- Citeste si Arhanghelii nationlismului izolationist
- Cisteste si: Izolarea Guvernului Ponta. Suficient?
In schimb, PSD a parut sa-si camufleze mai bine, cel putin o vreme, discursul anti-occidental. Dupa pierderea puterii in 2004, PSD a fost condus de Mircea Geoana - un proamerican declarat, fost ambasador in Statele Unite si, asa cum reiese din telegramele Wikileaks, un abonat al discutiilor cu ambasadorii Washington-ului. Vechea garda a lui Ion Iliescu - nostalgicii, comunismul rezidual din PSD, securismul tarziu - parea trecuta pe linie moarta.
Intr-o telegrama din aprilie 2007 se arata: "Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei. Geoana a spus de-a dreptul: <<daca va simtiti mai confortabili cu alta echipa la guvern, capabila sa demonstreze ca proiectele transatlantice continua>> , atunci el e gata sa se implice <<chiar daca nu e in interesul meu>>”.
Dar si onestitatea acestei disponibilitati pro-atlantice totale a intrat in suferinta. In aprilie 2009, Mircea Geoana, candidat la presedintie, a efectuat o vizita secreta la Moscova. Despre ciudata vizita s-a aflat cu putin inaintea alegerilor din noiembrie. Geoana nu a reusit sa explice vreodata convingator sensul deplasarii secrete la Moscova. Insa nu Mircea Geoana, marele perdant din 2009, era problema numarul unu a PSD. Varful de lance anti-occidental si anti-american devenise, intre timp, fostul premierul Adrian Nastase. In mod paradoxal, Romania a intrat in NATO si a inchis negocierile de aderare la UE in timpul guvernarii sale.
Rabufnirile anti-americane ale fostului premier s-au manifestat inca din timpul guvernarii PSD din 2000-2004, cand Nastase stia ca nu are sustinerea Washingtonului. Ambasadorul SUA de la acea vreme, Michael Guest, denunta tot mai vehement "coruptia sistemica" din Romania. Fostul premier raspundea cu ironii si atacuri neprincipiale. Chiar si asa, Nastase a pastrat aparenta de "lider european" pana la sfarsitul lui 2004. Odata cu trecerea in opozitie si izolarea sa politica, determinata de inceperea anchetelor penale, fostul "lider european" a dezbracat haina aparentelor, alaturandu-se corului nationalist aflat pe picor de razboi cu "Inalta Poarta" si cu "Marele Licurici". Aceste sintagme peiorative sunt utilizate atunci cand politicienii doresc sa sublinieze pozitia umilitoare, de inferioritate, a Romaniei in raport cu partenerii externi si cauta sa castige ceva simpatie pozand in aparatorii demnitatii nationale.
Pana la integrarea in UE, doar PRM si Vadim Tudor isi asumau pozitii virulent anti-occidentale (pe la inceputul anilor 90 mai erau Vatra Romaneasca, PUNR si alte grupuscule nationaliste). Din fericire, PRM si CVT n-au guvernat vreodata. Ceilalti politicieni din PSD sau PNL, de teama sa nu fie inclusi pe lista nefrecventabililor, si-au reprimat cat au putut convingerile intime, le-au ascuns si s-au declarat cat mai "europeni" sau "atlantisti" posibil.
Daca Adrian Nastase a ajuns din motive penale ideologul anti-occidental al PSD, la fel ca multi altii din partidul sau, Crin Antonescu a devenit noul Vadim Tudor din motive care par sa tina mai degraba de psihologia politica. Antonescu nu vorbeste nici o limba straina, a castigat popularitate exclusiv pe seama unui public ultraconservator (pensionari, bugetari, asistati). Acestui public ii hraneste generos iluziile cu vorbe goale. Ca sa-si satisfaca ambitiile de putere, vanitatea si orgoliul a transformat Romania intr-o tara anarhica, in care legea si statul de drept nu mai fac doua parale.
Prostiile debitate impotriva Angelei Merkel, impotriva Departamentului de Stat cu care se vede intrat in competitie, impotriva Comisiei Europene si impotriva Bruxelles-ului identificat drept sursa raului (in paranteza fie spus, de unde sotia sa incaseaza in calitate de europarlamentar o indemnizatie frumusica) nu doar ca nu costa nimic, dar au efecte imediate, propulsandu-l in galeria de patriotarzi talentati si de succes ai Romaniei. Drama pentru Antonescu este ca realizeaza perfect, la fel cum a constatat Adrian Nastase din alte motive, ca a intrat pe lista neagra a cancelariilor occidentale. Ca nu poate conta pe sprijinul lor. Din acest motiv, se vede silit sa joace totul pe cartea nationalismului izolationist. Iar adevarul este ca alta sansa nu are.
Pentru PSD-ul condus de Victor Ponta, marele test a fost tratatul de guvernanta fiscala. Atunci s-au vazut in mod clar ezitarile liderilor PSD, influenta nefasta a unor Ion Iliescu sau Adrian Nastase, pe atunci inca liber. Cu totii au pledat impotriva introducerii criteriilor fiscale in Constitutie. Insa motorasul care i-a pus in miscare premierului Victor Ponta ideile anti-occidentale a fost scandalul de plagiat. Pana la aparitia acesti mari vulnerabilitati, multora li se parea ca, in comparatie cu opacul si obtuzul lider PNL, cu liderul PSD inca se poate discuta. Avandu-l ca mentor politic pe Adrian Nastase, Ponta si-a insusit bine lectiile de oportunism politic. Lectia de baza te invata evident ca nu e bine sa ai convingeri ferme. Cand a constatat ca lumea buna a Occidentului nu-l va ierta pentru plagiat, Ponta (ca o ironie a sortii, alt lider nationalist cu sotie europarlamentar) s-a aruncat la fel ca Antonescu in bratele romanasilor verzi, singurii care-i mai pot salva cariera.
