Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Ce este statul?

de Emil Stoica     Jeopardy
Vineri, 28 septembrie 2012, 15:58 Actualitate | Opinii

Eu cred ca statul suntem noi, noi toti. Statul nu este o entitate impusa de nimeni. Statul este un contract prin care toti membrii comunitatii - egali - gestioneaza bunurile comunitatii (resursele naturale si munca fiecaruia dintre noi in folosul comunitatii), stabileste reguli general acceptate si ofera servicii tuturor membrilor, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Este normal sa existe impozite pentru folosirea resurselor naturale: exploatezi petrolul comunitatii? Platesti impozit sau il cumperi de la comunitate. Pescuiesti in balta comunitatii? Platesti impozit sau cumperi balta. Cultivi cereale pe terenul comunitatii? Platesti impozit sau cumperi terenul de la comunitate. Folosesti terenul comunitatii pentru a-ti construi casa? Platesti impozit sau cumperi terenul. Astfel de impozite si tranzactii sunt normale.

Acuma, daca serviciile publice nu pot fi finantate din impozitele de mai sus (nu toate tarile sunt bogate in resurse ca Arabia Saudita de ex.), trebuie ca toti membrii comunitatii sa contribuie cu zile-munca in folosul comunitatii sau cu contravaloarea acestor zile-munca.

Daca un membru (apt de munca) nu contribuie cu aceste zile-munca, inseamna ca el incalca acel contract social si altcineva va munci acele zile in plus.

Este acest contract social voluntar? Daca da, atunci cei care nu contribuie nu trebuie sa sufere consecinte. Dar nici cei care contribuie sa nu fie siliti sa contribuie.

Comenteaza pe Jeopardy.
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


997 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri