Totul arata halucinant, absurd, suprarealist. Premierul Victor Ponta forteaza nota intr-un joc pur mediatic agitand cifre fara nici o baza legala. Guvernul trimite la Curte asa numite "evaluari complexe", scoate din calcul in mod abuziv cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si alte categorii de cetateni, cum ar fi cei cu bulentinul expirat. Daca si-ar respecta propria decizie, potrivit careia romanii in strainatate trebuie inclusi in cvorum, Curtea Constitutionala ar trebui sa arunce maine direct la cos aceste "evaluari". Judecatorii au cerut ceva dar au primit cu totul altceva.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In timpul discutiei de luni cu reporterul de la France Presse, premierul Victor Ponta a repetat impasibil enormitatile spuse in timpul interviului luat la Guvern impreuna cu Nelu Barbu. Am inteles in sfarsit ca premierul Victor Ponta poseda o tehnica nemaintalnita la oameni cu toate mintile acasa. Propune irationalul ca baza de discutie, dementa.

A accepta senin ca unu si cu unu fac cateodata unu si uneori doi sau ca pamantul poate fi cand rotund cand patrat, ca romanii din strainatate intra in cvorum in timp ce tocmai sugerezi ca trebuie scosi (altfel de ce sa trimiti cifrele astea la Curte alaturi de cei care trebuie radiati) inseamna sa instalezi oficial haosul, anarhia si arbitrariul ca forma de a conduce lumea. Mai inseamna ca singura lege valabila este ca legea poate fi oricand incalcata.

Relativizand pana la absurd legea, ratiunea, logica elementara si bunul simt, in lumea lui Ponta si Antonescu totul devine posibil. Inclusiv sa ajungi sa crezi, de pilda, in dementa ta, ca in cursa prezidentiala intri in competitie cu Departamentul de Stat. Genul asta de comportament reclama in orice tara civilizata internare rapida si tratament cu sedative. Cand patologia se manifesta la nivelul puterii lucrurile arata prost deoarece bulverseaza opinia publica rationala.

Cum te poti lupta cu versatilitatea ametitoare a nebuniei? Tu ii spui una, el raspunde cu alta. Reporterul ii explica simplu ca legea si Curtea Constitutionala statueaza ca in listele permanente intra si cetatenii romani din strainatate, el se declara perfect de acord dar adauga in secunda doi ca trebuie eliminati din cvorum.

Nu-ti ramane decat sa abandonezi, sa fugi mancand pamantul sau sa faci in asa fel incat sa trasezi gardul in mod corect. Romania arata acum exact ca un mare spital de nebuni in care bolnavii ii conduc pe cei sanatosi iar puscariasii cer sa iasa pentru a face pe gardienii.

Ordinea fireasca a lucrurilor trebuie sa arate, sper sa fiti de acord, cu totul altfel. Ei inlauntru si tu afara, nu invers. Nastase in cantonament, nu procurorii care ancheteaza fraudele de la referendum.

Scopul liderilor USL este insa presarea Curtii din toate directiile, livrandu-i cifre inutile, inclusiv prin scoaterea rezervistilor lui Dogaru in strada, precum si confuzarea opiniei publice, nu limpezirea apelor. Victor Ponta si Crin Antonescu vor acum sa le ofere judecatorilor pretexte pentru a amana la caldendele grecesti o decizie de validare sau invalidare, daca nu cumva chiar o parte din judecatori le-au sugerat cum sa procedeze.

Tinta lor este sa tina mai departe tara intr-o criza politica prelungita pana spre toamna, cantonata intr-o discutie tot mai incalcita despre legi si reguli pe care Guvernul le incalca cu gratia elefantului turbat. In acest fel, nimeni nu mai discuta in campania pentru parlamentare despre esecul Guvernarii Ponta in plan economic, despre prabusirea leului, despre absenta masurilor anti-seceta, despre buna administrare a tarii in general. Vom alerga unii dupa cai verzi pe pereti iar ceilalti dupa Traian Basescu.

Apoi: ce s-ar face Antonescu si Ponta daca Traian Basescu ar fi eliminat complet de pe radarul politicii? Cine ar mai fi adversarul lor? Pe cine ar mai demoniza ei si scoate vinovat de tot raul abatut asupra tarisoarei? Washington-ul, Bruxelles-ul si eventual FMI-ul desigur, numai ca il prefera inca pe Traian Basescu.

Pastrand impresia ca presedintele suspendat este vinovat de haosul politic din tara, de "anchetele abuzive impotriva cetatenilor care au votat", USL isi construieste o pseudo argumentatie pentru schimbarea in forta a Procurorului General Laura Codruta Kovesi urmata de eliminarea lui Daniel Morar de la DNA. Acesta este una din tintele borfasilor din spatele loviturii de stat: preluarea controlului asupra justitiei, oprirea anchetelor, franarea proceselor care le ameninta lor, borfasilor, libertatea.

In aceasta cheie trebuie citita demisia Monei Pivniceru din magistratura si presiuinile exercitate public de premierul Victor Ponta asupra CSM somat sa ia act cat mai repede de demisia ei pentru a o putea instala la Ministerul Justitiei. Azi, maine, poimaine se consuma ultimele atacuri impotriva justitiei si Curtii Constitutionale, poate cele mai sinistre episoade din revolutia borfasilor. ​