Consecinta a fost o evidenta izolare politica a Guvernului Ponta in Europa, realizata in primul rand de catre prietenii politici ai USL, socialistii.
In plan mediatic, Antena 3 s-a detasat in plutonul presei anti-occidentale, prin modul aproape sistematic in care a promovat mesajele eurosceptice si anti-americane. Aproape toata presa TV este dominata insa de "analisti" care nu au internalizat valorile occidentale si care manifesta in general dispret fata de "guvernanta europeana" sau oroare fata de "interventia americana". Ce poate fi mai relevant decat faptul ca preferatii jurnalistilor romani au ramas, ani zile dupa integrare, personaje sinistre ca Adrian Paunescu (decedat intre timp), Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali si alti patriotarzi de serviciu?
Spre deosebire de restul televiziunilor, Antena 3 a dezvoltat o ideologie anti-occidentala prin recuperarea programatica a tuturor vocilor nationalist-izolationiste, incepand cu istorici etnocentristi ca Dinu C. Giurascu si terminand cu istoricul ceausist Mircea Dogaru. Tot Antena 3 a difuzat sistematic emisiuni care au pus in discutie beneficiile integrarii europene sau au hulit impotriva "comisarilor de la Bruxelles", comparati in mod abuziv cu cei sovietici.
Intreaga manipulare mediatica a sentimentelor anti-occidentale poarta semnatura lui Dan Voiculescu, fostul turnator al Securitatii, fost genstionar peste ceva afaceri ale acesteia inainte de 89, exponentul nationalismului slinos si profitabil, de tip securist. Influenta sa in politica romaneasca este astazi, la 23 de ani de la revolutie, mai mare decat oricand.
In cazul multor jurnalisti lucrurile stau la fel de confuz. Prea putini au fost si au ramas atasati de ideea Occidentala. Cei mai multi se prefac, doar pretind a fi progresisti. In realitate, patriotii din ei se indigneaza ca "americanii pun presedinti", fac spume ca "oficialii europeni se comporta precum comisarii sovietici", urla scuipand panglici tricolore ca "Romania e piata de desfacere", "groapa de gunoi" si "colonia occidentului", tipa ofuscati ca "romanii sunt tratati in mod scandalos drept cetateni UE de mana a doua" si ca forte oculte doresc ca lucrurile sa ramana asa. In sinea lor dispretuiesc, la fel ca politicienii mediocri, orice le adanceste complexul de inferioritate.
Din populism, provincialism sau dependenta de finantatori de proasta calitate, aceasta elita romaneasca pestrita nu a cultivat cu adevarat valori occidentale, admiratia fata de reguli, n-a promovat din convingere munca asidua, etica in afaceri sau politica. In cel mai bun caz a ridicat la rang de arta dublul discurs. Politicieni sau jurnalisti justitiari il victimizeaza mai departe pe Adrian Nastase, simbolul coruptiei din Romania, chiar si dupa trimiterea sa la inchisoare, il apara pe Gigi Becali in momentul arestarii sau gasesc scandalos faptul ca procurorii ii ancheteaza pe cetatenii suspecti ca au furat voturi la referendum. Toti acesti justitiari solidari cu borfasii continua sa ceara vehement puscarie pentru hoti. Acesta se cheama dublu discurs, inconsecventa tipic romaneasca.
Din aceasta harmalaie balcanica nu avea cum sa iasa nimic bun. In premiera, ultimul eurobarometru din 2011 a plasat Romania in randul tarilor unde mai mult de jumatate din populatie declara ca nu crede in institutiile de la Bruxelles. Nivelul de încredere al românilor în Uniunea Europeană a ajuns la cel mai scăzut nivel - 46% - în 2011, fata de 60% in 2010. Un rol esential in prabusirea brusca a increderii in UE l-a jucat, desigur, criza si incapacitatea Bruxelles-ului de a gasi solutii, insa o contributie majora au avut-o actorii interni.
Care sunt asadar filoanele discursului anti-occidental in Romania? Pe unde si cum s-a infiltrat nationalismul la noi? Cum s-a transformat Romania dintr-un stat entuziast pro-european intr-o tara cu populatie majoritar euro-sceptica si cu o elita imbacista in praful otravitor al nationalismului?
- Prima si cea mai simpla explicatie este ca elitele politice si-au dat arama pe fata imediat ce s-au vazut cu sacii in caruta UE. Au crezut ca, de acum incolo, pot sfida Bruxellesul. Ca se pot strecura pe sub reguli, ca pot fura fonduri europene, ca pot duce de nas armatele de functionari europeni. Au crezut ca, jucand istet, pot incasa toate beneficiile integrarii fara sa intoarca nimic. Aici, s-au cam inselat. Apoi, politicienii ratati, politicienii ingusti si slabi cauta mereu vinovati afara atunci cand esueaza in guvernarea tarii. De vina sunt mereu altii, de vina sunt FMI, Comisia Europeana, maghiarii lui Victor Orban care fura Ardealul, de vina sunt americanii etc.
- A doua explicatie este de natura economica. Capitalistii autohtoni, mogulii gen Voiculescu, aceiasi care sperau sa amane integrarea cu cativa ani, au descoperit ca nu fac fata competitiei din UE. Ca le lipseste cu desavarsire capacitatea de a dezvolta business-uri performante si ca, intr-o piata deschisa, n-au sanse in fata marilor companii occidentale. Pe aceasta filiera au patruns ideile nationalismului economic gen: Romania, colonie occidentala/ Stop privatizarii resurselor nationale catre straini/ etc. Am mai spus-o: partea corupta a mediului de afaceri autohton si-ar dori sa transforme la loc Romania, dintr-o "colonie occidentala" intr-o "colonie interna", miza fiind impartirea resurselor tot mai putine dupa reguli autohtone, intre clanuri politico-finaciare locale.
- A treia explicatie are legatura cu justitia. Politicienii cu dosare penale au tot interesul sa preia controlul aspupra judecatorilor si procurorilor pentru a-si salva libertatea amentintata. Numai o justitie prietenoasa le garanteaza continuarea jumulirii statului fara a risca nimic. Trimiterea fostului premier, Adrian Nastase, la inchiosare a daramat mitul intangibilitatii. Cu totii stiu ca standardele UE exclud o justitie controlata politic, asa ca pentru marii penali ai Romaniei singura solutie ramane iesirea dintr-un club de pe urma caruia mai mult pierd decat castiga. Aceste frustrari au culminat in 2012 si s-au manifestat in tentativa de lovitura de stat prin care s-a incercat demiterea presedintelui Traian Basescu si incalecarea justiei.
- A patra explicatie este de natura geostrategica. Romania se afla la marginea unui imperiu dar in mijlocul unei batalii tot mai inclestate pentru resurse (gaze de sist, petrol, metale neferoase). In aceasta bataliepentru "supravietuirea energetica" au interese uriase europenii, americanii dar si rusii. Moscova nu s-a impacat vreodata cu prezenta scutului american si a companiilor americane (Chevron, Exxon) interesate de petrolul din Marea Neagra sau de gazele de sist din Romania. Pentru rusi, orice tentativa de eliberare energetica reprezinta un pericol mortal care trebuie anihilat din fasa.
Devine asadar tot mai limpede ca iesirile unor Victor Ponta, Crin Antonescu, flancati de alti pesedisti sau liberali, ca toate pozitile lor aparent inexplicabile, sinucigase, la limita ridicolului, sunt ceva mai mult decat simple gafe. Asistam la debutul unui proces elaborat de decuplare a Romaniei de pe orbita Occidentului? Avem de-a face cumva cu vointa unora de a iesi din spatiul de joc controlat de reguli si valori? Probabil ca da. Cum au ramas doar trei luni pana la alegerile generale, putine se pot face intr-un termen atat de scurt pentru a scoate Romania din abisul in care plonjeaza cu voluptate liderii ei de azi. Pe termen lung, va fi nevoie ca o intreaga elita din politica, din afaceri si din media sa fie inlocuita sau, cel putin, determinata cumva sa opreasca prabusirea Romaniei in gol.
- Citeste si Arhanghelii nationlismului izolationist
- Cisteste si: Izolarea Guvernului Ponta. Suficient?
Aici e vorba de popor. Oamenii in general si romanii in particular i-au urat intotdeauna pe cei din exterior care le-au dictat politica interna. Pana nu demult erau rusii, cu cateva sute de ani in urma turcii, iar astazi UE si SUA.
Singura diferenta dintre cuceritorii din trecut si cei din prezent consta in schimbarea modului de operare: daca sultanul iti taia capul cand il injurai, americanul te lasa sa-l injuri pentru ca se bazeaza pe puterea mass-mediei de a-i bagateliza pe cei care nu sunt de acord cu ei, Totul spre deliciul plebei care jubileaza, dar care e majoritara si voteaza.
Pentru ca altfel ei nu pot sa se bazeze pe nimic intrucat sunt departe. Altii sunt aproape, chiar foarte aproape.
De aceea intaresc si sustin legile, pentru ca e singura lor modalitate de control de la distanta. Daca exista un stat puternic de drept, atunci ei gasesc o cale la limita legii sa se impuna. Daca se transforma totul intr-un joc de maidan.. poate se vor impune totusi, dar fii sigur ca cu un pret mult mai mare.
Nu mi-e clar insa scopul final al SUA, de exemplu. Si un instinct launtric ma face sa nu am incredere prea mare in ei.
PS. Pentru cei care nu cred propun un mic joc logic, de ce trebuie noi sa avem preturi ca in UE?... preturile sunt o consecinta a pietei libere, nu-i asa? De ce, trebuie sa platim noi cat plateste Germania pt benzina (de ex) noi fiind tara producatoare? Iar daca tot sunt uniformizam preturile, de ce alimentele sunt mai scumpe la noi decat in Germania? Nu ma leg de salarii caci salariile in mod logic sunt o consecinta a situatiei economice, doar ca asa ar trebui sa fie si preturile...
PS2. Daca ar fi sa aleg a cui colonie sa fiu, as prefera sa fiu colonie Americana caci dupa 2000 ani de trait in europa ar trebui sa fim destul de "lamuriti" cam ce fel de "vecini" avem...
De ce alimentele sunt mai scumpe decat in Germania, raspunsul e pentru ca in Germania distribuitorii sunt mai eficienti, piata mai mare si adaosurile mai mici.
Zicea cineva mai sus ca pornesc de la ideea ca trebuie sa fim colonie. Pai eu zic ca altfel nu se poate. Doar nu avem pretentia ca romanica face ceva in lumea asta de capul ei. Nimeni nu prea face, decat cei mari.
Cat despre incredere.. e foarte bine asa. Zero incredere, tot timpul verificare si atentie. Cand ceva nu suna bine, trebuie negociat cat mai repede si mai clar. Increderea nu exista de fapt.. decat ca un concept. Orice afacere nu se bazeaza pe incredere, ci pe situatii simultan avantajoase si control permanent.
Cat despre ce zicea Coposu, ca americanii ne respecta, dati-mi voie sa adaug ca respectul trebuie castigat, in general, si ca americanii nu respecta pe nimeni decat daca fac afaceri cu respectivii, in particular.
Acum ca am fost primiti inclubul vesticilor, in lumea buna si dupa ce am gustat putin din viatza buna incep romanii nostri sa uite ce a fost... e destul de trist.... si ca si orice roman prost crescut care vrea sa mearga la opera si sa sparga seminte si sa asculte manele la telefon binenteles ca incepe sa strambe din nas cand vine vorba de reguli, valori morale, respect fata de valorile europene pe care de buna voie ne-am angajat sa le respectam.... cu totii privim cu admiratie la ce au realizat nemtii dar cand vine vorba sa respectam aceleasi reguli strambam din nas.... vrem sa avem tot timpul ce are si vecinul dar daca se poate fara sa muncim si sa facem sacrificii ca si vecinul....
ca in statul de drept, puterile au rolul lor.
ca partidele nu au alt rol decat sa sustina ideologia/interesele unei anume bucati din societate, cu o sustinere populara limitata.
ca, odata ce intrunesc o majoritate, partidele, unul sau in alianta, guverneaza tzara, nu o stapanesc
deci, dr. tonta cu guvernul sau, cel mai cinstit, asta sarcina o au.
numai ca, grivcanii, kaghebisto/secureii si baronii imbogatiti prin furt organizat, din averea statului/poporului, vor tot.
vor puterea deplina, cum foarte clar s'a exprimat varanul.
articolul lui dan tapalaga este excelent, sunt de acord intru totul.
no fi base cel mai bun roman, are meteahne, are lacune in educatia de acasa si din societate, dar, este incapatanat pro euro atantism.
este pentru prima oara in istoria noastra cand putem merge, cu mult sprijin, alaturi de lumea civilizata, sa iesim de sub influentele si obiceiurile orientale.
grecia este un exemplu pentru noi.
grecii n'au reusit sa se dezbare de orientalism si balcanism, au crezut ca pot pacali europa.
si le'a mers, atata timp cat a fost cheag.
acum, la vreme de criza, ies la iveala toate tarele balcanismului si orientalismului a la greca.
si totusi, cu toate incercarile rusesti, si in grecia nu au precupetit eforturi, gretzile raman pro occidentali.
si ma refer la popor, la majoritatea grecilor, nu la partidele lor politice, predominant de stanga.
asta este efectul multor ani in uniune.
asta este semn ca schimbarea este posibila.
cazul ei mi se pare simbolic fiindca sunt convinsa ca sunt multi romani care cred la fel, cred cu onestitate ca occidentul ne considera o vaca de muls si ca trebuie sa "salveze" tara din ghearele inaltei porti.
circul si mizeriile politice din tara sunt pur si simplu insuportabile pentru cineva ca mine care le vede / citeste de departe. insa si mai putin digerabila mi se pare lipsa de reactie a celor care mai au un strop de constiinta si vad adevarata miza a acestor manevre... inscrierea Romaniei pe o alta orbita decat cea europeana. nu-mi este indiferent ce se intampla, insa ma consolez cu ideea ca nu mai locuiesc in tara si probabil nu va trebui niciodata sa ma intorc. dar voi cei de acolo, cum puteti suporta ca viitorul vostru si al familiei voastre sa fie calcat in felul acesta in picioare? ce fel de orbire bizara (probabil cea cauzata de antene... si totusi nici macar ea nu ar trebui sa va faca complet imbelici) va impiedica sa va opuneti acestor specimene politice mizerabile care au acaparat spatiul public?
voi merge la alegeri insa daca romanii ii vor alege pe cei de la usl, atunci isi merita, democratic, of course" soarta care ii paste.
Domnule, PSD si FSN este una si acelasi lucru cu PD-L. Asta vreau sa va spun. Daca Basescu era atat de bun incat sa fie bagat in seama sunt convins ca unul ca si Coposu l-ar fi vazut. Tu ce crezi?
PS: Dumnezeu sa-l hodineasca in pace pe Nemes si pe toti ceilalti!
Mai degraba, cei descuiati ar trebui sa gaseasca solutii si pentru a creste nivelul de viata general in Romania.
Eu cred ca A3 si USL si tot ce se condamna de pro-occidentali isi fac jocul in sensul ca au mai mult de castigat prin mentinerea starii de fapt pentru cat mai mult timp. Altfel lucrurile sunt inscrise pe un drum fara intoarcere, integrare in UE
Daca iti plangi tara,oare iti trimiti si contributia la pensie in tara???
Eu asa fac.
Si muncesc undeva,in Alpi,in domeniul economic.
Vorba, ta, sunt siderata si am abandonat subiectul, pentru ca nu aveam nicio sansa! Trist.
În 89-90, eram student. A apărut ileascu la televizor şi NE-a anunţat: săptămâna de lucru se va reduce de la şase la cinci zile; vârsta de pensionare se va reduce cu cinci ani. La auzul acestei veşti (primeia) am sărit în sus de bucurie: "trai, nene, sâmbăta - boierie!". Pe urmă am realizat că, la stadiul în care era economia noastră, nu era chiar cel mai bun moment să scurtăm săptămâna de lucru. Apoi - şi aici e cheia - m-am întrebar ce impact poate avea pentru viitor reducerea şcolarizării cu vreo 17% şi disponibilizarea bruscă a unor cadre didactice cu experienţă.
A apărut Teleeurobingoşou - "zi-le domnu' Geo" şi "m-aţi scos din foame, dom'le".
A apărut Irina Loghin "să-l arestăm pe Rasdac ăsta", plus corolarul "Generalul Store ar trebui băgat la zdup".
Antena 1, Antena 3, TarafTV, Copilul Minune, Salamul, Marius Tucă Shower, Surprize-surprize, Soacra cu trei nurori sau ce fras de emisiune o fi aia...
Prin 2002, un sondaj printre elevii de liceu arăta că majoritatea băieţilor vor să se facă fotbalişti, iar fetele fotomodele.
Românul verde care-şi susţine superioritatea în faţa americanului prost că nu ştie unde-i România pe hartă nu e-n stare să enumere judeţele României.
În opt ani, aceştia vor fi alegătorii majoritari, iar ponta, bombonel, oprişan, mazăre şi alde vor fi cei mai capabili să le conducă destinele, ale lor şi-ale României.
Sunt căpşunar. Am cunoscut aici în urmă cu câţiva ani un român simpatic, de vreo 24 de ani, cu servici, casă, familie... Nu m-am uitat eu atât de de des pe site-ul NASA ca să văd ce mai face Curiosity în drum spre Marte cât se uita el la Antena X în 2010 ca să afle despre nuşce babă care proorocise război mondial la nuşce dată. Acum, eu sunt un tip de formaţie mult prea tehnică pentru a fi religios, dar să stai la 24 de ani zilnic cu ochii benoclaţi în ecranul TV-ului ascultând la profeţiile unei babe autodeclarat clarvăzătoare n-are nimic de-a face nici cu religia, nici cu credinţa, nici cu tehnica.
Recent, am vorbit cu un alt român, 28 de ani, despre clipul NASA despre Curiosity ("Cele 7 minute de teroare"). Tipul - de formaţie tehnică - îmi spune senin că ce-i prezentat acolo e o mistificare, deoarece Marte nu are atmosferă. Zic "bine, dar ăla explică clar în clip că există atmosferă, că-i de 100 de ori mai subţire decât cea a Pâmântului, indică şi compoziţia chimică..." Nu, e o minciună, Marte nu are atmosferă. "Păi, clipul ăla e vizualizat şi de cei de la ESA, şi de ruşi, şi de chinezi..." Nu, ăia-s controlaţi de americani, nu ştiu că masoneria...?
Dacă ajungi la astfel de discuţii cu "orăşeni" - înţelegând prin acest termen oameni mult mai ancoraţi la informaţie şi actualitate - de 24-30 de ani - adică "cu mintea la cap" - viitorul chiar că nu sună bine. Repet, aşa ceva n-are nimic de-a face cu credinţa religioasă sau şcoala, e ignoranţă şi îndobitocire pură - mediu perfect pentru cei ca ponta şi bombonel.
O zi buna.
PS: Nu te mai numi "capsunar". Capsunari sunt multi in tara care capuseaza statul roman (si pe noi si pe tine), care sunt birocrati ajunsi pe functii nedemne de ei. Tu esti un om muncitor, capsunar te numesc smecherii care au ramas in tara pe salarii la stat pe care nu le merita!
Dar in romanica, inca nu s-a ajuns acolo.
E un proces destul de lung. Inca e la faza in care se bat ciocoii locali cu puteri externe. Diferenta e ca cei dinafara vor sa controleze prin lege si civilizatie - de care beneficiaza si omul de rand - pe cand ciocoii locali prin mafie, de care nu beneficiaza decat ei.
A fi euro-sceptic in ziua de azi inseamna a fi antioccidental? Atunci sunt anti americani si fratii Kaczinsky din Polonia si vreo cativa prim ministri din Slovacia sau Cehia, finlandezii de asemenea pentru ca sunt sceptici in privinta Greciei etc. Apoi afla ca Bruxelles-ul asta este o armata mare de birocrati care nu sunt in stare sa spuna daca e mai bine sa iasa Grecia din € sau nu, ca de cand a inceput criza grecdeasca o puteau salva de o suta de ori la costuri mai mici, au sarit in ajutor abia cand costurile salvarii au crescut incredibil si totusi au salvat-o. Cu alte cuvinte puteau salva Grecia cu bani mai putini, au aruncat pe geam banii contribuabililor europeni. Daca spunem asta suntem CVT? Cand spunem ca Grecia ar face bine merci sa iasa si sa-si puna conturile in ordine suntem anti-euro sau anti ortodcsi sau ce? In ajutorul a ceea ce spun stau cifrele adunate de-a lungul anilor. Sau daca se simte rau intr-o asa companie de state lenese de ce sa nu iasa Germania din €? Daca spunem asta suntem vanduti Moscovei? In curand "Fiscal compact" s-ar putea sa devina istorie, nu din cauza lui Ponta si a lui Antonescu ci din cauza lui Rajoy, Monti, Hollande, Cameron etc. Daca spunem asta suntem antiamericani? Cu ce te ajuta ca scrii in Constitutie ca tu esti fata mare si frumoasa daca realitatea nu e asa? Si da, fara indoiala, la inapoierea economica pe care o avem ar trebui sa avem niste deficite de vreo 5%, dar dublate crestere economica, avem multe de construit, nu ne ajuta la nimic niste angajamente de birocrati. Daca spunem asta inseamna ca ne uitam la Antena 3?
Concluzia dvs. foarte simplista si foarte "de dreapta" este : "arme interzise pana pricepe poporul".
Deficitul ACTUAL, zilnic, asta e problema. In fiecare zi Grecia cheltuieste mai mult decit produce. La fel si Romania, Italia, Spania, Portugalia, si altii.
Daca ajungi sa ai datorii, ar putea fi vorba de ghinion. Dar sa continui cheltuiala, dupa ce stii in ce situatie crunta te afli, asta e culmea imbecilitatii. Culmea culmilor o ating economistii de marca, care considera ca inca mai functioneaza teoria consumului, ca mare secret al dezvoltarii economice. Traim intr-o societate bolnava.
In alta oirdine de idei, Grecia. Daca ar iesi din € ar tipari fara indoiala moneda. Cata ar vrea. Asta ar ezolva doar pe moment. Argentina si-a revenit din criza dle. Cum? Ia de cititi, ca doar nu va uitati la Antena 3. In ceea ce priveste "bagatul picioarelor", pai cam asta a si facut intr-o anumita proportie, sau stergerea datoriilor ce inseamna? Pe termen lung, Grecia are o singura solutie: munca, disciplina, respect pentru reguli. Valabil pentru orice tara. Dar argumentele pe care le-am adus nu ma transforma intr-un antioccidental, asa cum ar rezulta din concluziile simpliste ale dlui Tapalaga.
dar, sa te aliezi cu grivcanii, licicitzii lui ilici si baronii penali, impotriva..portocaliilor..
sa alegi intre ilici si base pe ilici...
asta mi se pare prea mult, prea patimas.
totusi, base tzine carma vest.
N-ai inteles nimic din integrare europeana si euro-atlantica. Se aplica proverbul "Frate, frate, dar brinza-i pe bani". Ce vreti voi, prietenie contra bani, nu se poate. Si nimeni n-are nevoie de prietenia voastra hoteasca.
Pardon! Moscova poate lucra si cu cei 7 milioane de uslamisti santajisti. Fara principii, fara minusi, fara diplomatie, fara respect si fara mila. E pacat de restul poporului, e pacat ca sintem rude si prieteni. Dar voi, cei 7 milioane de uslamisti majoritari, nu sinteti oameni civilizati. Meritati sa-i aveti pe rusi ca "prieteni".
Unii au venit direct din neolitic. Au mentalitare de mahala, exact pe masura emisiunilor televiziunilor romanesti. Trebuie sa treaca minimum doua generatii pina la civilizatie, asta in cel mai bun caz. Sint etape istorice peste care nu sepoate trece.
Bravo, Dan! Te citesc cu placere de fiecare data!
lasati-ma deci sa strig din rasputeri:
J O S C O M U N I S M U L!!
Nu vreau sa ajung sclav modern!!
Intrebari:
1.Cum poti sa ai acest tip de discurs anti-occidental, cand cei care lucreaza in vest ridica PIB-ul Romaniei si al UE?!...
2. Pentru "cetateanul vesel" din Romania, pentru care "treaba merge si asa" :
Cum poti sa votezi anapoda, cand rudele plecate la munca iti umplu buzunarul?!... Nu ti-e rusine?! Poti sa fii recunoscator pentru ca altii te intretin din diverse motive, ca-ti dau de mancare?!...
3. Pentru dl. Ponta:
Cum poti sa tratezi problema Schengen-ului ca si cum ai mirosi o floare de nu-ma-uita?! Doar pentru ca dl. Barosso a fost in Bulgaria si iar pe tine te-a tras de urechi ca un pucist ce esti?!... Te-ai auzit in week-end cum latrai impotriva d-nei Reding?!
Am vazut ca ai obrazul gros, dar ai o functie care te obliga! Nu pentru USL, ci pentru tara, pentru ROMANIA, greiere, tu care toata vara ai cantat impreuna cu altii "Jos Basescu!"...
Nu as fi crezut nici o data ca acest doctorre ne poate duce asa de departe.
Sa spuna el insusi ca semanam cu Libia nu-i chiar gluma.
Defapt faptul ca secetaru de stat al Americi a venit la iubiti nostri si bravi conducatori direct di Siria.
Poant face asemanarea dupa ce explica si modivele.
Vreau sa-i aduc aminte conducatorului nedorit ca ceea ce vorbeste NU-I ni de azi nici de ieri.
Argumentul meu ete acest video si as putea da si multe altele foarte graitoare.
http://www.youtube.com/watch?v=TCkyGdzZoqI
CE usor iau romanii plasa si cad in capcane impodobite foarte frumos de acesti actori priceputi.
Ca Europa are interese este normal sa le aiba, Noi am cerut sa intram in U.E. si atunci daca ne convin avantajele este normal sa avem si obligatii.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13000039-europarlamentarul-ramona-manescu-primele-discutii-bucuresti-ale-lui-phillip-gordon-vor-avea-loc-reprezentantii-usl.htm
Desteptate romane !
- nimeni nu iti da de pomana nimic
- trebuie sa te descurci singur
- egalitarismul in conditii de competitie economica e o prostie
- "galeata" are fund si se va goli rapid daca nu mai punem cate ceva in ea
- politele intodeauna se vor plati fiindca nici un "creditor" nu asteapta pana la "pastele cailor"
- fara o educatie corespunzatoare progresului tehnologic pe care il traim, ne condamnam singuri la: voiculisme, antonescisme, pontalisme sau antenisme s.a.m.d.
D-le Tapalaga cele 4 explicatii ar trebui puse cumva pe site ca un motto permanent vizibil. Sau pot fi distribuite ca un fluturas in toata tara. Nu exista vreo posibilitate de finantare europeana pentru asta ?
Analiza de nota 10 perfect la obiect. Am si pus-o la colectie.
Va multumesc.
În context european privind lucrurile, eu știu că Merkel a mers cu baticul în mână la Beijing să ceară bani, Deci politica Galiției este europeană, deși Ucraina de Vest nu face parte din Europa.
Imi povestea cineva din occident ca de la geamul casei vede moschee ,cand duce copilul la scoala vede alta moschee , supermarket-ul unde face piata sambata e langa alta moschee ... "inalta poarta " e posibil sa fie termenul adecvat.
Sa-mi comand shaorma mai repede ca iar da iama copilul in baclavale si nu mai mananca mancare...sau mai bine sa-mi fac niste cevapcici , tot acolo ies ca timp..choices,choices....
Daca nativii lenesi se lasa papati de metehnele comerciale ale celor care descaleca si le adopta pentru ca e facil, inseamna ca pe termen lung trag consecintele... Totusi, asta nu este valabil pentru toti... sper!
Articolul dumneavoastra frizeaza logica intr-un stat.
Pana in anii 1940 Romania era dominata la tara de relatii tipice perioadei de descompunere a feudalismului in timp ce intr-un numar redus de aglomerari urbane (orase) incepeau sa se puna bazele societatii capitaliste. Al doilea razboi mondial si dupa aceea impunerea comunismului au inghetat aceasta evolutie impunand structuri artificiale si lipsite de eficienta.
Pe acest teritoriu, caderea comunismului a fost mult mai violenta si mai lenta decat in regiunile vecine. Violenta a avut drept scop instaurarea, justificarea, si perpetuarea unor lideri si structuri comuniste cu un mesaj mai bine cosmetizat. Derutat de degradarea rapida a imperiului sovietic, primul presedinte de dupa mare varsare de sange din Decembrie a pus in practica primul punct al planului KGB de mentinere/impunere a comunismului: DESTRUCTURAREA. Romania nu avea atributele si traditiile unei democratii si aceasta a usurat realizarea planului. Atacul a vizat destructurares economice (privatizari ilegale cu formarea unei paturi clientelare cu bogatii foarte mari), destructurarea nationale (amplificarea problemelor in Ardeal si eventual Moldova in momente cheie), destructurarea sociale (favorizarea unei clase penale si impiedicare solidificarii paturei mijlocii), destructurarea politice (organizarea unor structuri politice nefunctionale si adoptarea unei Constitutii cu multe lacune si contradictii), destructurarea profesionale (mentinerea turnatorilor, securistilor si a unei scari de valori rasturnate si clientelara fata de structurile comuniste).
Domnul Ponta este un exemplu tipic al destructurarii profesionale (plagiator in pozitia de prim ministru). Iesirea Romaniei din NATO si din UE este o componenta a planului USL de reintoarcere la Rusia si de salvare a bunurilor individuale (o parte importanta fiind furturi in euro de la UE).
Si acuma in 2012 avem un presedinte care se crede seful suprem si locuieste intr=un palat si pe plan local avem baroni locali intre care exista relatii de vasalitate feudala?
Asta e wishfull thinking...de fapt feudalismul abia s-a instalat in Romania in acei ani
Sclavia a continuat sa exista pana in 1850 si ceva
Satele sunt comune primitive...destructurate si trimise la capsuni in Spania,e adevarat
Se fac ceva progrese catre societatea sclavagista si in zonele rurale acuma
IN 1940 80-90% din populatie traia in comuna primitiva
In anii 50 abia aun inceput sa invete sa scrie si sa citeasca-atribut al erei antice
Si azi in 2012 aprox 50% au probleme la citit
si asa mai departe
Va cunosc opiniile politice si in consecinta, le evaluez corespunzator. De la opinie la abandonul realitatii este cale lunga. D-voastra ati parcurs-o cu success-uri.
Ma intreb ce opinii veti avea peste 2 ani. Veti sustine pe MRU?
Ref la articolul dvs, il consider o poveste partizana, fara sens, fara sustinere. Eu consider ca a nu observa "independenta limitata" este o fuga de realitate. Ceeace este mai grav este faptul ca aceasta limitare este determinata de opiniile subiective ale unor lideri politici din UE sau US determinati de interese economice sau politice. Dar, D-le Tapalaga, intre Dvs si obiectivitate exista o bariera, pe care, deocamdata dvs nu o puteti depasi.Pacat!
