Cateva evenimente anuntate pentru aceasta saptamana ar putea grabi deznodamantul "revolutiei borfasilor". Intram in saptamana decisiva? Evolutia periculoasa a "revolutiei borfasilor" a determinat Statele Unita sa trimita, in fine, la Bucuresti un emisar special. Acest gest fara precedent indica gravitatea situatiei din Romania. Emisarii speciali intervin atunci cand diplomatia clasica esueaza. Prezenta lor marcheaza in mod oficial o criza democratica profunda. Pe de alta parte, USL pare sa-si pregateasca noi linii de atac pentru asaltul final prin fortarea Curtii Constitutionale de a valida referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, desavarsind astfel lovitura de stat.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente si semnificatiile lor:

  • Philip Gordon, asistent pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, a venit la Bucuresti cu un mesaj exprimat fara echivoc printr-un comunicat oficial. Departamentul de Stat american a anuntat sambata ca Philip Gordon va ajunge in Romania duminica, unde "se va intalni cu oficiali guvernamentali pentru a discuta ingrijorarile pe care Statele Unite le au referitor la recentele actiuni ale guvernului, ce ameninta mecanismul democratic de control si echilibru al puterilor in stat si slabesc institutiile independente". Prin urmare, mandatul emisarului special pare a fi acela de a negocia restabilirea ordinii constitutionale intr-o tara in care Statele Unite au interese geostrategice majore intr-un context international delicat. Scutul antiracheta de la Deveselu irita la maxim Rusia, care are o influenta majora in Siria. Or, inlaturarea regimului Al Asad pare sa fie in acest moment prioritatea zero a politicii externe americane. Gordon vine din Turcia, unde s-a aflat impreuna cu secretarul de stat america, Hillary Clinton, pentru a discuta situatia din Siria. Din fericire, Romania are un parteneriat strategic cu Statele Unite si e membru NATO, astfel ca e greu de crezut ca Washingtonul isi va sacrifica aliatii la masa unor inevitabile negocieri cu Moscova intr-un joc politic mai sofistica. Dimpotriva, Statele Unite, prin trimiterea unui emisar special la Bucuresti, transmit un semn clar ca nu-si vor abandona un partener esential din Esteul Europei. Intensificarea presiunii externe devine in acest moment cheia salvarii Romaniei.
  • Curtea Constitutionala ar urma sa se reuneasca marti pentru a pune in discutie presupusul fals operat intr-o decizie prin introducerea unui paragraf care stabilea faptul ca la acest referendum sunt aplicabile dispozitiile legii privind alegerea presedintelui. Acest paragraf adaugat ulterior publicarii deciziei in Monitorul Oficial ii include practic pe romanii cu domiciliul in strainatate la stabilirea cvorumului. Ramane de vazut daca reunirea judecatorilor nu este doar un pretext pentru ca USL sa puna in aplicare planul anuntat de Valeriu Zgonea la sfarsitul saptamnii trecute. Potrivit acestuia, unii judecatori de la Curte ar putea fi inlocuiti, desi nu e clar in baza caror legi. In tot cazul, daca USL va reusi sa preia controlul asupra Curtii Constitutionale, validarea referendumului devine foarte probabila.
  • In paralel, Guvernul continua mini-recensamantul cu scopul de a elimina din listele electorale permanente categorii intregi de cetateni, inclusiv pe romanii cu domiciliul in straintate. In paralel cu desfasurarea mini-recensamantului, ministrul de interne, Mircea Dusa, a anuntat ca in zilele urmatoare va fi convocata o comisie a Institutului National de Statistica pentru a valida partial recensamantul din 2011, evocand chiar posibilitatea publicarii unei decizii in Monitorul Oficial. Aceasta strategie indica destul de clar intentia USL de a produce cat mai multe cifre cu caracter oficial care sa consacre faptul ca in Romania sunt in realitate 16 milioane de cetateni cu drept de vot, nu 18 cati figureaza cum in listele electorale permanente.  PDL sustine insa ca validarea  recensamantului din 2011 nu este posibila decat in 2013 si ca  pana acum au fost procesate doar 50% din date. Aceste doua actiuni - minirecensamantul si tentativa de a valida recensamantul din 2011 - arata ca Guvernul nu a renuntat nici o clipa la intentia de a-si duce lovitura de stat pana la capat, in ciuda ultimului apel lansat vineri de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care  i-a solicitat Guvernului Ponta "sa raspunda fara intarziere cerintelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste transmiterea listelor electorale, astfel incat Curtea sa poata lua o decizie definitiva asupra referendumului cat mai curand posibil"
  • Preluarea controlului asupra justitiei ramane mai departe o miza capitala a "revolutiei borfasilor". O arata ultimele actiuni ale USL, care continua sa intimideze procurori sau judecatori de la Curtea Constitutionala. Liberalii, sustinuti de PSD, au anuntat deja ca refuza sa puna in discutie in Parlament avizul solicitat de Parchetul General in cazul fostului ministru al administratiei, Victor Paul Dobre, acuzat de abuz in serviciu in dosarul referendumului. In cazul anchetei de la Constanta, premierul Victor Ponta - care este si ministru interimar al justitiei - a intervenit public cu mesaje catre procurori indicandu-le ce si cum sa ancheteze. CSM a taxat aceste declaratii politice, sesizand Inspectia Judiciara pentru a verifica in ce masura ele "afecteaza independenta justitiei. In fine, de notat in acest peisaj al presiunilor exercitate asupra justitiei amenintarile lansate de Mircea Dogaru, presedintele asa numitului Consiliu National al Societatii Civile (CNSC). Bratul "civico-militar" al USL sustine ca "va instala haosul" prin apeluri la nesupunere civica in cazul in care Curtea Constitutionala va invalida referendumul.
  • Toate aceste actiuni sugereaza ca Romania intra intr-o saptamana decisiva, care poate pune capat crizei politice de la Bucuresti sau poate suspenda temporar Romania de pe orbita valorilor occidentale. Izolara de Europa devina inevitabila daca "grupul infractional organizat" castiga razboiul validarii referendumului. In cazul revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni, criza politica risca sa se prelungeasca. Pentru a evita acest scenariu cu consecinte economice catastrofale pe termen lung, Romania are nevoie de un pact intre taberele beligerante: demisia lui Traian Basescu la schimb cu inlaturarea din prim planul politicii romanesti a lui Victor Ponta si Crin Antonescu, principalii responsabili pentru degradarea accelerata a democratiei din Romania. PNL va trebui sa iasa de sub influenta toxica a lui Dan Voiculescu, caruia ar trebui sa-i fie inchis orice spatiu de joc politic. Iesite din logica razboiului total, partidele politice vor trebui sa se elibereze de influenta penalilor care au transformat Romania, tara membra UE si NATO, intr-un stat anarhic. Poate ar fi util un pact politic prin care toate partidele sa se angajeze ca apara independenta justitiei, ca respecta valorile democratiei si ca isi reafirma fara echivoc orientarea pro-europeana si pro-occidentala.