de fapt nu vrea sa cumpere, ci sa-si faca reclama.
  Vanzatorul, asa cum ne-a obisnuit, schimba regulile in timpul jocului (=diletant) iar ipoteticul cumparator face ce stie mai bine: se vinde!
 • +12 (12 voturi)    
  ghici (Miercuri, 3 octombrie 2012, 1:35)

  stefan2008 [utilizator]

  ce avea DD in sacii cu care a mers la Minister? :-)
 • +3 (3 voturi)    
  Sondaje? (Miercuri, 3 octombrie 2012, 9:29)

  Draky [utilizator]

  Nu cred ca usl iese cu ceva procente in plus, dupa acest circ regizat de guvern. Nici dd nu cred ca are mult de castigat, doar ca s-a mai bagat in seama.
  • +2 (2 voturi)    
   urmeaza TAROM si CFR.. (Miercuri, 3 octombrie 2012, 12:08)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Draky

   daca la urmatoarele licitatii (fara DD) se repeta istoria, adica NU se cumpara o gaura neagra, nedefinita, ce sa mai zicem? Exista investitori zdraveni care au incredere in promisiunile lui Ponta? asta vom vedea....
 • +2 (2 voturi)    
  Bufoneria de la Oltchim (Miercuri, 3 octombrie 2012, 10:54)

  andreesanu [utilizator]

  Un spectacol de circ de proasta factura materializat de:un guvern de habarnam,care de 5 luni pluteste in deriva fara timona,fara harta,arunca peste bord unul cite unul din nepriceputi din echipaj ,ia apa zi de zi si ciudat, inca pluteste,pina cind roar dumnezeu stie.
  Cum au chiulit majoritatea de la scoala,sau au facut studiile la BIOTERA sau la alta fabrica de diplome,ori la raportul de seara,azi nu stiu nici cu ce sa inceapa si nici cu ce se termina povestea in care sau bagat.
  Alt papagal (real o cioara vopsita) ajuns ajuns de la flasneta cu bilete de papagal la spectaolul de circ DD,scoate pe cioc orce a prins din zbor cu gindul nerod ca doar o ramine cu cascvalul ,dar povestea se repeta si daca ai deschis ciocul ,cascvalul s-a duuuus,Morala;DACA UMBLI CU CIOARA VOPSITA NU DESCHIDE CIOCUL,sau un savant si un prost se deosebesc doar cind deschid gura.
  Politichia romaneasca e tot dimboviteana ,tot treaba de curve,asa ca stai deoparte si priveste neamule.
 • 0 (0 voturi)    
  cacealma (Miercuri, 3 octombrie 2012, 15:05)

  tenzi [utilizator]

  dupa interventia lui Ponta la B1tv din data de 2 oct
  lucrurile sunt clare :a fost o cacealma ca sa poata
  sa cumpere TISE in feb. prin negociere directa!!
  Pretul va fi f. mic,alti investitori nu vor fi,alegerile
  au trecut , banii de la FMI au venit,spaga cred ca s-a platit!! Asa se explica linistea lui Ponta,Antonescu,
  Chitoiu !Dar...nu aduce anul ce aduce CEASUL!
 • +1 (1 vot)    
  Manarii... (Miercuri, 3 octombrie 2012, 19:17)

  ion_pozitiv [utilizator]

  USL-istii n-au vrut ca privatizarea Oltchim sa se produca cat de cat transparent. Licitatia a fost facuta de mantuiala,Daca iesea manareala cu polonezii, era bine. Ciubucuri grase,responsabilitate zero. Daca iesea cu Diaconescu, asta lua o teapa de zile mari. Navaleau creditorii, Arpechimul e al altuia, deci statul nu avea responsabilitate...
  Dar solutia optima USL-ului, prefigurata si urmarita, cu participarea (in)constienta a bufonului de la OTV a fost sa esueze aceasta privatizare, FMI-ul sa fie multumit ca s-a incercat, si dupa ce noi toti vom participa la asanarea partiala a Oltchimului (a se citi : vom fi jefuiti de o importanta suma, care prin intermediul statului va fi data falimentarului) se va organiza o privatizare tintita (cu atribuire directa) , pe sume infime dar cu ciubucuri invers proportionale, necontrolabila nicicum. Nici de Parchet, nici de UE. Cine credeti ca va fi profitorul? USL-ul.
  PS. Jaful organizat in anii precedenti la OLTCHIM va fi dat uitarii, eventual dupa o cercetare penala lacunar intocmita, care sa permita un NUP, daca nu cumva chiar o achitare in instanta dupa cativa ani(7-12), cauzata fiind de "complexitatea cazului, tovarasi!". Nu e bine sa se tulbure apele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by