1. Desi suntem membri UE inca exista restrictii cu privire la liberul drept la munca in toate tarile uniunii.
2. Desi am indeplinit, ba chiar in timpul multiubitei guvernari basescu, toate criteriile prevazute in mod expres in cerintele pentru aderarea la Schengen ni se refuza sistematic aderarea pe criterii strict politice.
In acest context cum combateti impresia ca suntem tratati drept cetateni de rangul II??
2 - Balcanii, din 1990 sunt plantatie americana, deci Inalta Poarta este Washington. (Bruxelles face ce ii dicteaza Casa Alba).
3 - Niciun leu care circula in "economia" romaneasca nu mai apartine Romaniei ci capitalului strain.
4 - Mondialistii (citeste UE-Nato-Pentagon) nu vor ingadui nicio preluare a puterii de fortele nationaliste in vreo tara. In tara unde se va manifesta asa ceva aceste forte ii vor da razboi civil, urgent (vezi Siria).
Niste precizari pentru inceput. Nu ma uit la Antene. Nici la 1, nici la 2, nici la 3. Nu ma uit nici la B1. Nu am votat de cand cu Conventia Democrata. Nu din spirit de fronda, pur si simplu nu pot vota "raul cel mai mic" si nu am considerat ca cineva dintre cei care au candidat pentru diferite posturi si pozitii ma reprezinta. Sunt de acord cu faptul ca USL-ul e o adunatura de penali. Mai mult, sunt de acord cu faptul ca marea majoritate a politicienilor romani sunt in aceeasi categorie. Sa ma ierte cei care nu sunt, daca ei exista, din pacate nu ii cunosc.
Acum, chestiunile care ma framanta... dupa parerea mea domnul Traian Basescu si aproape intreaga sa echipa PDL fac parte din acelasi grup infractional.
Exista "in jurul" domnului Basescu oameni carora sunt -inca- tentat sa le acord un dram de credibilitate. Din pacate sunt aproape convins ca ei nu reprezinta decat un "gard vopsit".
Intre plagiatul domnului Ponta si statutul de europarlamentar al fostei domnisoare Basescu din nou nu vad vreo diferenta. Unul si-a plagiat din lene lucrarea de doctorat, cealalta si-a "plagiat" drumul si meritele care au dus-o spre Bruxelles. O sa-mi spuneti - probabil - ca in primul caz plagiatul e dovedit. Sa fim seriosi. In cel de al doilea e doar la 3-4 intrebari distanta. Intrebari pe care nu o sa le puneti niciodata. Ma asteptam insa "sa o judece colegii ei" europarlamentarii (era sa zic academicienii, dar rabdare...).
As putea sa o tin asa inca multa vreme cautand similitudini intre Blaga, Igas, Falca, Videanu, Berceanu, Udrea, etc si "omologii" lor din PSD sau PNL, dar ma gandesc ca o sa devin incomod si prolix.
Oare faptul ca ii aparati si ii sustineti pe unii in detrimentul celorlalti cu atata vehementa nu va transforma intr-o mica "antena", sa-i zicem 4 sau, daca preferati "b2"?
Pentru ca eu nu inteleg cum o persoana pretins onesta poate alege intre doua grupuri la fel de patate..
Ca un exemplu elocvent, eu stau la casa si vecinul meu, uneori trebaluind prin gradina, da televizorul la maxim, lasa geamul deschis si, cu grebla in mana, munceste cu urechile ciulite la ce zic aia in emisiuni. L-am intrebat ieri daca nu ne-ar strica putina muzica mai vioaie, avand in vedere ca trebaluiam amandoi prin curte, si ar fi fost mai relaxant, daca tot trebuia sa ascultam ceva, desi mie-mi place ...linistea. Vaaaaiii...ce s-a incruntat! Cum sa piarda informatiile "extraordinare" despre "dezmatul de la nunta Ebei"? Cu gura cascata m-a lasat! Parea, pana atunci un om normal...
revenind, intrebarea dureroasa este: ce facem cu cei 30% de usl-isti? sunt prea multi pt ca le plati salariile si pensiile; trebuie sa faca si ei ceva pt banii astia; doar nu isi inchipuie ca vor trai 30% pe imprumuturi pe spatele fraierilor dela privat.
cat despre usl...planul lui ion iliescu, cel cu "ruperea" fsn-ului in mai multe partidulete este clar acum pt toata lumea; liberalii numai liberali nu au fost, iar psd-istii stiau ca fara o fata noua (plagiatorul sef) si fara o fatada cat de cat ok (pnl) nu vor mai "pupa" vreodata puterea.
apropo de putere, nu stiu cun se face insa base a avut dreptate despre puscariabili.
in incheiere, mai vreau sa spun ca vuietul asta cu 7 mil de romani nu il mai vor pe base este ultima gaselnita a usl-ului; treaba sta cam asa: ca ai un procent sau ai 10 peste adversar, tot vicgtorie se cheama; indivizi ca Ghise, socaciu, badea, etc, vor infunda puscaria pentru incitare la revolta.
Solutia e actiunea pozitiva, de exemplu sustinerea altora, nu neaparat a opozitiei curente, dar a celor care au alte idei.